Argumenti o Duhu Svetom kao Bogu?

Isus je dao jasne odgovore ko je Sveti Duh. Tako da je jasno zašto ima volju i kako može da se ražalosyi.
Kao što čovekov duh zna šta je u čoveku, tako i Božji Duh zna šta je u Bogu. Sveti Duh je Božji Duh.
Vidimo kako su apostoli gledali na Svetog Duha. Da su to apostoli odredili, ne bi moralo da se čeka do 381. god da se donese odluka da je treće lice.

Što se tiče formule krštenja. Mi vidimo da su apostoli uvek to činili u Isusovo ime.
Mi zaista primamo Oca, Sina i Svetoga Duha kada se krstimo.
Jer šta je život večni? Da priznamo jedinog i istinitog Boga Oca i Isusa Hrista kog je poslao.
Ovo su Hristove reči.
Covecji duh je um.
Duh se prebodi kao i um.
Apostoli su to cinili li u ime Isusovo ali nekada u ime duha i ime oca sina i duha.
Kako kada.

Bog je duh kaze pismo...

Duh znaci priroda te Bozanske osobe.

Covecji duh je um.
Duh se prebodi kao i um.
Apostoli su to cinili li u ime Isusovo ali nekada u ime duha i ime oca sina i duha.
Kako kada.

Bog je duh kaze pismo...

Duh znaci priroda te Bozanske osobe.
U pismu imamo primere gde se duh razdvaja od ljudi. Kada Marija kaže da se njen duh obradovao, a imamo i zle duhove. Tako i Bog ima svog Duha.

Jer ako tumačimo kao trinitarac, onda smo svi mi dvojstvo. Jasno je šta je Božji Duh.
Mada je po vašem tumačenju Sveti Duh kao treća ličnost Isusov Otac.

Mi imamo pravo da imamo svog duha, Bog nema.
Mi imamo pravo da imamo sina koji će nositi naše ime, Bog ni to nema. Teško onima koji su promenili veru apostolsku svojim filozofijama. Jedan je Bog Orač i jedan je Sin Božiji, zajednica Duha Svetoga.

Isus je dao jasne odgovore ko je Sveti Duh. Tako da je jasno zašto ima volju i kako može da se ražalosyi.
Kao što čovekov duh zna šta je u čoveku, tako i Božji Duh zna šta je u Bogu. Sveti Duh je Božji Duh.
Vidimo kako su apostoli gledali na Svetog Duha. Da su to apostoli odredili, ne bi moralo da se čeka do 381. god da se donese odluka da je treće lice.
Tako je i Hristos Duha Svetog očito tretira kao ličnost. Kako se može huliti na nekoga ko nije ličnost a kamoli da to bude neoprostivi grijeh? Sv. Duh jasno ima osobine ličnosti kako sam već naveo.

Što se tiče formule krštenja. Mi vidimo da su apostoli uvek to činili u Isusovo ime.

Mi zaista primamo Oca, Sina i Svetoga Duha kada se krstimo.
Vidimo dvije baptizmalne formule. Jedna je samo u Hristovo ime a druga u ime cijele Trojice. Ali argument koji sam iznio idalje stoji. Nema smisla formula da se krstimo u dvije ličnosti i jednu silu.

Jer šta je život večni? Da priznamo jedinog i istinitog Boga Oca i Isusa Hrista kog je poslao.

Ovo su Hristove reči.
Tako je a kako se to priznanje dešava? Silom Duha Svetoga naravno. Opet vidimo jasno da Sv. Trojica rade zajedno. Čak i ako se Sv. Duh ne spominje direktno jasno se osjeća Njegovo dejstvo u svemu u čemu učestvuju Otac i Sin.

U pismu imamo primere gde se duh razdvaja od ljudi. Kada Marija kaže da se njen duh obradovao, a imamo i zle duhove. Tako i Bog ima svog Duha.

Jer ako tumačimo kao trinitarac, onda smo svi mi dvojstvo. Jasno je šta je Božji Duh.

Mi imamo pravo da imamo sina koji će nositi naše ime, Bog ni to nema. Teško onima koji su promenili veru apostolsku svojim filozofijama. Jedan je Bog Orač i jedan je Sin Božiji, zajednica Duha Svetoga.
Ne možeš očekivati 1:1 paralele između Boga i ljudi. Ista pravila ne važe. Da, Duh Sveti je zasebna Ličnost od Oca dok ljudski duh nije zasebna ličnost od čovjeka ali čovjek nije Bog. Bog ima Sina i čovjek ima sina ali to kako je čovjek stekao sina a kako Bog su različite realnosti.

