Astra Linux operativni sistem

Маслачак

Primećen član
Poruka
995
1. Chrome 66.87%
2. Firefox 11.44%
3. Internet Explorer 7.13%
4. Safari 5.38%
5. Edge 4.16%
6. Opera 2.47%
7. Vivaldi 0.05%
Others 2.05%

Desktop web browser market share according to StatCounter for June 2018.[27]

https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers


Ovo su podaci o najčešćem instalinarom brouzeru, preuzeti sa Wikipedie. Surfujući po netu, naišli smo na podatak da su Rusi - iz razloga sigurnosti, nakon godina razvoja odobrili za korištenje u državnim organima Astra Linux brouzer, koji ima sertifikat za korištenje do nivoa "top secret". (https://en.wikipedia.org/wiki/Astra_Linux)

Na njihovom sajtu moguće je preuzeti Astra Linux brouzer u dve verzije:

OPERATING SYSTEM
GENERAL PURPOSE
Astra Linux® Common Edition

Designed to provide functionality
modern computers
when solving a wide range of user tasks.


i

OPERATING SYSTEM
SPECIAL PURPOSE
Astra Linux® Special Edition.

Operating system is designed to create on its
based automated systems in secure
performance, processing information to the extent
secrecy "top secret" inclusive.



Interesuje nas da li je prva verzija "GENERAL PURPOSE" besplatna i koje su joj perfomanske u odnosu na CHROM.
 
Мало људи је уопште испратило колико су Руси отишли далеко када је у питању прелазак њихове администрације на Линукс.
Дистрибуција коју си нашао само је једна од неколико која је испунила све стандарде да се може користит у државној администрацији. Самим тим што постоје стандарди које морају да испуне оперативни системи базирани на ГНУ/Линуксу може да се потврди озбиљњност целе приче око избацивању Виндовса из државне администрације.
Иначе ако те баш занима, постоји и државна компанија која се развија разна решења за државну администрацију а која су базирана на отвореном коду...
http://www.red-soft.ru/ru
 
Да, да... није броузер, већ оперативни систем - замена за windows.

Извињавамо се због пермутације, нисмо баш стручњак за рачунаре...

Тренутно немамо комп, те нисмо у могућности да инсталирамо и испробамо Astra Linux, али смо упознати са безбедносним ризицима које амерички програми - значи програми под контролом америчких обавештајно-субверзивних служби, носе са собом. Поента је у томе да 99,99% људи који инсталира windows, chrome, firefox апсолутно нема разлога да скрива своје активности на нету, међутим, не може а да не иритира америчка наметљивост и удар на приватност људи који нису држављани САД-а. Из тог разлога привукла нам је пажњу вест о Аstra Linuxu.

Ако га је неко инсталирао, било би добро да изнесе предности и мане у односу на windows.
 
Да, да... није броузер, већ оперативни систем - замена за windows.

Извињавамо се због пермутације, нисмо баш стручњак за рачунаре...

Тренутно немамо комп, те нисмо у могућности да инсталирамо и испробамо Astra Linux, али смо упознати са безбедносним ризицима које амерички програми - значи програми под контролом америчких обавештајно-субверзивних служби, носе са собом. Поента је у томе да 99,99% људи који инсталира windows, chrome, firefox апсолутно нема разлога да скрива своје активности на нету, међутим, не може а да не иритира америчка наметљивост и удар на приватност људи који нису држављани САД-а. Из тог разлога привукла нам је пажњу вест о Аstra Linuxu.

Ако га је неко инсталирао, било би добро да изнесе предности и мане у односу на windows.
Овако, што се тиче руских дистрибуција које су намењене државној управи оне се некад могу преузети али се њихове могућости не могу користит ван Русије јер су намењене њиховим условима - зато и јесу одређене дистрибуције сертификоване од стране одређених државних институција.

