ateizam i inteligencija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gost 271475

Buduća legenda
Poruka
26.923
Ovo nije tema koja govori o "dokazima" postojanja, ili nepostojanja boga, već o stanju svesti ateista, odnosno vernika. I pre svega priča o tome da ateizam nije izbor, već i da umnogome zavisi od IQ. :lol:

Studija objavljena u naučnom časopisu Social Psychology Quarterly govori o tome kako ljudi formiraju osnovne vrednosti i stavove:
"Ljudi s prosječno višom inteligencijom će pokazivati sklonosti vrijednostima koje su relativno nove u ljudskoj povijesti, kao što su liberalizam i ateizam. Manje inteligentni ljudi će, pak, teže mijenjati postojeće stavove."

"Ateizam
Moderni ateizam i njegove predjashnje forme

Zhivimo u svetu posve razlichitom od onog iz osamnaestog i devetnaestog veka. I ateizam dvadesetog veka, je takodje drukchi, kao i sve ostalo. U poslednja dva veka imali smo ateizam dana, prosvetiteljstva: on je bio oslonjen na pouzdanje u suprematiju, vrhovnu vlast rezona, zdravog razuma. Kao kontrast, moderni ateizam je najbolje opisan kao ateizam noci, ekspresija chezhnje, terora i beznadezhnosti modernog choveka. Sve je postalo vishe kao jedna krajnost, vishe ogoljeno...i u isto vreme, ateizam je postao vishe zapleten i ugladjen: on nije vishe jedan poskok, kao nekada, ka elementarnom materijalizmu i pozitivizmu, ka optimistichnoj veri u beskrajni progres i u vodecu ulogu zdravog razuma. U proshlosti to je bio rezon, svest o njegovoj nezavisnosti, koja je bunstvovala protiv Boga - sada, to je iracionalna snaga zhivota koja bunstvuje protiv Njega. Nekada se tvrdilo: svet sam je doobar i neprestano se razvija, tako da nema Boga niti bilo kakve potrebe za Njim. Danas kazhu: svet je losh i besmislen, nema progresa, tako da znachi da nema ni Boga.

Ravnodushnost - najgori oblik ateizma

Pronalazimo da je najstrashniji oblik ateizma ne u militantnoj i strastvenoj borbi protiv ideje o Bogu samom, vec u praktichnom ateizmu svakodnevnog zhivota, u apatiji i obamrlosti. Chesto susrecemo ovakve oblike/forme ateizma medju onima koji su bivshi hrishcani. Usplamtela strashcu revnjivost i borba protiv Boga mozhe, ipak, dovesti do prosvetljenja i vishe religijske svesti. Na ovaj nachin obezbozhenost chak mozhe biti i od koristi, i mozhe dovesti do katarsisa ideje o Bogu i oslobodjenja od ropskih koncepata boga koji su se izokrenuli sociomorfizmom [=drustvenopodobijem].
Hrishcanska uzbunjenost protiv ateizma, protiv militantog bezbozhja, mozhe chesto biti i dobra stvar, takodje.

Mada, poprilichno je verovatno da su izobrtane [engl.= distorted] od strane Hrishcana koncepcije Boga, ili njihovi obezbozheni zhivoti, ponajpre bili uzrok tog bash ateizma kojeg Rishcani sade oplakuju. Oni su i doprineli da se Gospodu pripishu najrdjavije medj karakteristikama: samozadovoljshtina, jogunastost [engl.= stubbornness], okrutnost, ljubav k obestnosti. Ne pristoji Hrishcanima da budu samo-zadovoljni i da nipodashtavaju one koji su prosto rastocheni idejom o Bogu, ljudi poput Nichea, za primer. Neki od ateista su trista puta gotivniji kao ljudi nego mnogi medju Rishcanima i medju onima shto kuknjavu dizhu: "pomozi, pomozi"! Ateizam ima svoju internalnu dijalektiku: kao prvo, Bog je otrechen zarad Chovekovog doobra, njegove slobode i kreativne aktivnosti; uvek ali, cela ta chapri sa ateizmom se zavrshava zapravo sa odricanjem choveka samog [kao shto je XX vek dosta uspeshno i pokazao = srx], ali zarad necheg stvarno ne bash ljudskog, vec nechega super-ljudskog [no u krajnjoj meri - fejknog] chime je smenjena bozhanstvenost.

