Aparati za espresso i kafa uopšte

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.576
Kao neko ko je sa domaćom odnosno turskom kafom celoga života na "Vi" i to kada baš ne mogu da je izbegnem i ko kafu bez mleka i ne razmatra kao opciju došao sam ideju da mutilicu za nes tj u mom slučaju jacobs cronat gold koji skoro isključivo kupujem u poslednje vreme ili Tchibo kad se snađem napolju za isti, instant varijante zamenim nekom ozbiljnijom pričom i da u kućnoj varijanti učinim sebi pravi kapućino i latte dostupnim.

Gledajući po internetu vidim da postoje dolce gusto i nespresso aparati koji koriste kapsule i klasični aparati za espresso u zaista velikom cenovnom rangu. Koliko vidim Dolce gusto su povoljniji od nespressa pre svega zbog cene kapsula ali baš zbog želje da sam sebi određujem odnos kafe i mleka i pene i sl nekako ipak više naginjem pravom aparatu za espreso nego da uzimam unapred napunjene kapsule. Inicijalno je skuplji ali mi se čini da dugoročno bi mi se više isplatio.

Voleo bih neko ko ima neki neki od ovih aparata da mi preporuči bilo kapsulaša ili pravi. Neću naravno davati 300-400 € sigurno za aparat ne nameravam da pojim komšiluk time, pijem realno 3 dnevno pa bih recimo uzeo aparat kao ovaj: https://www.comtradeshop.com/delong...rice_click&utm_campaign=Eponuda.com&code=ef2e koji je nekih 150€
po onome što sam video na yt deluje mi sasvim zadovoljavajuće,pravi espreso i penu za kapućino pa šta mi više treba? ..ali opet čitam neka mišljenja da su ti jeftini bacanje para :dontunderstand:

Vaša iskustva su dobrodošla.

Kod kuce mesam sve moguce vrste kafa i aparata, to sa mlekom mi slabo ide.
Dakle, posto pijes s mlekom tebi vise odgovara dolce gusto, jer ima te varijante s mlekovima, medjutim, najbolja i najnaj varijanta je nespresso, a ako bi da mutis nadje se po gradu dobra baterijska mutilica za nescafu i sasvim je pristojna ta cronat, a odlicno izgleda i taj aparat za esspreso. Znaci ja sam za nespresso, jer ga sada ima u skoro svim trznim centrima u bar trideset varijacija.

Kao neko ko je sa domaćom odnosno turskom kafom celoga života na "Vi" i to kada baš ne mogu da je izbegnem i ko kafu bez mleka i ne razmatra kao opciju došao sam ideju da mutilicu za nes tj u mom slučaju jacobs cronat gold koji skoro isključivo kupujem u poslednje vreme ili Tchibo kad se snađem napolju za isti, instant varijante zamenim nekom ozbiljnijom pričom i da u kućnoj varijanti učinim sebi pravi kapućino i latte dostupnim.

Gledajući po internetu vidim da postoje dolce gusto i nespresso aparati koji koriste kapsule i klasični aparati za espresso u zaista velikom cenovnom rangu. Koliko vidim Dolce gusto su povoljniji od nespressa pre svega zbog cene kapsula ali baš zbog želje da sam sebi određujem odnos kafe i mleka i pene i sl nekako ipak više naginjem pravom aparatu za espreso nego da uzimam unapred napunjene kapsule. Inicijalno je skuplji ali mi se čini da dugoročno bi mi se više isplatio.

Voleo bih neko ko ima neki neki od ovih aparata da mi preporuči bilo kapsulaša ili pravi. Neću naravno davati 300-400 € sigurno za aparat ne nameravam da pojim komšiluk time, pijem realno 3 dnevno pa bih recimo uzeo aparat kao ovaj: https://www.comtradeshop.com/delong...rice_click&utm_campaign=Eponuda.com&code=ef2e koji je nekih 150€
po onome što sam video na yt deluje mi sasvim zadovoljavajuće,pravi espreso i penu za kapućino pa šta mi više treba? ..ali opet čitam neka mišljenja da su ti jeftini bacanje para :dontunderstand:

Ja pijem samo espreso ( doduse ako mi neko skuva tursku pijem i nju rado, ali mi niko ne kuva) i barem jednom
godisnje razmisljam da kupim neku skupocenu espreso masinu, ali onda citam iskustva ljudi, kvarove tih mashina
i na kraju ostanem kod svoje "rucne" mashine. Pravi odlicnu kafu, imam posebno elektricno lonche koje savrseno muti
mleko i srecna sam.

https://www.ebay.de/itm/Bialetti-Ve...hash=item2ace19ef92:m:mnhEdnsAcaW63BmhpoqaDSA

Ovu imam i veliku ( 6-8 solja, a i malu za dva espresa). Traje dve-tri godine pa onda kupim novu.

