Astrologija po definiciji nije prevara. Ono sto jeste prevara je da se ljudi koji ne znaju astrologiju, ili je ne znaju dovoljno promovisu i zapravo ruse ugled astrologije.
Postoji nekoliko problema vezano za astrologiju.
Jedan je da se to znanje danas jako izgubilo, tj ne zna se tacno sta je sta, pravila se ne tumace korektno itd. Stoga dolazi do zabuna, gresaka, i onda se astrologija kvalifikuje kao prevara. Prosto znanje o astrologiji je "pokvareno", nepotpuno, i osim mozda u nekim jako zatvorenim krugovima zna se polovicno.
U Indiji se znanje prenosi u porodicama, i merodavno znanje odrzalo se u malom broju njih, i vrlo ga je tesko dobiti ako niste clan jedne od njih.
U zapadnom svetu pretpostavljam da je mozda nesto vise od onoga sto je dostupno raspolozivo pripadnicima raznih tajnih drustava - mislim da ona najznacajnija, koja se bave i ezoterijom.
Sledece, astrologija je duhovna nauka. Podseticu, mada to ne moze biti automatski argument ZA astrologiju, da je astronomija nastala iz i zbog astrologije. Takodje vidimo da su stare civilizacije znale jako puno o zvezdama i planetama, planetarnim ciklusima itd, sto po meni otvara mnoga pitanja o tome cemu sve to, koliko je bilo potrebno vremena da se ta znanja steknu, kao i koliko onda civilizacija zapravo traje? Vec sam pisao, ali cikam da neko danas sedi svako vece, jutro i dan i mapira kretanje planeta bez ikakvog pomagala osim papira i olovke. Mislim da vam je jasno koliki je to posao, i to uz svo danasnje znanje koje imamo (o svetu oko sebe).
Podseticu da do pre koju stotinu godina Evropa nije ni znala pravilno kako se krecu tela u suncevom sistemu. Da li sada shvatate vrednost znanja starih Kineza, Indusa, Maja?
Poenta nije bila da velicam stare narode, vec da istaknem da takav trud ne moze biti ulozen tek tako, pa cu pretpostaviti da su oni za to imali jako, jako dobre razloge. Da li su cekali Nibiru, koristili astrologiju ili nesto trece, to im je bilo jako bitno. (licno one teorije o svom tom trudu da se "proracuna" kad da se zaseje nesto smatram notornom gluposcu, to je kao kada bih upalio Space shuttle da odem do prijatelja 2km daleko).
Stoga cu izneti vedski pogled na to gde je astrologija deo Veda, konkretno "oci veda", jako cenjen deo. Vede su znanje dato coveku od Boga. Veliki deo tog znanja nije logicki dostupan, vec spada u transcendentno, te je i dobijen odatle (drugim recima, niko nije seo pa smisljao, vec mu je receno - kako god). Shvatam problem koji jedno cisto racionalno bice moze imati da ovo prihvati, ali tako treba posmatrati sistem znanja ciji je astrologija deo, bar prema Vedama. Dakle astrologija se bavi stvarnoscu koja nije materijalna, iako su materijalna tela predmet proucavanja i proracuna ali ne deluju na coveka materijalno (mada moze postojati i taj cinioc, recimo gravitacija Meseca) vec su samo materijalizacija tih istih entiteta, kao sto je telo materijalizovano "vozilo" ljudske duse.
Zakljucak je da se ne moze sa iskljucivo racionalnih, tacnije materijalistickih, osnova suditi o astrologiji kada se ona zapravo bavi transcendentnim stvarima i njihovim uticajima na materijalnu stvarnost.
Kao poslednje, jer sam vec udavio, reci cu samo da sam se uverio mnogo puta da astrologija FUNKCIONISE, samo treba naci ljude koji znaju. A to jeste veliki problem.