Nego da napisem ono sto svi vole da rade....
Vole da kradu ideje, vole da vide ono sto im je ispred ociju a ne mogu da sami zakljuce jer ih mrzi da razmisljaju, ali kad drugi to kaze i jos bude samouveren, onda je to ok, provereno je kao...
Ne vole da zasluge za ukradenu ideju daju ikom, to su oni sami ukrali , tj smislili.
Analiza ili diskusija sa srbima se danas svodi na ajd pricaj da vidim sta se da okoristiti i ukrasti.....
Ako isti princip primenim sa Nemcima , oni ispostuju onog od koga kradu, kazu, dobro dobro, bi li ti mogao da budes blizu , evo ti crkavica za da zivis blizu , a da mi cujemo jos tih ideja...Trgovacki, daje ti da zivis, a u nekom smislu i placa za razmisljanje...
Svajcarac, pri tom mislim na vise njih , ne znam ih bas previse, ali one sto znam imaju ovo zajednicko, ti direktno prilazi sa postovanjem bas ideje i ma koliko bizarno bila neprofitabilna, on je pretvara u novac ili u vrednost...
Navodim banalan primer, ako si profesionalan sto srbin smatra sitnicarenjem ili suvisnim, srbin je sretan ako te moze jahati , gratis usluga u tim detaljima, sigurnost sto ne mora da razmislja da li ce posao biti zavrsen i pocinje maksimalno da te iskoristava (postajes onaj jedan u formuli 6+1 radnika, tj 6 neradnika i jedan za satiranje).
Nemac ce ti dati poziciju gde si tu, koristi te kao kviska, koji resava problem kad je stvarno frka i ne tretira te kao Edison Teslu, znaci nema laznih obecanja nego radis , unapredis, ako bude vidljiv kajmak, dobijes deo, ako ne bude vidljiv, imas obezbedjenu egzistenciju bar...
Svajcarac ti vrednuje bas to sto si nazovi profesionalan, tj detaljan u tom konkretnom smislu. Znaci jasno pokazuje da ga detaljisanje u drugom smislu ne interesuje, dobro je, ali samo je estetika, dok detaljisanje u smislu pouzdanost, ispostovao broj risova papira uz kompjuterski sto, pisanje raporta, smatra prikazom svesti i to vidi kao vrednost....
Bukvalno prevedeno , srbin kaze, budala treba ga jahati, Nemac kaze praktican, placamo , svest, sustina, nek zivi od ovog sto placamo prakticno , a bice toga jos....A Svajcarac kaze, svest, uuu, to nam treba, budi blize....
Sta se desava posle mesec dana...
Srbin zaboravi sta je neko drugi uradio, vidi sve kao da je on sam sve uradio...Nemac trlja ruke i kaze, ovaj je dobar, moze povisica, ....A svajcarac , lepo bi bilo kad bi bili saradnici i na sirem planu...razvija interakciju.