Ove velike i ozbiljne mashine kostaju i do 1000 evra, zauzimaju silan prostor u kuhinji, zasto da covek
sebi komplikuje zivot bez potrebe.

Ovo je "muckalica" za mleko:

https://www.hema.com/de-de/kochen-e...clid=Cj0KCQiArozwBRDOARIsAHo2s7tQV13l2JQmUqLo

Ja imam ovaj Turmix Nespreso. Nisam odavno koristila, imala sam neke domaće kapsule,nisu bile ni jeftine 0,5KM (0,25 €) a ne može od njih ni 1 cm čestite kafe izaći :), razvodnjeno mi se ne pije.
1577311433026.png

Inače, higijenski zahvalno, lijepo je što talog ostane u kapsuli/kapisli, samo izbaciš kapsule "naprstke" :)

Poslednja izmena:
Ja pijem samo espreso ( doduse ako mi neko skuva tursku pijem i nju rado, ali mi niko ne kuva) i barem jednom
godisnje razmisljam da kupim neku skupocenu espreso masinu, ali onda citam iskustva ljudi, kvarove tih mashina
i na kraju ostanem kod svoje "rucne" mashine. Pravi odlicnu kafu, imam posebno elektricno lonche koje savrseno muti
mleko i srecna sam.

https://www.ebay.de/itm/Bialetti-Ve...hash=item2ace19ef92:m:mnhEdnsAcaW63BmhpoqaDSA

Ovu imam i veliku ( 6-8 solja, a i malu za dva espresa). Traje dve-tri godine pa onda kupim novu.

Ove velike i ozbiljne mashine kostaju i do 1000 evra, zauzimaju silan prostor u kuhinji, zasto da covek

https://www.hema.com/de-de/kochen-e...clid=Cj0KCQiArozwBRDOARIsAHo2s7tQV13l2JQmUqLo

Kažu ima tih mašina, koštaju ko u BiH polovan auto :) po 4000 eura, a može na njima svašta da se štima (doziranja i pritisci) i dodaju razni sastajci u kafu, pa je za one što vole da eksperimentišu i imaju vremena i strpljenja za eksperimente. Možda je lakše naštimati klavir :)

Kažu ima tih mašina, koštaju ko u BiH polovan auto :) po 4000 eura, a može na njima svašta da se štima (doziranja i pritisci) i dodaju razni sastajci u kafu, pa je za one što vole da eksperimentišu i imaju vremena i strpljenja za eksperimente. Možda je lakše naštimati klavir :)

Kostaju stvarno i preko 1000 evra ( one i melju kafu pa je doziraju), ali vlasnici nisu bas svi odusevljeni, a velike su kao
recimo 1 sharplaninac :D i lepo si primetila tu je potrebno silno strpljenje, eksperimentisanje i sad to sve zbog jedne soljice
kafe. Italijani koje poznajem svi koriste "za po kucu" ove primitivne loncice, ja sam pre neki dan kupila jedno takvo kao za samo jednu kafu
za 11 evra sa sve troskovima transporta.. Ovo sa kapsulama jeste katastrofa i zbog cene kapsula, ali sada i zbog ekologije pa
ce to i nestati.

mleko i srecna sam.

Ovo mi deluje kao najbolje rešenje :ok:

Meni je i 300€ evra van pameti dati kakve hiljade :lol:

Uz takvu situaciju definitivno ovaj "milchaufschaumer" bi mi odradio posao uz klasično kuvalo za instant ili ovo lonče za espresso. Baš ću da pogledam ovde šta je u ponudi a ako nema sledeći put kad sam u Berlinu da nabavim.