Сматрам да треба исправити једно укоријењено мишљење. Каже се учење о Божанству Духа Светог настало тек 381. године. То је нетачно. Тада је то учење једноставно формулисано и прецизирано али то је прецизирање постојећег учења, није уведено тада. Исто важи и за учење о Божанству и једносуштности Сина са Оцем из Никеје. То је прецизирање а не увођење новог.

Св. Григорије Богослов пише:
"Стари Завет је јасно објавио Оца, а Сина више нејасно; Нови је открио Сина и указао на Божанство Духа; сада пак сам Дух борави с нама и јасније нам показује себе."

Duh se prevodi sa svest, um , srce, bice, inteöejt itd.

Duh je Bozja priroda.
Pa Bog je 7pak bice iako je Duh.

Isus se takodje zove Hristos Bozji.
Pa nije zbig toga Oceva noga ili dlaka na grudima.

Mi u pismu nigde ne možemo pronaći stih koji tvrdi da Svetog Duha treba da gledamo kao jedno od tri lica.

Ne bih se složio. Ako se Duha može ražalostiti onda je on lice, svjesnost po sebi. Ako se krsti i U IME DUHA SVETOG onda "u ime" zastupa lice, osobnost i svjesnost. DS sagledava osobu koja se krsti u njegovo ime. Ako DS izlazi samo iz Oca i Sina i nije samostalni entitet te je njihova sila onda nema smisla izraz "u ime duha svetog" jer su to već Otac i Sin naglašeni u blagoslovu.

Po prevladavajućoj teologiji Duh Sveti je sporedna stvar (iako je ovo nepriznato) jer samo izlazi iz Oca i Sina. ON se neprestano rađa iz njih dvojice. Temeljem toga on je nesvršeni identitet u stalnom nastajanju i pravo je čudo kako su odlučili da bude "treća osoba" jer je osoba tek u formiranju nije iz njih rođena jer se neprestano rađa. No to je pitanje za ostale forumaše koji su "trinitarci" a ne za tebe koji to nisi.

Ja imam novinu u teologiji jer objašnjavam da Duh Sveti ne samo da izlazi iz Oca i Sina nego i ulazi u njih. Ako DS "ispitije dubine Božije" svakako da "ispituje" ili struji kroz Oca i Sina...Po Duhu Svetom Otac i Sin su posredno Bog jer im DS daje posrednu sveprožetost i svemoć. Ovo je skraćeno te je opširno za objašnjavati...možda me neko natjera na to.

Po prevladavajućoj teologiji Duh Sveti je sporedna stvar (iako je ovo nepriznato) jer samo izlazi iz Oca i Sina. ON se neprestano rađa iz njih dvojice. Temeljem toga on je nesvršeni identitet u stalnom nastajanju i pravo je čudo kako su odlučili da bude "treća osoba" jer je osoba tek u formiranju nije iz njih rođena jer se neprestano rađa. No to je pitanje za ostale forumaše koji su "trinitarci" a ne za tebe koji to nisi.
Прецизније то је питање за римокатолике који су на своју руку убацили исхођење Духа и од Сина и заиста подредили Св. Духа Оцу и Сину. Али то у православном богословљу никада није прихваћено. Аргумент који ти износиш износио је и св. Фотије Цариградски у својој Мистагогији. Својства Пресвете Тројице су или заједничка (свемогућност, природа, суштина) или засебна (нерођеност, рођење, исхођење) али не тако да два Лица дијеле нешто што треће Лице нема.

Tako je i Hristos Duha Svetog očito tretira kao ličnost. Kako se može huliti na nekoga ko nije ličnost a kamoli da to bude neoprostivi grijeh? Sv. Duh jasno ima osobine ličnosti kako sam već naveo.

Vidimo dvije baptizmalne formule. Jedna je samo u Hristovo ime a druga u ime cijele Trojice. Ali argument koji sam iznio idalje stoji. Nema smisla formula da se krstimo u dvije ličnosti i jednu silu.

Tako je a kako se to priznanje dešava? Silom Duha Svetoga naravno. Opet vidimo jasno da Sv. Trojica rade zajedno. Čak i ako se Sv. Duh ne spominje direktno jasno se osjeća Njegovo dejstvo u svemu u čemu učestvuju Otac i Sin.

