Antropologija: Kastaneda

Nadrealista je napisao:

Najlakše je,čini mi se,čovečanstvu da prihvati takvu ideju,da nije krivo za greške koje pravi,već da o tome odlučuje neko drugi,ili nešto drugo,nametnuto od strane prirode same.Time bi najlakše umirili savest,kada bi za sve svoje neuspehe i padove,koje si i sam naveo,objasnili iracionalnim.Vivere est militare...

Covecanstvo je zrtva a ne krivac. Ipak, zrtva je kriva ako se ne bori, ako ne pokusa da pruzi otpor i ako ne trazi izlaz. Svi ljudi, neki svesno, neki nesvesno, OSECAJU da nesto nije u redu sa njima samima i sa ovim svetom. Nesto je trulo... Osecaju da postoji neka skrivena pozadina. I onda dodju Voladoresi i ubace im u um kompleks krivice. "Sami smo sebi krivi". Covek je pokvarena masina, ima sve savrsene delove, cudo kreacije a uglavnom se ponasa kao budala i ovca koju vode vukovi. Covek ima mozak, ali prema nauci koristi samo oko 3 %. To je kao da imamo svemirski brod ali koristimo samo bicikl! O cemu se tu radi?

Ili, novija otkrica kazu da se samo oko 3 % gena u DNK koristi za izgradnju celokupnog naseg tela. Ostalih 97% ne znaju cemu sluzi i nazivaju je "otpadna DNK". Medjutim, neki ruski naucnici nisu mislili da se Bog ludo zabavlja stvarajuci otpad pa su se bacili na ispitivanje tog "otpada" i dosli do revolucionarnih otkrica koja mogu promeniti svet. O tome se moze naci na netu. Googlajte.

Dakle, ko nam je iskljucio 97% mozga i 97% DNK ??

Da nismo sami sebi to uradili dragi Nadrealiso, pa smo sami sebi krivi???

Bavljenje voladoresima nije beg od stvarnosti, jer oni jesu stvarnost! Stravicna stvarnost ljudskog robovanja zverima. Hiljade novih vidovnjaka ih vec vide sirom planete, a taj broj se brzo povecava. Ljudi se bude. :)

Mi u suštini govorimo o istoj stvari.Ali čini mi se da ljudi iz godine u godinu imaju sve manje svesti,a da se nikako ne bude.

A ostali se bave muzikom i filozofofijom itd. i ne vide bas nista, jer te aktivnosti uglavnom sluze da skrenu paznju sa grozne realnosti.

Sa ovim se ne bih složio.Filozofija(razume se,ne sva)čini suprotno i održava budnim.

Ipak, zrtva je kriva ako se ne bori, ako ne pokusa da pruzi otpor i ako ne trazi izlaz.

U svakom slučaju i mogućem scenariju,borba je jedini izlaz.

Сталкеру, да ли се сећаш једне сцене из "Другог круга моћи" кад Нестор каже Карлосу нешто у стилу: ти мора да си некад био (сабљасти) тигар и дефинитивно ћеш се опет једном у њега претворити.

Мене је ово подсетило на реинкарнацију. Тебе није?

Не тврдим да реинкарнација постоји (појма немам), него само размишљам. Нећу да ставим ту тему ad acta без јаког разлога.

Сталкеру, да ли се сећаш једне сцене из "Другог круга моћи" кад Нестор каже Карлосу нешто у стилу: ти мора да си некад био (сабљасти) тигар и дефинитивно ћеш се опет једном у њега претворити.

Мене је ово подсетило на реинкарнацију. Тебе није?

Не тврдим да реинкарнација постоји (појма немам), него само размишљам. Нећу да ставим ту тему ad acta без јаког разлога.

Nestor je mislio da se Karlos NEKAD u snovima (tj. sanjanju) pretvorio u sabljastog tigra, i da ce jednog dana uspeti da to ucini i na javi, u budnom stanju. Za samane je najprostija stvar da se pretvore u zivotinju. Oni koji to rade se smatraju nizim samanima jer to nije neka moc, to je nizi nivo znanja i umeca pomeranja skupne tacke. Don Huan kaze u knjizi "Unutrasnji Oganj" da je pomeranje te tacke u oblast gde postajemo zivotinje veoma stetno i da su to radili stari vidovnjaci a novi to izbegavaju jer se lako zastrani u zverske stvari a mi smo ipak ljudi.

Sabljasti tigar je Kastanedina totem zivotinja koja mu se javila u sanjanjanju. Mnogi samani imaju svoju totem zivotinju u pocetnim fazama obuke. Novi vidovnjaci kasnije kada dovoljno napreduju, odbacuju te forme energije i pristupaju duhu direktno.