Осим ових сертификованих дистрибуција постоје и верзије за широке народне масе које нису сертификоване (односно не садрже додатне алатате за рад у оквиру државне администрације - тј повезивање са војском, полицијом, судством, здравством... ). Те општенародне верзије се не разликују ништа посебно од основних дистрибуција на чијим базама су направљене осим по неким ситнијим детаљима (као и свака друга уобичајна дистрибуција).
Другим речима и у овом случају је одабир одређене дистрибуције у вези са личним жељама и навикама а не са наведеним сертификатима за коришћење у оквиру неке државне управе.

Једино где би имало користи за личну употребу оваквих сертификованих дистрибуција јесте у ситуацијама када смо директно повезани са неком од целина руске државне аминистрације и када поседујемо одговарајућа овлашћења за приступ.
 
ДраганЖ
...Те општенародне верзије се не разликују ништа посебно од основних дистрибуција на чијим базама су направљене осим по неким ситнијим детаљима (као и свака друга уобичајна дистрибуција).
Значи ништа револуционарно и другачије, то је само руско-персонификован Linux.

Хвала на детаљном објашњењу.
 
Значи ништа револуционарно и другачије, то је само руско-персонификован Linux.

Хвала на детаљном објашњењу.
Осим што је као основни језик подразумеван језик руски (а и то се може при подизању система изменити па чак и да се стави српски -али не у свим дистрибуцијама) нема већих разлика у односу на остале ГНУ/Линукс дистрибуције. А ко што већ написах, ове специјализоване дистрибуције као што је Астра Линукс своју вредност могу да имају само код људи који имају ауторизацију за приступ серверима одређеног дела руске државне администрације....
 
Значи остају нам као могућности Tor https://www.torproject.org/, Tails https://tails.boum.org/ и можда Waterfox https://www.waterfox.net, ако се потврди да је чист.
Хајде прво да утврдиш шта те тачно занима по питању безбедности и за какве потребе?
Да ли је Тор безбедан? Донекле, ког корисник не постане мета америчких служби безбедности.
Да ли постоје потпуно безбедни оперативни системи? - не и они зависе од потреба, знања и начина кориштења од стране корисника...
Ако очекујеш да ће неки алат сам по себи да те заштити уколико радиш нешто што је на списку одређених служби безбедности - имај на уму да је та заштита кратког даха.
Све у свему прва и основна ствар јесте упознавање са темом интернет безбедности, разумевање сопствених потреба и тек онда иде одабир одговарајући алата да би постигао задате циљеве.
 
ДраганЖ
Хајде прво да утврдиш шта те тачно занима по питању безбедности и за какве потребе? ...


Ма не, далеко смо ми од Гестапо служби, ко ради за њих, не распитује се по форумима о безбедносним протоколима.

Такође, далеко смо од било какве противзаконите делатности, било ког облика и намене.

Ми смо..., ми смо Слободњак, што значи да живимо наше трајање на један искрен, отворен и слободан начин и сматрамо да и други људи - они који осете потребу за тиме, имају право да свој живот проживе на сличан начин. Једино Слободан човек може да се развија и напредује, роб нема право на сутра.

С обзиром на природу нета, јасно нам је да су контрола и надзор који се спроводе толики, да не постоји ништа што би могли сврстати у катогорију "приватно", тј. само за оне на које се то односи. Гестапо службе - нарочито Гестапо Нацистичког Светског Поретка, усисава све податке о свакоме ко је икада било шта урадио на нету, јер никада се не зна - гледано са њихове тачке гледишта, ко ће им сутра бити непријатељ.

