Ateološka rasprava - Onfre Mišel - deo knjige

cvrle77

Iskusan
Poruka
6.858
Religija odgovara na ontološku prazninu koju otkriva svako ko shvati da će jednog dana umreti, da mu je boravak na zemlji vremenski ograničen, da se svaki život kratko upisuje izmeðu dva ništavila.
Jedni obožavaju kamenje – od najprimitivnijih plemena do današnjih muslimana koji idu na ćabu u ophodnju oko bejtulaha – drugi Mesec ili Sunce, neki nevidljivog Boga koji se ne sme predstavljati inače se ide u idolopoklonstvo, ili pak neku antropomorfnu figuru – belu, mušku, naravno, arijevsku – jedan kao savršeni panteista, vidi Boga svuda, drugi, vatreni sledbenik negativne teologije, nigde, jedanput se obožava mrtvo telo obliveno krvlju, s krunom od trnja, drugi put u vlati trave na istočnjački šinto način: ne postoji nijedna lakrdija koju su izmislili ljudi koja nije poslužila da se proširi polje božanskih mogućnosti...

Smrtni, konačni, ograničeni, žalosni zbog svojih nesloboda, ljudi mučeni savršenstvom izmišljaju silu obdarenu tačno suprotnim svojstvima: od svojih mana, izvrnutih kao prsti na paru rukavica, grade osobine pred kojima kleče, zatim se klanjaju do zemlje.

Jesam li ja smrtan? Bog je onda besmrtan;
jesam li ja konačan? Bog je onda beskonačan;
jesam li ja ograničen? Bog je onda bezgraničan;
ja ne znam sve? Bog je sveznajući;
ja ne mogu sve? Bog je svemoćan;
ja nisam obdaren sveprisutnošću? Bog je sveprisutan;
ja sam stvoren? Bog nije stvoren;
ja sam slab? Bog ovaploćuje Svemoć;
ja sam na zemlji? Bog je na nebu;
ja sam nesavršen? Bog je savršen;
ja nisam ništa? Bog je sve, itd.

Religija postaje, dakle, prvorazredan postupak alijenacije: ona podrazumeva raskid čoveka sa samim sobom i stvaranje imaginarnog sveta u kome je istina fiktivno prisvojena. Teologija, tvrdi Fojerbah, izvesna je „psihička patologija“...

Predavati ateizam (nasuprot veronauke) podrazumevao bi jednu arheologiju religioznog osećanja: straha, bojazni, nesposobnosti da se gleda smrti u oči, neodržive svesti o nesavršenosti i konačnosti ljudi, glavne uloge i pokretačke snage egzistencijalnog strahovanja. Religija, taj svet fikcija, iziskivala bi propisno demontiranje ovih ontoloških placeba – kao što se u filozofiji prilazi pitanju vračanja, ludila i graničnih oblasti da bi se načinila i obuhvatila definicija razuma.

Ja ne prezirem vernike, ne smatram ih ni smešnim niti jadnim, ali očajavam što su im milije umirujuće izmišljotine za decu od svirepih izvesnosti odraslih. Radije vera koja smiruje nego razum koji zadaje brigu – čak i po cenu stalnog mentalnog infantilizma: to je operacija metafizičkog opsenarstva po čudovišnu cenu!

Moj ateizam se pokreće kada privatno verovanje postane javna stvar i kad u ime jedne lične mentalne patologije prema njoj organizuje i svet za drugog. Jer, od ličnog straha za život do upravljanja telom i dušom drugog, postoji jedan svet u kome iz potaje deluju profiteri te duhovne i umne bede.

U ime Boga, Istorija svedoči, zbog tri monoteizma vekovima se prolivaju neverovatne reke krvi! Ratovi, kaznene ekspedicije, pokolji, ubistva, kolonijalizam, etnocidi, genocidi, krstaški ratovi, inkvizicije, a danas planetarni superterorizam...

Ova tri monoteizma, koje podstiče isti genealoški nagon smrti, dele niz istih mržnji:

mržnju prema razumu i inteligenciji;
mržnju prema slobodi;
mržnju prema svim knjigama u ime one jedne;
mržnju prema životu;
mržnju prema seksualnosti, ženama i uživanju;
mržnju prema ženskom principu;
mržnju prema telu, željama, nagonima.
Umesto svega toga, judaizam, hrišćanstvo i islam brane: veru i verovanje, poslušnost i pokornost, sklonost ka smrti i stradanju radi onostranog, aseksualnog anðela i neporočnost, nevinost i monogamnu vernost, suprugu i majku, dušu i duh. To znači raspet život i slavljeno ništavilo...

