Arheologija potvrdjuje Sveto Pismo - Bibliju

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
39.453
ARHEOLOŠKO OTKRIĆE GODINE Pronađena grandiozna Golijatova kapija
N. V. | 05. 08. 2015. - 19:33h | Komentara: 6

Gat, biblijski grad u kojem je živeo džin Golijat, bio je jedan od najmoćnijih u Filistejskom carstvu, pre nego što je uništen u 9. veku pre nove ere. Arheolozi su sada pronašli ostatke ogromne kapije i utvrđenog zida koji ukazuju na to koliko je grandiozan bio Gat.

Nalazište kapije Gata

Monumentalna kapija najveća je ikada pronađena u Izraelu i baš Golijat koji je nekada živeo iza nje, uterivala je strah svakome ko bi joj se približio. Kapija Gata pominje se u Starom zavetu u priči o Davidovom bekstvu od kralja Saula do Akhiša, kralja Gata.



Pored kapije, istraživači su pronašli ostatke utvrđenog zida sa hramom i postrojenjem za proizvodnju gvožđa iza nje.

- Izleda smo pronašli monumentalnu gradsku kapiju donjeg grada Gata. I dalje moramo da dosta čistimo, definišemo, kopamo i merimo, ali deluje da postoje dobre šanse da smo zaista naišli na izvanredno otkriće - naveo je na blogu projekta profesor Aren Meir, arheolog s izraelskog Univerziteta Bar-Ilan koji je vodio iskopavanja.



On je dodao da se "pojavljuju mnoge linije megalitskog kamenja, sa lepim uglovima, dodacima, pa čak i ciglama od blata".



- Iako smo prilično daleko od razumevanja ovog arhitektonskog kompleksa,on postaje sve impresivniji - objasnio je Meir.
Pobeda Davida nad Golijatom na crtežu Gistava Dorea

Ostaci grada pronađeni su u blizini sela Tel es Safi u Nacionalnom parku Tel Zafit između Jerusalima i Aškelona.



Grad Gat je bio jedan od pet filistejskih gradova-država koji je po Bibliji bio dom kralja Akhiša i filistejskog ratnika Golijata, kojeg je David ubio.


http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/V...ODINE-Pronadjena-grandiozna-Golijatova-kapija

649438_arheologija02-foto-griffin-aerial-imaging_ff.jpg



649439_arheologija03-foto-gath-wordpress-com_ff.jpg
 
Poslednja izmena:
Paralelno sa otkrićima papirusa pronađen je i velik broj drugih rukopisa (danas se zna za više od 24.000 primeraka drevnih rukopisa Novog zaveta).

Istoričar Luka pisao je o verodostojnosti dokaza za vaskrsenje. Sir William Ramsay, koji je proveo petnaest godina pokušavajući da potkopa njegov ugled kao istoričara i opovrgne pouzdanost Novog zaveta, na kraju zaključuje:

„Luka je bio istoričar prvog reda... Trebalo bi ga uvrstiti među najveće svetske istoričare.”

„Ja za sebe tvrdim da sam istoričar. Moj pristup Antici je istorijski. Mogu potvrditi da su dokazi o životu, smrti i vaskrsenju Isusa Hrista daleko bolje potkrepljeni od većine drugih događaja iz antičke istorije...” (E. M. Blaiklock - Profesor Antičke istorije na Univerzitetu Auckland)

Vaskrsenje: istina ? / Josh McDowell -

- - - - - - - - - -
 
Pronađeni pečati koji potvrđuju da su kraljevi David i Solomon postojali


http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/pr...ljevi-david-i-solomon-postojali---365391.html



Pronađeni pečati koji potvrđuju da su kraljevi David i Solomon postojali

Zagreb, 19.12.2014., 09:07
Autor: B.V.
14 komentara

Šest službenih pečata pronađenih na jednom lokalitetu u Izraelu daju arheolozima dokaz koji podupire postojanje dvaju biblijskih kraljeva - Davida i Solomona.
Jedan od pronađenih pečata (Foto: Science Daily/University of Wisconsin/Nathaniel Greene)
Jedan od pronađenih pečata (Foto: Science Daily/University of Wisconsin/Nathaniel Greene)

Moderna arheologija dosad je odbacivala kraljeve Davida i Salomona kao mitološke figure te se dosad vjerovalo kako njihova kraljevstva nisu mogla postojati u vrijeme biblijskih događaja u toj regiji, prenosi Science Daily.