Dakle ne radi se o tome da je on u proslom zivotu bio tigar, vec da je u ovom zivotu nekada postao tigar i Nestor mu kaze da ce do te metamorfoze doci opet, mozda za stalno. On ga u stvari upozorava da se ne opseda previse zivotinjskim stanjem svesti jer je to zamka u kojoj su stradali mnogi carobnjaci.

Sve najbolje na putu! :D

PS. Samo da vas obavestim da je moj sajt Staza Ratnika prebacen na novu adresu:

http://www.stazaratnika.com

DOBRODOSLI! :)

Али знаш шта је проблем, Сталкеру. Достићи трећу пажњу толико је тешко без учитеља, доброчинитеља и осталих помагача (сети се само како их је Зулејка учила сањању), да ми који немамо све те људе око себе, немамо никакве шансе. Никакве. То ме обесхрабрује. Па није ни Карлос учио трећу пажњу из књига. Сећаш се колико су му помагали, вукли га, па чак му повремено буквално спашавали живот (иначе би одавно био мртав). Шта мени преостаје????

“Covek od znanja je svaki onaj covek koji je istinski isao kroz teskoce sto su iskrsavale pred njim na putevima ovladavanja znanjem”, rekao je. “ To je, pre svega, covek koji je, bez ikakvog posrtanja ili zurbe , dosegao toliko koliko je god mogao u otkrivanju tajni svoje unutrasnje moci.”

“ Put u Istlan “, Karlos Kastaneda

Све је то лепо, али ја говорим о трећој пажњи, значи о једином начину да се задржи свест и после смрти (по Толтецима). Могу ја будем "човек од знања" колико хоћеш, али ако умрем, смрт обесмишљава све. Смрт човека од знања иста је као и смрт било које друге будале: не остаје БАШ НИШТА од њега.

Чекај мало, Alles! Ја сам мислила на "умирање" у донхуановском смислу речи. Трећа пажња омогућује ратницима да "пројуре поред Орла" и задрже своју свест чак и кад оду са овог света. Настављају да постоје у некој другој димензији. Наравно, ни то није заувек у буквалном смислу речи. Једном ће се и то завршити, али видовњаци мисле да ће то њихово ново постојање трајати милионима година пре него што се заврши.

Нипошто не треба "престати бринути о умирању", бар то је дон Хуан утувио Карлосу у трећој књизи: стално треба имати на уму да нам је смрт ту, са леве стране, на дохват руке. Управо свест о смрти даје нашем животу снагу и мистерију. Што би рекли стари Латини: memento mori.

svasta sam citao od "mudrijaskih" :) knjiga ali kastanedu nisam.sinoc i evo ceo dan danas ne mogu da se odvojim od kompjutera citajuci i vasa razmisljanja i odlomke iz kastanedinih knjiga i razgovore sa njim.cak je malo falilo da odem do mamuta(za njega znam da radi nedeljom) i kupim bar dve knjige kastanedine(toliko sam impresioniran). a onda sam negde na cetvrtoj strani ove teme naisao na njegovo ucenje o reinkarnaciji i zivotu posle smrti i strasno sam se razocarao.tu nesto jednostavno ne stima.
1.osnov budizma i hinduizma je reinkarnacija koju ja shvatam kao dokaz bezgranicne ljubavi Boga prema coveku jer ma koliko gresili uvek ce nam biti data jos jedna sansa.izmedju ucenja Bude i Don huana ma koliko bio duhovno svestan i mocan definitivno biram Budu i Isusa.jer osnova hriscanstva je upravo ta bezgranicna ljubav.a sta imamo kao alternativu?vecno ce biti svesni samo carobnjaci dok ce ostali pre ili kasnije potpuno nestati(u medjuvremenu ce ziveti u nekoj vrsti sna nesvesni da su mrtvi, a oni napredniji ce biti svesni da su mrtvi ali ce i oni vremenom izlapeti :)).
2.kasteneda insistira na strahu od smrti.u pocetku mi je to delovalo mudro narocito jer je posledica svesnosti da cemo umreti ogromno postovanje zivota.jer ako znamo da vec danas mozemo umreti zivecemo danasnji dan nabolje sto mozemo kao da nam je zaista poslednji....

...ovo je sve lepo.problem je sto se don huan izgleda previse plasi smrti.u stvari ono cega se on plasi je sjedinjenje sa Bogom tj. orlom kako ga on naziva.zato su carobnjaci osmislili sistem da prevare Orla ,da ostanu vecno zivi.pa zar to ne pokazuje najgoru vrstu ega?a to je ego kojeg ni oni sami nisu svesni.ovo mi sve lici na objasnjenje tantre i joge koje je dao Kako hocu cini mi se..

