Asatru

ЖИВОТ ПОСЛЕ СМРТИ И КУДА ИДЕМО?

Наши преци су имали јасну свест да постоји душа и да је она вечна. Асатру се не бави много питањем шта се дешава са нашим душама после смрти. Ми ценимо и волимо наш живот и живимо га овде и сада. Углавном настављамо кроз поновно рођење кроз крвну линију нашег потомства.

Једна путања наше душе би могла да буде Валхала. Валхала је предиван дворац који се налази у центру Асгарда. Да би тамо отишао услов за то је по предањима наших предака да погинеш током рата у борби херојском смрћу и онда те Валкире, девојке ратнице носе у Валхалу, где се живот твоје душе наставља да живи даље. Тамо настављаш да се бориш са другим палим ратницима и када погинеш опет си жив, проводиш се и опет се бориш. Али ни тамо не остајеш вечно већ се опет рађаш кроз линију својих потомака. Када? То се не зна. Али опет имаш живот на земљи.

Наставиће се...

Наши преци су имали јасну свест да постоји душа и да је она вечна. Асатру се не бави много питањем шта се дешава са нашим душама после смрти. Ми ценимо и волимо наш живот и живимо га овде и сада. Углавном настављамо кроз поновно рођење кроз крвну линију нашег потомства.

Једна путања наше душе би могла да буде Валхала. Валхала је предиван дворац који се налази у центру Асгарда. Да би тамо отишао услов за то је по предањима наших предака да погинеш током рата у борби херојском смрћу и онда те Валкире, девојке ратнице носе у Валхалу, где се живот твоје душе наставља да живи даље. Тамо настављаш да се бориш са другим палим ратницима и када погинеш опет си жив, проводиш се и опет се бориш. Али ни тамо не остајеш вечно већ се опет рађаш кроз линију својих потомака. Када? То се не зна. Али опет имаш живот на земљи.

Наставиће се...

postavi sajt za tvoje pisanje, ali na srpskom, mrzi me da citam englis.

postavi sajt za tvoje pisanje, ali na srpskom, mrzi me da citam englis.

Нема сајта ово је оно што сам ја сам читао као и моје размишљање на ту тему. Нажалост праву истину ћемо тешко сазнати јер је много тога уништено од писаног предања наших предака.

Vi stvarno verujete u tako živopisne opise života posle smrti? Sa dvorcem, ratnicama koje te nose i sl. Okej, interesantna mi je Nordijska mitologija, ali ono, da baš verujem u to. :D

Vi stvarno verujete u tako živopisne opise života posle smrti? Sa dvorcem, ratnicama koje te nose i sl. Okej, interesantna mi je Nordijska mitologija, ali ono, da baš verujem u to. :D

Није за свакога. Ако није део твог наслеђа тешко ћеш да прихватиш. Ја сам специфичан случај зато што сам пре свега Србин, али пошто имам и неке германске претке у својој крвној линији они су оживели кроз мене и тако да сам осетио позив Богова. Можда ово некоме што кажем звучи лудачки, али то сам једноставно ја.

Religija ne treba biti nešto što se prenosi tradicijom, to je stvar shvatanja i izbora. Nikada stvar tradicije koja se održava. Ako je neko od tvojih predaka bio pripadnik bilo koje vere, to je u redu, ali ti možeš odabrati drugu, pa čak i odlučiti da ne veruješ, što je opet vrsta vere, no nebitno. Ok, ako ti osećaš da je to ono pravo, ono što te vodi i održav kroz život između ostalog, podržavam te. Ko može da kaže : Taj i taj bog je onaj pravi. NIKO. Pozdrav. =)

ДРУГИ ДЕО

Друга путања наше душе би могла да буде Асгард. Асгард је један од девет светова где жжве Богови али племе које се зове Аесир као што видте на мом аватару. То племе чине богови Один, Фрига (Одинова жена и богиња плодности), Балдур, Тор, Локи, Идуна, Браги, Сиф. Друго племе су Ванир, о њима ћу у неком од следећих предавања. Асгард се налази на најсунчанијој страни Игдрасила (дрво живота које повезује девет светова), у центру преко дугиног моста је Валхала. Да би душа могла да заслужи боравак у Асгарду треба да се на земљи живи племенити, храбрим, часним, достојанственим, авантуристичким начином живота.

Наставиће се...

- - - - - - - - - -

Religija ne treba biti nešto što se prenosi tradicijom, to je stvar shvatanja i izbora. Nikada stvar tradicije koja se održava. Ako je neko od tvojih predaka bio pripadnik bilo koje vere, to je u redu, ali ti možeš odabrati drugu, pa čak i odlučiti da ne veruješ, što je opet vrsta vere, no nebitno. Ok, ako ti osećaš da je to ono pravo, ono što te vodi i održav kroz život između ostalog, podržavam te. Ko može da kaže : Taj i taj bog je onaj pravi. NIKO. Pozdrav. =)

Хвала, зависи о којој религији причамо. Ако причамо о Асатру она се наслеђује кроз крвно наслеђе. Слично је и са словенском Родном Вером.