Taj je to pogresno shvatio,nigde se ne promovise mrznja bas nasuprot,u religiji ti imas princip slobode,slobodnog bica koji moze da radi da izabere po svojoj volji.

Malo mi smeta onaj tvoj opis da neko obozava mrtvo telo,to mi je bas skroz bzv,posto to niko ne radi,niko to mislim fuj:)

A trece,pa ko brani da se citaju knjige i ovo sto si naveo,bas nasuprot govori se mozda da treba izbegavati knjige koje ti mogu stetiti,pogresno je taj informisan:)

Poslednja izmena:

Не.

mržnju prema slobodi;

Одвала вавјек вјекова.

Невиђена глупост.

mržnju prema životu;

Потпуно супротно.

Не постоји мржња према женама у хришћанству.

Јок.

Нетачно. Хришћанство нпр. верује у васкрсење тела, јер је човек биће од тела и душе.

Poslednja izmena:
Taj je to pogresno shvatio,nigde se ne promovise mrznja bas nasuprot,u religiji ti imas princip slobode,slobodnog bica koji moze da radi da izabere po svojoj volji.

Skorpioni_zlocin_Srebrenica6_big.jpg

islam_hate_signs.jpg

Malo mi smeta onaj tvoj opis da neko obozava mrtvo telo,to mi je bas skroz bzv,posto to niko ne radi,niko to mislim fuj:)

ACp8xrq.png

A trece,pa ko brani da se citaju knjige i ovo sto si naveo,bas nasuprot govori se mozda da treba izbegavati knjige koje ti mogu stetiti,pogresno je taj informisan:)
Daj ne zafrkavaj . A navodne čudotvorne kosti svetaca ?
Razmisli prije nego što napišeš .

Vernici ne priznaju naučne teorije i činjenice, koje su u direktnoj suprotnosti sa biblijskim učenjem. Dakle, da.

Одвала вавјек вјекова.

Tetovaže, šišanje u krug, proricanje sudbine, tračarenje, zabrana pomaganja muškarcu u borbi, jedenje sendviča s šunkom, psovanje roditelja, preudavanje posle razvoda, rad subotom/nedeljom, jedenje morskih plodova, gubitak nevinosti pre braka....hoćeš još?

Невиђена глупост.

Sve što je kontra biblije, je sotonistička literatura. Sve što razotkriva biblijske lakrdije i gluposti je bezbožno sotonističko zavaravanje.

Потпуно супротно.

Sve u ovom životu radite zarad večnog života, umesto da živite ovaj život kao da je on prvi i poslednji.

Не постоји мржња према женама у хришћанству.

Gde su ženski patrijarsi? Vladike?

Pojma nemam šta se podrazumeva pod 'ženski principi'.

Нетачно. Хришћанство нпр. верује у васкрсење тела, јер је човек биће од тела и душе.

Masturbacija

Očigledno je da ti nije baš najjasnija tvoja religija, i biraš šta ti odgovara, ali ovo je pravo lice onoga čemu pripadaš. Tvoje : jok, glupost itd...nema nikakvu validnost.

e.

Jesam li ja smrtan? Bog je onda besmrtan;
jesam li ja konačan? Bog je onda beskonačan;
jesam li ja ograničen? Bog je onda bezgraničan;
ja ne znam sve? Bog je sveznajući;
ja ne mogu sve? Bog je svemoćan;
ja nisam obdaren sveprisutnošću? Bog je sveprisutan;
ja sam stvoren? Bog nije stvoren;
ja sam slab? Bog ovaploćuje Svemoć;
ja sam na zemlji? Bog je na nebu;
ja sam nesavršen? Bog je savršen;
ja nisam ništa? Bog je sve, itd.

