Arhitektura, 3D modeliranje, restoran, projekat...

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

falco

Ističe se
Poruka
2.006
Pozdrav forumasi (i forumasice ;))

Pravim 3D model restorana i imam par pitanja.

Koliko velika kuhinja treba da bude za 100-150 ljudi?
Da li je potrebno da bude odvojena kuhinja za topla jela od hladnih?
Da li je potrebna posebna prostorija za pranje sudova?

Koja skladista su sve potrebna?

Da li bi mogao neko da ostavi linkove prema nekim projektima ili online skriptama gde bih mogao da nadjem takve informacije?

Hvala :)

P.S: Informaticar sam a ne arhitekta (mada volim arhitekturu :) )
P.S.2: cudi me da podforum "Tehničke nauke" nema podkategorije...

Pozdrav forumasi (i forumasice ;))

Pravim 3D model restorana i imam par pitanja.

Koliko velika kuhinja treba da bude za 100-150 ljudi?
Da li je potrebno da bude odvojena kuhinja za topla jela od hladnih?
Da li je potrebna posebna prostorija za pranje sudova?

Koja skladista su sve potrebna?

Da li bi mogao neko da ostavi linkove prema nekim projektima ili online skriptama gde bih mogao da nadjem takve informacije?

Hvala :)

P.S: Informaticar sam a ne arhitekta (mada volim arhitekturu :) )
P.S.2: cudi me da podforum "Tehničke nauke" nema podkategorije...

Velicina kuhinje zavisi sta ces sve spremati u kuhinji (da li ces spremati dorucak, rucak, veceru ili sta vec?)

Nikada nije odvojena kuhinja za topla i hladna jela, bar ja nisam cuo za tako sta.

Obicno se deo kuhinje se koristi za pranje sudova.

Treba da ima jedno prostrano skladise sa obaveznom hladnjacom za cuvanje osetljivih namirnica i gotovih jela.

Probaj naći na netu knjigu "Neufert", tamo ćeš naći nešto o tome. Ako ne možeš naći, javi mi se, imam ja.
Uglavnom, da, treba razdvojiti pripremu toplih i hladnih jela, pripremu mesa, verovatno i kolača, povrća..., posebna prostorija za pranje sudova, hladnjače,...

PS: Evo iz knjige
Kuhinjska površina je podeljena na:
1. Uspremu
2. Deo za kuvanje, pečenje, supe, povrće
3. Deo za hladno meso, salatu, ribe, voće, piće
4. Deo za pecivo, mašine za led, slatkiše, poslastice
5. Pranje posuđa.

Poslednja izmena:
Velicina kuhinje zavisi sta ces sve spremati u kuhinji (da li ces spremati dorucak, rucak, veceru ili sta vec?)

Ovako nesto:

5 vrste hladnih jela tj. predjela
4 vrste corbi + supa iz kesice ;)
5 toplih predjela
8 ribljih jela
7 pikantinih
4 specijaliteta kuhinje
30 jela sa mesom
5 jela od testa tj. spagete, makarone
15 vegetarijanskih jela
10 salata
15 vrsta torti, kolaca, palacinke, sladoledi, vocne salate...

Ovo sam pogledaj jelovnik u jednom restoranu koji mi sluzi kao model.

Mnogo trazim :lol:

Poslednja izmena:
Probaj naći na netu knjigu "Neufert", tamo ćeš naći nešto o tome. Ako ne možeš naći, javi mi se, imam ja.
Uglavnom, da, treba razdvojiti pripremu toplih i hladnih jela, pripremu mesa, verovatno i kolača, povrća..., posebna prostorija za pranje sudova, hladnjače,...

PS: Evo iz knjige
Kuhinjska površina je podeljena na:
1. Uspremu
2. Deo za kuvanje, pečenje, supe, povrće
3. Deo za hladno meso, salatu, ribe, voće, piće
4. Deo za pecivo, mašine za led, slatkiše, poslastice
5. Pranje posuđa.

Koliko kvadrata bi trebalo odprilike da ima svaka prostorija ako ima oko 100 mesta i jelovnik kao sto sam naveo u prethodnoj poruci?

Edit:
Malo glupo pitanje. Sta je usprema?

Poslednja izmena:
Ne'm pojma šta je usprema... knjiga je stara, znači na srpskohrvatskom. Pretpostavljam da je to "priprema" hrane. Možda da pitaš nekog starijeg.
Ne znam za kvadrate, nema tu nekog čvrstog pravila... Ako možeš slobodno da oblikuješ gabarit objekta, onda kreni od jednog stola za četiri osobe, recimo. Napravi da je sto recimo metar sa metar, računaj da ti je potrebno bar 80cm da se sedne i ustane na stolicu, tako onda dobiješ da sto sa četiri osobe zauzima jedan kvadrat 2,5x2,5m. Naređaj takve kvadrate 25 puta i dobio si površinu. Tako dobiješ 150 kvadrata. Naravno, vodi računa o komunikaciji, ostavi neke veće razmake između tih "kvadrata" na pojedinim mestima, pride ne moraju svuda da budu stolovi za četiri osobe, mogu i veći, eksperimentiši sa rasporedom stolova (ortogonalno ili dijagonalno, sa dijagonalnim mislim da možeš dobiti veću uštedu prostora).

Ne'm pojma šta je usprema... knjiga je stara, znači na srpskohrvatskom. Pretpostavljam da je to "priprema" hrane. Možda da pitaš nekog starijeg.
Ne znam za kvadrate, nema tu nekog čvrstog pravila... Ako možeš slobodno da oblikuješ gabarit objekta, onda kreni od jednog stola za četiri osobe, recimo. Napravi da je sto recimo metar sa metar, računaj da ti je potrebno bar 80cm da se sedne i ustane na stolicu, tako onda dobiješ da sto sa četiri osobe zauzima jedan kvadrat 2,5x2,5m. Naređaj takve kvadrate 25 puta i dobio si površinu. Tako dobiješ 150 kvadrata. Naravno, vodi računa o komunikaciji, ostavi neke veće razmake između tih "kvadrata" na pojedinim mestima, pride ne moraju svuda da budu stolovi za četiri osobe, mogu i veći, eksperimentiši sa rasporedom stolova (ortogonalno ili dijagonalno, sa dijagonalnim mislim da možeš dobiti veću uštedu prostora).

Mislio sam na povrsinu kuhinje i skladista. Za samu prostoju za goste nije problem. Tu sam naslagao stolove stim sto sam vodio racuna da bude po nekim pravilima koje koje mi je odstampala profesorka.

Back