Ако осетиш дух те вере значи да имаш право да је прихватиш као што је било у мом случају. Сем тога монотеистичке религије су нам наметнуте насиљем тако да ти ниси ни био способан да спознаш која је за тебе права.

ТРЕЋИ ДЕО

Трећа путања наше Душе би могла да буде Хел. Хришћанство је овај назив преузео од наше религије за своје потребе застрашивања верника.

Наравно код нас Хел има друго значења. То је место мистерије. Место магле и мистерије. Иду обични смртници који су живели просечним животом. Тамо се живи исто као и на замљи. Хелом влада богиња Хела ћерка бога Локија.

Овим завршавам ово надам се занимљиво предавање и објашњење шта се дешава после смрти према Асатру религији.

Слава нашим прецима! Слава Боговима и Богињама!

Poslednja izmena:
Хвала, зависи о којој религији причамо. Ако причамо о Асатру она се наслеђује кроз крвно наслеђе. Слично је и са словенском Родном Вером.

Ако осетиш дух те вере значи да имаш право да је прихватиш као што је било у мом случају. Сем тога монотеистичке религије су нам наметнуте насиљем тако да ти ниси ни био способан да спознаш која је за тебе права.

Ja sam ateista. =)

БОГОВИ И БОГИЊЕ У АСАТРУ

ПРВИ ДЕО

Наши преци су знали тачан изглед наших богова и богиња. Знали су како су изгледали, како су се звали, која су им добра доносили, знали су куда иду после смрти и знали су шта је сврха у животу. Биће посебно предавање на ту тему. Врло је важно да ми данас упзнамо те богове и богиње, како би нам помогли да вратимо оно што смо имали. Иако су осликани у делима многих уметника на различите начине, али шта ћете у време првих људи на земљи није постојао дигитални фото апарат. :lol:

Постоје два племена богова и богиња Прво племе богова су Аесир, а друго племе су Ванир.

АЕСИР

1. ОДИН
2. ТОР
3. ТИР
4. ФРИГА
5. БАЛДУР
6. ЛОКИ
7. ХЕИМДАЛ
8. УЛЕ
9. СИФ
10. ИДУНА
11. БРАГИ
12. ВИЛИ
13. ВЕ
14. ВИДАР
15. ХОД
16. МИМИР
17. АЕГИР
18.РАНАР
19. ХЕЛА

ВАНИР

1. ФРЕЈ
2. ФРЕЈА
3. НАНА
4. СКАД
5. ХЕРМОД ИЛИ СВИПДАГ

Погледајте због чега су се ове две групе побиле међусобно.

После су се помирили и рат је био готов.

Наставиће се...

ОДИН

СВЕОТАЦ ОДИН БОГ МУДРОСТИ, РАТА И УЧЕСНИК У СТВАРАЊУ УНИВЕЗУМА И ЉУДИ. СИН ДИВОВА БОРА И БЕСТЛЕ. КАДА ЈЕ ПИО НА ИЗВОРУ МУДРОСТИ ВОДУ ИЗ МИМИРОВОГ БУНАРА ПЛАТИО ЈЕ СВОЈИМ ДЕСНИМ ОКО, АЛИ ТАДА ЈЕ ПОСТАО БОГ. ОДИН ИМА КОПЉЕ ГУНГИР КОЈЕ МУ СЛУЖИ ПРИЛИКОМ БОРБЕ, АЛИ ТАКОЂЕ ЗА ИСПИСИВАЊЕ РУНА. ИМА ДВА ГАВРАНА ХУНГИН И МУНИН ЗНАЊЕ И МУДРОСТ, ОНИ ГА ОБАВЕШТАВАЈУ О ДОГАЂАЊИМА У СВЕТУ ЉУДИ. ИМА ДВА ВУКА ФРЕКИ И ГЕРИ, ИМА ОСМОНОГОГ ЛЕТЕЋЕГ КОЊА ЗВАНОГ СЛЕИПНИР УЗ ПОМОЋ КОГА СЕ КРЕЋЕ МЕЂУ СВЕТОВЕ БРЗИНОМ МИСЛИ.

ОДИН ЈЕ МИШИЋАВИ БОГ, А ПОВЕЗОМ ПРЕКО ДЕСНОГ ОКА. СЕДЕ БРАДЕ СА КОПЉЕМ И ШТИТОМ И ШЛЕМОМ СА КРИЛИМА.

Када се обраћам Одину могу брже да доносим закључке, боље и мотивисаније да учим, и да победим сваку муку и врло брзо савладам бол. А када пре неке акције која захтева доста храбрости гласно изговорим његово име са лакоћом је изведем.