Pronalazak šest službenih glinenih pečata pruža dokaze da je neka vrsta vladavine bila pristuna u tom periodu. pronalazak je djelo arheološkog tima sa Mississippi State Universityja.

"Čini se da su ovo jedini poznati primjeri bula iz 10 stoljeća prije krista, što ovo otkriće čini jedinstvenim", istaknuo je Jimmy Hardin, profesor sa spomenutog sveučilišta.

Dvije bule od šest pronađenih i iskopanih imaju potpune impresije pečata na sebi, dvije nemaju nikakve, a dvije su zacrnjene od plamena. Niti na jednoj nema nikakvog teksta.

http://www.6yka.com/novost/70655/pronadeni-pecati-kraljeva-davida-i-solomona

http://www.avaz.ba/clanak/153491/pr...duju-da-su-kraljevi-david-i-solomon-postojali

http://www.bljesak.info/rubrika/kultura/clanak/pronadeni-pecati-kraljeva-davida-i-solomona/103957

http://www.nezavisne.com/nauka-tehn...vine+(Nauka+i+tehnologija+-+Nezavisne+novine)


pecatii.jpg
 
Poslednja izmena:
Pronađeno mesto gde je održano suđenje Isusu?


Pronađeno mesto gde je održano suđenje Isusu?
Independent, Washington / I.Z.K. | 05. 01. 2015. - 20:29h | Foto: Israeli Ministry of Tourism, Wikimedia | Komentara: 92

Arheolozi kažu da su pronašli ostatke palate kralja Iroda i sa njom i mesto gde je, prema Novom zavetu, bilo suđeno Isusu Hristu, prenosi “Independent”.
Podzemni kompleks gde su nađeni ostaci palate

Oni su kopali ispod napuštene zgrade blizu Davidove kule i otkrili ostatke palate.


Prema Novom zavetu, suđenje Hristu je održano u Irodovoj palati, za koju se smatralo da se nalazi negde na zapadu Jerusalima.


Kako je opisano, Isusu je suđeno “blizu kapije i na neravnom kamenom podu”, a ti detalji se podudaraju sa otkrićem blizu Davidove kule.


“Ne postoji natpis koji govori da se to desilo baš tu, ali svi arheološki, istorijski i jevanđeljski izveštaji se na ovom mestu uklapaju i dobijaju smisao”, rekao je Šimon Gibson, profesor arheologije na Univerzitetu Severne Karoline za “Washington post”.
Davidova kula


Kopanje kod Davidove kule je započeto pre 15 godina kao deo plana proširenja muzeja smeštenog u kuli.


Najpre je iskopan stari zatvor koji je korišćen dok je Jerusalim bio pod osmanlijskom vlašću.


Arheolozi su i ranije znali za postojanje zatvora, ali nisu znali da se nešto nalazi ispod njega.


Kako su nastavili sa kopanjem, naišli su na delove zidova i kanalizacionog sistema koji bi mogli da pripadaju velikoj palati kralja Iroda.



http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/524494/Pronadjeno-mesto-gde-je-odrzano-sudjenje-Isusu


557822_thisnewundergroundcomplextowerdavidmuseumcouldhavebeensitetrialjesus_f.jpg