Стога, везано за тему, замолили смо за информације духовне свести које каналишемо и ево одговора који смо добили:

" О ИНТЕРНЕТ КОНТРОЛИ ОД СТРАНЕ АМЕРИЧКО-ЕВРОПСКИХ КАТОЛИКА
Оливере, упитали сте се колика је опасност од коришћења интернета за земље и организације које у свом раду користе интернет програме/апликације урађене од стране америчко-европских католичких програмера/служби, и ми - Духовне Енергије Универзума које прожимамо читав Универзум, тим поводом кажемо следеће:

Ми - Духовне Енергије Универзума које прожимамо читав Универзум свуда смо и у свему, те су нам из тог разлога познате све информације које постоје у и кроз Универзум. Но, истовремено ми - Духовне Енергије Универзума које прожимамо читав Универзум никада не нарушавамо Слободну Вољу Деце Земље, што значи да никада без неког значајнијег повода не "дистрибуирамо" - да се тако изразимо, информације које су нам познате.
Но - понављамо: "но", постоје услови, тј. околности, када нам је допуштено да информације које су нам познате објавимо преко нама доступних особа типа Оливера, Љубише и сличних, који се баве духовним развојем и каналисањем.

Но - опет "но", ми - Духовне Енергије Универзума које прожимамо читав Универзум, никада - понављамо: никада, не злоупотребљавамо дате нам могућности, јер би то било у супротности са природом наше и свести особа које су у контакту са нама - Духовним Енергијама Универзума које прожимамо читав Универзум.

Но, како су околности, тј. ситуација која је тренутно у свету веома неповољна по живот, рад и опстанак Деце Земље, ми - Духовне Енергије Универзума које прожимамо читав Универзум, одлучиле смо да позитивно одговоримо на молбу коју нам је Оливер упутио пре неких 3-4 минута.
Његова - Оливерова молба, није се тицала њега, ни његових потреба, већ се он - Оливер, упитао да ли је кориштење googla, chroma и осталих програма и апликација креираних од стране америчко-европских католичких програмера/служби, сигурно за коришћење од стране појединаца и служби који/е су по својој суштини и активностима супростављени нацистима из Католичке цркве.

Одговор нас - Духовних Енергија Универзума које прожимамо читав Универзум, гласи: "Да, јесте", јер они - америчко-европски католици нису у стању да у поменуте програме/апликације уграде тзв. "back door", односно, једну врсту тајних врата која је могуће отворити у тренутцима када они то пожеле. Сви поменути програми Оливере, засновани су на принципу отвореног кода, што значи да могу слободно и потпуно - до последњег словног знака, бити испитани, проверени и прилагођени, уколико је тако нешто допуштено у поменутим програмима/апликацијама. Уколико није, тада се само могу испитати и проверити да ли су "чисти" од разних шпијунско-истражних смицалица.

Но - опет то "но", то не значи да америчко-европски католички програмери/службе не могу добити корисне информације од корисника поменутих програма/апликација, информације које по својој суштини не представљају тајну, али које једна, по једна - и све заједно, дају детаљну и јасну слику/портрет интересовања и склоности особе о којој је реч, тј. која се "ради" од стране америчко-европског католичког Гестапоа.

Иако те информације на први поглед могу деловати прилично наивно, па и безазлено, оне то свакако нису, јер све оне када се након година/деценија кориштења поменутих програма/апликација скупе, саберу и класификују - информације о особи која се "ради", дају тако прецизну слику њених активности и интересовања, да је то просто речено застрашујуће.

Како сте ви Оливере приморани да користите програме/апликације које су креирали америчко-европски католички програмери/службе, такође сте стављени "на мере" од стране америчко-европског католичког Гестапоа, што значи да се све ваше активности на интернету свакодневно анализирају, класификују и презентирају особама које су заинтересоване за оно чиме се бавите. Те особе у 95% случајева су свештеници, монаси и монахиње Католичке и Србијанске цркве, која је у садашњем тренутку црква-кћер Католичке цркве.

Њима - мислимо на претходно поменуте свештенике, монахе и монахиње, од изузетне важности је да буду упознати са свим вашим интернет активностима, како би могли унапред да смисле неку стратегију или тактику којом ће их осујетити, и на тај начин успешно вас спречити у ширењу духовности међу Духовним Трагаоцима и шире гледано, свим заинтересованим за област духовности и духовног развоја.

Захваљујући томе, успели су да вам за известан период - недељу дана, блокирају исцељујуће-развојне активности које сте спроводили преко Zello апликације. Да ли ће и даље успети у томе, остаје да се види.