Poslednja izmena:
ТОР

ТОР БОГ ГРОМА, ИЗУЗЕТНЕ СНАГЕ И ЊЕГОВ МОЋНИ ЧЕКИЧ МЈОЛНИР КОЈИ НЕ САМО ШТО ПРОИЗВОДИ ГРОМОВЕ И СА ЊИМЕ УБИЈА ДИВОВЕ, НЕГО ТАКОЂЕ МУ ПОМАЖЕ ОКО ТЕЛЕПОРТАЦИЈЕ ИЗ СВЕТА У СВЕТ. ТОР ЈЕ СИН ОДИНА И ФРИГЕ ЖИВИ У АСГАРДУ. ПОЗНАТ ЈЕ КАО ПРИЈАТЕЉ И ЗАШТИТНИК ЉУДИ. ТОР ЛЕТИ НА КОЧИЈИ КОЈУ ВУКУ ДВЕ КОЗЕ ТАНГРИСНИР И ТАНГНОЈСТИР. У НЕКИМ КРАЈЕВИМА ТОРА ЈОШ ЗОВУ И ДОНАР.

Када се обраћам Тору добијам појачану физичку снагу и додатну храброст и изджљивост прилоком бола.

Poslednja izmena:
ФРИГА КРАЉИЦА АСГАРДА, ЖЕНА БОГА ОДИНА И МАЈКА ТОРА И БАЛДЕРА. ГЛАВНА БОГИЊА. БРИНЕ СЕ О ЉУДИМА ПОСЕБНО КАДА СУ СВАДБЕ ДАЈЕ БЛАГОСЛОВЕ И ОДРЖАВА ПОРОДИЧНУ ХАРМОНИЈУ. ДОМАЋИЦАМА ДАЈЕ ВЕШТИНЕ КОЈЕ ИМ ПОМАЖУ ОКО ДОМАЋИНСТВА.

БАЛДЕР ОДИНОВ И ФРИГИН СИН. БОГ МУДРОСТИ, ЛЕПОТЕ И ЕЛОКВЕНЦИЈЕ. ВОЉЕН ОД СВИХ БОГОВА И СМРТНИКА. БАЛДЕР ЖИВИ У БРЕИДАБЛИКУ У АСГАРДУ.

ТИР

ТИР ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈ ЗНАЧАЈНИЈИХ БОГОВА ЗАТО ШТО ЈЕ ОН СНАЖНО ЗАИНТЕРЕСОВАН ЗА ЗАКОМ, ПОРЕДАК И ПРАВДУ. ОН ЈЕ ОБНОВИО ЊЕГОВИМ ЖРТВОВАЊЕМ СИГУРНОСТ АСГАРДА КАДА ЈЕ ПОБЕДИО ВУКА ФЕНРИРА ТАКО ШТО МУ ЈЕ ДЕСНОМ РУКОМ ТРАЈНО ЗАТВОРИО ЧЕЉУСТИ. У СВОМ БЕСУ ФЕНРИР МУ ЈЕ ОДГРИЗАО РУКУ. ТИР ЈЕ ТАКОЂЕ ПОЗНАТ КАО БОГ НЕБА И РАТА.

Када се обраћам овом богу помаже ми да ублажим бол и патњу и даје ми побољшава моју физичку снагу.

1417654623-my-6c5d80-152818.jpg

ЛОКИ ЈЕ "ПРОБЛЕМАТИЧНО ДЕТЕ" БОГОВА. ИМА ДЕСТРУКТИВНЕ И ПОЗИТИВНЕ МОЋИ. ЗАДАВАО ЈЕ МНОГЕ ГЛАВОБОЉЕ БОГОВИМА.
ОН ЈЕ КАО ДЕТЕ ВЕЛИКИХ МОЋИ КОЈЕ СЕ ИГРА СА ВАТРОМ НЕ МАРЕЋИ ДА ЋЕ ГА ОПЕЋИ.

Локија не треба мешати са богом зла, пошто у Асатру нема концепта добра и зла, већ успеха и неуспеха, части и срамоте. Данас има доста псеудо сатанистичких култова који величају Локија и додају му 666, али Локи нема везе нити са хришћанским концептом зла нити са 666. Тако да су у великој заблуди.

Када желим да изазовем деструкцију зовем Локија.

БРАГИ је Одинов син. Мудрост и вештине лепог говорења су део његове магије. Браги је ожењен богињом Индуна.

ИНДУНА је жена бога Брагија, јако је важна међу Аесирима и Ванирима јер даје јабуку која Боговима и Богињама даје вечни живот. Такође је богиња жетве и плодности.

ФРЕЈР је бог плодности и брат богиње Фреје. Фрејр је вођа Ванира. Фреј има предиван брод Скитбландир.

ФРЕЈА је сетра бога Фрејра, краљица Ванахејма, богиња невероватне лепоте, позната као богиња љубави, лепоте, плодности, магије, рата и смртти. Њено место зове се Фолкванг, и она бира прве од палих ратника да се придруже у припреми за нови Рагнарод. Први се већ десио, али о томе у каснијим предавањима. Као краљица Ванахејма, она учи својим јединствени моћима Аесир. Њене кочије вози тим мачака.

Back