557821_tower-david-wiki_f.jpg
 
Poslednja izmena:
3. Februar um 10:00 ·

PILATOV KAMEN
Blok od klesanog krečnjaka u kojem se, po imenu, spominje Pontije Pilat kao rimski prokurator Judeje od 26-36 godine n.e.
Ovaj artefakt je otkriven 1961, prilikom arheološkog iskopavanja Primorske Cezareje i danas se čuva u Izraelskom muzeju u Jerusalimu. Smatra se jednim od najvećih dokaza koji potvrđuju istorijsku verodostojnost Novog Zaveta. Pontije Pilat se spominje više od 60 puta u Evanđeljima i Delima Apostola, spominje ga i rimski hroničar Tacit iz 2. veka, ali ovaj kamen je prvi izravni, rimski, nebiblijski izvor u kojem se spominje ime čoveka koji je naredio razapinjanje Isusa Hrista.
http://www.biblicalarchaeology.org/

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net...93_6462731349802172593_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9


10443129_803445276417193_6462731349802172593_o.jpg
 
Pronadjeni fragmenti Jevandjelja po Marku iz prvog veka. 

https://pravoslavljepzv.wordpress.com/2015/01/23/jevandjelje-marko/



, Вера славна…

Пронађени фрагменти Јеванђеља по Марку из првог века

Фрагменти Јеванђеља по Марку пронађени су унутар маске мумије у Египту. Маске фараона прављене су од злата, али маске обичних људи прављене су од папируса. Када су процесом деламинације одвојени бојени слојеви, показало се 12 различитих фрагмената античког писма.

Једна од маски садржала је фрагменте Јеванђеља по Марку из 80. године после Христа- што представља најранији познати фрагмент овог Јеванђеља и смешта га у време близу оног у коме је Христос живео. То демантује оне који тврде да је Јеванђеље написано вековима након Христовог живота на земљи.

„Проналазак сведочанства Новог завета из првог века, јединствено је откриће. Задивљује још више чињеница да је оно пронађено у Египту“, наисао је Дени Бјурк, професор на Бојс Колеџу. „То указује на могућност да је оригинал вероватно написан и раније“.

Ово откриће јавности је објавио Крејг Еванс, професор Новог завета на факултету Акадиа у Волфвилу, Нова Шкотска. Еванс је овај папирус идентификовао као Јеванђеље по Марку.

Најстарији данас познати фрагмент је такозвани папирус п52, део Јеванђеља по Јовану (18, 31-33 и 18, 37-38), које се датира између 125. и 150. године, на грчком језику.

Најстарији сачувани фрагмент Јеванђеља по Јовану из 2. века

Извори: http://www.livescience.com/, http://conservativetribune.com/

Погледати такође: „Жена која је прекинула глобалистичко-исламску журку“

Припремила екипа ФБ странице „Православ



  
p52_recto.jpg
 
Poslednja izmena:
Pronađen Irodov grob

Izraelski arheolog Ehud Necer pronašao je grob judejskog kralja Iroda Velikog, na brdu Herodium, u Judejskoj pustinji, 12 kilometara južno od Jerusalima, saopštio je 8. maja Jevrejski univerzitet.

TANJUG IZVOR:  SREDA, 9.05.2007. | 10:40

 

Na konferenciji za štampu organizovanoj tim povodom, Necer je rekao da je do Irodovog sarkofaga došao sledeći trag drevnog stepeništa koji se koristio prilikom kraljevskih sahrana. 

"Monumentalno stepenište je sagrađeno specijalno za sahranu", rekao je Necer, koji je za Irodovim grobom tragao punih 30 godina. 

Izraelski arheolog i njegov tim otkrili su bogato ukrašenu grobnicu, dugačku 2,5 metara, ali u njoj nije bilo kosti. 

Nerec je, takođe, kazao da se grobnici najverovatnije zameo trag tokom pobune Jevreja protiv Rimljana (66-72. godine naše ere) kada je srušen i opustošen Herodijum, mesto na kome se nekada uzdizala kraljeva palata-tvrđava. 

Kralj Irod, koji je vladao Judejom od približno 37. do svoje smrti, 4. godine pre nove ere, zauzima istaknuto mesto u biblijskoj istoriji. 