.onaj ko praktikuje jogu (koja podrazumeva borbu) i pobedi u toj borbi steci ce vrhunski ego.upravo je to ego koji carobnjaci steknu.i kao sto dalje u tom postu pise, svaki ce yogi poricati da ima ego.i druga stvar koju je opet cini mi se rekao Kako hocu : njihova zelja za vecnim zivotom najverovatnije ce ih kad tad pretvoriti u letace.zamislite zaista u sta bi se pretvorili u toku svog vecnog postojanja?i nije li vrhunski egoizam zeleti takvu sudbinu za sebe cak i da se ne pretvorite u bica nalik letacima ako svi koje ste voleli propadnu(jer kastaneda kaze da imaju samo jednu sansu).

onaj ko misli samo na sebe i svoje spasenje ili kako god to kastaneda nazivao vrhunski je egoista iako to ne zna.e sad jeste on napisao svoje knjige kako bi pomogao ljudima da postanu carobnjaci ali koliko ce ljudi koje znate i koje volite zaista to postici u ovom zivotu?ja bih radije propao sa njima.

jedina stvar koja bi Kastanedu mogla da "izvuce" je skriveni cilj carobnjaka.jer kako sam shvatio oni ni o letacima nisu govorili javno dakle skrivali su tu informaciju jer su smatrali da nije pravo vreme za nju i da bi njeno objavljivanje donelo vise stete nego koristi.zar nije onda moguce da lazu narod da je ovo jedina sansa koju imamo i da nema reinkarnacije da bi se ljudi uplasili i ubrzali proces svog prosvetljenja?jer oni koji veruju u drugu sansu zaista se mogu opustiti i reci sebi da ce u narednom zivotu vise raditi na sebi.kao kada ja kazem sebi : ma nije vazno ucicu sutra iako sam trebao da pocnem danas :) i tako u nedogled.po meni samo bi ova laz inace potpuno nepotrebna i po meni cak stetna moze da izvadi Kastanedino ucenje.

3. jos jedna greska koju cini mi se pravi jeste sto odvajaju sebe od Orla.u pitanju je po meni pogresan dualizam jer kako je to opet Kako hocu lepo objasnio, sve je jedno.protiv koga se oni zaista bore, kome nude na dar svoju repliku tj. sa kim trguju, nadmudruju se ,kome placaju danak(orao se mora zadovoljiti necim???).jer kao svi smo duzni Orlu pa ce obicni ljudi propasti jer nemaju cime da trguju a carobnjaci su nasli rupu u zakonu.rupa u zakonu (Bozjem) ne postoji, carobnjak se posmatrajuci se kao nesto drugo i od Boga i od "obicnih" ljudi (a oni su kao nesto drugo neobicno) ustvari unizava i na kraju pada ma kolku moc stekao usput.(ne zaboravimo opet da su i letaci izuzetno mocna bica , opet tako jadna),setimo se samo price Stalkera o letacu koji je podvio rep kada se sa njim suocio.

i da zavrsim(izvinjavam se zbog opsirnosti .moraosam ovo da izbacim iz sebe), od svega sto sam ovde procitao najrealnije mi deluje tantra uz kombinaciju sa svim religijama i u ucenjima do koje covek moze da dodje a narocito sa pravoslavljem jer je sasvim moguce da smo se mi rodili u Srbiji bas zbog toga sto je pravoslavlje najpogodniji put za nas licno..mudrost je uvek u savetu mnogih , kako kaze jedna poslovica. ne verujte nikome i verujte svakome a najvise verujte svom srcu.