Prosto zavidim ljudima koji mogu domaću džezvušu da piju...nema ovakvih komplikacija :lol:

Ovo mi deluje kao najbolje rešenje :ok:

Meni je i 300€ evra van pameti dati kakve hiljade :lol:

Prosto zavidim ljudima koji mogu domaću džezvušu da piju...nema ovakvih komplikacija :lol:

Veruj mi da sam sve detaljno prostudirala, imala bih pare da kupim i ovu kao "skupocenu" mashinu, ali
posle godinu dana nastaju neki problemi, a ja ne zelim da se bakcem resavajuci probleme sa nekom espreso masinom,
ova je solucija za mene bila savrseno dobro resenje i tako ce i ostati.
Ta muckalica za mleko zaista je savrsenstvo, dobijes od recimo 100 ml mleka neke ogromne dve solje pene od mleka,
cvrste, postojane ko stena:D i naravno da mozes to mleko da koristis i za nes kafu ( ima nes kafe i u espreso
stanju) ali ja izbegavam nes, jednom sam se i otrovala od nes kafe, ali to sad sa ovom pricom nema nikakve veze.

OffTopic: Ja ću samo da se ubacim i da kažem da se u Turskoj, konkretno Istanbulu, kafa koju mi spremamo zove Srpska kafa. I to će ljudi da otvoreno kažu jer većina ljudi priča srpski najnormalnije u Istanbulu. :lol:
Ali, eto, mi to zovemo turskom kafom iako je činjenica da se kafa kod nas spremala u kafićima minimalno 50 godina pre no što se otvorio prvi kafić u Otomanskom carstvu, konkretno Istanbulu.
A i priprema je drugačija.
Oni nabiju jedno tri kašike kafe na šoljicu, a isto toliko i šećera, a onda stave na tihu vatru dok se ne napravi pena.
U Srbiji se stavi voda, često i šećer, pa se čeka da provri, i onda se vraća na ringlu "tri puta" kao po nekom ritualu, i onda se sipa. Kod onih malo boljih se "skida kajmak" sa vrha i stavlja na dno šoljice.

OnTopic: Ako želiš kvalitet i nešto što će ti trajati 20+ godina, nemačkog dizajna, kupi italijansku Lavazza marku za proizvodnju kafe. Imaju u ponudi nekoliko vrsta aparata za kafu + možeš kupiti lavazza kafu u bilo kom supermarketu, uključujući i njihova kockasta pakovanja za instant kafice. To je moja preporuka, i ne bih preporučivao druge mašine jer ih ne poznajem niti verujem da će da traju više od 3-4 godine.

OffTopic: Ja ću samo da se ubacim i da kažem da se u Turskoj, konkretno Istanbulu, kafa koju mi spremamo zove Srpska kafa. I to će ljudi da otvoreno kažu jer većina ljudi priča srpski najnormalnije u Istanbulu. :lol:
Ali, eto, mi to zovemo turskom kafom iako je činjenica da se kafa kod nas spremala u kafićima minimalno 50 godina pre no što se otvorio prvi kafić u Otomanskom carstvu, konkretno Istanbulu.
A i priprema je drugačija.
Oni nabiju jedno tri kašike kafe na šoljicu, a isto toliko i šećera, a onda stave na tihu vatru dok se ne napravi pena.
U Srbiji se stavi voda, često i šećer, pa se čeka da provri, i onda se vraća na ringlu "tri puta" kao po nekom ritualu, i onda se sipa. Kod onih malo boljih se "skida kajmak" sa vrha i stavlja na dno šoljice.

OnTopic: Ako želiš kvalitet i nešto što će ti trajati 20+ godina, nemačkog dizajna, kupi italijansku Lavazza marku za proizvodnju kafe. Imaju u ponudi nekoliko vrsta aparata za kafu + možeš kupiti lavazza kafu u bilo kom supermarketu, uključujući i njihova kockasta pakovanja za instant kafice. To je moja preporuka, i ne bih preporučivao druge mašine jer ih ne poznajem niti verujem da će da traju više od 3-4 godine.

Garant bosanska kahva :)
Ukuhan šećer promijeni ukus kafe, bolje je ne ukuhavati ga.
To "po ritulu" je da ne pokipi, zatvori kafa odozgo, pa se skida i vraća više puta da se nakratko rashladi i ne pokipi.

