Quantcast

ART NOUVEAU - Secesija

Poli46

Legenda
Moderator
Poruka
57.772
Tamara de Lempicka
Slikarka Tamara de Lempicka (1898-1980), poznata kao “lepa Poljakinja”, bila je jedna
od najvećih zvezda između dva svetska rata. Lepa poput Grete Garbo, misteriozna,
slaba prema glamuru i raskoši, lako se probila do visokih umetničkih i političkih krugova. Feministkinje, monarhisti, snobovi, smatrali su je kultnom ličnošću. Stranice tabloida bile
su pune pikanterija vezanih za njen život što je ona prihvatala sa nekom vrstom aristokratske ravnodušnosti, nemajući nameru da bilo šta demantuje.


3cf84ac96d578ff0275a98995d722506--lempicka-bugattitamara de lempicka autoportrait.jpg

Tamara de Lempicka -Autoportrait
Polu-Jevrejka, poreklom iz slavne varšavske advokatske porodice Gorski, prezime Lempicka stekla
je udajom za grofa Tadeuša de Lempickog. Nakon venčanja živeli su u Petrogradu gde ih je zadesila revolucija, zbog čega su bili primorani da pobegnu iz Rusije. Nastanili su se u Parizu, gde 1922. počinje Tamarina slikarska karijera. Prve pouke o slikarstvu dobila je od Andre Lota, a svoja rana opredeljenja pronalazila je u razblaženom kubizmu, koji je bio omiljen slikarski pravac u buržoaskim krugovima. Pored toga, nadahnjivali su je italijanska renesansa, francuski klasicizam, futurizam, kao i umetnička delatnost koja se odvijala u okvirima tada popularnog art dekoa.
3b308d10372366946250427d06092db0tamara de lempicka still life.jpg
 

coco bill

Poznat
Poruka
8.449
"Bitka na Neretvi" je nominovan za oskara kao najbolji strani film, za vanenglesku verziju filma, poster je uradio Picasso i po njegovoj želji, plaćen je sa 12 flaša "najboljeg jugoslovenskog vina". Picasso je je uradio samo dva plakata za film: "Andaluzijskog psa" (1929) i ovaj.S obzirom da je poznato za veliko prijateljstvo Picassa i Koče Popovića koje se razvilo u Parizu, jasno je ko je "pogurao" Picassa da uradi ovaj plakat.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.