У нади да смо вам овим каналисањем додатно појасниле стварност у коју сте уроњени и коју проживљавате из дана у дан, поздрављамо вас Децо Земље, као што поздрављамо и вас Оливере, и желимо вам пријатан боравак и рад у Црној Гори.

Духовне Енергије Универзума"


Е сад, нама та контрола не наноси штету, јер оно што Гестапо може да сазна о нама преко нета, увек је мање од онога што ми јавно и отворено о објавимо на сајту.

Значи, тиче се других...
 
Ма не, далеко смо ми од Гестапо служби, ко ради за њих, не распитује се по форумима о безбедносним протоколима.

Такође, далеко смо од било какве противзаконите делатности, било ког облика и намене.

Ми смо..., ми смо Слободњак, што значи да живимо наше трајање на један искрен, отворен и слободан начин и сматрамо да и други људи - они који осете потребу за тиме, имају право да свој живот проживе на сличан начин. Једино Слободан човек може да се развија и напредује, роб нема право на сутра.

С обзиром на природу нета, јасно нам је да су контрола и надзор који се спроводе толики, да не постоји ништа што би могли сврстати у катогорију "приватно", тј. само за оне на које се то односи. Гестапо службе - нарочито Гестапо Нацистичког Светског Поретка, усисава све податке о свакоме ко је икада било шта урадио на нету, јер никада се не зна - гледано са њихове тачке гледишта, ко ће им сутра бити непријатељ.

Стога, везано за тему, замолили смо за информације духовне свести које каналишемо и ево одговора који смо добили:

" О ИНТЕРНЕТ КОНТРОЛИ ОД СТРАНЕ АМЕРИЧКО-ЕВРОПСКИХ КАТОЛИКА
Оливере, упитали сте се колика је опасност од коришћења интернета за земље и организације које у свом раду користе интернет програме/апликације урађене од стране америчко-европских католичких програмера/служби, и ми - Духовне Енергије Универзума које прожимамо читав Универзум, тим поводом кажемо следеће:

Ми - Духовне Енергије Универзума које прожимамо читав Универзум свуда смо и у свему, те су нам из тог разлога познате све информације које постоје у и кроз Универзум. Но, истовремено ми - Духовне Енергије Универзума које прожимамо читав Универзум никада не нарушавамо Слободну Вољу Деце Земље, што значи да никада без неког значајнијег повода не "дистрибуирамо" - да се тако изразимо, информације које су нам познате.
Но - понављамо: "но", постоје услови, тј. околности, када нам је допуштено да информације које су нам познате објавимо преко нама доступних особа типа Оливера, Љубише и сличних, који се баве духовним развојем и каналисањем.

Но - опет "но", ми - Духовне Енергије Универзума које прожимамо читав Универзум, никада - понављамо: никада, не злоупотребљавамо дате нам могућности, јер би то било у супротности са природом наше и свести особа које су у контакту са нама - Духовним Енергијама Универзума које прожимамо читав Универзум.

Но, како су околности, тј. ситуација која је тренутно у свету веома неповољна по живот, рад и опстанак Деце Земље, ми - Духовне Енергије Универзума које прожимамо читав Универзум, одлучиле смо да позитивно одговоримо на молбу коју нам је Оливер упутио пре неких 3-4 минута.
Његова - Оливерова молба, није се тицала њега, ни његових потреба, већ се он - Оливер, упитао да ли је кориштење googla, chroma и осталих програма и апликација креираних од стране америчко-европских католичких програмера/служби, сигурно за коришћење од стране појединаца и служби који/е су по својој суштини и активностима супростављени нацистима из Католичке цркве.

