Automatsko zaključavanje tema "zbog neaktivnosti" i sloboda kao privlačnost

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
36.346
Automatsko zaključavanje tema nakon godinu dana odsustva novih objava na njima je u svakom slučaju alat za skraćivanje ionako kratke ljudske pameti/pamćenja.

Ovima koji to ne razumeju ili odbijaju da razumeju ne mogu opisati koliko je takvo postupanje sa temama upropastilo potforum Istorija, potforum Jezik i slične forume, (da ne pominjem Blogove Krstarice, jer to je valjda jasno), gde je postavljenje novih informacija i njihovo povezivanje sa starim od ključnog metodološkog značaja kao i i jedna o osnovnih prednosti internet-foruma kao civilizacijske tekovine nad drugim vidovima dopisivanja, seminara, predavanja ili druženja u kafani uživo.

Ta osnovna prednost je ovim postupkom značajno degradirana, da ne kažem, poništena. Na Istoriji je, na primer, često potrebno citirati neku građu ili korisnikove reči od pre 10, 15 i više godina, a to je sada takođe dovedeno u pitanje.

Svedoci smo da je ta osnovna prednost suštinske slobode koju je internet predstavljao početkom veka i koja je suštinski privlačila ljude ka internet forumima duboko kompromitovana na svakom koraku i segmentu, sve od Gugla, Tvitera, Jutjuba, pa ka sitnijim platformama. Ta, nemojte vi biti sledbenici te sveopšte cenzure.

Molim "gornji naslov"... Molim Administraciju da poradi na tehničkom aspektu omogućavanja potforumski-selektivnog nezaključavanja tema koje duže vreme nisu aktivne, što bi se odnosilo na potforume na kojima su korisnici sami svojim trudom i zalaganjem podigli civilizacijski i, još značajnije, intelektualni nivo svojih objava, tako da njihove objave u tom smislu predstavljaju jedinstvenu intelektualnu vrednost (a dešava se, mada retko, da se i takve objave od bahatih ovlašćenika izbrišu sa lica Zemlje).

Molim vas u Administraciji da pronađete snage da razumete i da odreagujete.

Upvote 14
Bio sam jedan od prvih koji je zagovarao zaključavanje neaktivnih tema i drago mi je da se to obistinilo. Ako postoji tema na kojoj neko ne piše godinu dana, minimum, onda je ista završila na ko zna kojoj strani i niko je neće pronaći osim ukoliko možda uspe preko pretrage. Ako neko ima šta da kaže u vezi bilo čega, neka otvori novu temu i kreće nova diskusija takva da je vidljivo svima šta je početak same diskusije. Ako neko napiše u temi od pre 10 godina neki post i sad kao mi nastavljamo piskaranje, kako ću ja znati gde je taj neko počeo novu diskusiju? Trebam li ja da listam i nađem o čemu vi pričate? Apsolutno ne.

Nova tema pošto je stara tema mrtva. Nećemo "Zombirati" teme. Između ostalog, kada se započne nova tema, lakše je indeksiranje zarad SEO optimizacije i privlačenje novih članova. Kada bi se vodili tom logikom, imali bi nekoliko zbirnih tema i to je to. Tema "Drugi svetski rat", zbirna tema jer pobogu, šta će nama otvaranje nove kada već postoji stara? Bez imalo smisla.

Između ostalog, kada se započne nova tema, lakše je indeksiranje zarad SEO optimizacije i privlačenje novih članova.
Ovo je empirijski proverljivo, pa ako je posećenost foruma (npr.) godinu dana nakon uvođenja neke nove mere statistički značajno porasla, onda se može zaključiti da je mera bila delotvorna.

Ne bih sada komentarisao ostale opske (biće prilike), samo bih za sada rekao da nisi razumeo značaj povezivanja novih inputa sa starim na Istoriji.

Ovo je empirijski proverljivo, pa ako je posećenost foruma (npr.) godinu dana nakon uvođenja neke nove mere porasla, onda se može zaključitei da je mera bila delotvorna.

Ne bih sada komentarisao ostale opske (biće prilike), samo bih za sada rekao da nisi razumeo značaj povezivanja novih inputa sa starim na Istoriji.
Proverljivo je, i verujem da zato to i čine.
Ne posećujem podforum o kojem govoriš, ali to je izuzetak od pravila. Ako je moguće podesiti, onda se teme na Istoriji ne trebaju zaključavati, premda sam i dalje stava koji sam obrazložio gore.

Izvinjavam se ukoliko sam se tokom iznošenja stava u nekom momentu učinio malicioznim..

