Autorska prava (sajtovi)

• Začetnik teme Začetnik teme bvssv
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bvssv

Primećen član
Poruka
756
Oprostite ako pisem na pogresnom mestu.

Dakle ja, recimo , zelim da pisem na mom sajtu o Andjelini Dzoli. Treba mi slika. Da li mogu da je kopiram sa nekog sajta I da navedem izvor? Da li postoje sajtovi sa kojih ne smem to da radim?

Pozdrav
Totalni laik za te stvari......

не , влада тотална анархија на интернету, стављај шта желиш.

мада.. питање је колико је озбиљан твој сајт, да ли је неки званичан њуз портал, и да ли покушаваш слику да представиш као своју и профитираш од сајта
свакако постоје сајтови који блокирају линковање. или имају водене жигове на сликама ради заштите права.
мада ти кажеш да копираш..
можеш да скинеш слику, можда и промениш јој назив и поставиш
или да наведеш извор ситним словима испод..

Наилазио сам на сајтове где за копиране делове текстова наводе изворе,, али мање њих за неке слике типа а.џоли. све то је непотребно. Не знам да је забележен случај тужбе странаца у овој земљи Србији икад.

Гугл имиџ срч.. може да открива и показује хронолошки исте слике.

Наравно ово све причам и ја као тотални лаик, у вези ауторских права (који у својим сајтовима имам гомилу туђих слика, мада немам неки претенциозан сајт, тј није регистрован на моје име и на цом домену)

јер сам ушао у ову тему јер и мене заправо интересује... нпр. ако ти скинеш и едитујеш ту А.Џ. слику у фотошопу, додајући нешто своје.. неку звездицу, птичицу и то прогласиш личним уметничким делом, слично ко ремикс у музици... да ли се сме продавати та слика као уметничко дело, или се морају тражити одобрења аутора... нек ми неко одговори на ово...

не , влада тотална анархија на интернету, стављај шта желиш.

мада.. питање је колико је озбиљан твој сајт, да ли је неки званичан њуз портал, и да ли покушаваш слику да представиш као своју и профитираш од сајта
свакако постоје сајтови који блокирају линковање. или имају водене жигове на сликама ради заштите права.
мада ти кажеш да копираш..
можеш да скинеш слику, можда и промениш јој назив и поставиш
или да наведеш извор ситним словима испод..

Наилазио сам на сајтове где за копиране делове текстова наводе изворе,, али мање њих за неке слике типа а.џоли. све то је непотребно. Не знам да је забележен случај тужбе странаца у овој земљи Србији икад.

Гугл имиџ срч.. може да открива и показује хронолошки исте слике.

Наравно ово све причам и ја као тотални лаик, у вези ауторских права (који у својим сајтовима имам гомилу туђих слика, мада немам неки претенциозан сајт, тј није регистрован на моје име и на цом домену)

јер сам ушао у ову тему јер и мене заправо интересује... нпр. ако ти скинеш и едитујеш ту А.Џ. слику у фотошопу, додајући нешто своје.. неку звездицу, птичицу и то прогласиш личним уметничким делом, слично ко ремикс у музици... да ли се сме продавати та слика као уметничко дело, или се морају тражити одобрења аутора... нек ми неко одговори на ово...

Kratko NE.Samo ako se autor odrekao prava, ili zadrzava prava,ali je odobrio koriscenje slike u bilo koje svrhe,onda bi nesto moglo,ali konkretno sa Dzoli,zivu osobu da stavljas,e tu bi ona mogla da te tuzi da iskoriscavas,nju tj. njen lik u profitne svrhe i da ti trazi milionsku odstetu,ali s obzirom da zivis u neki Cheprljikovac tesko da ce videti da si stampao majce s njenim likom...Drugo je da na majici kacis slike Dzordza Vasingtona,Tita,Gevare,Jaruzelskog,Envera Hodze posto su pokojnici,a rodbina digla ruke od njih ili zive hiljadama kilometara dalje...

ajde da postavim pitanje ovako...posto je ANdja daleko

ja bih da napisem vest o Maji Marijani.
Imam sajt I kopiram njenu sliku sa Grand Produkcije.
Napisem izvor.

Da li mogu da me tuze?

Recimo ja od tog sajta zaradjujem od reklama.

mislim sbbkbb (sta bi bilo kad bi bilo)

ова прича ме подсети да сам из зезања урадио ове слике http://ceca-cola.blogspot.com/2013/06/ceca-cola-desktop-pozadine.html
до сад нема тужби ни од цеце чоле ни кокаколе,, вероватно јер је то афирмативно уметнички урађено, мада, не верујем да је неко уопште налетео на овај сајтић још.
.

a sta kad recimo objavim sliku sa nekog sajta, nije osoba u pitanju

recimo promovisem hotel I stavim sliku sa sajta
I napisem izvor

to njima ide u prilog? Ne?

ili recimo slika sa sajta koji se bavi prodajom? I napisem izvor

a sta kad recimo objavim sliku sa nekog sajta, nije osoba u pitanju

recimo promovisem hotel I stavim sliku sa sajta
I napisem izvor

to njima ide u prilog? Ne?

ili recimo slika sa sajta koji se bavi prodajom? I napisem izvor

Hotel ima prava da te tuzi,ali nece,ali zato hoce poreska inspekcija,jer automatski se misli da ste u dilu,da si dobila proviziju,a da nisi platila porez,pdv od reklame.Mozes ti da dokazujes sta oces,ali ti si u njihovim ocima utajivac poreza

evo recimo
modne blogerke

gledam sa Zoranin blog, iliti ZorannaH :cool:
"reklamira" miumiu naocare, ove haljine, one cipele (u okviru bloga)

verovatno ostvaruje zaradu preko bloga vidim sa strane se reklamira neki privatni faks, pa neka garderoba

I sad

da li nju neko moze da tuzi za to?????

pomozite mi da shvatim :lol:

Back