Ateisti i religija

Isti kao i motiv svakog čoveka koji misli da ima ispravan stav, da ubedi drugog čoveka u taj stav. Kroz širenje ispravnih stavova, ljudi imaju utisak da pomažu zajednici i drugima. E sad, da li je to uvek tako, pitanje je. Ali je činjenica da neki to rade, neki ne rade. Mnogi ljudi koji su bili vernici postali su ateisti (a i obrnuto), i sigurno je da postoji razlog za tu promenu stava.

Jehovini svedoci idu od vrata do vrata i pokušavaju da vrbuju druge (bar su to radili, ne znam da li rade danas), ateisti (koliko znam) ne idu baš toliko daleko.
Ako je motiv svakog čoveka da ima ispravan stav i da ubeđuje druge u ispravnost tog stava, onda u tom motivu imamo problem. Stav je konačan zaključak donesen na osnovu svog mišljenja. Ali mišljenje je fluidno i ono se menja, što je sasvim prirodno s obzirom da živimo u svetu Maye gde je sve prividno i lažno, a u kojem stvaramo svoje mišljenje. Međutim ako u takvom svetu mišljenje pretvorimo u stav i zacementiramo ga, onda smo u gadnom problemu u vezi ispravnosti tog stava. Ja nastojim da nemam stav i oslanjam se na svoje mišljenje koje je podložno promjenama.

Ma kuliraj slobodno. Samo, ništa drugo sem kuliranja te nisam razumela.
Kakve ozbiljne institucije gugla? Šta se desilo pre deset godina? :dontunderstand:
Dišice, ozbiljna fizika se uči na ETF-u i u negdašnjim gimnazijama,... a, i moji privatni časovi nisu jeftini :rotf:

Zavise i od podloge, (predznanja) kojom raspolaže učenik/ca :vnaocare:..
Aa, na osnovu vašeg pitanja :
( i ranije iskazanog 'znanja' sam doneo tu odluku :whistling: :kafa:)

Prirodni zakoni su ispred naučnih zakona. Oni postoje i onda kada naučni
zakoni ne postoje. Nisu njima uslovljeni, već je obrnuto.
Da ne postoje prirodne pojave koje ukazuju na prirodne zakone, ne bi imalo
šta da se istražuje, objašnjava i dokazuje.
Nauka se zasniva na sumnji, a religija na veri.
ti i ja nismo na istim stranama poimanja ni prirodnih ni naučnih zakona.
Ti sumnjaš u naučne zakone?
Ne sumnjam jer ih je nauka, vođena sumnjom (u sve), dokazala.

Nauka se ne zasniva na veri, i sumnja u sve -
-dok ne dokaže istinu.
Istina je dokaziva...za razliku od vere .

Dišice, ozbiljna fizika se uči na ETF-u i u negdašnjim gimnazijama,... a, i moji privatni časovi nisu jeftini :rotf:

Zavise i od podloge, (predznanja) kojom raspolaže učenik/ca :vnaocare:..
Aa, na osnovu vašeg pitanja :
( i ranije iskazanog 'znanja' sam doneo tu odluku :whistling: :kafa:)
Niti sam časove tražila, niti sam se predstavila ovde kao stručnjak
neki za fiziku. Tako da, ako insisitraš da mi držiš časove, moraćeš ti
meni da platiš da te slušam.

Ne sumnjam jer ih je nauka, vođena sumnjom (u sve), dokazala.

Nauka se ne zasniva na veri, i sumnja u sve -
-dok ne dokaže istinu.
Misliš, naučnik sumnja. Nauka sama od sebe ne radi ništa. Ona svoju volju nema.

Kada bi naučnik sumnjao, on nikada ništa ne bi dokazao. Naprotiv. On traži
potvrdu onoga u šta je poverovao, odnosno za ideju koja mu je pala na pamet.
I kada potvrdu nađe, onda je podeli sa drugima.
U naše vreme posebno vremena i mesta za sumnju nema. Kada bi krenuo sve
od početka sam da proveravaš, jedan bi ti život bio malo. Samo se osloniš na
već drugima provereno i ideš dalje.

