Autor, pisac i književnik

Sonatica72

Aktivan član
Moderator
Poruka
1.621
1708811677466.png
-Autorska tema -

Ne tako davno, poželela sam da svoj prvi roman ili svoju knjigu proze ( zbirku priča ) objavim u štampanom izdanju.

Umesto podrške blogera-neafirmisanih autora, dobila sam uvredljive kritike, neargumentovane i nedobronamerne.

Njih nekoliko uspeli su da poljuljaju moje samopouzdanje. Ono je već i bilo poljuljano jer nisam imala ni novca ni sponzora kako bih objavila svoje "prvo čedo".

Istovremeno, ti autori su u nekim diskusijama na Fejsbuku počeli da oslovljavaju jedni druge sa "kolega, koleginica" i bili su pisci. I književni kritičari. Nevažno je za ovu temu šta se dalje dešavalo između njih i mene.

Važno je što sam tada počela da razmišljam o razlikama između autora i pisca i između autora, pisca i književnika.


Po mom skromnom mišljenju, autori su oni koji su objavili, jednu, dve, tri knjige i nisu afirmisani. Ne uspevaju da dođu do šire čitalačke publike.


Naš višestruko nagrađivani pisac Igor Marojević ( dobitnik i ovogodišnje Vitalove nagrade ) u jednom intervjuu je izneo svoje mišljenje o piscima i književnicima. Tačnije o razlikama između njih.

" Da, i ona je školska: pisac je onaj koji je posvećen sopstvenoj kreaciji u najvećoj mogućoj meri, dok u književnike spadaju i oni koji osim vlastitih autorskih dela kao, na primer, prevodioci ili urednici objavljuju i tuđa.
Ja bih se do 2018. zvanično vodio kao književnik a u poslednje četiri godine kao pisac, iako i prevodim, ali moji prevodi su više autorski prozni prepevi nego klasični prevodi. "

Intervju u celini može da se pročita OVDE

Kakvo je vaše mišljenje?

-Imala bih još pitanja, ali ona zaslužuju posebnu temu -
 
...yao mi je sto nijesam citao nista od Vas ali se i ljutim sto razmisljati o nicijim misljenjima kad se zna da i vec legendarni kriticari su pokazali da njihovo prilazenje djelu moze biti iz licnih ili promasenih pogleda a uostalom kritika ili misljenja o napisanom su uvijek petljanje u necije djelo koje mozda ni sam autor ne moze totalno svariti...cudi danasnja kritika se nikad ne ogradi u prestavljanju djela ili oprezno prilazi nego odmah kategoricki ocjenjuje i procjenjuje...glavno i vazno bi bilo da sami svoje Pisanje stavite ispred sebe i citate ga kao tudje a onda gradirati osjecaj izazvani jer sigurno imate podizen nivo ocjene...te nagrade i nagradjene ne treba uopste primjecivati jer bezlicnost i navijastvo je jadno vidno...
 
Ne znam, nisam o tome dublje razmišljao, mada mi je jasno da svaki pojam ima kontekst u kom će verojatnije biti korišten od preostala dva. Autor mi više zvuči kao pravni pojam u smislu prava vlasnika nad svojim delom, pisac za lice koje se bavi pisanjem i kao neki uži naziv za kreatora dela koje je u pitanju dok je književnik određen statusno profesionalan pojam koji bi označavao lice vezano za samo područje književnosti a manje za delo.

Ali ako su te diskriminisali pozivajući se na neki svoj status to je znak da imaš posla sa budalama. Ne obaziri se na to. Bitno je delo koje si napisala.
 

Јадан је онај који чека да му други објаве књигу.
Онај који има шта да каже, наћи ће начин ...

Ево, како ја овде !? :per:

Бобић-Мојсиловићку сам почео више да ценим кад сам чуо да је сама штампала своје прве књиге,
и својим колима развозила тираж по књижарама.

Имам и другарицу која има феноменалне песме
писане пре 40+ година.
Још увек чека да јој их неко објави :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Има свакаквих будала ! :roll:
 
@Обилић Да имам месечна новчана примања у износу 1500 евра, не бих кукала. Чекај..срамота је кад неко каже да нема новца за објављивање књиге?
Имала сам тај новац и био је усмерен на делимично тип топ сређивање стана.

Али..да дам 1500 евра, а притом не знам да ли ћу продати цео тираж...

ОК. Нећу више самој себи да офујем тему.
 
@Обилић Да имам месечна новчана примања у износу 1500 евра, не бих кукала. Чекај..срамота је кад неко каже да нема новца за објављивање књиге?
Имала сам тај новац и био је усмерен на делимично тип топ сређивање стана.

Али..да дам 1500 евра, а притом не знам да ли ћу продати цео тираж...

ОК. Нећу више самој себи да офујем тему.

Ко још чита књиге ?
Пиши блог ! :zloca:
 
Moje razumijevanje ovih termina je sasvim subjektivno, nisam provjeravao rječničke definicije.

Autor je stvaralac u najširem smislu, ne nužno književni i ne nužno umjetnički.

Pisac je neko ko piše i objavljuje knjige, neko ko se afirmisao kao književni stvaralac i to mu je ako ne jedino, onda dominantno zanimanje.

Književnik bi bio neko ko je u književnosti prisutan ne samo kao autor, ali ovaj izraz za mene neprijatan prizvuk institucionalne okoštalosti, pretencioznosti i lošeg stila.

Nekoga čije knjige volim da čitam nikad neću nazvati književnikom, samo piscem, eventualno pjesnikom, esejistom, kritičarem...
 
Sviđa mi se ovo za autora, tvoja želja je legitimna, neko ostvarenje ličnog smisla, mada mnogi pišu bez neke velike podrške talenta, a i ljudi to slabo čitaju, naročito poeziju, ali kao neka literarna lična karta je ok, podeliš family & friends, mada je pisac koji poklanja svoju knjigu uglavnom nekako jadan, kao neko blago nasilje i nametanje, ali ako ti je neki san da imaš svoju knjigu, zbog sebe, samo napred eto.
 

Back
Top