Dve psiholoshke forme ateizma

Psiholoshki, imamo dva tipa ateizma. Imamo samo-zadovoljni, optimistichni ateizam, kada chovek oseca olakshanje shto nema Boga: ovo iskazuje veru u zdrav razum, u chovekove sopstvene moci, u rezonichnost materijala samog, veru u beskonachni razvitak. Tada, tu je i patnja, tragichni tip ateizma, kada Chovek kazhe, sa Nicheom: 'Bog je mrtav!' Prvi tip choveka kazhe: 'hvala Bogu, nema Boga, tako da smo slobodni da uchinimo sebi raskalashnu uzhivanciju od zhivota na zemlji!'; dok drugi tip kazhe: 'kako grozna situacija, nema Boga, sve je izgubljeno, i zhivot je za nas bez znachenja.' Obezbozhenost mozhe biti mirna, dobronamerna i ponajmanje ne neprijateljski raspolozhena prema ljudima koji veruju u Boga; dok, mozhe biti i gnevna, burna i puna pretnje. Imamo obezbozhenost koja rezultuje iz simpatije, iz ljubavi prema pravdi i dobrom, i imamo obezbozhenost koja rezultira iz pobune protiv istog tog dobra, i spremna je da okrutno progoni one koji veruju u Boga. Postoji obezbozhenost, i postoji protiv-bozhnost.

U teoriji, ateizam ne mora da bude nuzhno borba protiv Boga, no mozhe se veoma lako preobraziti u takvu borbu. No moramo se vasdan prisecati da obezbozhenost mozhe biti i protest protiv pritvornih i ponizhavajucih ideja o Bogu. Ovaj tip ateizma zasluzhuje svaku simpatiju!

Poricanje Bozhje egzistencije chesto je bilo razumeveno kao oslobodjenje od ropske ideje o Bogu, gde je o bogu ucheno kao o gospodaru a o Choveku kao o robu. Bog je metamorfoziran u poricanje ljudskog dostojanstva i ljudske kreativnosti. I borba protiv boga postala je borba za Choveka. Vera u Boga postala je tako strashno izvitoperena procesom 'objektivizacije' i 'socijalizacije', da je to prosto neverovatno! Bog je upotrebljen da bi se odbranilo zlo, neistina i nepravda."

Dakle... :lol: ... nije mi cilj stvaraje razdora između dve ideologije, već iznošenje činjenica, po pitanju IQ, širine svesti u odnosu na verovanje u postojanje boga i suženog stanja svesti koje ne prihvata suprotan stav, niti ostavlja prostora za promenu mišljenja, makar se ono zasnivalo na argumentima.

Zanima me šta mislite o ovome, u skladu sa mentalnim potencijalom, naravno. :lol:
Koliko vam vera u boga uopšte dozvoljava korišćenje sopstvenih resursa? :huh:

Poslednja izmena od moderatora:
Mislim da je ovo tema za palamuđenje. Mene ne vređa ovakav stav i mogu da se složim sa tim da inteligentiji postavljaju pitanja. Ipak, vera je intimna stvar i inteligentni ljudi mogu biti tradicionalisti pa tako i vernici, odnosno poštovati crkvu ili druge organizacije zbog tradicije i vrednosti koje se time prenose, a ne biti stvarni vernici. Ko je siguran u religioznost onih koji su dokazano genijalci? Mislim da je to lično i da mi ne možemo da sudimo o tome. Svako može za sebe da ceni, a ne za druge.

Ne pričamo o pojmu vere, već o veri u boga. Znači, nije intimna stvar, ako ostavlja prostora za diskusiju otvorenim propagiranjem i upražnjavanjem u svakodnevnom životu.
Nije tema ni o genijima...

