Quantcast

Arch / chakra distribucije

Legenda_1

Elita
Banovan
Poruka
18.453
Nesto mi ne ide sa instalacijom...
Skinuo sam sa neta CORE narezao i proverio CD...
Prilikom boot-a inicijalizuje se i zapne kod >Unpacking initramfs...< Nekoliko puta sam restartovao i pokretao,cekao,smorih se i kad sam hteo odustati ucatao se i nastavio.Medjutim,prilikom ucitavanja iscitao je sve ERORE,ali dobih nastavak gde vec ulazim u instalaciju,odnosno podesavanja(tastature,sata,itd...).
Nigde nisam trebao da se logujem kao ROOT niti da kucam /arch/setup, isao sam na PREPARE HARD DRIVES ali se tu nisam snasao,sve je nesto drugacije nego u opisu u gornjem postu. Nema cfdisk vec druge komande i niz pitanja i upozorenja koja bas nisam sasvim razumeo,i pored toga usao sam da particionisem disk,ali dao mi je samo sliku diska i naveo na HELP gde stoje samo neka upustva,nigde neke komande. I odusao sam.
Moracu kad budem imao vise vremena da malo bolje prostudiram sve ovo pre nego se upustim u ovakvu avanturu.
Ipak,puno hvala na pomoci. :)
 

ДраганЖ

Aktivan član
Poruka
1.311
Коначно сам се одлучио да са Виртулабокса пређем и на чисту инсталацију те нарезах лепо Мањаро Линукс на диск и инсталирах га на преносни рачунар.
Што се саме инсталације тиче све је протекло у најбољем реду, прво подизање -задовољавајућа брзина (доста брже од Кубунту 13.10), малко је потрајало док сам проучио приложено упутство и почео да се бавим инсталирањем потребних програма. Да не ширим, лепа дистрибуција није много компликована обзиром на порекло (Arch Linux) али оно што ме је одвратило од коришћења исте јесу проблем са pamac-ом (графичким сучељем за pacman) који никако није прорадио, проблем који се појавио након надоградње пакета са x-ом због којег нисам могао да потерам ни један програм уз команду судо (јесте оно кад желимо да чепркамо и са фајловима за које требају администраторске дозволе).
Ипак највише од свега ме је сморила слаба подршка за српску ћирилицу где ни један фолдер/документ/фајл нисам могао да видим са исправним називом чак ни кад је исти креиран у самом Мањару, ту могу додати и генерално слабу подршку за српски језик која је сведена на само пар програма и само КДЕ окружење.
Генерално допала ми се дистрибуција још смо да се исправе багови са pamac-ом и побољша локализација за српско говорно подручје и врло вероватно прелазим на Manjaro... : )
 

ДраганЖ

Aktivan član
Poruka
1.311
Ето мене поново, из трећег пута на колико толико скоцканом Мањару истина овог пута на стоном рачунару и у 64битној верзији (наравно опет је КДЕ у питању).
Овог пута см ипак испоштовао неке процедуре па се чак и графика примили мада не онако како сам очекивао али је ту негде употребљиво... Из неког разлога власнички драјвери за nvidиа графичку неће да раде како би требало чак ни са захватом у конфигурационом фајлу који је до сада пролазио на Убунту...
Што се осталог тиче, свиђа ми се општи утисак иако сам морао да посегнем за разним упутствима како бих се како тако снашао у терминалу јер и даље ми се X јогуни и недозвољава да се покрене неки програм уз команду sudo... :(
Pamac и даље ради по неком свом плану али зато Octopi ради без проблема....

Све у свему уколико буде каквих непредвиђених заврзлама на релацији Canonical корисници - нађох дистрибуцију која ће да замени Убунту... :)
 

ДраганЖ

Aktivan član
Poruka
1.311
После Мањара пробах и Чакру, лепа и пријатна дистрибуција за рад још једноставнија од Мањара али се нешто не слаже са мојом графичком па никако да подесим резолуцију ....
&#268;AKRA snimak1.jpg

Остаје ми још да испробам и Archbang како се понашаа у „стварном свету“ тј при инсталацији ван виртуелне машине... :)
 

gost 376780

Domaćin
Poruka
3.954
posle dužeg vremena, pređoh sa Debiana na 'čisti' Arch - mate desktop
smučilo mi se više da se bakćem sa 'zavisnostima' paketa sa koim Debian ima ne mali problem

sistem je stabilan kao stena, troši malo resursa, ventilator na lapu se i ne čuje
 
Top