Australija - zima ?

Na primer Melburn, zivim tu 15 godina. Mogu reci da je super klima. Ljeti imas 10-15 dana gde je temperatura preko ~30. Ja uspijem zbog posla i obaveza da odem do mora koje mi je 20min od kuce i okupam se jedno 5 puta godisnje.
Jun, Jul, Avgust ti je jesen/zima, uglavnom su sitne kisice, i onako suncani svezi dani. Meni je to extra. Temperatura uglavnom 10-20stepeni.
Na primer nosim skoro sve isto sto i leti, samo u ovo doba godine na primer na majicu kratkih rukava dodas jaknicu neku tanju i sasvim ok. Nema vjetrova i bure (jako retko), mozda uz more zna da duva i hladnije je.... Eto ne znam sta bi ti vise reko.

Vecina pokusava da me odvrati od posete Austrailiji tokom tih ZIMSKIH meseci (jun, jul, avgust) zbog tih kisa, pa me je eto zanimalo kakve su to kise? Kazu da je ruzno i kisovito vreme. Mada ovog se proleca kisa napadala i ovde kod nas, pa mi nikako da izadjemo iz cizmi. Sta ljudi nose od obuce tih meseci? Unapred se izvinjavam ako sam malo vise dosadna :) .

Vecina pokusava da me odvrati od posete Austrailiji tokom tih ZIMSKIH meseci (jun, jul, avgust) zbog tih kisa, pa me je eto zanimalo kakve su to kise? Kazu da je ruzno i kisovito vreme. Mada ovog se proleca kisa napadala i ovde kod nas, pa mi nikako da izadjemo iz cizmi. Sta ljudi nose od obuce tih meseci? Unapred se izvinjavam ako sam malo vise dosadna :) .
ma kakvi, ja sad zivim u Melburnu i mogu da kazem da je zima ovde kao nasa blaga jesen ili kasno prolece. Jeste , ja sam u delu gde ume da dune, i prosle godine je bilo naleta vetra, al opet naspram kosave, ko god je imao uslustva sa njom , nije nista. Ljudi opet nose tanke kaputice, vise za jutro i vece su nego za srednji deo dana, ima da se kupe rukavice, salovi al ja ih ne koristim. kad sam cimerki pricala kakva je nasa zima ona me je pitala:"A kako vi izlazite napolje?'

Pronašla sam ovaj detaljan opis vremenskih prilika po mesecima za Melburn

http://www.melbourneaustralia.org/climate-weather

ali se ovi podaci o zimi ne uklapaju baš sa onim što kažu Melburnic i Jel. i tako ja nikako da odlučim da li da pakujem perjanu jaknu ili da je ostavim. Šta mi savetujete?

Ponesi jaknu trebace ti. Mislim da je sad trenutno pohladno, i ujutru temperatura je oko 6-8 naj niza. Nocu nekad spusti se i do nule. Ali sto je dobro kod ove zime ovde nema vjertra (nemislim bukvalno) osim uz obalu...tako da zimi nije hladno. Mozda i zbog toga sto se uglavnom i kuce ulazi u kola i iz kola u kucu....
Melburn je specifican jer se vreme moze da se prometni 3-4 puta u toku dana bilo da je ljeto ili zima....

Ne putujem, nego se selim, pa moram da razvrstam šta mi se isplati da ponesem, a šta mi neće trebati ili je jetino, pa mogu i tamo lako da kupim ako mi zatreba.
Hvala Melburnic, razrešio si mi dilemu. Nosim jaknu jer sam ionako zimogrožljiva.

Ako zelis da ti se krv ledi na minus nekoliko stepeni ujutro ili posle 18:00 kad je maximum oko 5 stp onda je za tebe Canberra :).

Melburn je zimi hladan, a vetar nikada ne prestaje da duva. Zato je vazduh jako cist. :)
Pernate jakne su normalna pojava, mada nisu bas popularne u gradu i uglavnom se nose kaputi.
Ne nosite sarenu odecu ili bilo sta jakih boja, to je takodje no-no.

http://www.bom.gov.au/climate/dwo/201406/html/IDCJDW3050.201406.shtml

Evo nekih detalja:

proslo leto (Oct2013-Apr2014) max temp:
preko 30 stepeni: 38 dana
preko 40 stepeni: 7 dana

prosla zima (May2013-Sep2013) min temp:
ispod 10 stepeni: 85 dana
ispod 5 stepeni: 18 dana

Back