Poslednja izmena od moderatora:
Mada, sad se vratih na tvoju poruku. Ako neko nije agnostik, već ateista, kako on može da bude otvoren za mogućnost postojanja boga? Ne može. Samo agnostik može da bude otvoren za obe opcije.

Ovo za agnostike je delimično tačno.
Ali, opet mašiš poentu... mentalni sklop, ako ne uzmemo u obzir vaspitanje, obrazovanje, socijalni faktor... nije stvar izbora. A to da ateista nije otvoren za mogućnost drugačijeg ubeđenja govori u prilog činjenici da ga je korišćenje sopstvenog mozga dovelo do nekih zaključaka. Čovek sa sopstvenim stavom, ne opšteprihvaćenim, niti usvojenim, niti nasleđenim. Razumeš?
Ne pričamo o crnom i belom.

sama činjenica da se religioznom čoveku servira "jedna i jedina nepromenjiva istina" stavlja mozak tog čoveka u teglu, a potom i na policu istorije, sve dok neko radoznalo dete (nazovimo ga "ateista") jednog dana radoznalo ne otvori teglu i pusti malo zraka i svetlosti unutra...

taj zločin uspavljivanja mozgova je neopisivo veliki.

osuditi vernike da svoju inteligenciju "oštre" tako što će do besvesti tumačiti polupismene i kontradiktorne redove jedne fikcije, jednako je stavljanju ptice u kavez ili geparda na traku za trčanje.

Y:
Ovo nije tema koja govori o "dokazima" postojanja, ili nepostojanja boga, već o stanju svesti ateista, odnosno vernika. I pre svega priča o tome da ateizam nije izbor, već i da umnogome zavisi od IQ. :lol:

Mislim da ateizam, kao i teizam, nema ama baš ikakve veze sa inteligencijom.
Mislim da su zakoni ispisani u Svetoj knjizi Hrišćana, utkani u bit svakog čoveka. Kao što su zakoni, koji važe u svetu životinja i biljaka, utkani u bit životinja i biljaka. I dalje, kao što su zakoni, koji važe u svetu materije, utkani u bit materije.
Tvorac je napravio takav poredak, a to je poredak večnosti. Forme se menjaju, suština uvek ostaje suština. Ono što odstupi od Tvorčeve suštine, to propada.

Pa tako, Tvorčeva suština je da svako živo biće mora da se hrani, a ako odstupi od te suštine, od tog zakona, ono propada, itd.

Ateista, koliko god bio inteligentan ili neinteligentan, može da huli na postojanje Boga, Tvorca, ali ne može da huli na Tvorčevu suštinu, ne može da huli na zakone koje je Tvorac utkao u bit svega živog i neživog. A ako huli na Tvorčevu suštinu, onda je sigurno osudio sebe samog na propadanje.

A Tvorčeva suština, kada su ljudi u pitanju, je da onaj koji nema Ljubavi prema samome sebi i onaj koji nema Ljubavi prema bližnjem svom, taj je sebe osudio na propadanje. Tvorčeva suština će i dalje da postoji, ali ovoga više neće biti.

zamislimo dva pračoveka u pećini
jedan pita "kako da ulovimo neku životinju za jelo?", a drugi kaže " hm, zašto moramo da lovimo da bi preživeli? Zašto jedemo..?

zamislimo dva čoveka u pustinji
jedan pita "kako da nađemo vodu ovde?" a drugi kaže " zašto je voda u pustinji sakrivena?" Sa kojim biste radije da putujete?

zamislimo dalje ovaj set pitanja

- "kako da se popnemo uz ovu planinu" i "zašto je ova planina ovde?"
- "kako da smuvam onu ženu?" i "zašto volimo žene?"
- "kako da zaradim lovu? " i "zašto postoji novac..?"
- "kako da učinimo život na zemlji boljim" i "zašto postoji smrt? čemu služi život? zašto sam uopšte ovde?"

