Autogol Skoplja i Pristine

Halix

Elita
Poruka
16.207
SPORAZUM O RAZGRANIČENJU MAKEDONIJE I KOSOVA JE NIŠTAVAN tvrde STRUČNJACI ZA DIPLOMATIJU

Autogol Skoplja i Prištine

Diplomate smatraju da je Makedonija ugovor sa međunarodno priznatom zemljom zamenila kvaziugovorom sa lažnom državom i da pomenuti sporazum nema pravnu snagu jer ne može biti deponovan u Ujedinjenim nacijama, što je obavezan deo procedure

BEOGRAD - Uprkos važećem sporazumu o razgraničenju Makedonije i SRJ, čiji je Srbija pravni naslednik, makedonska vlada se odlučila da sa privremenom vladom Kosova potpiše novi ugovor kojim faktički ništa nije izmenjeno. Diplomate smatraju da je time Makedonija ugovor sa međunarodno priznatom zemljom zamenila kvaziugovorom sa lažnom državom, te da ovaj drugi nema pravnu snagu.

Naime, pregovori o razgraničenju SRJ i Makedonije započeli su 1996. godine između ove dve zemlje, a 23. februara 2001. godine potpisan je granični sporazum koji je na snagu stupio 16. juna 2001. godine. Ovim sporazumom, teritorija od 2.500 hektara zemlje, za koju se tvrdilo da pripada Kosovu i Metohiji, ostavljena je Makedoniji. Kosovski zvaničnici su dugo odbijali da prihvate takav sporazum. Međutim, Ahtisarijev plan, objavljen 14. marta 2007. godine, predvideo je da Kosovo ispoštuje granični sporazum Beograda i Skoplja, što je pre nekoliko dana i učinjeno zvaničnim sporazumom sa Makedonijom. Skoplje je za uzvrat prihvatilo predlog zapada i 9. oktobra 2008. godine priznalo nezavisnost Kosova.

Bivši šef diplomatije SRJ, Živadin Jovanović kaže da je ugovor sa „ilegalnom tvorevinom i nazovi državom Kosovo apsolutno nelegalan“.
- Priština nema međunarodno pravni subjektivitet i ne može sklapati međunarodne pravne poslove kakvo je razgraničenje. Dobro je što je Srbija rekla da je taj sporazum ništavan za nju. Ali treba uputiti i demarš Skoplju, te sedištima UN u NJujorku, Oebs u Beču i Evropske unije u Briselu i upozoriti da je ovim prekršena Rezolucija 1244. Takođe treba poslati diplomatske note članicama kontakt grupe: Vašingtonu, Moskvi, Londonu, Parizu i Berlinu da Srbija neće prihvatiti taj akt - poručuje Jovanović.

Vladislav Jovanović, nekadašnji ambasador pri UN u NJujorku, konstatuje da je ovaj akt za nas nevažeći.
- Kosovo su priznale 62 države i za njih će ugovor biti valjan. Za sve ostale on ne postoji. I tako će biti dok ne prihvatimo „novu realnost na Kosovu“. Pošto Srbija čvrsto stoji na stanovištu da to nikad neće uraditi, onda ugovor nikad neće biti legalizovan u celosti - ističe Vladislav Jovanović.

S druge strane, bivši ambasador pri UN u Ženevi Branko Branković smatra da je Makedonija to morala da uradi zbog pritisaka spolja i to baš pred dolazak Dmitrija Medvedeva u Srbiju.

- Rusija šalje čvrstu poruku da ostaje uz Srbiju, pa i druga strana šalje poruku da ne odstupa od svojih stavova. To je ušančavanje pozicija uoči početka rasprave o legalnosti proglašenja nezavisnog Kosova pred Međunarodnim sudom 1. decembra. Ovaj ugovor nema veliki značaj, jer kome će da ga deponuju? U Ujedinjenim nacijama se deponuju svi međunarodni ugovori, ali Kosovo nije član UN. A makedonska opozicija, iako malobrojna, već je predala zahtev za ocenu ustavnosti sklapanja ovog ugovora - napominje Branković.

Pokušali smo juče da dobijemo komentare iz makedonskog i srpskog ministarstva spoljnih poslova, ali do zaključenja broja odgovore nismo dobili.

MILO „OSLOBAĐA“ METOHIJU
Posle dogovora sa Skopljem, Priština želi da reši problem razgraničenja i sa Crnom Gorom zbog čega je nezadovoljno 500 albanskih porodica. Dok lokalni Albanci tvrde da su oznake Republike Crne Gore postavljene šest kilometara u dubinu metohijskog dela KiM, Crnogorci insistiraju da su na istom mestu donedavno bile table Unmika.
- Ovaj potez Crne Gore smatramo aktom okupacije naše zemlje - poručio je Mula Sadriju, predstavnik albanskih seljana koji su se ovim našli sa one strane granice koja pripada crnogorskoj teritoriji.
Portparol kosovske Vlade Memlji Krasnići rekao je da će granica uskoro biti definisana na osnovu postojeće dokumentacije i da ne očekuje nikakve probleme u vezi s tim
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.