Evo ti šta se desi kada čovek dobije odjednom pregršt slobodnog vremena
i počne da proverava..

ja shvatam da je nekima u mozgu neobjasnjivo postojanje sveta bez boga

i ne osudjujem ih niti mi smetaju

ali pokusavam da uticem na njih da budu bolji vernici , jer dobar vernik je i dobra osoba

mnogo dobrih osoba u drustvu cine dobro drustvo

a kod nas cveta korupcija , laz , materijalno - sta to govori o vernicima u srbiji

dok se spc zadovoljava da im uzme poneki dinar i da aminuje svemu , kao da su nezainteresovani za to da vernici budu dobre osobe

ma i oni su tu zbog profita

Poslednja izmena:
te fazone ti koristi u školi ovde si na pdf religija
Dušice, u mojoj školi deca znaju više ... njih sam animirao ranije :)
gde ćeš morati sa uvažavanjem da komuniciraš sa vernicima ako misliš sa uvažavanjem da i oni komuniciraju sa tobom
Dušice, znanje je za uvažavanje :)

1690101044628.png

Religija je nastala iz neznanja da se objasne prirodne pojave. Šta je tu za uvažavanje ? :prstic:

Dušice, u mojoj školi deca znaju više ... njih sam animirao ranije :)

Dušice, znanje je za uvažavanje :)

Pogledajte prilog 1382672
Religija je nastala iz neznanja da se objasne prirodne pojave. Šta je tu za uvažavanje ? :prstic:
a ti to došao ovde da nam kažeš ili evo da idem lično da mi kažeš da sam neznalica?
još ne sretoh čoveka koji sve zna
još ne sretoh čoveka koji mnogo toga zna a da sebe toliko uzdiže jer ta osoba je svesna da uvek postoje stvari koje ne zna a da neko drugi zna
kada već toliko sebe samoreklamiraš osim prevelikog ega koje si pokazao pišući ovde na pdf religija ništa drugo konstruktivno nisi rekao
ovde se piše o veri i ako ništa drugo ne znaš reći osim da je religija nastala iz neznanja eto rekao si i sada idi na pdf nauka pa piskaraj

ona mitina tema mi je dala ideju za ovu temu

zasto ateisti tumace religiju?

Ateista ne veruje u Boga. I to je sve.
A svako zivo bice je religiozno (osim, mozda, nekih psihopata i sociopata, ali to je vec patologija).

Religija je skup pravila i nacin zivljenja. I jedina razlika izmedju ateista i onih koji veruju u Boga je u tome sto oni koji veruju su ubedjeni da ta pravila (religija) dolazi od Boga, dok ateisti su ubedjeni da su oni sami kreatori sopstvene religije - dakle sopstvenog skupa pravila po kojima zive svoj zivot.

Problem je sto 99% ljudi ne ume da razdvoji pojam vere, religije i verovanja u Boga.

Kada bi se to ucilo u skoli umesto raznih nebuloza koje se uce, onda bi se svi pravilno izrazavali, ne bi se mesali pojmovi i bilo bi mnogo vise razumevanja.

A, da vidimo ovako:
Nisam vernik, nisam ateista.
Agnostik sam koji nikada ne čini zlodela.
Ne slažem se kako crkva definiše pojam boga. Za mene su ateisti ili agnostici oni ljudi sa čvrstom verom u sebe, u svoja moralna načela u sopstvene vrline i dobrotu, pa zato i veruju više u sebe nego u boga kojeg ne poznaju.
Ako van ovozemaljskog života upoznam Boga, biću nagrađen ili kažnjen za svoje ponašanje, a ne za svoje verovanje.
-----------------------------------------
Jesam li ja sada tumačio religiju ?

Ljudi teško odvajaju religiju od vjere u Boga.

Prvo su izmislili ljudi i tokom vremena sistematizovali, odnosno učahurili, a drugo je na većem stupnju od same religije.

Jako je moguće da se isti Bog obraćao poslanicima kako bi ovi dostavili poruku da je Bog jedan i da ljudi ne čine zlodjela.

Iskrena vjera u Boga je važna jer ima između ostalog preventivan učinak da čovjek ne čini zlo.

Važnije je biti dobar čovjek.

Dakle imamo neku ideju. Na primer
''Religija je nastala iz neznanja da se objasne prirodne pojave''
Ko zna čija je ta ideja, kako je nastala, kako je i do koje mere dokazana,
ali mi uzimamo tu ideju i onda na pitanje nekoga odakle nam ta ideja
odgovorimo sa
''Šta? Pa ti to ne znaš? Sram te bilo. To su o snove istorije religije.
Idi tamo u ćošak i stidi se''

Eto toliko o sumnji i proveri.. :roll:

Back