Sa kojim bi radije živeli?

Oni koji se pitaju Kako - su humaniji. Njih zanima rešenje. Oni su praktični i interesuje ih život.

Oni koji se pitaju Zašto - u startu insinuiraju nameru (a samim tim i postojanje nečijeg plana) i tako mrse konac, bez nade da ga raspetljaju. Njihovo je pitanje infantilno (kao dete koje pita zašto je mama otišla u grad, a mi mu kažemo zato da bi kupila neku hranu, a ono pita "a što?" a mi mu kažemo zato jer moramo da jedemo, a ono pita "a što?" a mi mu kažemo, zato što ljudi moraju da jedu da ne bi umrli od gladi, a ono pita " a zašto?" a mi mu onda nataknemo kapu na glavu)..

Imamo dakle dva tipa inteligencije, jedan je praktičan, drugi nije.
Jedan je skup znanja zarad opstanka, drugi je skup nerešivih pitanja zbog zbunjenosti
Jedan je realan, drugi nije.
Jedan shvata život, drugi ne shvata.
Jedan je rođen da živi, druge ke pao s'marsa.

Ateisti pripadaju ovoj prvoj grupi.

Oni koji se pitaju Kako - su humaniji. Njih zanima rešenje. Oni su praktični i interesuje ih život.

Oni koji se pitaju Zašto - u startu insinuiraju nameru (a samim tim i postojanje nečijeg plana) i tako mrse konac, bez nade da ga raspetljaju. Njihovo je pitanje infantilno (kao dete koje pita zašto je mama otišla u grad, a mi mu kažemo zato da bi kupila neku hranu, a ono pita "a što?" a mi mu kažemo zato jer moramo da jedemo, a ono pita "a što?" a mi mu kažemo, zato što ljudi moraju da jedu da ne bi umrli od gladi, a ono pita " a zašto?" a mi mu onda nataknemo kapu na glavu)..

Jedan je skup znanja zarad opstanka, drugi je skup nerešivih pitanja zbog zbunjenosti

A mala deca pripadaju ovoj drugoj grupi. ;)

Mislim da ateizam, kao i teizam, nema ama baš ikakve veze sa inteligencijom.

Možda ima veze sa širinom uma?
Na koji način da odvojimo te dve grupe, od kojih jedna živi i postavlja pitanja, dok druga to radi po navici?
Postoje i podgrupe, ali to nije tema... :lol:

Mislim da su zakoni ispisani u Svetoj knjizi Hrišćana, utkani u bit svakog čoveka.

Svaki čovek nosi te zakone ispisane u glavi, ili srcu, kako god... opet, ne računam na one koji pate od raznoraznih psiho poremećaja. I bez vere u boga postoje zakoni.

Kao što su zakoni, koji važe u svetu životinja i biljaka, utkani u bit životinja i biljaka. I dalje, kao što su zakoni, koji važe u svetu materije, utkani u bit materije.

Na koji način se biljke i životinje drže zakona o kojima pričaš? Pročitali su, pa znaju?

Tvorac je napravio takav poredak, a to je poredak večnosti. Forme se menjaju, suština uvek ostaje suština. Ono što odstupi od Tvorčeve suštine, to propada.

Večnost je nešto što je čovek izmislio ne bi li umanjio strah od smrti.

Pa tako, Tvorčeva suština je da svako živo biće mora da se hrani, a ako odstupi od te suštine, od tog zakona, ono propada, itd.

Pričaš o nagonima za samoodržanjem. A to nema veze sa ovim o čemu pričamo.

Ateista, koliko god bio inteligentan ili neinteligentan, može da huli na postojanje Boga, Tvorca, ali ne može da huli na Tvorčevu suštinu, ne može da huli na zakone koje je Tvorac utkao u bit svega živog i neživog. A ako huli na Tvorčevu suštinu, onda je sigurno osudio sebe samog na propadanje.