Poznat kao veliki graditelj (Hram u Jerusalimu, tvrđava Masada), Irod je ostao zapamćen i kao vladar koji je, plašeći se Isusovog dolaska, naredio pokolj sve novordojene muške dece u Vitlejemu.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=270&yyyy=2007&mm=05&dd=09&nav_id=245700
http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/t27625.lt.html

213767357446418abda18f7292374502_extreme.jpg


478.jpg
 
Poslednja izmena:
23.05.12 u 19:21

Senzacionalno arheološko otkriće o postojanju Betlehema: Pronađen prvi pisani dokaz s imenom grada!

Autor: HinaFoto: AP

Pečat je dio poreznih dokumenata koje je Betlehem slao kralju u Jeruzalem u 8. i 7. stoljeću prije Krista

JERUZALEM - Arheolozi su otkrili malen glineni pečat s natpisom "Betlehem" koji bi mogao biti dokaz o postojanju tog lokaliteta u doba što se spominje u Svetom pismu, objavile su u srijedu Izraelske službe za antička istraživanja.

- Taj prvi drveni predmet opipljiv je dokaz o postajanju grada Betlehema koji se spominje u Bibliji, a otkriven je nedavno u Jeruzalemu, navodi se u priopćenju.

Pečat veličine 1,5 centimetara koristio se za ovjeru dokumenata, a otkriven je na nalazištu zvanom Davidov grad u podnožju bedema staroga grada Jeruzalema .

- To je prvi spomen imena grada izvan Biblije iz razdoblja prvog Hrama u Jeruzalemu što dokazuje da je Betlehem bio lokalitet u doba Judejskog kraljevstva, čak možda i iz ranijeg razdoblja, rekao je Elik Shukron, voditelj iskapanja.

Shukron drži da je pečat dio poreznih dokumenata koje je Betlehem slao kralju u Jeruzalem u sklopu poreznog sustava kakav se primjenjivao u 8. i 7. stoljeću prije Krista. Betlehem se prvi put spominje u Knjizi Postanka kao mjesto Rahelina groba. Rahela je bila žena patrijarha Jakova.

betlehem_jeruzalem_489949S1.jpg


http://www.jutarnji.hr/arheolosko-otkrice-o-postojanju-biblijskog-betlehema/1030003/
 
Poslednja izmena:
Pronađena biblijska plava?

Tanjug | 31. decembar 2013. 16:15 | Komentara: 0

Izraelska naučnica Nama Sukenik tvrdi da je ispitala gotovo 2.000 godina staru tkaninu koja možda sadrži misterioznu plavu boju opisanu u Bibliji. Naučnici i rabini dugo su tražili zagonetnu boju koja se na hebrejskom zove "tekhelet"

Thinkstock

JERUSALIM - Izraelska naučnica Nama Sukenik tvrdi da je ispitala gotovo 2.000 godina staru tkaninu koja možda sadrži misterioznu plavu boju opisanu u Bibliji.


Sukenik iz Izraelske uprave za antikvitete rekla je danas da je nedavno ispitivanje male vunene tkanine otkrivene 1950-ih pokazalo da je tekstil obojen bojom Murekx trunculusa, puža za koji stručnjaci veruju da je "izvor" biblijske plave, navodi AP.

Naučnici i rabini dugo su tražili zagonetnu boju koja se na hebrejskom zove "tekhelet". Biblija zapoveda Jevrejima da nose plavi porub na svojoj odeći, ali je ta plava nestala pre mnogo vekova.

Sukenik je ispitala tkaninu za doktorat na Bar Ilan Univerzitetu i svoje zaključke objavila na konferenciji u Jerusalimu.

laboratorija-epruvete-anali_620x0.jpg





http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:471192-Pronadjena-biblijska-plava
 
Poslednja izmena:
Biblijski kraljevi postojali

UTORAK, 23. FEB 2010, 17:22 -> 18:26

Antičko utvrđenje, koje je nedavno pronađeno u Jerusalimu, staro 3.000 godina predstavlja dokaz da su jevrejski kraljevi David i Solomon zaista postojali, tvrdi jedan izraelski arheolog.

