Autohtonizam kao reakcija na "naučni" rasizam evropskih istoriografija XIX i prve polovine XX veka

Išta, jesu li Irci postali nekakvi megalomanski romantičari u istoriografiji kao odgovor?
Nisu, samo treba pročitati neku istoriju Irske iz pera katolika pa da se zaključi što šta, i to ne baš pohvalno ni za njih same, a već što se tiče Engleza i njihovog terora po Irskoj o tome nema diskusije.

U UK se i dan danas nađe po neko da stavi natpis “No Irish need apply”.

Išta, jesu li Irci postali nekakvi megalomanski romantičari u istoriografiji kao odgovor?
I da li je toliko teško povezati “autohtonizam” i npr poljski “Sarmatizam” sa predrasudama o “lenjim” i “prljavim” Slovenima koji “nisu u stanju ni da stvore državnu organizaciju” - takvu genijalnost možeš i ovde da sretneš.

Nisu, samo treba pročitati neku istoriju Irske iz pera katolika pa da se zaključi što šta, i to ne baš pohvalno ni za njih same, a već što se tiče Engleza i njihovog terora po Irskoj o tome nema diskusije.

U UK se i dan danas nađe po neko da stavi natpis “No Irish need apply”.

Ne znam zašto si onda pomenuo u kontekstu autohtonističkih narativa.

Još da se međusobno podnose pa da ti poverujem. Južna Amerika (Čile i Argentina) gleda na Centralnu sa takve visine da je to strašno: više puta su me obrazovani ljudi iz Argentine i posebno Čilea upozoravali da one manje obrazovane odatle ni slučajno ne brkam sa Centralnoamerikancima iz Hondurasa ili Gvatemale na primer, a ni Meksiko se kod njih ne kotira nešto previsoko.

Predrasuda i gledanja s visoka ima svuda.

Znam to, rekao sam sarkasticno.

Sintagma BB škola je besmislena; oni koji je koriste koriste je pogrešno i uglavnom je sve samim izmišljotinama opravdavaju, tako da je pogrešno reći da ime treba zameniti nekim drugim. A taj drugi naziv bi bio i još gori.
Suštinski, besmisleni su i ideologemi Vizantija i Balkan, pa opet imaju određenu tradicionlnu vrednost. Istom logikom, "Bečko-berlinska škola" ili "Bebejska škola" ima svoju istoriju i realnu tradicionalnu vrednost.

Za domaći, navesti 50 primera besmislenih pojmova koji su se uvrežili u nauci. Teški metali, plemeniti gasovi, organska hrana...

Back