Arčibald Rajs – prisvojeni Beograđanin

Neno

Elita
Moderator
Poruka
18.392
Screenshot_8.jpg


Čuvenu priču o tome kako je umro veliki prijatelj srpskog naroda – Arčibald Rajs, često prepričavaju brojni Beograđani. Ukoliko se slučajno desi da nađete svoje utočište u Beogradu ili tragate za apartmanom u Beogradu, moguće je da ćete proći Bulevarom Vojvode Mišića. Baš tamo, kod broja 73, nalazi se kuća Arčibalda Rajsa, koji je u velikoj meri zadužio srpski narod.


Ko je Rajs?

Arčibald Rajs je rođen 8. jula 1875. godine, a sudbinu mu je odredilo i to što je rođen kao osmo od 10 deteta Ferdinanda Rajsa. Rajs senior bio je zemljoposednik u južnonemačkoj pokrajini Baden. Posle završenog obrazovanja otišao je na studije u Švajcarsku. Kao doktor hemije je sa 22 godine postao je asistent, a potom postao i docent. Za vreme Prvog Balkanskog rata proslavio se kao reporter u Solunu, ali se potom angažovao kao forenzičar u Srbiji. Važno je znati da je ovaj naučnik bio prijatelj srpskog naroda, a proslavio se i posthumno, knjigom „Čujte Srbi“ koja je neka vrsta opservacije srpskog naroda.

Preminuo je 8. avgusta 1929. a njegova smrt direktno je vezana za žučnu svađu sa nekadašnjim ministrom i arhitektom koji je projektovao sinagogu Bet Izrael, kuću Jevrema Grujića i brojne druge građevine. Reč je o Milanu Kapetanoviću. Po želji Arčibalda Rajsa, njegovo srce sahranjeno je na Kajmakčalanu, ali je nažalost tokom II svetskog rata, urna sa njegovim srcem poharana od strane Bugara.

Na urni piše – „Ovde u ovoj urni, na vrhu Kajmakčalana, zlatno srce spava, prijatelj Srba iz najtežih dana, junak pravde, istine i prava, Švajcarca Rajsa kom neka je slava“


Kuća Arčibalda Rajsa

Arčibald Rajs je svoje posleratne godine proveo u Beogradu. U znak zahvalnosti koju mu je iskazivao narod, 1921. na Topčideru mu je poklonjen plac. On je podigao bilu „Dobro polje“ u znak sećanja na jedno mesto u Makedoniji gde se desila veoma važna bitka.

Kuća je rađena po uzoru na seoske kuće. Zbog toga je jednostavna i prizemna. Drveni stubovi na ovoj kući bili su ofarbani bojama srpske zastave. Unutrašnjost kuće bila je kombinacija Rajsove imaginacije srpskog sela ali i njegovog mentaliteta.Arčibald Rajs je u ratu jurišao rame uz rame sa srpskim vojnicima, pa je valjda i stoga zaslužio izuzetnu čast koju je uživao tokom života. Ipak, u jednoj fazi dalje istorije, Rajs je bio zaboravljenih heroj, pa je i njegova kuća krenula da se urušava. Iako testament nije u potpunosti ispoštovan, kuća je i dalje tu.

Čujte Srbi


Ova knjiga koja u najužim sentencama govori o temperamentu i mentalitetu srpskog naroda, tako da se i vek kasnije može tumačiti kao manifest o Srbima, pronađena je upravo u kući o kojoj smo govorili nakon Rajsove smrti. Ona je napisana na francuskom jeziku, a završena je 1.juna 1928. Ono što je oko nje zanimljivo jeste da nikada pre toga nije bila štampana. 2004 je štampana u ogromnom tiražu i deljena besplatno.

Rajsova dela

Iako je u Srbiji poznat po pomenutom delu, nije to jedino delo Arčibalda Rajsa. Naime, on je u uskoj struci bio veoma plodan što se tiče pisanog rada. Osim toga, objavio je brojne političke publikacije, a bio je autor kolekcije od preko 10 hiljada fotografija.

„Šta sam video i proživeo u velikim danima“ takođe je poznato delo, a pisano je u formi dnevnika.

Fondacija Dr Arčibald Rajs je veoma plodonosna u širenju njegovih ideja i misije, a o njemu je 2014. snimljen i dokumentarni film koji je prošao veoma zapaženo.

Danas, kada ponekad ne umemo ni sami sebe da poštujemo, trebalo bi da se češće setimo ovog naučnika i misionara. Takvu ljubav prema srpskoj kulturi danas treba negovati, a Rajsove podvige treba prepričavati pokolenjima.

V. Ilić Zanimljivosti
 
Spomenik Arcibaldu Rajsu,podignut je u parku Topcider,i nema dana.da ga ne posecuju setaci i izletnici.Ono sto je narocito znacajno za nas ,to je
njegov vapaj,koji je izneo u svojoj knjizi,"Cujte Srbi".U knjizi,na jednoj stranici,on porucuje:"Cujte Srbi,vasi najveci neprijatelji,ste vi sami".
Njegova "dijagnoza" je bila tacna onda,kada Rajs ziveo,a nikada nije bila tacniaj,nego danas.Mi Srbi sami sebe unistavamo kroz vekove.
Evo i sada danas,postoje dve srbije,koje su ljuto suprostavljene jedna drugoj.Partizani i Cetnici,i dalje zive,i dalje se gloze,kroz nove generacije,koje
nisu videle ni partizane ni cetnike.Generacije,koje ne znaju ko je "drug" Tito,ni ko je General Dragoljub Mihajlovic !
 
"Kada stignu do ministarskog položaja, vaši političari
postaju toliko oholi da je to skoro smešno."

"Funkcioneri su vam, po pravilu, najgoreg kvaliteta. Često nisu
ni sposobni da obavljaju posao koji se traži od mesta koje zauzimaju."

Stranac koji je bio VEĆI SRBIN od mnogih Srba:
"Trebalo bi da predvodite Evropu, ali POHLEPA vaših vođa..."

Arčibald
Rajs, jedan od najvećih prijatelja koje
je srpski narod ikada imao. Ovaj Švajcarac je mnogo učinio za našu zemlju i narod...
Toliko se zaljubio u Srbiju, da je sa srpskom vojskom prešao Albaniju. Sahranjen je
u Beogradu, dok mu je srce stavljeno u urnu i odneto na Kajmakčalan.

Na urni je pisalo: “Ovde u ovoj urni, na vrhu Kajmakčalana Zlatno srce spava, Prijatelj Srba iz najtežih dana, Junak Pravde, Istine i Prava, Švajcarca Rajsa, kom` nek je slava.“
Nažalost, ta urna je polomljena prilikom jednog naleta Bugara u Drugom svetskom ratu i danas se smatra izgubljenim.
 

Back
Top