Apsolutni početnik u programiranju

Sreda_

Početnik
Poruka
19
Htela bih da saznam nešto od iskusnijih programera ovde, odakle početi sa učenjem programiranja, kakav plan napraviti? Da li se oslanjati na tutorijale za početak ili upisati neki kurs, čitati knjige o programiranju...? Još uvek nemam znanja da bih mogla da pravim projekat, i za sada sam se fokusirala na Python. Dakle, bilo koji savet i preporuka su dobrodošli. :)

Htela bih da saznam nešto od iskusnijih programera ovde, odakle početi sa učenjem programiranja, kakav plan napraviti? Da li se oslanjati na tutorijale za početak ili upisati neki kurs, čitati knjige o programiranju...? Još uvek nemam znanja da bih mogla da pravim projekat, i za sada sam se fokusirala na Python. Dakle, bilo koji savet i preporuka su dobrodošli. :)
Добар избор, Пзтхон је лак за учење и можеш се упутити у ствари.
imas gro tutoriala, nauci prvo syntaxu i osnovne stvari a onda kreni da radis задатке

Ja sam počela tako što sam gledala tutorijale na internetu sa nekih trinaest godina. Nije cilj da to bude nešto kompleksno ili detaljno teoretski, dovoljno je da postoji neki uvid u ono što se radi. Knjige su dosta sadržajne, ali i suvoparne za čitanje. Pisali su ih iskusni programeri kojima je možda i teže da približe stvari početnicima.

Pošto te interesuje Python koji je veoma friendly za početnike u programiranju, možeš početi na:

Python - TutorialsPoint
Learn Python
Python W3School

To ti je sasvim dovoljno za početak. Potrudi se da ne žuriš sa usvajanjem znanja, već da kroz koji primer sama isprobaš kako nešto radi, ma koliko god se činilo trivijalnim.
Nemoj kopirati kod, već ga piši sama, ma koliko god da je trivijalno.

Srećno. :)

Ja sam počela tako što sam gledala tutorijale na internetu sa nekih trinaest godina. Nije cilj da to bude nešto kompleksno ili detaljno teoretski, dovoljno je da postoji neki uvid u ono što se radi. Knjige su dosta sadržajne, ali i suvoparne za čitanje. Pisali su ih iskusni programeri kojima je možda i teže da približe stvari početnicima.

Pošto te interesuje Python koji je veoma friendly za početnike u programiranju, možeš početi na:

Python - TutorialsPoint
Learn Python
Python W3School

To ti je sasvim dovoljno za početak. Potrudi se da ne žuriš sa usvajanjem znanja, već da kroz koji primer sama isprobaš kako nešto radi, ma koliko god se činilo trivijalnim.

Hvala puno :)

Python - TutorialsPoint
Learn Python
Python W3School

Ali bukvalno ga piši, kupi sveskicu... Ulazi više u pamet tako, nego da samo prekucavas ili kopiras.... Um će posle sam da sabira i oduzima, slično je sa stranim jezikom, dok ga ne pišeš svojom rukom teško ćeš zapamtiti...

Mada nisam programer....

Ali bukvalno ga piši, kupi sveskicu... Ulazi više u pamet tako, nego da samo prekucavas ili kopiras.... Um će posle sam da sabira i oduzima, slično je sa stranim jezikom, dok ga ne pišeš svojom rukom teško ćeš zapamtiti...

Mada nisam programer....
Програмирање је креирање мораш прочитати много програма да би сам научио да пограмираш, исто као и писац
који мора да прочита хилјаде романа да би обогатио речник.

Plus to...smisao i potreba za programom...romanom za dekompajler, kompa odnosno asemblera ne brine mnogo šta to čita....

Svrha ove zmije na kompjuterima:
Python is commonly used for developing websites and software, task automation, data analysis, and data visualization. Since it's relatively easy to learn, Python has been adopted by many non-programmers such as accountants and scientists, for a variety of everyday tasks, like organizing finances

Mada nisam programer....

Ne znam drugima, ali, nama je profesor davao da pišemo rešenje zadatka na papiru, bez kompajliranja. Moramo u glavi testirati da li će sve teći kako treba. Dobar je to profesor bio.

Lično, ne bih preporučila te duge klipove od po četiri sata.

Ne znam drugima, ali, nama je profesor davao da pišemo rešenje zadatka na papiru, bez kompajliranja. Moramo u glavi testirati da li će sve teći kako treba. Dobar je to profesor bio.

Lično, ne bih preporučila te duge klipove od po četiri sata.
Ako kompajler nije ko glava, teško će to teći.... Knjige su duže, to je samo uvod i primer šta je Python...

Koliko si mlada Sredo? Što si mladja to ti je verovatnoća da ćeš savladati i uspeti u programiranju, mada uz volju sve se može...

Sredu pitah...Uči samo. I radi na programima... imaš neki primer da vidimo?
Zivot programera je vecito ucenje. Nemilosrdan je to posao. Ako malo popustis i zastanes, toliko toga ce novo doci da ces se muciti kako bi pohvatao sve.

Zato razumem ljude koji uce programiranje sada. Toliko je jezika, frejmvorkova da je pravo pitanje sta koji k'rac uciti. U moje vreme, savladas HTML, CSS, javascrilt i PHP i faca si.

Zivot programera je vecito ucenje. Nemilosrdan je to posao. Ako malo popustis i zastanes, toliko toga ce novo doci da ces se muciti kako bi pohvatao sve.

Zato razumem ljude koji uce programiranje sada. Toliko je jezika, frejmvorkova da je pravo pitanje sta koji k'rac uciti. U moje vreme, savladas HTML, CSS, javascrilt i PHP i faca si.
U moje vreme C. Pre toga Fortran, Cobol, i magnetne trake....

Ah ti si mlada i perspektivna ćeš uvek biti....
Šta se to toliko menja? Način je uvek sličan. Suština tek. Asembleri se malo menjaju ne?

Back