Ideš obrnutim redosledom.Izostavljena teza - od Boga dolazi život, sve, onda pravi redosled:

Bog je bemrtan, nisam smrtan jer od Boga imam život.
Bog je beskonačan, ja jesam konačan, ali imam mogućnost da kroz Boga živim kroz celu većnost.
Bog je sveznajući, ali kroz Boga mogu naučiti.
Bog nije stvoren.Zato i jeste Bog.
Bog ovlapoćuje svemoć.Zato što je Bog.
Bog je sveprisutan.Ali ne svojom ličnošći jer Tvorac ne moži stati u Tvorevinu, nego svojim uticajem.Kao što sunce nije prisutno na Zemlji, ali svojom svetlošću i toplino daje život.
Bog nije stvoren.Bog zato i jeste Bog jer nije stvoren, nego JESTE.
Bog ovlapaćuje svemoć.Zato što i jeste tako.
Bog je na nebu.Nebo je stanje duha a ne nebeski svod na nad našom glavom.
Bog je savršen.Zar Bog može biti nesavršen?
Bog je sve.Pa jeste.

Bog je bemrtan, nisam smrtan jer od Boga imam život.

Aj kad rikneš, javi se pa da idemo negde u zezanje...

Bog je beskonačan, ja jesam konačan, ali imam mogućnost da kroz Boga živim kroz celu većnost.

Bupnu i ostade živ...

Bog je sveznajući, ali kroz Boga mogu naučiti.

Kako da ništa ne naučiš.

Bog nije stvoren.Zato i jeste Bog.

Nije ni energija, pa je ne zovemo bog...

Bog ovlapoćuje svemoć.Zato što je Bog.

Ubiše svemoć na pravdi njega samog...na krstu. Ako je verovati jevrejskim pustinjacima.

Bog je sveprisutan.Ali ne svojom ličnošći jer Tvorac ne moži stati u Tvorevinu, nego svojim uticajem.Kao što sunce nije prisutno na Zemlji, ali svojom svetlošću i toplino daje život.

Toliko je uticajan da ni u od uticaja nema.

Bog je na nebu.Nebo je stanje duha a ne nebeski svod na nad našom glavom.

Bog je na nebu. Nebo je stanje duha... :eek: Pa tebi retorika nije jača strana? Bog je na stanju duha?

Bog je savršen.Zar Bog može biti nesavršen?

Ako je moguće da postoji, moguće je i da je nesavršen...gledajući nas, nije nam ni trebao...

Bog je sve.Pa jeste.

Ako nije u tvorevini, onda nije sve. Zapravo, nije ništa...nepostojeći je.

Aj kad rikneš, javi se pa da idemo negde u zezanje...

Bupnu i ostade živ...

Kako da ništa ne naučiš.

Nije ni energija, pa je ne zovemo bog...

Ubiše svemoć na pravdi njega samog...na krstu. Ako je verovati jevrejskim pustinjacima.

Toliko je uticajan da ni u od uticaja nema.

Bog je na nebu. Nebo je stanje duha... :eek: Pa tebi retorika nije jača strana? Bog je na stanju duha?

Ako je moguće da postoji, moguće je i da je nesavršen...gledajući nas, nije nam ni trebao...

Ako nije u tvorevini, onda nije sve. Zapravo, nije ništa...nepostojeći je.

Cvrle, razočaravaš me.Očekivao sam malo bolji odgovor.

Vernici ne priznaju naučne teorije i činjenice, koje su u direktnoj suprotnosti sa biblijskim učenjem. Dakle, da.

Ево ја признајем научне теорије и чињенице. Велики број хришћана их прихвата. Сврати на неки православни форум, нпр. на Поуке, напиши ово што си мени написао и бићеш слатко исмејан.

Tetovaže, šišanje u krug, proricanje sudbine, tračarenje, zabrana pomaganja muškarcu u borbi, jedenje sendviča s šunkom, psovanje roditelja, preudavanje posle razvoda, rad subotom/nedeljom, jedenje morskih plodova, gubitak nevinosti pre braka....hoćeš još?

Нико ми то не забрањује па ни СПЦ. Ево једем сендвич са шунком, понекад радим недељом, још ме нико није бацио на ломачу.
То што ти спомињеш су закони приписани Јеврејима и муслиманима, јер ислам нпр. није само религија, већ и начин живота. Хришћанима се са друге стране ништа не брани и једна од основних вредности је слобода.

Sve što je kontra biblije, je sotonistička literatura. Sve što razotkriva biblijske lakrdije i gluposti je bezbožno sotonističko zavaravanje.

То да је све сатанистичка литература што је контра Библији је став једног фундаменталисте који преливају код нас у Сербију из САД-а, тамо им је легло, па ти онда на основу Ју Тјуб снимака доносиш тако глупе закључке. Убише те у мозак западни медији и интернет, испирају ти га полакице.