vidim da se mnogi ovde na Oshoa.kazete dobar je kastaneda ali osho je jos mudriji.a ja mislim da je osho mnogo opasniji nego kastaneda.evo zasto je osho lazni prorok.gledao sam na youtube njegova predavanja i nadam se da se slazete da osho jeste u svom elementu tek ako ga gledate.jer jedino na taj nacin mozete doziveti njegovu harizmu i smejati se njegovim salama.ali na taj nacin mozete videti i neke druge stvari.1.pogledajte njegove oci(obrve narocito).da li su to obrve coveka koji je doziveo prosvetljenje.u njma nema blagosti.oci su ogledalo duse.2.on tvrdi da je doziveo prosvetljenje(zna i tacan dan kada se to desilo i drvo pod kojim se to dogodilo).inace ovo sa drvetom sto ocigledno aludira na Budin slucaj jos vise radja u meni sumnju,a evo zasto ja mislim da on laze nas ili jos gore da laze samog sebe.to je nacin jegovog zivota: sex ali jos vise :nakit koji nosi,kola u kojima se vozi(procitao sam podatak iz njegove biografije da je u trenutku smrti imao oko 90 rols-rojseva).e sad vecina je u ovom trenutku pomislila :"o cemu prica ovaj? pa sustinja Oshovog ucenja je upravo u tome.U raskidu sa licemerjem, u nesuprotstavljanju nagonima.ako covek oseca pozudu a pravi se da je nema ona ce se ispoljiti kao nesto mnogo gore."ja se sa ovim delom ucenja koje inace nije originalno Oshovo u potpunosti slazem.to po mom misljenju jeste najbolji nacin za dolazenje do prosvetljenja.
problem je medjutim u tome sto je Osho VEC na taj nacin dosao do prosvetljenja.on je vec Probudjeni -Buda.ljudi ocigledno ne razumeju da u je cilj i znak prosvetljenja upravo u iskrenoj askezi, u iskrenoj "ne-zelji".otkud onda pitam ja vas kod ovog laznog proroka jos uvek ta zelja?Kastaneda je barem carobnjak,covek koji je resio da postane Buda, ne tvrdi da to jeste.on je barem u tom delu iskren.Osho je neiskren u celini.Osho i Kastaneda medjutim imaju isti cilj: da ostanu odvojeni od svih ostalih dusa.
Osho je opasniji i zbog jedne druge stvari. a to je njegovo poricanje postojanja Boga.on kaze da Zna da Bog ne postoji.pogledajte njegovo predavanje na youtube na temu : Bog nije mogucnost vec problem pa cu vam reci ako zelite zasto je to tipican sofizam(i onako mi je post predugacak).pored toga on se bukvalo sprda sa Bogom(kada bi postojao).mislim da njegove recenice o tome da je Sveti duh silovao Bogorodicu, i da Sveti Duh predstavlja testise Boga mora da navede na razmisljanje svakog coveka otvorenog za istinu ko je zaista Osho.tu je i predavanje o potrebi unistavanja porodice i braka.cak je i njegovo predavanje o potrebi ukidanja drzavnih granica jer su svi ljudi braca ma koliko na prvi pogled izgledalo humano u stvari opasno i verovatno zlonamerno.poledajte i ako zelite objasnicu zasto.

...ovo je sve lepo.problem je sto se don huan izgleda previse plasi smrti.u stvari ono cega se on plasi je sjedinjenje sa Bogom tj. orlom kako ga on naziva.zato su carobnjaci osmislili sistem da prevare Orla ,da ostanu vecno zivi.pa zar to ne pokazuje najgoru vrstu ega?a to je ego kojeg ni oni sami nisu svesni.ovo mi sve lici na objasnjenje tantre i joge koje je dao Kako hocu cini mi se..

totalno pogresno.pravi ranici se u opste ne boje smrti,jer znaju da moze da dodje kad-tad,i zato zive zivot punim plucima i stalno se boreci.tako je i sa don huanom.i definitivno se ne plasi da se sjedini sa orlom (bogom) .nasa svest potice od svesti orla,to je kao kad bi se kap vode plasila da se sjedini sa okeanom.to smo MI.i ne radi se o prevari orla,sam orao je pruzio sansu.ali,sansu da dobijes besmrtnost u koliko se boris.ego tu nema nikakvu ulogu,jer cim imas ego ispadas iz igre.treba da budes potpuno ravnodusan,jer i ako si izabran,to je slucajno,na kosmickoj nagradnoj igri,a ne zato sto si ti sav poseban u odnosu na druge.ravnodusan,ljubazan i nemilosrdan u borbi.zato kazem,cituckaj stivo... :) teorija ne vredi apsolutno nista.a i kastanedu ces da shvatis kad dozivis prakticno,i samo tada.puno uspeha zelim!

Napasnik,uzmi prvo procitaj Kastanedine knjige.Tako najbolje mozes da vidis sta Kastaneda zaista kaze.Ovako izvodis zakljucke na osnovu tudjih reci zasnovanih na pogresnom shvatanju ili ne shvatanju.Pozdrav!

ja sam i sam napisao da nisam citao njegove knjige.zatop i nisam kritikovao ono sto se u njima nalazi.ono sto sam kritikovao jeste ono sto je Kastaneda izneo u nekim svojim predavanjima koje je Stalker bio ljubazan da okaci na ovoj temi.i da nabavicu i knjige jer sam siguran da iz njih ima mnogo sta mudro da se nauci.
ja nisam rekao da je celo kastandino(don huanovo ucenje) pogresno.ali cini mi se da ima lose temelje ili mozda pre,los krajnji cilj.do ovog zakljucka dosao sam citajuci njegova predavanja.e sad , da bih znao da li je moj instinkt u pravu ili ne moracu da procitam sve.znam ja to :)

.nasa svest potice od svesti orla,to je kao kad bi se kap vode plasila da se sjedini sa okeanom.
da to i jeste sustina moje kritike.jer iz predavanja sam zakljucio da carobnjaci ne zele da se sjedine sa orlom.moje pitanje je zasto?moj odgovor je: jer se plase sjedinjavanja, plase da izgube svoju individualnu svest. to nije nista drugo nego egoizam koga oni nisu ni svesni.zato je i tuzno to ucenje.

Back