Mi u pismu nigde ne možemo pronaći stih koji tvrdi da Svetog Duha treba da gledamo kao jedno od tri lica.
Sveti Duh je Božji Duh. A Božji Duh je sveprisutnost, životodavac, sila.... što nam pismo i govori.
On jeste i ličnost, ali Očeva, tog Duha i Isus dobio pošto je bio proslavljen na nebu, pa je i on postao sveprisutan. Tako da je Sveti Duh prisustvo Oca i Sina.
Otac Svetim Duhom u Sinu, Sin Svetim Duhom ulazi u ljude. Jer mi imamo jednog Boga Oca, i jednog Gospoda Isusa Hrista, koji sa svetima čine zajednicu Svetog Duha.
Pismo je više nego jasno.
A i sam Isus je bio više nego jasan.
Hajde da ne delim čiravo poglavlje.
Na koji su način Prava i Sin jedno?
Jevanđelje po Jovanu 14,10:
Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i da je Otac u meni? Ono što vam ja govorim ne govorim sam od sebe, nego Otac koji stoji u meni čini svoja dela.
Jevanđelje po Jovanu 14,16:
I ja ću zamoliti Oca i on će vam dati drugog utešitelja da bude s vama uvek,
A ko je taj utešitelj?
Jevanđelje po Jovanu 14,18:
Neću vas ostaviti neutešene. Doći ću k vama.
Jevanđelje po Jovanu 14,20:
U taj dan ćete spoznati da sam ja u Ocu svom, i vi u meni, i ja u vama.
Kada se sjedini sa Ocem i Sinom, mi postajemo zajednica Svetog Duha. Niko od nas ne postaje Bog u ličnosti, jer Bog je jedan.
Jevanđelje po Jovanu 14,28:
Čuli ste da sam vam rekao: ‘Odlazim i vratiću se k vama.’ Ako me volite, radovaćete se što odlazim k Ocu, jer je Otac veći od mene.
Pošto je Sin proslavljen od strane svog i našeg Boga i Oca, on je Svetim Duhom prisutan.
Izvlačenjem iz konteksta možemo naći stihove koji Svetog Duha opisuju kao ličnost. Ali ukoliko potražimo odgovore, onda ih dobijemo u gomili tekstova koji jasno pokazuju ko je Sveti Duh.
Jevanđelje po Jovanu 14,23:
Isus mu je odgovorio: „Ako me neko voli, držaće moje reči, i moj Otac će ga voleti, i doći ćemo k njemu i prebivaćemo s njim.
Jevanđelje po Jovanu 14,26:
A utešitelj, Sveti Duh, koga će Otac poslati u moje ime, poučiće vas svemu i podsetiće vas na sve što sam vam govorio.