Bio sam jedan od prvih koji je zagovarao zaključavanje neaktivnih tema i drago mi je da se to obistinilo. Ako postoji tema na kojoj neko ne piše godinu dana, minimum, onda je ista završila na ko zna kojoj strani i niko je neće pronaći osim ukoliko možda uspe preko pretrage. Ako neko ima šta da kaže u vezi bilo čega, neka otvori novu temu i kreće nova diskusija takva da je vidljivo svima šta je početak same diskusije. Ako neko napiše u temi od pre 10 godina neki post i sad kao mi nastavljamo piskaranje, kako ću ja znati gde je taj neko počeo novu diskusiju?

Нема ту нове дискусије. Ако је тема о Првом српском устанку, небитно је да ли је порука коју цитираш од пре месец или 100 месеци.

Нема ту нове дискусије. Ако је тема о Првом српском устанку, небитно је да ли је порука коју цитираш од пре месец или 100 месеци.
Ima. Ako ja nastavljam diskusiju na 78 strani, a nije se pisalo 10 godina, neko ko krene da čita mora sada znati o čemu je počela diskusija. Da zna na šta se treba nadovezati, koji post. Ovako je fino tema zaključana, otvoriš nov post, svi vide o čemu govoriš, šta pitaš, o kojem tačno delu želiš diskutovati i idemo.

Ima. Ako ja nastavljam diskusiju na 78 strani, a nije se pisalo 10 godina, neko ko krene da čita mora sada znati o čemu je počela diskusija. Da zna na šta se treba nadovezati, koji post. Ovako je fino tema zaključana, otvoriš nov post, svi vide o čemu govoriš, šta pitaš, o kojem tačno delu želiš diskutovati i idemo.
Дискусија је о теми. Не може на Првом устанку да пише о Келтима или Титу.

Ево је нпр. тема од пре ~20 година. Логички нема никакве потребе да се отвара нова тема ако хоћеш да наставиш ову дискусију.
https://forum.krstarica.com/threads/o-simbolu-dvoglavog-orla.278/

Дискусија је о теми. Не може на Првом устанку да пише о Келтима или Титу.

Ево је нпр. тема од пер ~20 година. Логички нема никакве потребе да се отвара нова тема ако хоћеш да наставиш ову дискусију.
https://forum.krstarica.com/threads/o-simbolu-dvoglavog-orla.278/
Ne može, ali ako diskutujemo, valjda se nadovezujeem na tekst koji je neko započeo? Bar se meni to čini logičnim.

Ја не разумем шта ти хоћеш да кажеш.

Ево конкретно. Неко хоће да одговори нпр. на ову поруку овде:
https://forum.krstarica.com/threads/king-tut.13380/#post-357113

Зашто би за то отварао нову тему...
Zasto bi citarao nekoga pre 18 godina? :)
Uostalom, izvlacis ono sto ti ne odgovara iz mog posta, a rekoh da je indeksiranje vaznije od jedva primetnog ucinka o kojem govoris

Zasto bi citarao nekoga pre 18 godina? :)
Uostalom, izvlacis ono sto ti ne odgovara iz mog posta, a rekoh da je indeksiranje vaznije od jedva primetnog ucinka o kojem govoris
Само одговарам на онај део који је нелогичан.
Па нек кажу одмах људима да се то ради због маркетинга, да се не завлачимо овде у дубиозе.

Само одговарам на онај део који је нелогичан.
Па нек кажу одмах људима да се то ради због маркетинга, да се не завлачимо овде у дубиозе.

Nije to samo marketing, nego nove teme izlaze na feed, tako da je to jedini način da se primeti sa strane. I to privuče druge učesnike. Mogli smo videti da teme budu krcate korisnicima u prvih par dana...i onda spadne. To je zato što više nije tema nova. I ostanu samo oni koji je eksplicitno zaprate ili obilaze taj potforum.

Tako da verujem da je to razlog zašto su to uveli.

Ima vas dosta koji podržavate ideju da se teme ili mogu otključati ili da se na određenim potforumima ne zaključavaju.

Prema uputstvima koje je administrator Ivan stavio u Pravilniku ovog potforuma za poboljšanja Foruma, POTREBNO JE DA GLASATE:

Ivan: Obavezno glasajte za postojeće predloge koji vam se sviđaju.

Možete da glasate za predlog tako što ćete kliknuti na sivu strelicu koja se nalazi sa desne strane prve poruke teme, iznad broja postojećih glasova:

1639330520160.png

Kada vaš glas bude zabeležen, brojač će se povećati i strelica će promeniti boju.

Desno u nivou početka prve objave (prvog posta) ima ovaj znak:
1654454842403.png

1654454790272.png

Trenutno ispod njega stoji broj 1. To nije moj glas jer ja ne mogu da glasam za svoj predlog. :mrgreen:

Na njega treba kliknuti ako se slažeš sa mojim predlogom.