Svaki čovek ima pravo da poštuje, ili ne poštuje nekoga, ili nešto.
Svaki čovek ima pravo da veruje, ili ne veruje.
Huliti ne boga pretpostavljam znači vređati nečiju veru, ili se radi o potkopavanju apsolutnog autoriteta, što nema veze sa ličnim osećanjima, ili stavovima. U čemu je poenta?

Nije li priznavanje boga kao jedinog verodostojnog autoriteta hula na zdrav razum?

A Tvorčeva suština, kada su ljudi u pitanju, je da onaj koji nema Ljubavi prema samome sebi i onaj koji nema Ljubavi prema bližnjem svom, taj je sebe osudio na propadanje. Tvorčeva suština će i dalje da postoji, ali ovoga više neće biti.

Ko poznaje tvorčevu suštinu? Ko se usuđuje da tvrdi tako nešto? Vi ste samo jedan običan miš... i nemate pravo da razmatreate značenje suštine, tu ste da je prihvatite bez pogovora.
Jesam dobro rekla? :mrgreen:

Ljubavi će uvek biti... onaj koji polaže autorska prava na ljubav je ne zaslužuje.
Naročito ne onaj koji sudi po dijametralno suprotnim zakonima, čije se postojanje svodi na destrukciju, mislim na dela, dok proklamuje ljubav.
U tom slučaju je Ljubav samo reč.

zamislimo dva pračoveka u pećini
jedan pita "kako da ulovimo neku životinju za jelo?", a drugi kaže " hm, zašto moramo da lovimo da bi preživeli? Zašto jedemo..?

zamislimo dva čoveka u pustinji
jedan pita "kako da nađemo vodu ovde?" a drugi kaže " zašto je voda u pustinji sakrivena?" Sa kojim biste radije da putujete?

zamislimo dalje ovaj set pitanja

- "kako da se popnemo uz ovu planinu" i "zašto je ova planina ovde?"
- "kako da smuvam onu ženu?" i "zašto volimo žene?"
- "kako da zaradim lovu? " i "zašto postoji novac..?"
- "kako da učinimo život na zemlji boljim" i "zašto postoji smrt? čemu služi život? zašto sam uopšte ovde?"

Sa kojim bi radije živeli?

Nekada da bi se znalo kako, potrebno je znati zasto.

Ja sam glup. :mrgreen:
U skladu sa tom cinjenicom, jer sam u toj gluposti i detinje radoznao, me interesuju i pojedine nove stvari.
K'o i svako dete... sta znam sta je sto kila. :lol:

Ljubav je sve... :mrgreen:

Gde piše? :huh:
Tebi, dete, niko rekao da je radoznalost ubila mačku. Što te, pretpostavljam, neće sprečiti da se uveriš i sam? :lol:

Takoe... može da ode u +, a može i u - fazu... zavisno od domaćina.

simptomatično je to da se stalno ispiraju usta sa ljubavlju kada se govori o veri, bogu isl.

temelj vere je život posle smrti, a ljubavisanje za života je dobar ulog da se ode u raj.
Dakle, trgovina, licemerna i šuplja.

stoga o ljubavi i najviše prde oni koji je nemaju.

takvima se međutim posreći, pa osnuju sektu u kojoj mogu za dž da leče svoje ljubavne komplekse sa oduševljenim devicama.

ali se takvima sreća i okrene, pa ih na kraju sve na gomili sa svojim zomijima, poapse i najstrašnije ispendrekaju još na putu do ćuze..

Y:
Gde piše? :huh:
Tebi, dete, niko rekao da je radoznalost ubila mačku. Što te, pretpostavljam, neće sprečiti da se uveriš i sam? :lol:

Takoe... može da ode u +, a može i u - fazu... zavisno od domaćina.