Sve u ovom životu radite zarad večnog života, umesto da živite ovaj život kao da je on prvi i poslednji.

А шта то радимо зарад вечног живота?

Gde su ženski patrijarsi? Vladike?

То није мржња према женама.

Pojma nemam šta se podrazumeva pod 'ženski principi'.

Немам ни ја појма, зато сам ставио ''Јок'', нисам имао шта друго да додам :lol:

Masturbacija

Očigledno je da ti nije baš najjasnija tvoja religija, i biraš šta ti odgovara, ali ovo je pravo lice onoga čemu pripadaš. Tvoje : jok, glupost itd...nema nikakvu validnost.

Мени је хришћанство потпуно јасно, заправо није теби. Основно веровање хришћанства је васкрсење тела. Хришћани итекако брину за своје тело, јер је тело део човечијег бића. Муслимани и Јевреји исто брину за своје тело. Зато постоје забране једења свињетине и ''нечистих животиња'', очигледно јер људи знају шта не ваља за здравље.

Ево ја признајем научне теорије и чињенице. Велики број хришћана их прихвата. Сврати на неки православни форум, нпр. на Поуке, напиши ово што си мени написао и бићеш слатко исмејан.

Samo si do juče bio kreacionista... Evo, bio na Pouke, gledam ovde, gledam na drugim forumima, kreacionista koliko hoćeš. Daleko više, nego vernika koji prihvataju evoluciju i teoriju velikog praska.
A reci mi, kako stoje ovi pravoslavci sa naučnom činjenicom da homoseksualnost nije bolest?

Нико ми то не забрањује па ни СПЦ. Ево једем сендвич са шунком, понекад радим недељом, још ме нико није бацио на ломачу.
То што ти спомињеш су закони приписани Јеврејима и муслиманима, јер ислам нпр. није само религија, већ и начин живота. Хришћанима се са друге стране ништа не брани и једна од основних вредности је слобода.

Niko nije ni rekao da će te baciti na lomaču. Kao što neće ni ako ubiješ nekoga. To što ti kršiš hrišćanska verovanja i zakone, govori o tebi kao poluverniku, a ne o hrišćanstvu i njihovim pravilima. Ti shvataš hrišćanstvo kao 'izaberem šta mi valja i koristim'. Pravoslavlje nije jedina hrišćanska denominacija u postojanju, znaš, niti se ovde pominje pravoslavlje eksplicitno, već hrišćanstvo. I ono gde koriste Stari Zavet.

То да је све сатанистичка литература што је контра Библији је став једног фундаменталисте који преливају код нас у Сербију из САД-а, тамо им је легло, па ти онда на основу Ју Тјуб снимака доносиш тако глупе закључке. Убише те у мозак западни медији и интернет, испирају ти га полакице.

Valjda ćeš jednom shvatiti, da ja reagujem samo na ono što vi vernici pišete. Nisam ja vernik, niti ja pominjem kreacionizam kao istinit, nisam ja taj koji pogrešno interpretira naučne teorije...

А шта то радимо зарад вечног живота?

Sve što je potrebno. TI najbolje znaš u čemu se sastoji tvoja tradicija koja proizilazi iz religijskih običaja. Od paljenja sveće, do molitve, slavljenja slave, ljubljenja skuta popu, jevanđelisanja, i tako....

То није мржња према женама.

Piše mržnja prema ženama, seksualnosti i uživanju.

Šta je tačno onda ta diskriminacija u patrijarhatu?

Očigledno je da veoma plastično tumačiš taj pojam mržnje, i da misliš da on mora biti praćen obračunima iz pištolja, psovanjima...

Diskriminacija je netolerancija, predrasude. Kada stvoriš stereotip kao ovaj, to je govor mržnje.

Patrijarhat i hijerarhija patrijarhata se može svesti pod govor mržnje, gde se određenim stavom izaziva stvaranje negativnih stereotipova, i izaziva osećanje nesigurnosti i straha kod određenih ciljnih grupa. U ovom slučaju žena.

Ovde su ljudi navikli da se mire sa stanjem stvari i prestali su da se osećaju loše, jer drugačije i bolje ne znaju, pa im je takvo stanje 'normalno'.

Мени је хришћанство потпуно јасно, заправо није теби. Основно веровање хришћанства је васкрсење тела. Хришћани итекако брину за своје тело, јер је тело део човечијег бића. Муслимани и Јевреји исто брину за своје тело. Зато постоје забране једења свињетине и ''нечистих животиња'', очигледно јер људи знају шта не ваља за здравље.