Jedan izraelski arheolog tvrdi da je antičko utvrđenje, koje je nedavno pronađeno u Jerusalimu, staro 3.000 godina i da predstavlja dokaz da su jevrejski kraljevi David i Solomon zaista postojali.

Arheolog Eilat Mazar

Arheolog Eilat Mazar, profesorka na Jevrejskom univerzitetu, izjavila je da pronađeni delovi grnčarije ukazuju da su zidine nastale još u desetom veku pre nove ere.

Ukoliko se njena procena pokaže tačnom, ovo nalazište će pružiti dokaze da je u Jerusalimu postojala jaka centralna vlast budući da su za izgradnju gradskih zidina potrebni veliki resursi i organizacija.

Ovo otkriće bi odgovaralo biblijskom računanju po kojem su kraljevi David i Solomon vladali tim područjem u desetom veku pre nove ere.

To bi potvrdilo tezu grupe arheologa, kojima pripada i sama Mazar, da "biblijski kraljevi" nisu samo mitski likovi već da su zaista postojali. Polazeći od starosti i mesta na kome se utvrđenje nalazi, Mazar veruje da je podignut u doba kralja Solomona.

"Ovo je najznačajnije zdanje iz vremena prvog hrama u Izraelu. To znači da je u to doba, tj. u X veku, u Jerusalimu postojala vlast sposobna da sagradi impresivno i masivno utvrđenje", istakla je ona.

Monumentalno utvrđenje sa zidom dugim 70 metara pruža se nedaleko od starog jezgra Jerusalima gde se nalazi i jevrejski Sveti hram.

ma.jpg


http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/Kultura/523691/+Biblijski+kraljevi+postojali.html
 
Poslednja izmena:
kilistrada-birlikte-yasamin-sirlari-arastiriliyor.jpg


http://national-pride.org/2015/02/03/kilistra-μικρασ-ασιασ-εδω-ανακαλυψαν-οι-τουρ/

у Турској: откривена ћелија Светог Павла

у Актуелно, Вести 5. фебруар 2015. 16 Коментара
inShare1
Листра / Килистра / Турска – Историјска ћелијa у којој је приликом обиласка Мале Азије живео апостол Павлe, у области у којој је формирао прву велику групу својих следбеника, налази се у Tурској, наводе турске новине „Jени Сафак“.

Килистрас Површина


Како се наводи у турском листу, у региону Коња, у старини су га звали Иконијум, грчки, Ικόνιον, југозападно од истоименог регионалног главног града Коња, у самом анадолском средишту, археолози су прoшли дуг пут у последњих неколико година како би расветлили мистерију нове „Кападокије“ са многим уклесаним галеријама.

Област, како се претпоставља, пружaла је уточиште у време светог апостола Павла, многим верним хришћанима из првог периода ширења хришћанства у Малој Азији.

Килистрас Карта



Како званично наводи турски професор историје Али Боран, јужно од града Коња је историјски град Konya’nin који је постојао у тој области у време апостола Павла. У граду хришћани првих година зачетка хришћанства подижу манастир у коме је апостол држао предавања, наравно о Христу и хришћанству. Сматра се да је ту и написао своје чувено дело Новог завета, „Дела апостолска“. Овде је много потоњих Хришћана са грчко-говорног подручја у Малoj Азији преобратио у нову религију, која за неколико година освaја читаву Малу Азију.
Турски историчар објашњава да Килистрас регион у Кападокији је универзално познат по својим уклесаним цркава и подземним градовимa који доводе до глобалног дивљењa оних, који желе сазнати како су клесали и каквим животом живели рани хришћани на дубини од неколико метара испод земље.

У том смислу, односно историјску вредност Кападокијe, по тврдњи професора Али Боранa, представља и површина јужно од Коњија и по свим показатељима, тамо, поред уклесаног манастира, налазила се и ћелија светог апостола Павла, у којој је подучавао своје ученике.