Na jednom forumu... :mrgreen:

Sta da ti kazem, radije cu da provirim preko terase da vidim na kom sam spratu, jer mozda mogu i da preskocim, ako je prizemlje...
... negoli da sam ceo zivot ogranicen u tih par kvadrata. :lol:

Problem kod domacina nije + ili - faza... vec nedostatak uzemljenja. :mrgreen:

simptomatično je to da se stalno ispiraju usta sa ljubavlju kada se govori o veri, bogu isl.

temelj vere je život posle smrti, a ljubavisanje za života je dobar ulog da se ode u raj.
Dakle, trgovina, licemerna i šuplja.

stoga o ljubavi i najviše prde oni koji je nemaju.

takvima se međutim posreći, pa osnuju sektu u kojoj mogu za dž da leče svoje ljubavne komplekse sa oduševljenim devicama.

ali se takvima sreća i okrene, pa ih na kraju sve na gomili sa svojim zomijima, poapse i najstrašnije ispendrekaju još na putu do ćuze..

http://www.adherents.com/misc/adh_prison2.html

:neutral:

Na jednom forumu... :mrgreen:

Sta da ti kazem, radije cu da provirim preko terase da vidim na kom sam spratu, jer mozda mogu i da preskocim, ako je prizemlje...
... negoli da sam ceo zivot ogranicen u tih par kvadrata. :lol:

Problem kod domacina nije + ili - faza... vec nedostatak uzemljenja. :mrgreen:

Ako je tako, nema mesta daljoj diskusiji na tu temu. :mrgreen:

Pa dobro sad... nećemo se igrati sa životom... usmerimo se radije na pitanja od manjeg vitalnog značaja, pa ćemo kasnije prostom logikom (ne onom pogrešnom) doći i do problematike samoubistva u pokušaju.
Nije li i Isus dao svoj život radi višeg cilja?
Tata mu beše destruktivan, ali je on kroz vekove evoluirao u samodestruktivca.
Da li to znači da trebamo da sledimo primer nametnutog autoriteta, iako je jasno da je pogrešan? Naravno da ne.
Zato, sinko, imaš mozak. :lol:

Kako god... :huh:

Y:
Ako je tako, nema mesta daljoj diskusiji na tu temu. :mrgreen:

Pa dobro sad... nećemo se igrati sa životom... usmerimo se radije na pitanja od manjeg vitalnog značaja, pa ćemo kasnije prostom logikom (ne onom pogrešnom) doći i do problematike samoubistva u pokušaju.
Nije li i Isus dao svoj život radi višeg cilja?
Tata mu beše destruktivan, ali je on kroz vekove evoluirao u samodestruktivca.
Da li to znači da trebamo da sledimo primer nametnutog autoriteta, iako je jasno da je pogrešan? Naravno da ne.
Zato, sinko, imaš mozak. :lol:

Kako god... :huh:

Ne znam, meni ovde objasnise drugacije... ako konkretno pitas, dobices odgovor u vidu kvazilakonskog rebusa koji neces razumeti jer... ne razumes. :mrgreen:
Te ja prostom dedukcijom uklavirih da sam glup. Jer mi nije jasno kako je tumor ljubav.
Ilti, yebes mozak dok imas Knjigu... pardon, The Knjigu... :mrgreen:

Ne znam, meni ovde objasnise drugacije... ako konkretno pitas, dobices odgovor u vidu kvazilakonskog rebusa koji neces razumeti jer... ne razumes. :mrgreen:
Te ja prostom dedukcijom uklavirih da sam glup. Jer mi nije jasno kako je tumor ljubav.
Ilti, yebes mozak dok imas Knjigu... pardon, The Knjigu... :mrgreen:

Valjda ti sam najbolje znaš odgovore? :)

Ne huli na razum... ako ga se odrekneš, odreći će se i on tebe... A u tom slučaju više ne važi ono zlatno: celog života greši, pred smrt se pokaj iskreno i sve će ti biti oprošteno.
Pokušaj težim putem, jes' da moraš veći deo tereta da nosiš sam, bez potencijalne imaginacije koja bi ga preuzela... ali bar ostaješ svoj, ako ništa drugo. Pametnom više i ne treba.
Pasivnost, kako fizička, tako i mentalna dovodi do atrofiranja.