Одговор нас - Духовних Енергија Универзума које прожимамо читав Универзум, гласи: "Да, јесте", јер они - америчко-европски католици нису у стању да у поменуте програме/апликације уграде тзв. "back door", односно, једну врсту тајних врата која је могуће отворити у тренутцима када они то пожеле. Сви поменути програми Оливере, засновани су на принципу отвореног кода, што значи да могу слободно и потпуно - до последњег словног знака, бити испитани, проверени и прилагођени, уколико је тако нешто допуштено у поменутим програмима/апликацијама. Уколико није, тада се само могу испитати и проверити да ли су "чисти" од разних шпијунско-истражних смицалица.

Но - опет то "но", то не значи да америчко-европски католички програмери/службе не могу добити корисне информације од корисника поменутих програма/апликација, информације које по својој суштини не представљају тајну, али које једна, по једна - и све заједно, дају детаљну и јасну слику/портрет интересовања и склоности особе о којој је реч, тј. која се "ради" од стране америчко-европског католичког Гестапоа.

Иако те информације на први поглед могу деловати прилично наивно, па и безазлено, оне то свакако нису, јер све оне када се након година/деценија кориштења поменутих програма/апликација скупе, саберу и класификују - информације о особи која се "ради", дају тако прецизну слику њених активности и интересовања, да је то просто речено застрашујуће.

Како сте ви Оливере приморани да користите програме/апликације које су креирали америчко-европски католички програмери/службе, такође сте стављени "на мере" од стране америчко-европског католичког Гестапоа, што значи да се све ваше активности на интернету свакодневно анализирају, класификују и презентирају особама које су заинтересоване за оно чиме се бавите. Те особе у 95% случајева су свештеници, монаси и монахиње Католичке и Србијанске цркве, која је у садашњем тренутку црква-кћер Католичке цркве.

Њима - мислимо на претходно поменуте свештенике, монахе и монахиње, од изузетне важности је да буду упознати са свим вашим интернет активностима, како би могли унапред да смисле неку стратегију или тактику којом ће их осујетити, и на тај начин успешно вас спречити у ширењу духовности међу Духовним Трагаоцима и шире гледано, свим заинтересованим за област духовности и духовног развоја.

Захваљујући томе, успели су да вам за известан период - недељу дана, блокирају исцељујуће-развојне активности које сте спроводили преко Zello апликације. Да ли ће и даље успети у томе, остаје да се види.

У нади да смо вам овим каналисањем додатно појасниле стварност у коју сте уроњени и коју проживљавате из дана у дан, поздрављамо вас Децо Земље, као што поздрављамо и вас Оливере, и желимо вам пријатан боравак и рад у Црној Гори.

Духовне Енергије Универзума"


Е сад, нама та контрола не наноси штету, јер оно што Гестапо може да сазна о нама преко нета, увек је мање од онога што ми јавно и отворено о објавимо на сајту.

Значи, тиче се других...

Ако ништа друго било је забавно читање овог штива...

Само да поменем, Гуглов Хром није у потпуности отвореног кода, пројекат Хромијум јесте отвореног кода, али Гугл у њега додаје неке своје затворене пакете и самом тим Гуглов Хром није безбедан - да не помињем чињеницу да гугл преко разних "колачића" прати кретања корисника по свим интернет страницама које су повезане са гуглом (рачунати све које могу да се пронађу преко Гугловог претраживача)...

Што се тиче онога што се може сазнати преко интернета о одређеној мети, рецимо да и службе са мање техничких могућности могу да испрате много више него што би ми то сами желели да прихватимо...
 
Google Chrome se pretvorio u “nadzorni softver” koji špijunira svoje korisnike

Google Chrome je još uvijek popularan izbor za pregledavanje weba, ali postoje bolje mogućnosti, osobito ako cijenite privatnost i slobodu. Novi pregled otkrio je da je Google Chrome besramno špijunirao svoje korisnike i prikupljao podatke o njima kako bi izgradio profile njihovih interesa i osobnosti. Ovaj “softver za nadzor” nekada je bio stvar fiktivnih noćnih mora, ali je sada naša nesretna stvarnost.