Ne možeš očekivati 1:1 paralele između Boga i ljudi. Ista pravila ne važe. Da, Duh Sveti je zasebna Ličnost od Oca dok ljudski duh nije zasebna ličnost od čovjeka ali čovjek nije Bog. Bog ima Sina i čovjek ima sina ali to kako je čovjek stekao sina a kako Bog su različite realnosti.
Nema mi smisla ništa od navedenog. Ne po mom stavu, već po veri apostolskoj, jer ovo verovanje nije njihovo.
Mogu izneti još gomilu stihove, no bojim se kako će i to biti uzaludno.

Прецизније то је питање за римокатолике који су на своју руку убацили исхођење Духа и од Сина и заиста подредили Св. Духа Оцу и Сину. Али то у православном богословљу никада није прихваћено. Аргумент који ти износиш износио је и св. Фотије Цариградски у својој Мистагогији. Својства Пресвете Тројице су или заједничка (свемогућност, природа, суштина) или засебна (нерођеност, рођење, исхођење) али не тако да два Лица дијеле нешто што треће Лице нема.
A ne znam ja ta slova čitati....a "slovkanje " me umara...

treća osoba" jer je osoba tek u formiranju nije iz njih rođena jer se neprestano rađa. No to je pitanje za ostale forumaše koji su "trinitarci" a ne za tebe koji to nisi.

Ja imam novinu u teologiji jer objašnjavam da Duh Sveti ne samo da izlazi iz Oca i Sina nego i ulazi u njih. Ako DS "ispitije dubine Božije" svakako da "ispituje" ili struji kroz Oca i Sina...Po Duhu Svetom Otac i Sin su posredno Bog jer im DS daje posrednu sveprožetost i svemoć. Ovo je skraćeno te je opširno za objašnjavati...možda me neko natjera na to.
[/QUOTE]
Ooooo Gospode drazi su mi JS.
Neprestano se Bog radja formira se Bog?

Isus kaze Ja sam u Ocu i Otac u meni.
Znaci izlaze jedan iz drugoga.

A to po vasim shvatanjima znaci kao formiraju se radjaju se neprekidno?

Takvi izrazi opisuju samo prisnu i ljzdskim recima neobjasnjivu zajednicu izmedju njih.
Ne formiranja i ne radjana.
Bog se ne formira niti radja inace nije Bog.
Nema pocetka niti vremena kada nije bio.

Ako su jedan u drugome onda moraju da udju i izadju.
To je samo opis neopisive prisnosti ne formiranja i radjanja.

Jovan 10,38Ako li tvorim, ako meni i ne vjerujete, djelima mojima vjerujte, da poznate i vjerujete da je otac u meni i ja u njemu.
Jovan 14,10Zar ne vjeruješ da sam ja u ocu i otac u meni? Riječi koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego otac koji stoji u meni on tvori djela.
Jovan 14,11Vjerujte meni da sam ja u ocu i otac u meni; ako li meni ne vjerujete, vjerujte mi po tijem djelima

Odjelo i kravata su već sami po sebi argument da se radi o ljigavcima i šminkerima koji se time dodvoravaju svijetu i koji kao takvi. nemaju ništa zajedničko sa jednostavnim Isusom Nazarećaninom. Nemoj me dalje vući za jezik....
Ajdee...

Ne.
To je kultura i postovanje prema mestu kome se nalazis prema onima pred kojima goboris i pred Bogom kojim stojis.
Ocigledno nisi doziveo takvo postovanje niti ga dao.
Ides u farmerice...

Nema mi smisla ništa od navedenog. Ne po mom stavu, već po veri apostolskoj, jer ovo verovanje nije njihovo.
Mogu izneti još gomilu stihove, no bojim se kako će i to biti uzaludno.
Вјера апостолска се у Цркви апостолској налази.

Ви антитројичари нисте свјесни да је догмат о Св. Тројици темељ хришћанства. То је оно што је хришћане издвајало од других религија оног доба. И Грци и Римљани су имали синове богова који су били велики хероји и који су слављени али нису имали Сина каквог имамо хришћани. Издвајало је хришћане од јудејског а касније муслиманског егоистичног монотеизма.

A ne znam ja ta slova čitati....a "slovkanje " me umara...
U suštini to što si ti iznio je dobra kritika rimokatoličkog umetanja filioque u Simvol vjere. Mi pravoslavni takođe odbacujemo da Duh ishodi od Sina.

Ne pravi se mangup, budi pažljiv....ja sam samo pisao o Duhu Svetom kao jedino rađajućem principu i ne po mojoj ideji nego po ideji teologa svijeta koji vide samo izlazni princip a ne i ulazni, da DS ulazi u Oc ai Sina.
Pa i Otac i sin n izlaze i ulaze jedan iz i u drugog.
Ti od pogresnog shvatanja pravis dogmu i unizujes DS na nivo stvorenja.
Podredjujes ga i uvis nauku dtvaranja novog boga, bozanskog bica.

