Arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski G. Jovan

Elvin:
ma nije problem srbije...problem je spc-a...

država može al' ne mora da pomogne spc-u,ali ipak optužbe su smešne...a ‚‚danas" piše da je zatvoren zato što je proneverio novac,al' je osuđen zbog ‚širenja verske i nacionalne mržnje"...
svi znamo da nije širio mržnju...
iskreno, brate, ja to chuo na Koshtunioviziju...
i jeste tako zvuchalo

al iskreno, ne bi me chudilo da je potpuni text bio onaj koji je neko postavio na prethodnoj strani...

a sekularna drzava smo, gde svako ima pravo na veroispovest... trebali bi onda da plachemo i nad svakim katolichkim biskupom kog zarobe ljudozderi u amazoniji, ili zmija ujede nekog fakira u indiji... pa to ne radimo

a reakcije su bile odmerene i diplomatske u PM :(
al velja selja... kakve bi i bile

Elvin:
pa ne baš...samo toliko puta si me etiketirao,da moram malo da se šalim na tvoj račun:wink:
Па када ни сам ниси упознат шта си.
Како иде оно.
ИЛИ ЈЕСИ ИЛИ НИСИ
small_picture_037.jpg

Бл:
Шерифе, шта ти то сада значи, ЧОВЕК ОТВОРИО ЛЕПУ ТЕМУ, ЗАР СИ ВЕЋ ЗАБОРАВИО ПАТЊЕ СРБА У ПОВАРДАРЈУ.
СТРАШНО СРБИНЕ; НАПАДАЈУ ЗЛОТВОРИ ГДЕ СТИГНУ.
Владика ће бити слободан, али питање времена. Проблем је што Тадић и Коштуница неће да регаују по питању тога.
Ako me sjećanje iz srednje škole ne vara Povardarje naseljava autohton narod slavenskoga porijekla koji se zovu Makedonci, sa izgrađenom nacionalnom svješću i vlastitim jezikom, koji bi svoj nesporazum sa SPC oko dobijanja autonomije MPC trebali riješit na obostranu korist... 8-)

crow:
da da...
to niko da pita ovde...
ko je i kako UBIO sudiju dok je chasno izvrshavo svoj poso i da li zbog toga treba zabraniti SPC kao najgoru sektu, zbog crnomagijashtva, naravno, jer nikakvo hladno ili toplo oruzje, koliko ja znam, nije pronadjeno...

:D jel da da sam delovo kao Mixajlo/sklopotnica/eremita... u ogledalu?

Судију је рецнуо Архистратиг Архангел Михаил својим ватреним мачем а све певајући са осталим анђелима: Свјат, Свјат, Свјат је Господ Саваот ! 8-)

jomini:
A je l' me oči varaju ili se tu vidi kukasti krst?

vidi se pa sta. svastik, ili vajra. nista posebno, ima ga u svim vremenima i narodima. i kod nas. pregledaj stare tipove ukrasa npr. na nasim slavskim kolacima ili na nasoj ili bilo kojoj drugoj indoevropskoj narodnoj nosnji od iberike do japana.
nije krst problem. problem je sto ga stave zato da bi njime izrazili svoju nacionalisticku orijentaciju... sto je absurd. ali nije nezakonito.

JABUCHILO:
vidi se pa sta. svastik, ili vajra. nista posebno, ima ga u svim vremenima i narodima. i kod nas. pregledaj stare tipove ukrasa npr. na nasim slavskim kolacima ili na nasoj ili bilo kojoj drugoj indoevropskoj narodnoj nosnji od iberike do japana.
nije krst problem. problem je sto ga stave zato da bi njime izrazili svoju nacionalisticku orijentaciju... sto je absurd. ali nije nezakonito.
Nema veze što ga ima svuda, bitno je na šta on prvo asocira, razumeš. I ako nije nezakonito, odnosno ako je zakonito, ne mora da znači da je ispravno i pametno koristiti ga u bilo koje svrhe.
U svakom slučaju, nema ga više. Hvala BL.

naravno da nije, to sam i rekao, ali to je izvorno nasledje svih a pre svega slovenskih naroda kao najdirektnijih nosilaca vedejske tradicije (kuturno-drustvene, religijsko-magijske i lingvisticke) buduci da su najmanje evoluirali unutar rimsko-grcke civilizacije. dakle, znak od prevelike vrednosti da bi se tumacio jednostrano...

