Atelje 212 - repertoar za novembar 2020.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Lada

Legenda
Poruka
52.216
Atelje 212 , Svetigorska 21
Pozorište Atelje 212 je započelo svoj život 12. novembra 1956. godine, premijernim koncertnim izvođenjem Geteovog “Fausta” u režiji Mire Trailović, u kome su igrali Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić i Ljubiša Jovanović, u maloj sali stare zgrade “Borbe” u kojoj je bilo samo 212 stolica u gledalištu.
Pojava Ateljea 212 značila je prekretnicu u pozorišnom životu ne samo Beograda, već i ovog dela Evrope. Atelje je osnovan kao pozorište u kome bi se igrala nova avangardna drama, od velikog uticaja u Evropi u to vreme. Osim toga, želeli su da osnuju pozorište koje će se i organizaciono razlikovati od postojećih, koje pre svega neće biti institucija. U traganju za pogodnim prostorom u kome bi realizovali svoju ideju otkrili su čitaonicu novinske kuće „Borba“, a Borislav Mihajlović Mihiz nazvao je novo pozorište: Atelje 212. Publika je tog 12. novembra 1956. aplaudirala, a javnost je bila blagonaklona prema ovom neobičnom pozorištu s neobično izvođenim predstavama.
Tokom 60 godina koje su usledile, Atelje 212 je kroz svoje predstave, pisce i reditelje, a naročito kroz svoje velike glumce, izraslo u jedno od najznačajnijih pozorišta sa ovih prostora.
Atelje 212 je bilo prvo pozorište u Istočnoj Evropi koje je igralo “Čekajući Godoa”, Semjuela Beketa, 1956. godine. Veliki uspeh ove predstave omogućio je čitavom nizu drugih avangardnih drama i autora da se pojave u pozorištu. Sartr, Fokner, Jonesko, Kami, Pinter, Adamov, Ruževič, Džojs, Žari, T.S. Eliot, Vitrak, Šizgal, Kopit, Žene, prvi put su prikazani na ovoj sceni pred jugoslovenskom publikom. Pozorište Atelje 212 je otkrivalo i nove domaće pisce i igralo komade Brane Crnčevića, Aleksandra Popovića, Dušana Kovačevića…
Dugogodišnji upravnik Ateljea bila je Mira Trailović, koja je zajedno sa Jovanom Ćirilovim inicirala osnivanje jednog od najvećih evropskih pozorišnih festivala, BITEF, koji je nastao 1967. godine u Ateljeu 212, i traje preko četiri decenije.Poslednjih sezona nametnulo se kao lider regionalne saradnje i uspostavljanja jedinstvenog kulturnog prostora i obeležilo je svojim uspesima pozorišni život i Beograda i čitavog prostora bivše Jugoslavije
Posle Mire Trailović na čelo Ateljea 212 dolazi Ljubomir Draškić, koji je u pozorištu, kao mladi reditelj, gotovo od samog osnivanja. Za dvanaest godina, koliko je bio upravnik, pozorište proširuje svoj glumački ansambl mladim umetnicima, i dobija novu zgradu. Atelje 212 1992. godine u adaptiranoj zgradi postaje jedno od najsavremenije opremljenih pozorišta na Balkanu. Velika scena (scena „Mira Trailović) ima 385 mesta u gledalištu, a Teatar u podrumu (scena „Petar Kralj“) 141.
Peti upravnik Ateljea 212 bio je Nebojša Bradić, koji se na toj funkciji zadržao vrlo kratko (ni celu jednu sezonu). Svetozar Cvetković, glumac i dugogodišnji član ansambla ove kuće, bio je 12 godina upravnik Ateljea 212 (od 1997. do 2009.). Kokan Mladenović, pozorišni reditelj, vodio je pozorište od 2009. do 2012. godine. Dramaturg i književnik Ivana Dimić bila je v.d. direktor od 2012. do septembra 2014. godine, a sadašnji direktor je Branimir Brstina, glumac i dugogodišnji član ansambla.
Danas Atelje 212 ima stalni ansambl od 30 glumaca, ali je otvoren i za one umetnike koji nisu stalno vezani za ovo pozorište. Najveća glumačka imena i dalje igraju na sceni Ateljea 212, a najbolji domaći i internacionalni reditelji rade u ovoj kući. Na sceni Ateljea 212 igraju se nove drame savremenih domaćih i stranih autora, kojima pozorište daje svoj, vrlo prepoznatljiv pečat. Tokom 60 godina svog postojanja, Atelje 212 je izraslo u jedno od najznačajnijih pozorišta sa ovih prostora. Poslednjih sezona nametnulo se kao lider regionalne saradnje i obeležilo je svojim uspesima pozorišni život Beograda, Srbije, ali i bivše Jugoslavije.

