Autoportreti Albrehta Direra

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.386
Albreht Direr bio je slikar, grafičar i teoretičar umetnosti, svakako jedan od najvećih umetnika nemačke renesanse.Bio je posvecen umetnosti i svom radu.
Njegovo ukupno delo obuhvata 70 slika, 900 crteža, 100 bakroreza i 350 drvoreza.
Njegova cuvena dela su Apokalipsa, Melanholija,Cetiri mdraca,Cetiri apostola, Vitez, smrt i djavo i vise portreta poznatih ljudi tog doba.Medju tim portretima spadaju i njegovi Svaki veliki umetnici koji su bili svesni svog talenta i velicine slikali su autoportrete da ovekoveče svoje postojanje.To je uradio i Albreht Direr.

Najraniji autoportret je iz 1484. godine, kada je imao 13 godina: „Dečak sa zlatnikom“, koji se danas čuva u bečkoj „Albertini“

Self-portrait_at_13_by_Albrecht_Dürer sa 13 godina.jpg

Sledeći je iz 1491-1492. godine – crtež poznat kao Autoportret sa jastukom: 21 godinu- Muzej Metropoliten, Njujork

8-www.en_.wikipedia.org_-1.jpg

Sledi autoportret iz 1493 kada je imao 22 goidine – Portret umetnika koji drži čičak , prva je Direrova slika u ulju..Muzej Luvr

self_portrait.jpg

Autoportret sa 26 godina, iz 1498 godine i nalazi se u Muzeju Prado u Madridu

self_portrait_by_durer madrid.jpg

Poslednji autoportret je “Autoportret u kozuhu” 28 godina.. Stara pinakoteka u Minhenu

albrecht_durer.jpg

Taj autoportret sam izdvojila kao jedan od retkih koji mi se svidja

Među Direrova vrhunska dela spada „Autoportret u kožuhu“ iz 1500 godine na kojem autorovo lice izranja iz nestvarne pozadine sa zagonetnošću koja nalikuje na Leronardovu “Mona Lizu“.Autoportret u kozuhu naslikao je kada je imao 28 godina.Ulje je na panelu, dimenzija: 67,1 x 48,9 cm,i nalazi se u Staroj pinakoteci u Minhenu.

Direr je bio lep muskarac ali i sujetan vs.svoje lepote kako ga je definisao Kenet Klark U trenutku kada je radio svoj autoportret imao je 28 godina, i smatrao je za ono vreme da muskarac u tim godinama dozivljava svoj vrhunac i zeleo je da to ovekoveci svojim autoportretom

Slika je primer dobre kompozicije, i savršene simetrije.Na slici je sve u prvom planu.Njegovo lice uokvireno raskošnom ukovrdžanom kosoma ulepšanom orahovim uljem.Na sebi ima luksuzni ogrtač-kaftan, sa skupocenim krznenim okovratnikom a gornji delovi rukava, odmah ispod oba ramena, lepezasto su rašireni sa po tri široke bele trake.

Tri reperne tacke na autoportretu su u vertikalnoj ravni i osvetljeni : čelo, vrh nosa,ruka i nokat kažiprsta. Ono sto je ostalo zagonetka je beli trougao na grudima u preklopu njegovog krznenog ogrtaca koji se takodje nalazi u vertikalnoj ravni, u samom centru portreta i slike..Mnogi istoricari smatraju da je u kompoziciji sa belim trakama na rukavima, dok drugi opet smatraju da je to Direr svesno nacrtao da bi privukao paznju na njegovo telo.Sve u svemu autoportret je izuzetan kao i sam Direr i spada medju najbolje naslikane autoportrete.

Direrov citat o lepoti :
“Mislim da ne postoji čovek koji može da shvati vrhunsku lepotu najbeznačajnijeg živog stvora, a da ne govorim o lepoti ljudskog bića,
koje je Bog stvorio posebno i učinio ga gospodarem svih ostalih.Šta je apsolutna lepota, ja ne znam. Niko to ne zna, jedino zna Bog..”

Ovaj autoportret sam dosta dugo koristio kao avatar, on mi se jako sviđa.

self_portrait_by_durer-madrid-jpg.1319494
Za Keneta Klarka, Direr je bio samouvereni i pomalo nadobudni umetnik i to je kao primer uzeo taj njegov autoportret koji se nalazi u Muzeju Prado za koji je rekao da je” remek-delo samoljublja”, a vrhunac samoljublja i sujete je u Autoportret u kozuhu gde je po Klarku, Direr “ otišao još dalje i portretisao se kao Hristova slika i prilika”.

Meni se svidja njegov zadnji autoportret "Autoportret u kozuhu " tu Direr zaista ima Hristovu lepotu lica

Bio je ozenjen sa Agnesom Frej, ćerkom uglednog gravera. Dece nije imao

Bavio se geometrijom i pisao je teorijska dela, kao npr. Četiri knjige o merenju, odnosno Underweysung der Messung mit dem Zirckel und Richtscheyt ili Uputstva za merenje sa šestarom i lenjirom, a 1528. godine svoje zaokupljanje ljudskim proporcijama je kapitalizovao spisom Vier Bücher von Menschlicher Proportion. Direr se u svom delu zalagao za relativno viđenje lepote, birano na raznolikosti, te, iako postoje kriterijumi u prirodi za lepotu oni se ne mogu odrediti. U svojim delima je, dakle, sem geometrije, puno polagao i na filosofiju, naročito estetiku, ali je pisao i o projektovanju tvrđava, odnosno fortifikacionih objekata. Verovatno je bio pristalica Lutera, ili makar njegov poštovalac. Iako je mnogo slikao religijske motive, nejasno je da li je ikada formalno napustio Rimokatoličku crkvu, verovatnije da nije, i da je Lutera poštovao, ali mu nije nikada otvoreno prišao.

Umro je u Nirnbergu, 1528. godine, u 56 godini života u kući koju je kupio od jednog trgovca još 1509. godine. Sahranjen je na groblju Johannisfriedhof, a njegova žena je u njihovoj kući živela do smrti 1539. godine. U njoj je danas muzej i to je znamenitost grada Nirnberga, a Direrovo stvaralaštvo pripada celom svetu, kao i svako grandiozno delo velikih umetnika.

Clip.jpg

Direr je konstruisao magični kvadrat: 16 odvojenih brojeva, u četiri reda po četiri broja, čiji zbirovi bilo da se računaju vodoravno, uspravno ili dijagonalno – daju isti broj – 34.

Magični kvadrat:

4 + 14 + 15 + 1 = 34

9 + 7 + 6 + 12 = 34

5 + 11 + 10 + 8 = 34

16 + 2 + 3 + 13 = 34

I dve dijagonale:

16 + 11 + 6 + 1 = 34

13 + 10 + 7 + 4 = 34

Sa aspekta numerologije činjenica da svi redovi u kvadratu, plus dve dijagonale, daju zbir 34 nije jedina podudarnost. Uz to,16 brojki u kvadratu daju zbir 136, a ako taj broj uprostimo (1+3+6=10) i dalje (1+0=1) dobijamo Jedinicu, broj savršene sreće. Zbir četiri horizontalna, četiri bočna i dva dijagonalna reda iznosi 340, pa ako ga uprostimo dobićemo Sedmicu, broj za koji se od od uvek veruje da poseduje – magična svojstva. Magični kvadrat numerolozi nazivaju i magični Jupiterov kvadrat i on prema verovanju donosi sreću, prosperitet, dug život, bogatstvo i njegovo prisustvo u prostoriji pozitivno utiče na osobe sklone depresivnim stanjima.

Back