S + (V, U, O) = (analogno grckom prefiksu EU) = srpskom/slovenskom prefiksu SO, SU, SA
dano znacenje: princip veze, povezanosti, ukupnosti, skupnosti... bukvalnije, u slobodnom jeziku - blago (posedovano), bogatstvo, dobro,

(nemo/grleno H, ili A, ili otvoreno/'blejece' E) + S (H) + T = analogno srpskom/slovenskom nastavku ST
dano znacenje: ostvarenost, bice, ono sto jeste konkretno
(zato se u slovenskom od atributa (principa/kvaliteta) grade imenice (objekti, realiteti) dodavanjem nastavka ST

IKA, KA, K = srpsko/slovenski nastavak IKA, KA, AK/ ICA, CA, AC
dano znacenje = biva deminutiv u sanskritu kao i kod nas, ali osnovno znacenje je podoban, nalican, a sa predpostavljenim T, "TIKA" znaci jednostavno ZNAK, SIMBOL (opet podobnost, nalikost)

sumirano: ZNAK SRECE, SNAGE, SLOGE, SKUPNOSTI

svastika je u raznim narodima menjala svoj graifcki oblik manje ili vise, a negde je naprosto zamenjivana 'ikonicnijim, predmetnijim" formama, kao npr. kod latina/itala zamenio je konkretniji vojno aristokratski simbol - SNOP, odnosno latinski FASCIA, koji direktno ilustruje opste znacenje svastike.

prosto znak vlasti. e pluribus unum u svom najprostijem citanju.

etimoloski, FASCIA sa velikom verovatnocom proizilazi iz mediteranskog 'su' u formi EU (EV), OU (OV) + ostalo prakticno neizmenjeni sanskristski ostatak. nista cudno. svi smo govorili na tom jeziku. i mi i grci i rimljani i svi evropski narodi.

p.s. jedino sto mi i dan danas na njemu govorimo... al koga boli uvo... kad ima vikipedija a za profesionalce vebster i to... tamo ti sve lepo kazu sta znaci, nema da se naprezes.

Mnogo se udaljiste od teme! Zelim reci da dokaza za bilo kakvu proneveru nema, jer je novac deponovan u sudu, a Vladika osudjen za "mogucnot da je mozda pomislio da proneveri novac" tj. "casni" makedonski sud je zakljucio da je postojala varijanta da Viskoprosveceni Vladika Jovan mozda pomisli da proneveri pare koje su voljom donatora date na raspolaganje Ariepiskopiji. Ova sadasnja vlast je mnogo gluplja od kumunista. Komunisti su bar i montirane procese vezali sa razumom, a ovi tretiraju sve ostale kao idiote.
Raspirivanje rasne i verske mrznje tesko da iko normalan moze racionalno da prokomentarise. Visokopreosveceni je po nacionalnosti makedonac!! Njegov je "greh" jedino sto ne moze da podrzi raskol i sto pripada Kanonskoj Crkvi.
Svrha teme je bila da se da bezrezervna podrska ljudima koji istinski nose Krst Casni za sve nas, a cini se da je vise protesta stiglo iz sveta nego odakle treba, od nas samih!!
Medju prvima se, sa protestom i snaznim neslaganjem oglasila Ruska Zagranicna Crkva, mala po broju, ali kanonski veoma snazna i uticajna, koja se, upravo zbog smrtnog greha raskola, nije odvojila i kanonski razjedinila od Ruske Pravoslavne Crkve, mada su postojali, i dan danas postoje veoma jaki razlozi, pre svega bogoslovske i principijelne prirode, ali ko u moru jeresi i bogoborstva vidi malu ali trajnu i neunistivu svetlost istine???