Geoffrey A. Fowler, kolumnist Washington Posta, dublje je pogledao Google Chrome i bio je šokiran onim što je otkrio: prati sve, uključujući vašu lokaciju, pa čak i ako onemogućite značajku. Sada je vrijeme za prebacivanje na novi web-preglednik.

CHROME VAS GLEDA
Ako upotrebljavate Chrome, svaki put kada pregledavate web, tvrtke za oglase i tvrtke za podatke pregledavaju vas. Bez obzira kupujete li ili čitate vijesti, web-lokacije koje posjetite na Chromeu diskretno označavaju vaš preglednik i napadaju vašu privatnost.

“Gledano iznutra, Chrome preglednik izgleda kao softver za nadzor”, navodi Fowler. Google, tvrdi on, “najveći je njuškalo od svih”.

Google je najveći oglašivač na svijetu. Oni također imaju najpopularniji web preglednik. Kao što Fowler tvrdi, to je loša ideja. U svojim eksperimentima, Fowler je otkrio da Google Chrome prikuplja tisuće kolačića za praćenje koji većina drugih web-preglednika blokira.

Kolačići su datoteke koje tvrtke za podatke i oglasne tvrtke (kao što je Google) koriste za praćenje web-lokacija koje posjećujete i za izradu profila o vašim interesima, prihodima i osobnosti. Čak i web-lokacije koje pretpostavljate da su privatne, kao i one iz osiguravajućih i financijskih tvrtki, postavljaju kolačiće za Facebook i Google na Google Chromeu.

Svaki put kad je Fowler povukao stranicu za prijavu na web stranicu savezne studentske pomoći ili za svoje osiguravajuće društvo, Google je to znao.

AKO TO ZVUČI KAO BIG BROTHER, TO JE ZATO ŠTO JEST.
Da bi stvari bile još gore, Google Chrome vas sada automatski prijavljuje u preglednik svaki put kada otvorite Gmail, dopuštajući tako Googleu da tiho gleda vaše aktivnosti na webu.

Ako upotrebljavate Chrome na svom telefonu, on šalje i vašu lokaciju svaki put kada izvršite pretraživanje. “Ako isključite dijeljenje lokacije, još uvijek šalje vaše koordinate, samo s manjom točnošću”, kaže Fowler.

Google Chrome ne prati samo korisnike. Ovaj neprimjetan “softver za nadzor” omogućuje Googleu da sazna više informacija o svojim korisnicima i to puno više nego što bi bilo koja tvrtka trebala, zatim te korisnike cilja.

Chrome je prošle godine bio „pod paljbom“ zbog skeniranja datoteka na korisničkim računalima, uključujući i osobne fotografije.

U 2015. Google je također prozvan zbog sumnji da instalira softver za prisluškivanje zvuka na Chromeu kako bi snimio privatne razgovore ljudi.

Google je počinio velik broj zločina, od cenzure i potiskivanja znanja do miješanja u izbore i prijevare. Nije čudo što mnogi ljudi traže alternativne web preglednike.

Možda je upravo sada došlo vrijeme za prelazak na drugi web preglednik.


https://www.logicno.com/zivotni-sti...i-softver-koji-spijunira-svoje-korisnike.html
 
Google Chrome se pretvorio u “nadzorni softver” koji špijunira svoje korisnike

Google Chrome je još uvijek popularan izbor za pregledavanje weba, ali postoje bolje mogućnosti, osobito ako cijenite privatnost i slobodu. Novi pregled otkrio je da je Google Chrome besramno špijunirao svoje korisnike i prikupljao podatke o njima kako bi izgradio profile njihovih interesa i osobnosti. Ovaj “softver za nadzor” nekada je bio stvar fiktivnih noćnih mora, ali je sada naša nesretna stvarnost.

Geoffrey A. Fowler, kolumnist Washington Posta, dublje je pogledao Google Chrome i bio je šokiran onim što je otkrio: prati sve, uključujući vašu lokaciju, pa čak i ako onemogućite značajku. Sada je vrijeme za prebacivanje na novi web-preglednik.

