Atomsko Skloniste

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
767
Bas sada slusam prvi album "Ne Cvikaj, Generacijo" od Atomskog Sklonista i razmisljam koliko su oni dobar bend, pogotovu na prvim albumima. Ne mislim da su bili losiji nakon prvih par albuma, ali su bili pomalo drugaciji jer kasnije vise nisu koristili klavijature. Koliko oni mocno zvuce sa klavijaturama, pogotovu na prvom albumu, da mi nimalo nije jasno zasto su nakon odlaska Eduarda Kancelara i nakon njega Bilandzica, postali kvartet i izbacili klavijature iz svoje muzike. Umeli su neverovatno dobro da uklope klavijature u svoje pesme na fenomenalan nacin.

as.jpg

Na primer "Pakleni Vozaci", koliko su klavijature proste u toj pesmi a koliko su dobro uskladjene i iskoriscene, da cine tu pesmu mnogo punijom u odnosu na kasnije verzije uzivo koje su bez klavijatura. "Pomorac Sam Majko" je po meni jedna od najboljih Ex-Yu pesama najvise zbog klavijatura. Atomsko Skloniste je fenomenalan bend...i izuzev nekih tekstova...."Dusa mi ulicom luta, bez kaputa, bez kaputa, srce mi kuca jace, spale su mu hlace"....(ali hajde da ne sitnicarim).....muzicki su genijalni. Meni je zao sto nisu vise nisu koristili klavijature, jer to su toliko dobro radili. Ipak ne zameram i to je samo moje misljenje. Njihova muzika i bez klavijatura ima dusu.....Sergio ipak mnogo vise nedostaje od klavijatura.

Poslednja izmena:
nije ti cudno sto su se klavijature (hteo si reci: organe), tako vesto iskrijumcarile iz luzerskog hipija u ultra-moderan nju-vejv saund? :cool:
ma cu li ko za Strenglerse? :cool: eto koliko oni traju, a nije im palo na pamet da izbace taj instrument, koji kod njih, u svom tom furioznom panku,
neverovatno dobro i futuristicki zvuci? :P za to vreme na balkanu, sem casnih izuzetaka (cela klapa oko sarla, idola i haustora), cvrsto se drzi zvoncara i kose. :cool:

Bas sada slusam prvi album "Ne Cvikaj, Generacijo" od Atomskog Sklonista i razmisljam koliko su oni dobar bend, pogotovu na prvim albumima. Ne mislim da su bili losiji nakon prvih par albuma, ali su bili pomalo drugaciji jer kasnije vise nisu koristili klavijature. Koliko oni mocno zvuce sa klavijaturama, pogotovu na prvom albumu, da mi nimalo nije jasno zasto su nakon odlaska Eduarda Kancelara i nakon njega Bilandzica, postali kvartet i izbacili klavijature iz svoje muzike. Umeli su neverovatno dobro da uklope klavijature u svoje pesme na fenomenalan nacin.

Pogledajte prilog 1420026

Na primer "Pakleni Vozaci", koliko su klavijature proste u toj pesmi a koliko su dobro uskladjene i iskoriscene, da cine tu pesmu mnogo punijom u odnosu na kasnije verzije uzivo koje su bez klavijatura. "Pomorac Sam Majko" je po meni jedna od najboljih Ex-Yu pesama najvise zbog klavijatura. Atomsko Skloniste je fenomenalan bend...i izuzev nekih tekstova...."Dusa mi ulicom luta, bez kaputa, bez kaputa, srce mi kuca jace, spale su mu hlace"....(ali hajde da ne sitnicarim).....muzicki su genijalni. Meni je zao sto nisu vise nisu koristili klavijature, jer to su toliko dobro radili. Ipak ne zameram i to je samo moje misljenje. Njihova muzika i bez klavijatura ima dusu.....Sergio ipak mnogo vise nedostaje od klavijatura.

Slažem se za klavijature

nije ti cudno sto su se klavijature (hteo si reci: organe),
Pa ne bas. Ja ne znam da li je Eduard svirao organe ili nesto drugo. Samo zato sto zvuci kao organe ne mora da znaci da su organe. Mogao je biti i Melotron illi neki od sintisajzera koji su imali zvuk orgulja. Ako ne znam sa sigurnoscu o kom instrumentu se radi, koristim uopsteni izraz klavijature. Ne kazem da ti gresis, mozda ti znas nesto sto ja ne znam u kom slucaju ako sa sigurnoscu znas da su u pitanju organe, podeli. Ponekad na omotu albuma pise tacan naziv instrumenta koji muzicar koristi, ali ja na zalost nemam orignalni album, vec kasnije izdanje na CD-u gde ne pise sta je Eduard svirao.

Atomci su i bez klavijatura zvučali odlično i to prevashodno zahvaljujući Gužvanu i onom njegovom prepoznatljivom zvuku gitare, uz Đoserov vrhunski vokal.
Mislim da je njima više naštetio odlazak Boška Obradovića, koji je stvorio čitav taj njihov koncept i čiji su stihovi bili proročki, nego obojice klavijaturista.

Pa ne bas. Ja ne znam da li je Eduard svirao organe ili nesto drugo. Samo zato sto zvuci kao organe ne mora da znaci da su organe. Mogao je biti i Melotron illi neki od sintisajzera koji su imali zvuk orgulja. Ako ne znam sa sigurnoscu o kom instrumentu se radi, koristim uopsteni izraz klavijature. Ne kazem da ti gresis, mozda ti znas nesto sto ja ne znam u kom slucaju ako sa sigurnoscu znas da su u pitanju organe, podeli. Ponekad na omotu albuma pise tacan naziv instrumenta koji muzicar koristi, ali ja na zalost nemam orignalni album, vec kasnije izdanje na CD-u gde ne pise sta je Eduard svirao.
Pricao sam uopsteno, mislio sam na trejdmark zvuka organa, sintisajzer organa, ne nuzno na sam instrument. ;) Znam da su se nekad koristile prave organe, sa svom paletom njima svojstvenih zvukova (k`o registri na harmonici:P), ukljucujuci i zvuk flaute. :cool: Ni ja takodje ne znam da li su Atomci koristili originalni instrument ili sintisajzer, u to doba nekako verovatnije deluje ovo prvo, jel... Ono sto sam, medjutim, vise apostrofirao ovde jeste nov kontekst koriscenja (zvuka/fenomena) organa, sada u nekom novom, new wave ruhu... ;) To je ono sto je meni tu interesantno. :) Kada solaze na organima u rok muzici nazovemo "razvigornim", to potpada i pod hipi i pod nju vejv zvuk, dakle nije neka precizna linija demarkacije...i tesko ju je kroz to polje opisati. :P Jedino sto mogu pokusati ovde u tom smislu jeste da upotrebu (zvuka) organa u hipi-bendovima opisem kao zasebnu virtuistiku, kao sto se u dzezu svakom da vremena da izdrnda malo nesto svoje kroz neki grandiozni solo... ;) dok u nju vejvu organe deluju sraslo sa energijom pesme, neodvojivo, cak i kroz neki furiozni solo. :) Zato je Atomsko skloniste kod nas i zanimljivo za tumacenje te demarkacione linije izmedju dve razlicite rok epohe. Njihov zvuk je klasican (hipi) rok, ali se organe koriste na nju vejv nacin. ;) :) Na taj nacin su se interesantno dzombasto razguzili na obe epohe... :cool: :lol:

Back