Espreso je super, ali može i klasična biti fina. Treba naći neku koja je manje kisela, skuha se jača kafa,ne prejaka ali jaka, u šolju se doda mlijeka cca 20% u odnosu na kafu , najbolje je ne šećeriti nego piti sa kockama šećera, onim bijelim mekanim što imaju neravnu površinu, može i od žutog šećera, umočiš kocku u kafu, gricneš pa zaliješ kafom :)

Ja koristim ovaj aparat:
Relaterad bild

Prva stvar,ne pijem cesto ekspreso...ajd da kazem...10 kapsula mi bude mesec dana.
Aparat sam kupio uhh ima 5,6 godina i mene je kostao oko 80e.
Kapsule orginal kupujem...10 kapsula-nesto manje od 5e.
Nego poenta je u kapucinu....ne pravim kapucino u ovom aparatu, vec od ovog aparata koristim samo da mi skuva mleko.
Kafu skuvam u filter aparatu i onda lagano dodajem mleko i bas bude kao ordjnale ;)

Ni ja ne gotivim nasu kafu vise.
Imala prije 10 tak godina dolce gusto, ako pijes puno kafe ( ko ja) nije isplatno ni ekoloski a ni ekonomski .
Posle toga nabavila kafemasinu simens EQ5, ok kafa, i ima dosta mogucnosti,mlin je veliki i treba cisti cesto, kvalitet kafe je i nakon dugogodisnje upotrebe ne promjenjen.

Mislim da je bolje kupiti kafe automat nego espresso automat zbog varijacije. Danas je cjena tih automata pala a i jednostavniji su za odrzavanje, pogotovo od ove firme sto si dao link.

Pre 15 godina sam uzeo za firmu Saeco Vienna superautomatik. Taj je skuvao jedno milion kafa do danas, i još uvek radi besprekorno. Nije bio skup, ko voli espreso i kapućino, ima da se uzmu i polovni (sa garancijom) za sitne pare.

Imam i Nespresso, imam i aparat za filter kafu, oba skupljaju prašinu u ćošku pored ovog.

Od instant kafa samo Jacobs, turska u gostima ponekad, i to je to...

Samo da dodam da su sistemi sa kapsulama poput Nespresso - Dolce gusto, Zespresso, Delizio i sl. prilično nerentabilni - jedna kapsula košta 40-100 din, dok iz espresso mašine dobijate savršenu kafu za 7-15 din (ili ako hoćete da divljate sa Hausbrandt, Illy i sličnim kafama - do 30 din)

Jedina prednost sistema sa kapsulama je za nijansu lakša upotreba i često su malo kompaktnije. Za ozbiljne ljubitelje kafe koji piju svaki dan, svakako preporučujem espreso (super)automat, nov (300€+) ili polovan (100€+).
HD9712_01-IMS-sr_RS.jpg

Samo da dodam da su sistemi sa kapsulama poput Nespresso - Dolce gusto, Zespresso, Delizio i sl. prilično nerentabilni - jedna kapsula košta 40-100 din, dok iz espresso mašine dobijate savršenu kafu za 7-15 din (ili ako hoćete da divljate sa Hausbrandt, Illy i sličnim kafama - do 30 din)

Jedina prednost sistema sa kapsulama je za nijansu lakša upotreba i često su malo kompaktnije. Za ozbiljne ljubitelje kafe koji piju svaki dan, svakako preporučujem espreso (super)automat, nov (300€+) ili polovan (100€+).
tacno tako! ko ne plati na mostu, plati na cupriji :) ko se odluci za automat sa kapsulama, prodje u startu jeftino u startu, ali su zato kapsule prosle preskupe. ja sam imao neko vreme Tassimo (Jacobsova varijanta nesspreso-a) i Automat sam dobio prakticno besplatno (u DE je kupljen za 40e, ali se u istoj vrednosti doijaju i kapsule, tako da ispadne za Dz.) koristio sam neko vreme, ali sam onda video da je to potpuno neisplativo, da me 1 espresso kosta 30c, a kapucino 50-60c sto je preskupo za kucno pracvljenje kafe.

pre otprilike 2 god. sam uzeo ovakvu masinu! pravi odlicne espresso/kapucino/late maciato, crnu kafu takodje.
automat je za svaku preporuku! cena mu je oko 700e, ali zato nas 1kg kafe (ca. 10-15e) traje skoro mesec dana sto je mnogo jeftinije nego sa kapsulama, tako da se posle pargodina koriscenja svakako isplati.

Eto na slici aparata,pravi bolju kafu od nekih izvikanih rupa
Za espresso doma skuhati 200 eura cijena ,
Imam i aparat gaggia takoďe dobar ,ali ovaj krups dva koplja bolji i
Jednostavan da nemreś vjerovat
Kafu kupi mljevenu Franck,i uźivaj

Prilozi

• 20200113_140520.jpg
    20200113_140520.jpg
    47,2 KB · Pregleda: 900

Back