CHROME VAS GLEDA
Ako upotrebljavate Chrome, svaki put kada pregledavate web, tvrtke za oglase i tvrtke za podatke pregledavaju vas. Bez obzira kupujete li ili čitate vijesti, web-lokacije koje posjetite na Chromeu diskretno označavaju vaš preglednik i napadaju vašu privatnost.

“Gledano iznutra, Chrome preglednik izgleda kao softver za nadzor”, navodi Fowler. Google, tvrdi on, “najveći je njuškalo od svih”.

Google je najveći oglašivač na svijetu. Oni također imaju najpopularniji web preglednik. Kao što Fowler tvrdi, to je loša ideja. U svojim eksperimentima, Fowler je otkrio da Google Chrome prikuplja tisuće kolačića za praćenje koji većina drugih web-preglednika blokira.

Kolačići su datoteke koje tvrtke za podatke i oglasne tvrtke (kao što je Google) koriste za praćenje web-lokacija koje posjećujete i za izradu profila o vašim interesima, prihodima i osobnosti. Čak i web-lokacije koje pretpostavljate da su privatne, kao i one iz osiguravajućih i financijskih tvrtki, postavljaju kolačiće za Facebook i Google na Google Chromeu.

Svaki put kad je Fowler povukao stranicu za prijavu na web stranicu savezne studentske pomoći ili za svoje osiguravajuće društvo, Google je to znao.

AKO TO ZVUČI KAO BIG BROTHER, TO JE ZATO ŠTO JEST.
Da bi stvari bile još gore, Google Chrome vas sada automatski prijavljuje u preglednik svaki put kada otvorite Gmail, dopuštajući tako Googleu da tiho gleda vaše aktivnosti na webu.

Ako upotrebljavate Chrome na svom telefonu, on šalje i vašu lokaciju svaki put kada izvršite pretraživanje. “Ako isključite dijeljenje lokacije, još uvijek šalje vaše koordinate, samo s manjom točnošću”, kaže Fowler.

Google Chrome ne prati samo korisnike. Ovaj neprimjetan “softver za nadzor” omogućuje Googleu da sazna više informacija o svojim korisnicima i to puno više nego što bi bilo koja tvrtka trebala, zatim te korisnike cilja.

Chrome je prošle godine bio „pod paljbom“ zbog skeniranja datoteka na korisničkim računalima, uključujući i osobne fotografije.

U 2015. Google je također prozvan zbog sumnji da instalira softver za prisluškivanje zvuka na Chromeu kako bi snimio privatne razgovore ljudi.

Google je počinio velik broj zločina, od cenzure i potiskivanja znanja do miješanja u izbore i prijevare. Nije čudo što mnogi ljudi traže alternativne web preglednike.

Možda je upravo sada došlo vrijeme za prelazak na drugi web preglednik.


https://www.logicno.com/zivotni-sti...i-softver-koji-spijunira-svoje-korisnike.html
Иначе, на Линуксу се махом користи Хромијум (chromium) који представља изворни пројекат без гуглових пакета за шпијунирање и праћење... Али , обзиром да се синхронизује преко корисничког налога на Гуглу- пошти, праћење се наставља на друге начине...
 
Иначе, на Линуксу се махом користи Хромијум (chromium) који представља изворни пројекат без гуглових пакета за шпијунирање и праћење... Али , обзиром да се синхронизује преко корисничког налога на Гуглу- пошти, праћење се наставља на друге начине...
Да, кол'ко смо упознати, Chromium је развијен као open-source пројекат, с тим да су највећи део посла одрадили Google и Linux програмери.


sta se brinete? postoje ustanove koje treba da brinu o bezbednosti, a to nismo mi. Mi smo interesantni kao potrosaci, i
ako je to problem onda nikada Windows, facebook i google :P
За владу САД-а сервери са терабајтима података о свему и свакоме на овој планети, неограничени су. Значи, што више података о свему и свакоме имају, то је већа могућност да ће моћи да доминирају током сусрета са особама, чију структуру личности знају до најситнијих детаља. Познато им је њихово "право" политичко, религијско, сексуално... опредељење, склоности, неостварени планови и жеље... и још много тога.

