Артемије ступио на пут отвореног раскола и устао на саборно јединство СПЦ

Никаквог раскола неће бити.

Нема Артемије довољно следбеника, ни у ком смислу.

Artemije nema, nemaju ni ziloti, ali to su vec dve grupe koje idu protiv SPC, a sta cemo kad se pojavi treca, cetvrta... Nece biti jasnog raskola, ali nastupice osipanje.

Artemije nema, nemaju ni ziloti, ali to su vec dve grupe koje idu protiv SPC, a sta cemo kad se pojavi treca, cetvrta... Nece biti jasnog raskola, ali nastupice osipanje.

А како је против СПЦ кад ће ако се и одвоји да има општење са новокалендацима?

Naravno, ali jos uvek je SPC dominantna i najbrojnija, ako se osipanje nastavi, doci ce trenutak kad ce popova van SPC biti vise nego u SPC.

Ma bas me briga. Crkva je crkva, a u "politiku" se ne mesam. Osim ako bude ociglednog bezobrazluka s bilo cije strane.

Za mene je jedna i jedinstvena SPC, bila i ostala.

Onog trenutka kada je SPC krenula za Tadicem ,umesto da bude obrnuto,tada je pocelo rasulo,a kada Patijarh pozove samo Tadice na ustolicenje ,pri tome tvrdeci da je on prestavnik svih gradjana Srbije, zanemarivsi time jako bitnu cinjenicu da je Srbija izrazito politicki podeljena drzava.... Patrijarh je uradio ono sto nikako nije smeo,...prizvao je podele u narodu...i sada ce biti ,sta ce biti...

То су све мале, безначајне групе, без праве логистике.

Оно много значајније већ се одавно догодило. ( Тзв "МПЦ", нарочито, и тзв "ЦПЦ").

Ma bas me briga. Crkva je crkva, a u "politiku" se ne mesam. Osim ako bude ociglednog bezobrazluka s bilo cije strane.

Za mene je jedna i jedinstvena SPC, bila i ostala.
Тачно.

Најбитније је да се очува јединство.

То су све мале, безначајне групе, без праве логистике.

Оно много значајније већ се одавно догодило. ( Тзв "МПЦ", нарочито, и тзв "ЦПЦ").

Da li ces isto govoriti i kad bude 4, 5.. 10 grupa?

Ovo je veoma slican proces, samo sada unutar srpskog zivlja, mozda ce napraviti Kosovsku PC.

Da li ces isto govoriti i kad bude 4, 5.. 10 grupa?

Ovo je veoma slican proces, samo sada unutar srpskog zivlja, mozda ce napraviti Kosovsku PC.
Прво, нити ће да буде, а и ако буде, то се, кажем, никако не може поредити с оним што наведох, јер су то буквално незнатне групице, неки ситни, безначајни секташи, и сами међусобно нејединствени, а иза "МПЦ" и "ЦПЦ"стоје државне машинерије већ десетинама година.

А, уосталом, чак и упркос свему томе, СПЦ је остала најјача и окупља највише верника у укупном српском корпусу.

I meni kazes da nemam pojma. :roll:

Управо тако.Нема канон која СПЦ није погазила и самим тим изгубила право на назив,А Артемије нема право да себе зове истинским православцем јер је посредно у заједници са СПЦ.

Ali sta ces, mi smo narod podlozan "raskolu" i malo nam treba.

Najcudnije je sto se na to "primaju" upravo samoproklamovani "cuvari srpstva, vere, tradicije i pravoslavlja".
Није најчудније, то је управо очекивано од тих разних новокомпонованих .

Back