Apsorpcija alkohola

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.814

Koliko je potrebno ljudskom telu da apsorbuje alkohol?​

izvor Jutarnji listdanas
alkoholna pića
Foto: Skrypnykov Dmytro / Shutterstock.com

Džin, rakija, viski, vino, pivo… samo su neka od pića koja se mogu naći na karti alkoholnih pića. Sva ona su s različitim sastojcima i merama, a iz istog razloga, različito utiču na naše telo.
Pre odgovora na pitanje da li varira vreme apsorpcije alkohola zavisno od konzumiranog pića, potrebno je razjasniti neke stvari.

Koliko dugo alkohol ostaje u krvi?​

Alkohol ostaje u krvi između 10 i 19 sati. Ipak, to zavisi od mnogih faktora, uključujući vrstu pića i šta smo jeli pre konzumiranja alkohola. “Osobi s visinom alkohola u krvi od 1 g/l može trebati između 6 i 10 sati da nivo alkohola u krvi padne ispod maksimalno dopuštenog nivoa“.

Čak i kada je nivo alkohola ispod zakonske granice, rizik od saobraćajne nesreće je veći nego kada ne pijete. Stoga je najbolje izbegavati vožnju nakon konzumiranja bilo koje količine alkohola. Jedina zaista sigurna stopa je 0,0 g/l.

Koji su najvažniji faktori apsorpcije alkohola?​

Ključni faktor koji utiče na efekte alkohola je unos hrane, odnosno, prisutnost hrane u želucu odlaže delovanje pića jer ono sporije dospeva u tanko crevo. Pun želudac može smanjiti koncentraciju alkohola za čak 25 posto.
Važni su i genetski faktori (sposobnost metabolizovanja metanola), pol (alkohol više pogađa žene), uzrast i brzina pijenja.

Apsorpcija alkohola varira u zavisnost od vrste pića​

Odgovor na pitanje da li varira vreme apsorpcije alkohola u zavisnosti od konzumiranog pića je potvrdan. Štaviše, žestoka pića (destilati) se najbrže apsorbuju, a njihovo mešanje sa slatkim bezalkoholnim pićima ubrzava povećanje nivoa alkohola u krvi.
S druge strane, destilat se, kao što mu ime kaže, proizvodi destilacijom prethodno fermentisanog pića. Proces se ponavlja i unutar njega se mogu dodati sastojci koji daju ukus napitku. U međuvremenu, pića poput vina, piva, šampanjca, jabukovače ili vermuta su ona koja postižu fermentaciju kroz proces sa šećerom ili žitaricama i postaju alkohol zahvaljujući hemijskoj reakciji koju stvara kvasac.

Trovanje alkoholom - kad su dva pića mnogo, a tri malo.
 
Za svaki slucaj treba znati ponasanje alkohola i nas u alkoholu....
Cak i kad ne pijete....

Provetravanjem pluca mozete brze izbaciti alkohol iz tela....pluca povrsinom koja je velika izbacuju alkohol relativno brzo....i mnogo...
Znoj moze izbaciti alkohol....ali manje, i ne znam tacno kako to ide...
Ne znam za mokracu...
 
Не реагујемо сви исто.
Требали би сви да имамо границу,заправо три границе.
Добро ми је
Лепо ми је
Ни капи више
Станем углавном на другој јер ми не треба пуно до те границе.
 

Back
Top