Ово "право" важно је нагласити, јер 99% људи заварани анонимношћу nicka и avatara, по први пут у животу могу себе да изразе на један истинит и отворен начин. Наравно да Гестапо све то аутоматски усисава, класификује и прослеђује у досијее свих нас који смо икада откуцали неколико карактера на нету.

Чекајте... то значи... то значи да Гестапо прати и ову диск
 
Знаш како, мени се чини да што се тиче непријатеља, ми као поражени нисмо много сада интересантни. Русија и Кина свакако, али опет и Русији и Кини су они интересантни. Шпијунажа било војна било индустријска је увек била актуелна, само сада у доба неограничених информација преко интернета, дошло је до тога да кртице и нису нешто неопходне, довољно је проваилити у компјутер на интернету.
 
Знаш како, мени се чини да што се тиче непријатеља, ми као поражени нисмо много сада интересантни. Русија и Кина свакако, али опет и Русији и Кини су они интересантни. Шпијунажа било војна било индустријска је увек била актуелна, само сада у доба неограничених информација преко интернета, дошло је до тога да кртице и нису нешто неопходне, довољно је проваилити у компјутер на интернету.
Што да проваљују? Највећи број корисника користи Виндовс који је тако направљен да прикупља и шаље податке преко нета без да се у њега нешто посебно упада...
У Америци и онако сви имају обавезу да отворе своје сервере за безбедносно-обавештајни сектор без обзира радило се о америчком држављанину или било ком другом на свету...
Због тога се све чешће и чује да и оне богатије земље желе да пређу на неки алтернативни оперативни систем над којим би имали већу контролу....
 
На једном руском порталу на коме имамо налог, рекламирају њихов "Атом броузер". Е сад, оно што нам је привукло пажњу, јесте тврдња да је Атом бржи за 50% од Edge броузера, за 25% од Firefoxa и за 20% од Оpere и Yandex броузера.

Налази се на адреси https://browser.ru/, при чему његови програмери нуде награде ( https://hackerone.com/mailru ) у распону од $150 - $15.000 свакоме, ко пронађе грешку у броузеру.
 
На једном руском порталу на коме имамо налог, рекламирају њихов "Атом броузер". Е сад, оно што нам је привукло пажњу, јесте тврдња да је Атом бржи за 50% од Edge броузера, за 25% од Firefoxa и за 20% од Оpere и Yandex броузера.

Налази се на адреси https://browser.ru/, при чему његови програмери нуде награде ( https://hackerone.com/mailru ) у распону од $150 - $15.000 свакоме, ко пронађе грешку у броузеру.
Атом је као и Јандекс барузер направљен на бази Хромијум пројекта тако да вуче све добре и лоше стране Хромијума. С друге стране не постоји верзија за Линукс већ само за Виндовс ....
Брзина о којој се прича највероватније је у домену претраге и учитавању интернет страница обзиром да је Атом подешен за руски језик и писмо...
 
O Chromiumu: "...Platformu Chromium besplatno može da koristi bilo koji programer za kreiranje vašeg pretraživača. Pregledi na bazi hroma u većini slučajeva imaju slične unutrašnje organizacije sa Google Chrome-om, podešavanja često podržavaju instaliranje ekstenzija iz Chrome prodavnice i razlikuju se u dizajnu interfejsa ili nekom dodatnom funkcionalnošću. Iako postoje takvi pretraživači, jedva se može pogađati o uključivanju u Chromium platformu, saznavajući ovu činjenicu svesno. Ali, bez obzira kako se klonovi Chrome razlikuju eksterno ili čak i interno, svi oni nasleđuju svoju brzinu sa Chromium platforme..."
https://olympsb.ru/bs/chromium-what...on-it-browsers-based-on-chromium-reviews.html
 

Back
Top