informaticaplus:
Mnogo se udaljiste od teme! Zelim reci da dokaza za bilo kakvu proneveru nema, jer je novac deponovan u sudu, a Vladika osudjen za "mogucnot da je mozda pomislio da proneveri novac" tj. "casni" makedonski sud je zakljucio da je postojala varijanta da Viskoprosveceni Vladika Jovan mozda pomisli da proneveri pare koje su voljom donatora date na raspolaganje Ariepiskopiji. Ova sadasnja vlast je mnogo gluplja od kumunista. Komunisti su bar i montirane procese vezali sa razumom, a ovi tretiraju sve ostale kao idiote.
Raspirivanje rasne i verske mrznje tesko da iko normalan moze racionalno da prokomentarise. Visokopreosveceni je po nacionalnosti makedonac!! Njegov je "greh" jedino sto ne moze da podrzi raskol i sto pripada Kanonskoj Crkvi.
Svrha teme je bila da se da bezrezervna podrska ljudima koji istinski nose Krst Casni za sve nas, a cini se da je vise protesta stiglo iz sveta nego odakle treba, od nas samih!!
Medju prvima se, sa protestom i snaznim neslaganjem oglasila Ruska Zagranicna Crkva, mala po broju, ali kanonski veoma snazna i uticajna, koja se, upravo zbog smrtnog greha raskola, nije odvojila i kanonski razjedinila od Ruske Pravoslavne Crkve, mada su postojali, i dan danas postoje veoma jaki razlozi, pre svega bogoslovske i principijelne prirode, ali ko u moru jeresi i bogoborstva vidi malu ali trajnu i neunistivu svetlost istine???

Ми смо се сви већ неколико пута ИЗЈАШЊАВАЛИ И ДАВАЛИ ПОДРШКУ ВЛАДИКИ ЈОВАНУ... и не само ми, знам да су такви апели пристизали из целог света - али НЕКО ДРУГИ РУКОВОДИ чокалијским комунистима у БЈРМ..

eremita:
Ми смо се сви већ неколико пута ИЗЈАШЊАВАЛИ И ДАВАЛИ ПОДРШКУ ВЛАДИКИ ЈОВАНУ... и не само ми, знам да су такви апели пристизали из целог света - али НЕКО ДРУГИ РУКОВОДИ чокалијским комунистима у БЈРМ..
А ја знам који је тај, али ми јомини забранио да га именујем

Danas vecina hriscanskog sveta slavi Badnje Vece (astronomski i kalendarski blize pravom datumu nego stari kalendar). Jedinstven slucaj u celokupnom hriscanskom svetu i normalnom delu sveta, da svesteno lice Tamnuje iz razloga verskog ubedjenja i iz razloga odrzavanja kanonskog i ekumenskog jedinstva sa ostalim Pravoslavnim i Hriscanskim crkvama, a jedino na radost bogoboraca i raskolnika u BJRM. Neko se ipak setio, a nije jedini.

Molitvu sastavio: Visokoprepodobni arhimandrit Nektarije (Serfes), paroh crkve Sv. Konstantina i Jelene – Grcka Pravoslavna Crkva i predsednik Udruzenja za pomoc manastiru Decani – SAD

Nadajmo se da ce ove reci srusiti papirne zidine Idrizova i da ce se makedonci uskoro dozvati pameti.

MOLITVA ZA UTAMNICENOG ARHIEPISKOPA OHRIDSKOG JOVANA

Cuj me Gospode, cuj kako ti vapijem iza zidina tamnice moje! Otese mi Jevandjelje moje, odjejanije moje, panagiju i krst moj!

Hodim posramljen, lisen arhijerejskog dostojanstva, oduzese mi sva moja znamenja!
Ali ne mogu mi oduzeti ljubav prema Tebi, molitve koje izlivam pred Tobom, a ni preveliku ljubav za Tvoju Svetu Crkvu!

Tvoj sam smerni sluga, i krotko cekam, ali nema vise ko da mi donese Tvoje Svete Tajne!

Lisen sam i tog velikog blagoslova i kako samo ceznem da budem udostojen Tvojih Svesvetih Darova.

Nema nikoga da se pomoli sa mnom, ali bivam utesen blagodacu Bozijom. Cujem molitve vernih ceda Crkve Hristove koje se uznose za mene gresnog i njihove molbe za moje pomilovanje.

