Apple se brani: "Naših 8GB RAM-a je kao nečijih 16"

Nego, M cipovi uzimaju duplo vise rama nego inteli. Tako da 4GiB na x86 je isto kao 8GiB na M procesoru.
To sam utvrdio poredeci sa @DarkMoon ovim Intelom. Fora je u tome da integrusa na Intelu
zauzima deljeni RAM, a na M procesoru svaki process ima svoj video RAM, pa je, normalno,
zauzece daleko vece... primetio sam i po igrama mnogo vise uzimaju RAM-a, nego na x86.
Dodaj na to da Rosetta jede RAM kad kompajlira x86 kod, treba ti *najmanje* 16 GiB,
da ti ne bi swapovao ko lud...
Srecna okolnost je sto SSD, na Apple ne crkava brzo...

Можда је Еплових 8 гб заиста као 16 гб рама на ПЦ-ију, али ћу са 1600 евра да купим ПЦ са 64 гб рам-а.
Desktop da ali ladptop ne možeš baš kakav hoćeš za 1600 evra. Čak i desktop mašina samo ploča i procesor sa vadčjaju su 500+ evra. Napajanje, grafička itd... 1500evra dodje lagano

Desktop da ali ladptop ne možeš baš kakav hoćeš za 1600 evra. Čak i desktop mašina samo ploča i procesor sa vadčjaju su 500+ evra. Napajanje, grafička itd... 1500evra dodje lagano
Fora je u tome da ti ne treba ploca+procesor 500 evra danas, da bi zavrsilo posao. za 60-70k dinara imas solidne
konfiguracije. No, u pravu si, laptopovi su znatno skuplji, jer nude funkcionalnost u malom pakovanju.
Prednost laptopa je visestruka, najveca sto mozes da ga nosis sa sobom...

woot, ovo sigurno nisu ekonomske cene:
https://istyle.rs/macbook-pro?=14-m3
Screenshot 2023-11-20 at 16.19.51.png

Fora je u tome da ti ne treba ploca+procesor 500 evra danas, da bi zavrsilo posao. za 60-70k dinara imas solidne
konfiguracije. No, u pravu si, laptopovi su znatno skuplji, jer nude funkcionalnost u malom pakovanju.
Prednost laptopa je visestruka, najveca sto mozes da ga nosis sa sobom...
Opet ti po svome...Vidi-ja takvu konfiguraciju vec imam...P{a mi bas i nije poenta da idem "s konja na magarca "znas...Znaci imam 16 Gb RAMa, 2 SSDa 1Tb +256... Dobro napajanje, dobro hladjenje, dobro kcuiste, dobru plocu...I ostaje mi CPU-kao MALO zastareo-i graficka da se podmlade...Sad treba da kupujem sve to za klasu ispod-samo da bih kupio novo??!? Hmmm....ne znam bas...I te konfiguracije za 60-70. 000s u KATASTROFA , iskreno...Ili je ustrojena plocva i napajanje...Ili je procesor ustrojen bar malo...Itd....Ono sto iole valja-a i to je daleko od dobrog-100+ 000...MINIMUM!

Back