Naravno da ti nije jasno, jer si i dalje u njemu, i neće ti nikada biti jasno, dok god si u njemu. Znači, koliko neko mora da bude egoističan i kaže kako 'mu je hrišćanstvo potpuno jasno', je van moe moći pojmljenja. Odmah otrči u crkvu, kaži svim onim teolozima da sve znaš, ujedini sve vere u jednu i završi posao onda, kada ti je sve jasno i sve znaš.

Poslednja izmena:
Samo si do juče bio kreacionista... Evo, bio na Pouke, gledam ovde, gledam na drugim forumima, kreacionista koliko hoćeš. Daleko više, nego vernika koji prihvataju evoluciju i teoriju velikog praska.
A reci mi, kako stoje ovi pravoslavci sa naučnom činjenicom da homoseksualnost nije bolest?

Био до јуче, и шта са тим?

На Поукама нећеш срести ''колико хоћеш креациониста'', па тако да могу рећи да намерно лажеш да си био на Поукама како би оправдао свој став.

Који то православци?

Niko nije ni rekao da će te baciti na lomaču. Kao što neće ni ako ubiješ nekoga. To što ti kršiš hrišćanska verovanja i zakone, govori o tebi kao poluverniku, a ne o hrišćanstvu i njihovim pravilima.

Која то хришћанска веровања и законе кршим?

Ti shvataš hrišćanstvo kao 'izaberem šta mi valja i koristim'.

Не. Али, ајде ако сам ја полухришћанин, реци ти мени као свевидећи и свезнајући атеиста какав је потпуни хришћанин? Научи ме како да попуним своје полухришћанство, реци ми шта да радим?
Ајд да чујем твоје тумачење и мишљење о хришћанству, шта је оно за тебе?

Pravoslavlje nije jedina hrišćanska denominacija u postojanju, znaš, niti se ovde pominje pravoslavlje eksplicitno, već hrišćanstvo. I ono gde koriste Stari Zavet.

Па онда се такви не могу назвати хришћанима, јер хришћанин значи бити следбеник Христоса, а не Старог Завета.

Valjda ćeš jednom shvatiti, da ja reagujem samo na ono što vi vernici pišete. Nisam ja vernik, niti ja pominjem kreacionizam kao istinit, nisam ja taj koji pogrešno interpretira naučne teorije...

Генерализујеш. Нису сви верници креационисти.

Sve što je potrebno. TI najbolje znaš u čemu se sastoji tvoja tradicija koja proizilazi iz religijskih običaja. Od paljenja sveće, do molitve, slavljenja slave, ljubljenja skuta popu, jevanđelisanja, i tako....

Аха. И значи ја ћу себи да купим карту за рај тако што ћу да палим свеће, молим се, славим славу, љубим скуте попу, јевађелишем итд.?

Piše mržnja prema ženama, seksualnosti i uživanju.

Šta je tačno onda ta diskriminacija u patrijarhatu?

Očigledno je da veoma plastično tumačiš taj pojam mržnje, i da misliš da on mora biti praćen obračunima iz pištolja, psovanjima...

Diskriminacija je netolerancija, predrasude. Kada stvoriš stereotip kao ovaj, to je govor mržnje.

Patrijarhat i hijerarhija patrijarhata se može svesti pod govor mržnje, gde se određenim stavom izaziva stvaranje negativnih stereotipova, i izaziva osećanje nesigurnosti i straha kod određenih ciljnih grupa. U ovom slučaju žena.

Ovde su ljudi navikli da se mire sa stanjem stvari i prestali su da se osećaju loše, jer drugačije i bolje ne znaju, pa im je takvo stanje 'normalno'.

Искрен да будем никад ме није занимало питање зашто жене не могу бити попови и слично, тако да ти не могу дати никакав одговор. Можда неком другом приликом.

Naravno da ti nije jasno, jer si i dalje u njemu, i neće ti nikada biti jasno, dok god si u njemu. Znači, koliko neko mora da bude egoističan i kaže kako 'mu je hrišćanstvo potpuno jasno', je van moe moći pojmljenja. Odmah otrči u crkvu, kaži svim onim teolozima da sve znaš, ujedini sve vere u jednu i završi posao onda, kada ti je sve jasno i sve znaš.

Аха. А јел теби јасно хришћанство?