Veliko hvala na podršci!!!!

Mrkalj

Ovo posebno važi za diskutante koji su podržali predlog:

Prilozi

• 1654456133097.gif
    1654456133097.gif
    42 bajtova · Pregleda: 2
  • 1654456132993.gif
    1654456132993.gif
  • 1654456133048.gif
    1654456133048.gif
    42 bajtova · Pregleda: 1
  • 1654456133018.gif
    1654456133018.gif
  • 1654456133074.gif
    1654456133074.gif
    42 bajtova · Pregleda: 4
Nije to samo marketing, nego nove teme izlaze na feed, tako da je to jedini način da se primeti sa strane. I to privuče druge učesnike. Mogli smo videti da teme budu krcate korisnicima u prvih par dana...i onda spadne. To je zato što više nije tema nova. I ostanu samo oni koji je eksplicitno zaprate ili obilaze taj potforum.

Tako da verujem da je to razlog zašto su to uveli.
upravo.

Ima vas dosta koji podržavate ideju da se teme ili mogu otključati ili da se na određenim potforumima ne zaključavaju.

Prema uputstvima koje je administrator Ivan stavio u Pravilniku ovog potforuma za poboljšanja Foruma, POTREBNO JE DA GLASATE:

Ivan: Obavezno glasajte za postojeće predloge koji vam se sviđaju.

Možete da glasate za predlog tako što ćete kliknuti na sivu strelicu koja se nalazi sa desne strane prve poruke teme, iznad broja postojećih glasova:

1639330520160.png

Kada vaš glas bude zabeležen, brojač će se povećati i strelica će promeniti boju.

Desno u nivou početka prve objave (prvog posta) ima ovaj znak:
1654454842403.png

1654454790272.png

Trenutno ispod njega stoji broj 1. To nije moj glas jer ja ne mogu da glasam za svoj predlog. :mrgreen:

Na njega treba kliknuti ako se slažeš sa mojim predlogom.

Veliko hvala na podršci!!!!

Mrkalj

Ovo posebno važi za diskutante koji su podržali predlog:

Ta opcija se ne vidi u mobilnoj verziji; mož
da je slični problem kod drugih.

Данашњи пример за ову неразумну одлуку:

https://forum.krstarica.com/threads/istorija-srbije-do-1918-g-u-sacuvanim-pesmama.806918/page-3

Као што видите,тема је колекционарска и апсолутно не зависи од актуелног тренутка.
Пошто нисам могла да додам на постојећу тему објаву,направила сам нову
https://forum.krstarica.com/threads/istorija-srbije-do-1918-g-u-sacuvanim-pesmama-nastavak.952971/

То отежава читаоцу прегледност ..мора да листа...а ако се и други сете оваквог настављања неразумно закључаних тема, форум ће бити потпуно конфузан и тежак за сналажење.

Данашњи пример за ову неразумну одлуку:

https://forum.krstarica.com/threads/istorija-srbije-do-1918-g-u-sacuvanim-pesmama.806918/page-3

Као што видите,тема је колекционарска и апсолутно не зависи од актуелног тренутка.
Пошто нисам могла да додам на постојећу тему објаву,направила сам нову
https://forum.krstarica.com/threads/istorija-srbije-do-1918-g-u-sacuvanim-pesmama-nastavak.952971/

То отежава читаоцу прегледност ..мора да листа...а ако се и други сете оваквог настављања неразумно закључаних тема, форум ће бити потпуно конфузан и тежак за сналажење.
Још један пример , неактивна тема о Мађарима па је отворена нова
https://forum.krstarica.com/threads/istorija-madjara-srednji-vijek.951676/
И кад хоићеш да читаш, листаш-..отвараш прозоре, кликћеш као махнит . Неразумна одлука сасвим.
kontaktiraj moderatora i obrazloži situaciju. Moderator može da reaktivira takve stare teme

a administrator može da spoji te nove sa starim a ko to ima više smisla (tako će stara da ponovo oživi)

Гласао за овај предлог.

А друго решење би било да се неке појединачне развијене специфичне теме уопштеног значаја откључају и „залепе” на врх потфорума коме припадају како би остале видљиве и активне (уместо да потону у беспућа форума). То би биле нпр. неке теме у Историји и Језику. Можда чак и Спорту (ако још постоји).

S druge strane, na nekim podforumima, poput Politike i Zanimljivosti, imaju 90% tema na osnovu aktuelne vesti, koje su za zaključavanje već posle par nedelja. Softver foruma fenomenalno radi, verovatno je unificiran i ne trpi davanje posebnih osobina nekom pdf-u.
Po meni, rešenje je zahtev modu da se tema otključa ako se ukaže potreba.

Slične teme

Back