Isaija 43,10 Vi ste moji svjedoci, veli Gospod, i sluga moj kojega izabrah, da biste znali i vjerovali mi i razumjeli da sam ja; prije mene nije bilo Boga niti će poslije mene biti.

U suštini to što si ti iznio je dobra kritika rimokatoličkog umetanja filioque u Simvol vjere. Mi pravoslavni takođe odbacujemo da Duh ishodi od Sina.

I katolici i pravoslavci su u zabludi. Duh Sveti jeste Bog ali je tekući impersonalni princip a Otac i Sin Duha udiši i izdišu i na taj način su sveznajući i svemogući. Preko Duha Svetog obojica sada primaju informaciju što mi pišemo o njima na način da DS prožima naše pisanje i misli te isto šalje Ocu i Sinu. Dakle oni primaju na taj način Duha Svetog. Ako jedan stih iz biblije kaže da Duh Sveti "istražuje dubine BOžje" to znači da ulazi u Boga Oca i Boga Sina.

Ovo sagledavanje je stvar visoke duhovne inteligencije i zaključivanja temeljem nje. Crkveni učitelji ovo baš nisu razumjeli i o tome tako pisali a biblijska izvješća su im očigledna informacija koju nisu usvojili.

I katolici i pravoslavci su u zabludi. Duh Sveti jeste Bog ali je tekući impersonalni princip a Otac i Sin Duha udiši i izdišu i na taj način su sveznajući i svemogući. Preko Duha Svetog obojica sada primaju informaciju što mi pišemo o njima na način da DS prožima naše pisanje i misli te isto šalje Ocu i Sinu. Dakle oni primaju na taj način Duha Svetog. Ako jedan stih iz biblije kaže da Duh Sveti "istražuje dubine BOžje" to znači da ulazi u Boga Oca i Boga Sina.

Ovo sagledavanje je stvar visoke duhovne inteligencije i zaključivanja temeljem nje. Crkveni učitelji ovo baš nisu razumjeli i o tome tako pisali a biblijska izvješća su im očigledna informacija koju nisu usvojili.
A to sto je i sam Otac Duh sveti nikom nista?

Pa i Otac i sin n izlaze i ulaze jedan iz i u drugog.
Ti od pogresnog shvatanja pravis dogmu i unizujes DS na nivo stvorenja.
Podredjujes ga i uvis nauku dtvaranja novog boga, bozanskog bica.

Isaija 43,10 Vi ste moji svjedoci, veli Gospod, i sluga moj kojega izabrah, da biste znali i vjerovali mi i razumjeli da sam ja; prije mene nije bilo Boga niti će poslije mene biti.

Gore piše da si ti buduća legenda a ja kažem da si moguće i budući mislilac, za sada ti ne možeš smisleno sagledavati moje pisanje.

Ne, Duh Sveti nije IMPERSONALNI princip kako sam već pokazao Sv. Duh je veoma PERSONALNO prikazan u Pismu.

Gore piše da si ti buduća legenda a ja kažem da si moguće i budući mislilac, za sada ti ne možeš smisleno sagledavati moje pisanje.
Pa kako mozes besmislicu sagledati smisaono?
Ne bi bila besmislica da moze da bude smisaona.
FB_IMG_1694667895801.jpg

Вјера апостолска се у Цркви апостолској налази.

Ви антитројичари нисте свјесни да је догмат о Св. Тројици темељ хришћанства. То је оно што је хришћане издвајало од других религија оног доба. И Грци и Римљани су имали синове богова који су били велики хероји и који су слављени али нису имали Сина каквог имамо хришћани. Издвајало је хришћане од јудејског а касније муслиманског егоистичног монотеизма.
Ne izdvaja se. Imamo gomilu trojedinih bogova.

Ne izdvaja se. Imamo gomilu trojedinih bogova.
Imamo ih jer je to djavolovo delo.
Jer on odlicno poznaje istinu.

Kada proucavas Otkrivenje videces da na kraju djavo pravi antihristovu organizaciju laznog trojstva.
Vavilon je JEDAN a sastoji se od 3

Djavo je u ulozi Boga Oca, Antihrist je prva zver u ulozi Hrista.
A 2 zver je i lazni prorok u ulozi Duha svetoga.

Da pogledamo to.

Poslednja izmena:

Back