Ne bi bilo loše da uzmeš i pročitaš knjigu, pošto imaš puno pitanja. Ako nisi shvatio u naslovu ove teme, stoji ti ime knjige i autora, deo teksta koji sam uzeo je iz te knjige. Inače, skraćujem postove sa ovih uzaludnih i dugačkih postova, vidim da ne umete ni složene rečenice da kontemplirate, pa da ne kucam uzaludno...izvoli, pročitaj i nešto što neće da ti dolije na tvoju veru. Ako smeš, jel...

Ne bi bilo loše da uzmeš i pročitaš knjigu, pošto imaš puno pitanja. Ako nisi shvatio u naslovu ove teme, stoji ti ime knjige i autora, deo teksta koji sam uzeo je iz te knjige. Inače, skraćujem postove sa ovih uzaludnih i dugačkih postova, vidim da ne umete ni složene rečenice da kontemplirate, pa da ne kucam uzaludno...izvoli, pročitaj i nešto što neće da ti dolije na tvoju veru. Ako smeš, jel...

Наравно да смем Цврле, што си ти симпатичан човек :lol:
Шта више једним делом се слажем са овим првим постом. Као што видиш, ја сам само цитирао оне небулозе које су изнете, а остатак изнад има неку истину. Аутор очигледно примећује неке ствари код религије, како људи схватају Бога, па то критикује. Лепо је примећена она паралела (''Ја сам коначан, значи Бог је бесконачан; ја сам немоћан, Бог је свемогућ итд''), јер произилази одатле да људи креирају неко биће које није ништа друго до супермен. Истина, Бог се увек сматра бесконачним, безграничним, свемогућим, свеприсутним, то сам и саам писао, признајем. То су пак наши описи Бога, и како немамо друге речи да Га опишемо, користимо се тим атрибутима. Зато Јевреји, и хришћани Бога сматрају мистеријом, Он је трансцедентан овом свету, не може се спознати Божја суштина. Како је трансцедентан, онда се користе атрибути као што су бесконачнос, свеприсутност, јер овај свет је коначан, па се онда одатле изводи закључак да је Бог другачији од света, што ће рећи бесконачан. Ипак, остаје мистерија, тајна, не може се дифинисати.
Ето, један коментар на оно што нисам цитирао.

U ime Boga, Istorija svedoči, zbog tri monoteizma vekovima se prolivaju neverovatne reke krvi! Ratovi, kaznene ekspedicije, pokolji, ubistva, kolonijalizam, etnocidi, genocidi, krstaški ratovi, inkvizicije, a danas planetarni superterorizam...

Ova tri monoteizma, koje podstiče isti genealoški nagon smrti, dele niz istih mržnji:

mržnju prema slobodi;
mržnju prema životu;
Umesto svega toga, judaizam, hrišćanstvo i islam brane: veru i verovanje, poslušnost i pokornost, sklonost ka smrti i stradanju radi onostranog, aseksualnog anðela i neporočnost, nevinost i monogamnu vernost, suprugu i majku, dušu i duh. To znači raspet život i slavljeno ništavilo...
.

Pazi ti koliko je ova ateistička kritika bedna. Oni veruju da čovek-homo sapiens nastao pre oko 100 000, do čak 250 000 godina, i to veruju da je nastao od divljačkog majmuna, to je onaj majmun iz Kjubrikovog filma Odiseja u svemiru 2001, što na početku lupa onom kosti pošto je ubio svog brata majmuna u borbi za izvore vode, i naučio je da upotrebljava oružje i postao moćan, i na kraju se ta kost pretvara u svemirski brod. i počinje film.

Taj divljak majmun koji je išao sa kostima, močugama, kamenjem, mačevima je bi srećan i svi su živeli srećno, nekih 248000 godina, doduše za to vreme je močugam i kamenjem i gvožđem porobljavao i ubijao sve redom od životinja do ljudi, žene su otimali kao plen jedni od drugih, a često kad bi umro neki warlord plemena bile i žive sahranjene sa njim, da ga prate na onaj svet, razmenjivali ih međusobno za stoku i oružje itd

I onda je sve loše krenulo u poslednja 2 milenijuma, što je 1% ljudskog postojanja. Doduše, za taj 1% je čovek napredovao od motike do kompijutera, uspeo da istraži ceo svet. od Kolumba, do Gagarina u kosmos, pojave se najveće i najjače ljudske civilizacije, raširila se pismenost, naročito se širila sa širenjem hriščanstva, tako su se pojavile abecede raznih narod i azbuke,, ostvarene su metode za masovno štampanje knjiga, više nisi morao da kolješ stado ovaca, za jednu knjigu itd itd.