Из тог разлога, каже турски професор, наставиће се археолошка истраживања, како би се дошло до тачног историјског оквира, јер историјски и верски развој подручја, има непроцењиву вредност за читаву светску заједницу.

Ово је још једнa епизода у серији открића чисто хришћанског садржаја у последњих неколико година које у континуитету обавештавају турска средства јавног информисања.

Као што је приказано, Турци су били ангажовани у интензивном настојању да поново истакну већ изгубљени хришћански карактер у Малој Азији, упркос понекад снажних критика исламских кругова, што је наравно и очекивано, али са друге стране, очекује се да ће овим стећи одређенe туристичкe предности.

Карактеристична је изјава Али Боранa, да ћелија апостола Павла у региону Коња (тур. Konya’nin), може постати место хришћанских ходочашћа.

Турци сматрају да је ово јединствен историјски налаз у вези апостола Павла, који, како је познато, први успео да хришћанство уздигне на ниво светске религије, a првa област где је хришћанство добило универзални карактер је Мала Азија.

Можда, по тврдњи Турака (и то је парадокс) Коња Мала Азија буде историјскo полазиште универзализације хришћанства и родно место Православља.

Извор: http://national-pride.org/2015/02/03/kilistra-μικρασ-ασιασ-εδω-ανακαλυψαν-οι-τουρ/
Написаo: Никос Хиладакис, новинар-писац и турколог
са грчког за Васељенску ТВ превео и приредио Славиша Лекић
(Преузимање текста дозвољено само уз уредно навођење извора)

%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AE-Kilistras.jpg

İLİSTRA ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΕΔΩ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Posted on Φεβρουαρίου 3, 2015 by Μιλήσιος Σχολιάστε

1 Votes
kilistrada-birlikte-yasamin-sirlari-arastiriliyor
7311β Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το ιστορικό κελί όπου διέμενε ο Απόστολος Παύλος κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην Μικρά Ασία, στην περιοχή όπου είχε δημιουργήσει την πρώτη μεγάλη ομάδα των πιστών του, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Τούρκοι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Yeni Şafak.
Περιοχή Kilistras
Σύμφωνα με το δημοσίευα της τουρκικής εφημερίδας, στη περιοχή της Kilistra, νοτιοδυτικά του Ικονίου, η αρχαιολογική σκαπάνη που έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια έφερε στο φως τής δημοσιότητας μια νέα «Καππαδοκία» με πολλές λαξευτές στοές.
Στην περιοχή αυτή πιστεύεται πως έβρισκαν καταφύγιο την εποχή του Αποστόλου Παύλου πολλοί πιστοί χριστιανοί της πρώτης περιόδου της εξάπλωσης του χριστιανισμού στην Μικρά Ασία.
Χάρτης Kilistras
Όπως δήλωσε επίσημα ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας, Ali Boran, νοτίως της πόλης του Ικονίου, βρίσκονταν η ιστορική πόλη της Kilistra και στην περιοχή αυτή υπήρχε την εποχή του Αποστόλου Παύλου κοινόβιο, στο οποίο ο Απόστολος των Εθνών δίδασκε τον χριστιανισμό προσηλυτίζοντας πολλούς ελληνόφωνους μικρασιάτες στην νέα θρησκεία η οποία σε λίγα χρόνια θα κατακτούσε όλη την Μικρά Ασία.
Ο Τούρκος ιστορικός παρομοίασε την περιοχή της Kilistras με την Καππαδοκία, που είναι παγκοσμίως γνωστή από τις λαξευτές της εκκλησίες και τις υπόγειες πόλεις που προκαλούν τον παγκόσμιο θαυμασμό για τον τρόπο που λαξευτήκαν και για τον τρόπο που επιβίωναν οι πρώτοι χριστιανοί σε βάθος πολλών μέτρων κάτω από την γη.
Την ίδια σημασία και ιστορική αξία με τη Καππαδοκία, όπως υποστήριξε ο Ali Boran, έχει και η περιοχή που ερευνάται νοτίως του Ικονίου και στην οποία, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις, έζησε και δίδαξε σε ένα λαξευτό κοινόβιο ο Απόστολος Παύλος.
Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει ο Τούρκος καθηγητής, θα συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες για να έρθει στο φως της επιφάνειας όλο το ιστορικό περίγραμμα της περιοχής και να αποδοθεί η ιστορική και θρησκευτική της άξια στην παγκόσμια κοινότητα.
Το γεγονός αυτό είναι άλλο ένα επεισόδιο στη σειρά των ανακαλύψεων με καθαρά χριστιανικό περιεχόμενο που τα τελευταία χρόνια απασχολούν συνεχώς την τουρκική επικαιρότητα.
Όπως φαίνεται, οι Τούρκοι έχουν αποδυθεί σε μια εντατική προσπάθεια να αναδείξουν ξανά το χαμένο χριστιανικό χαρακτήρα της Μικράς Ασίας, παρά τις έντονες κατά καιρούς επικρίσεις από ισλαμικούς κύκλους, φυσικά προσδοκώντας και στα ανάλογα τουριστικά οφέλη.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Ali Boran ότι το κελί του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή της Kilistra, μπορεί να γίνει ένα μεγάλο προσκύνημα των χριστιανών.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους Τούρκους, είναι ένα μοναδικό ιστορικό εύρημα για τον Απόστολο Παύλο που όπως είναι γνωστό πρώτος ανάδειξε τον χριστιανισμό σε παγκόσμια θρησκεία και η πρώτη περιοχή όπου ο χριστιανισμός πήρε οικουμενικό χαρακτήρα είναι η Μικρά Ασία.
Ίσως, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, (και εδώ είναι το παράδοξο), η Kilistra της Μικράς Ασίας να είναι η ιστορική αφετηρία της οικουμενοποίησης του χριστιανισμού και η γενέτειρα της Ορθοδοξίας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Κοινοποίηση:
 