Ali niko ne mari za njih, i sve teze reci iznose o meni bednom.

Moje utamnicenje traje iz dana u dan, iz sata u sat, ali nisam sam! Okrepljen Tvojim prisustvom i Tvojom blagodacu prihvatih volju Tvoju!

Nisam izgubio ovu dragocenu i krotku ljubav, i molim Ti se za sve, a posebno za one koji me gone!

Molim Ti se za moje stado i duhovnu decu, da ih osnazis u veri i ljubavi!

Blagodacu i mirom koji mi darujes, ne samujem, vec me svetolst Tvoga blagoslova iznutra prosvecuje, bogateci me neizrecivom radoscu!

Uslisi me Gospode, blagoslovi sve i pokrivaj desnicom Svojom! Tvoja volja je radost moja!

I da bude milost velikog Boga i Spasa naseg Isusa Hrista sa svima, a Presveta Bogorodica da im bude zastitnica!

Seti se i mene Gospode, i pomozi mi da svrsim delo Tvoje u Vinogradu Tvome!

Amin!

Danas vecina hriscanskog sveta slavi Badnje Vece (astronomski i kalendarski blize pravom datumu nego stari kalendar). Jedinstven slucaj u celokupnom hriscanskom svetu i normalnom delu sveta, da svesteno lice Tamnuje iz razloga verskog ubedjenja i iz razloga odrzavanja kanonskog i ekumenskog jedinstva sa ostalim Pravoslavnim i Hriscanskim crkvama, a jedino na radost bogoboraca i raskolnika u BJRM. Neko se ipak setio, a nije jedini.

Molitvu sastavio: Visokoprepodobni arhimandrit Nektarije (Serfes), paroh crkve Sv. Konstantina i Jelene – Grcka Pravoslavna Crkva i predsednik Udruzenja za pomoc manastiru Decani – SAD

Nadajmo se da ce ove reci srusiti papirne zidine Idrizova i da ce se makedonci uskoro dozvati pameti.

MOLITVA ZA UTAMNICENOG ARHIEPISKOPA OHRIDSKOG JOVANA

Cuj me Gospode, cuj kako ti vapijem iza zidina tamnice moje! Otese mi Jevandjelje moje, odjejanije moje, panagiju i krst moj!

Hodim posramljen, lisen arhijerejskog dostojanstva, oduzese mi sva moja znamenja!
Ali ne mogu mi oduzeti ljubav prema Tebi, molitve koje izlivam pred Tobom, a ni preveliku ljubav za Tvoju Svetu Crkvu!

Tvoj sam smerni sluga, i krotko cekam, ali nema vise ko da mi donese Tvoje Svete Tajne!

Lisen sam i tog velikog blagoslova i kako samo ceznem da budem udostojen Tvojih Svesvetih Darova.

Nema nikoga da se pomoli sa mnom, ali bivam utesen blagodacu Bozijom. Cujem molitve vernih ceda Crkve Hristove koje se uznose za mene gresnog i njihove molbe za moje pomilovanje.

Ali niko ne mari za njih, i sve teze reci iznose o meni bednom.

Moje utamnicenje traje iz dana u dan, iz sata u sat, ali nisam sam! Okrepljen Tvojim prisustvom i Tvojom blagodacu prihvatih volju Tvoju!

Nisam izgubio ovu dragocenu i krotku ljubav, i molim Ti se za sve, a posebno za one koji me gone!

Molim Ti se za moje stado i duhovnu decu, da ih osnazis u veri i ljubavi!

Blagodacu i mirom koji mi darujes, ne samujem, vec me svetolst Tvoga blagoslova iznutra prosvecuje, bogateci me neizrecivom radoscu!

Uslisi me Gospode, blagoslovi sve i pokrivaj desnicom Svojom! Tvoja volja je radost moja!

I da bude milost velikog Boga i Spasa naseg Isusa Hrista sa svima, a Presveta Bogorodica da im bude zastitnica!

Seti se i mene Gospode, i pomozi mi da svrsim delo Tvoje u Vinogradu Tvome!

Amin!

Back