gospodo ateisti gde ste bili za onih 248 000 godina pre pojave strašnog monoteizma? Toliko vreme ste imali na raspolaganju, zašto kukate na hrišćanstvo i islam, koji su porodili jedne od najjačih i najkulturnijih država srednjeg i novog veka

99% vremena i ništa trt, dogurali ste za to vreme od Kjubrikovog majmuna koji vitla sa butnom kosti dinosaurusa, do izbrijanog rimskog legionara sa štitom i sandalama na nogama., dok probada zaoštrenim gladijusom..(Rim je bi kao neka civilizacija, a neću da pričam našta su ličili slovenski i germaski narodi Evrope)
I da napišem rečima dvesta četrdest osam hiljada godina pre pojave masovnog monoteizma. 248000:2000= 124:1.

Tolke godine je imao vaš djed majmun, da napravi nešto od sebe i taman je hteo, al eto dođoše zli monoteisti pa ga zajebaše

Poslednja izmena:
Pazi ti koliko je ova ateistička kritika bedna. Oni veruju da čovek-homo sapiens nastao pre oko 100 000, do čak 250 000 godina, i to veruju da je nastao od divljačkog majmuna, to je onaj majmun iz Kjubrikovog filma Odiseja u svemiru 2001, što na početku lupa onom kosti pošto je ubio svog brata majmuna u borbi za izvore vode, i naučio je da upotrebljava oružje i postao moćan, i na kraju se ta kost pretvara u svemirski brod. i počinje film.

Taj divljak majmun koji je išao sa kostima, močugama, kamenjem, mačevima je bi srećan i svi su živeli srećno, nekih 248000 godina, doduše za to vreme je močugam i kamenjem i gvožđem porobljavao i ubijao sve redom od životinja do ljudi, žene su otimali kao plen jedni od drugih, a često kad bi umro neki warlord plemena bile i žive sahranjene sa njim, da ga prate na onaj svet, razmenjivali ih međusobno za stoku i oružje itd

I onda je sve loše krenulo u poslednja 2 milenijuma, što je 1% ljudskog postojanja. Doduše, za taj 1% je čovek napredovao od motike do kompijutera, uspeo da istraži ceo svet. od Kolumba, do Gagarina u kosmos, pojave se najveće i najjače ljudske civilizacije, raširila se pismenost, naročito se širila sa širenjem hriščanstva, tako su se pojavile abecede raznih narod i azbuke,, ostvarene su metode za masovno štampanje knjiga, više nisi morao da kolješ stado ovaca, za jednu knjigu itd itd.

gospodo ateisti gde ste bili za onih 248 000 godina pre pojave strašnog monoteizma? Toliko vreme ste imali na raspolaganju, zašto kukate na hrišćanstvo i islam, koji su porodili jedne od najjačih i najkulturnijih država srednjeg i novog veka

99% vremena i ništa trt, dogurali ste za to vreme od Kjubrikovog majmuna koji vitla sa butnom kosti dinosaurusa, do izbrijanog rimskog legionara sa štitom i sandalama na nogama., dok probada zaoštrenim gladijusom..(Rim je bi kao neka civilizacija, a neću da pričam našta su ličili slovenski i germaski narodi Evrope)
I da napišem rečim dvesta četrdest osam hiljada godina pre pojave masovnog monoteizma. 248000:2000= 124:1.

Tolke godine je imao vaš djed majmun, da napravi nešto od sebe i taman je hteo, al eto dođoše zli monoteisti pa ga zajebaše

takoe stojko...ne bi bilo svega ovoga da zmija nije progovorila :mrgreen: da mara nije zakevila, umesto kesha na flipere, ostavljali bismo svasta nesto ispred totema, brisali dupeta koprivama i ziveli u pecinama :klap:

Poslednja izmena:
takoe stojko...ne bi bilo svega ovoga da zmija nije progovorila :mrgreen: da mara nije zakevila, umesto kesna na flipere, ostavljali bismo svasta nesto ispred totema, brisali dupeta koprivama i ziveli u pecinama :klap:

Kod Indijaca zmija nije progovorila nije bilo mare, tamo je bilo bolje, mogo bi u nekom brlogu u Kalkuti kao pripadnik kaste nedodirljivih, da vežbaš jogu, da se slučajno ne reinkarniraš, kao bubašvaba, dovoljno je što si se napatio u dotadasnjem životu, i da sačekaš zle britanske monoteiste, da te kolonizuju, a možda te i pokrste i izvade iz tog blata u kome doživljavaš nirvanu. dok vičeš om om om om

Poslednja izmena:
Kod Indijaca zmija nije progovorila nije bilo mare, tamo je bilo bolje, mogo bi u nekom brlogu u Kalkuti kao pripadnik kaste nedodirljivih, da vežbaš jogu, da se slučajno ne reinkarniraš, kao bubašvaba, dovoljno je što si se napatio u dotadasnjem životu, i da sačekaš zle britanske monoteiste, da te kolonizuju, a možda te i pokrste i izvade iz tog blata u kome doživljavaš nirvanu. dok vičeš om om om om

da...pojasni na koju foru je trip o reinkarnaciji u bubasvabu nebulozniji od tripa vecitog 'zivljenja' u raju?

Hebote padoh sa stolice i zagrcnuh se... :hahaha:

Jeste smešno je da su germanska i slovenska plemena, koja su živela u drvenim izbama, išli da jedni drugima pljačkaju stoku i žene, mazali se kravljom balegom i konjskom mokraćom misleći da je lekovita, i ne napravivši nijedan vredan spomenik pismene kulture, nijednu ozbiljniju građevinu. nijednu ozbiljniju državnu organizaciju, uspeli za 1500, 1000 godina da preteknu najveće civilizacije Dalekog i Bliskog Istoka, Indije, u moći i ostvarenjima, koje su starije bar dva do tri milenijuma..

Šta bi bilo sa tim divljacima da nisu primili hrišćanstvo, da nisu upoznali za početak šta je knjiga, šta je alfabet, da nisu upoznati sa latinskim i grčkim jezikom, sa nekim elementarnim zakonima da formiraju prve ozbiljnije države,. Verovatno bi to sve Arapi ili Mongoli pokorili

Hrišćanstvo je koren moderne evropske civilizacije, to samo degenerici ne shvataju, nijedno politeističko društvo nije uspelo da ostvari ništa jer je produkt tribalne kulture Ili si imao imperatorske despotija, čoveka-boga, kako u Kini, tako i u Japanu.

Zašto Kina, Indija, stagniraju u odnosu na Evropu?. Šta je sa Majama i Inkama? Aboridžinima? severnoameričkim Indijancima ?Šta je sa afričkim narodima? Mongoli? Indokina? Nijedna monoteistička država? Zašto se nisu razivile, trebale su mnogo više da se razviju od primitivnih monoteističkih hrišćanskih Evropljana, još gore neke od tih družava imaju mnogo starija državne oblike od Evrope? Nešto vam škripi ta logika, mogu li da dobijem odgovor

Poslednja izmena:
da...pojasni na koju foru je trip o reinkarnaciji u bubasvabu nebulozniji od tripa vecitog 'zivljenja' u raju?

pojma nemam, ti mi kaži. indija je jedna od najjstarijih svetskih civilizacija, nastala o dolinama velikih reka, nisu monoteisti (posto pricamo o zlom hrišćanskom monoteizmu, gde se kaže da je svaki čovek ikona Božija i jednak pred Bogom i stvorenje Božje), gde je vladao strogi kastinski sistem, a tvoja sudbina u ovom svetu je određena karmom iz prošlog života, i sad treba da se pomiriš sa tim, izvodiš rituale, živiš pravedno, da bi u sledećem imao bolju poziciju

Volimo mi Aristotela, ali Aristotel je mislio da su žene niža bića od muškaraca, da su robovi ništa drugo nego ''orudje koje govori'', a pošto su svi drevni Heleni bili izraziti šovinisti, tebe bi Aristotel posmatrao kao neartikulisanog majmuna, koji nešto mumla, zvao bi te varvarinom, i najveću vrednost koju bi za tebe video je da budeš rob nekom helenskom građaninu.
A on je tvorac Logike, i materijalnog shvatanja sveta. Aristotel i Logika, izvaredan um. Da li je Aristotel nebulozan kad te smatra poluživotinjom, varvarinom, za koju je najveća vrednost da bude rob helenskoj rasi?
Izrazito pametan čovek

Poslednja izmena:

Back