Y:
Možda ima veze sa širinom uma?
Na koji način da odvojimo te dve grupe, od kojih jedna živi i postavlja pitanja, dok druga to radi po navici?
Postoje i podgrupe, ali to nije tema... :lol:

Širina uma je širina srca, duše. Dubina(visina) uma je inteligencija, um.

Y:
Na koji način se biljke i životinje drže zakona o kojima pričaš? Pročitali su, pa znaju?

Utkani su u njihovu bit. Svako živo biće u sebi ima utkane zakone, koji predstavljaju njegovu bit. A sva živa bića opet imaju u sebi utkane zakone, koji važe za sve i to mu dođe kao vrhovni zakon ili neka vrsta Tvorčevog ustava.

Y:
Večnost je nešto što je čovek izmislio ne bi li umanjio strah od smrti.

Večnost je krug. Granica kruga je zakon. Sve što ispadne iz kruga, toga više nema.

Y:
Pričaš o nagonima za samoodržanjem. A to nema veze sa ovim o čemu pričamo.

Suština nagona za samoodržanjem je vrhovni zakon, deo Tvorčevog ustava, koji važi za sva živa bića, a to je Ljubav prema samom sebi.

Y:
Svaki čovek ima pravo da poštuje, ili ne poštuje nekoga, ili nešto.
Svaki čovek ima pravo da veruje, ili ne veruje.
Huliti ne boga pretpostavljam znači vređati nečiju veru, ili se radi o potkopavanju apsolutnog autoriteta, što nema veze sa ličnim osećanjima, ili stavovima. U čemu je poenta?

Nije li priznavanje boga kao jedinog verodostojnog autoriteta hula na zdrav razum?

Svaki čovek ima slobodnu volju da bira između dobra i zla, da poštuje ili da ne poštuje, da veruje ili da ne veruje. Svaki čovek ima slobodnu volju da voli ili da ne voli.
Vređanje tuđe vere jeste hula na Boga. Bog je Ljubav, a sve što vređa, omalovažava, potkopava Ljubav, to je hula na Ljubav.
A hula na suštinu Ljubavi, dakle, hula na veličinu i značaj Ljubavi, to je hula na zdrav razum. To je hula na Svetog Duha.

Y:
Ko poznaje tvorčevu suštinu? Ko se usuđuje da tvrdi tako nešto? Vi ste samo jedan običan miš... i nemate pravo da razmatreate značenje suštine, tu ste da je prihvatite bez pogovora.
Jesam dobro rekla? :mrgreen:

Ja sam zrno peska, sa tendencijom da se pretvori u biser, ili da nestane u moru bez traga.

Y:
Ljubavi će uvek biti... onaj koji polaže autorska prava na ljubav je ne zaslužuje.
Naročito ne onaj koji sudi po dijametralno suprotnim zakonima, čije se postojanje svodi na destrukciju, mislim na dela, dok proklamuje ljubav.
U tom slučaju je Ljubav samo reč.

Napisano je: U početku beše reč. I od reči sve postade. Reč je mnogo više nego što neko misli.
Ako misliš na reč izgovorenu usnama, ta reč je poput vetra. Prođe pored čoveka, može da ga pomiluje, a može i da mu pomrsi šiške. A može i da je ovaj ne oseti.
Reč koja izvire iz srca, to je reč Ljubavi, ona je poput svetlosti. Ta reč obasjava.
I ne mora biti izgovorena usnama. A može. Ta reč je sve. Od nje je sve počelo.
Poput Sunca. I kada si u tami, ono te obasjava i greje, a toga nisi ni svesna.
Ne moraš da je vidiš, ne moraš da je čuješ, ali je osećaš.

Ljubav i mržnja su kontrasti. Ljubav je svetlost, mržnja je tama. Između su nijanse. Od svetlosti do tame, sve su nijanse. Nijanse su sve, tama je ništa. Sve je Ljubav, sve osim Ljubavi je laž. Laž je ništa.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back