1. Ne, ja nisam zamenio teze. Još jednom ponavljam da pokušavam da ti predočim da je Sveto Pismo propagadni materijal koji kao i svaki drugi umesto odgovora nudi još više pitanja. Začarani krug.
Ja tvrdim da nam daje odgovor na sva pitanja. A drugo je što si ti nezainteresovan da to proveriš.
2. Upravo tako, dovoljno je pogledati složenost biogeneze. Naravno, u periodu kada je Sveto Pismo nastalo ljudi nisu znali za organsku i neorgansku materiju. Preporucio bih ti radove Ken Miller-a. Čak možeš da ih pogledaš na youtube-u. Veoma inspirativna predavanja u kojima ćeš sigurno uočiti Milerov napor da ono što kaže bude što jednostavnije rečeno.
Katolička posla.
Na temi o evolucionizmu i kreacionizmu sam nudio nagrade za samo jedan dokaz evolucije pa niko da se javi. Možda ti imaš argumente u rukavu.
3. Takođe si rekao : Ko je napisao Sveto Pismo? Ljudi koji su vođeni Bogom.
Opet jurimo za svojim repom. Apsolutno razumem da ti je potrebna vera kako bi bio siguran da je dotični pisac bio inspirisan Svevišnjim. A šta ako je bio inspirisan nekom drugom silom koja se pretstavljala kao Bog. Sam pisac, kao što možeš pretpostaviti, nema nikakvih metoda da sazna da je ta sila koja mu govori Božja, on veruje da je od Boga. On vidi čudesa i veruje da one dolaze od Boga. Na posletku, ti kao pojedinac, veruješ da čovek koji je napisao Sveto Pismo verovao da prenosi poruku od Boga. Nadam se da sada vidiš kako se kroz celo Sveto Pismo vrtiš u krug i kako jedno pitanje potstiče drugo i tako u nedogled.
I takođe sam rekao da to znam zato što sam proverio. Dakle, proverom znam da je Sveto Pismo od Boga. Za nekog ko samo kritikuje, ko čak ni ne proverava to što kritikuje, normalno je očikivati brdo zabluda i predrasuda.
Pa i da uzmemo da je najmanje bitno ko je pisao, ono što je najbitnije je šta piše. Ne traži se slepa vera, već provera.
Konačno, posle toliko postova podsvesno si ukapirao ono što sam ti svo vreme govorio. Moralni konflikt : ti kao vernik ne možeš da digneš ruku na bebu. Što je normalno i očekivano ponašanje od strane psihički zdravog čoveka ali sa druge strane neko drugi od vernika će poslušati reč Njegovu. Problem je, što ćeš ti u sebi odobriti takav akt : A da li je to ispravno je druga tema. . Vidiš kako si stalno u kofliktu, kako se svojski trudiš da opravdaš umesto da osudiš. Nadam se da sada razumeš da je Sveto Pismo popagandni materijal koji nije namenjen za tebe već za Izraelite, i da oni mogu da žive sa onim što se desilo, da njihova deca nemaju kompleks od onoga što su njihovi stari uradili. Rekao sam ti, to se radi i danas, ništa novo.
Pazi jednu stvar, ti polaziš od samo jedne pretpostvake, i to je glavni problem. Jedna pretpostavka je da Biblijski Bog ne postoji, samim tim svako tvoje razmišljanje na ovu temu pada u vodu. A šta ako postoji? E u to ne želiš da ulaziš.
Ako Bog postoji i ako su Amalici bili baš onakvi kakvi su predstavljeni, bolje je da njihov narod bude zauvek uništen, nego da nastavljaju da se umnožavaju i da stvaraju decu koja će biti sve više podložna grehu i na kraju večno uništeni. Ako se dijabetičaru ne odseku noge na vreme, zna se šta sledi. Ako se greh ne sankcioniše na vreme, zna se šta sledi. Ali ti si naučen da razmišljaš u drugom smeru.
Evo sad da ja tebi postavim pitanje, i da uzmemo u obzir da je sve onako kako je opisano u Bibliji zaista bilo. Imaš pleme koje je 100% u grehu i koje će na kraju biti uništeno, kada budu vaskrsnuti. Da li ih treba pustiti da se šire, da šire destrukciju i nemoral na okolne narode, da stvaraju nove potomke koje će takođe trovati svojom destrukcijom, ili ih treba uništiti i time prekinuti ovu destruktivnu epidemiju i to iz korena?
Takođe treba da čitaš šta su sve ova paganska plemena činila, od prinošenja dece bogovima (što se i danas radi), pa do razno-raznih destrukcija.
Dakle, ako hoćeš da kritikuješ Bibliju moraš uzeti njen celovit sadržaj.