23.05.12 u 19:21

Senzacionalno arheološko otkriće o postojanju Betlehema: Pronađen prvi pisani dokaz s imenom grada!

Autor: HinaFoto: AP

Pečat je dio poreznih dokumenata koje je Betlehem slao kralju u Jeruzalem u 8. i 7. stoljeću prije Krista

JERUZALEM - Arheolozi su otkrili malen glineni pečat s natpisom "Betlehem" koji bi mogao biti dokaz o postojanju tog lokaliteta u doba što se spominje u Svetom pismu, objavile su u srijedu Izraelske službe za antička istraživanja.

- Taj prvi drveni predmet opipljiv je dokaz o postajanju grada Betlehema koji se spominje u Bibliji, a otkriven je nedavno u Jeruzalemu, navodi se u priopćenju.

Pečat veličine 1,5 centimetara koristio se za ovjeru dokumenata, a otkriven je na nalazištu zvanom Davidov grad u podnožju bedema staroga grada Jeruzalema .

- To je prvi spomen imena grada izvan Biblije iz razdoblja prvog Hrama u Jeruzalemu što dokazuje da je Betlehem bio lokalitet u doba Judejskog kraljevstva, čak možda i iz ranijeg razdoblja, rekao je Elik Shukron, voditelj iskapanja.

Shukron drži da je pečat dio poreznih dokumenata koje je Betlehem slao kralju u Jeruzalem u sklopu poreznog sustava kakav se primjenjivao u 8. i 7. stoljeću prije Krista. Betlehem se prvi put spominje u Knjizi Postanka kao mjesto Rahelina groba. Rahela je bila žena patrijarha Jakova.

betlehem_jeruzalem_489949S1.jpg


http://www.jutarnji.hr/arheolosko-otkrice-o-postojanju-biblijskog-betlehema/1030003/

Ovo si i ti mogao istesati, trazis kamencic na stovaristu i odradis sliku koju zelis. Ako ti nakon 2000 godina kamencic velicine 1.5 cm dokaz za postojanje celog grada a ne vidis tu nista sumnjivo, sta da ti kazem.
 

Back
Top