(Izvor: atelje212.rs; sr.wikipedia.org


DANSCENAVREMEPREDSTAVA

1.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00LAŽLJIVICA
3.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00NOĆNA STRAŽA
6.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00KOMPANIJA 111
7.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00DABOGDA TE MAJKA RODILA
8.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00DABOGDA TE MAJKA RODILA
12.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00JEDAN PIKASO
13.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00STRUJOSEK
14.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00PRED SVITANJE
15.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00RUSKA SMRT
16.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00TESTIRANO NA LJUDIMA
19.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00OVAJ ĆE BITI DRUGAČIJI
20.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00SLAVNA FLORENS
21.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00URNEBESNA TRAGEDIJA
22.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00EGZIBICIONISTA
26.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00JEDAN PIKASO
27.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00MOJA TI
29.novembarSCENA MIRA TRAILOVIĆ20.00PETRIJIN VENAC
 
moja-ti-474-279-13747.jpg

tickets/rs objavio:


MOJA TI
Atelje 212, scena "Mira Trailović"
Svetogorska 21, 11000 Beograd
Autor: OLGA DIMITRIJEVIĆ
Delo: MOJA TI
Rediteljka: Aleksandra Milavić Dejvis
TRENUTNI DOGAĐAJI
27 NOV 2020 PETAK, 20:00
otkazano
 • Uloge:
  Svetlana Bojković
  Gorica Popović
  Tatjana Bošković / Jasmina Avramović
  Sofija Juričan
  Ivan Mihailović
  Gorica Šutić

  Komad “ MOJA TI “ se bavi problemom starosne, ideološke i seksualne, te rodne diskriminacije. Protagonistkinje su starice, neke od njih partizanke, komunistkinje, lezbejke, majke, svakako žene koje su u doba liberalnog kapitalizma prinuđene na borbu sa najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primerima ideološke degradacije vrednosti za koje su se ove žene ceo život borile. Grad biva rušen, nasilno pretvaran u noviji, moderniji, jeftiniji i isplativiji građevinski prostor, vrlo moguće pravno nelegalnih investitora. Privatni prostori starih žena bivaju oduzimani. Stara lica postaju smetnja, sporost i neporduktivni višak bez svrhe.
  Reč je o melodramskoj strukturi vrlo prepoznatljivoj za dramske tekstove Olge Dimitrijević (Internat, Narodna drama, Radnici umiru pevajući). Jezik komada koketira sa kič estetikom popularne muzike, takođe prepoznatljivim elementom njenog dramskog pisma. Dimitrijević koristi grube rečenične formulacije koje neretko konstruiše kao parole, teze i političke iskaze umetnute u telo nelirskog (kvazi)poetskog teksta.
  Muzika u predstavi će biti sačinjena od autorske muzike kompozitorke Đorđević, te od različitih citata, parafraza i referenci na poznate pesme. Rediteljski postupak je u najširem smislu zasnovan na čitanju komada kao dela epskih teatarskih praksi.  Fotograf: Boško Đorđević
  Izvor: atelje212.rs.com
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top