Antropologija: Kastaneda

:eek: Pitanje za sve : Dali devocijska duhovnost stvara prostor u kojem praktikant vere može zanemariti jasnoću i sigurnost kao drugog neprijatelja na putu znanja? Ili sva tvrda i dogmatska učenja ostvaruju isti utisak na svest verujućeg? Ili sam ja jednostavno glup?

Ako
bismo sledbenike duhovnih ucenja predstavljali kao kuvare il kuvare pripravnike, koji zgotovljuju jela po duhovnim receptima (ucenjima), mozemo li o receptima (ucenjima) pravilno prosudjivati po kuvarskim i pripravnickim jelima?

Ne, nisi ti ni jednostavno, ni slozeno glup.

Samo ponekad sretnes dlaku u tudjem jelu (postu) ... koju sam, nesvesno i neprimeceno od sebe, iscupas iz sopstvene glave i na brzaka cusnes u jaje, ... a onda ti se posle gadi ... kuvar ...

Al, vadi te to sto si za SINERGIJU :)... i sto si gurman ...:)

Ako
bismo sledbenike duhovnih ucenja predstavljali kao kuvare il kuvare pripravnike, koji zgotovljuju jela po duhovnim receptima (ucenjima), mozemo li o receptima (ucenjima) pravilno prosudjivati po kuvarskim i pripravnickim jelima?

Ne, nisi ti ni jednostavno, ni slozeno glup.

Samo ponekad sretnes dlaku u tudjem jelu (postu) ... koju sam, nesvesno i neprimeceno od sebe, iscupas iz sopstvene glave i na brzaka cusnes u jaje, ... a onda ti se posle gadi ... kuvar ...

Al, vadi te to sto si za SINERGIJU :)... i sto si gurman ...:)

Savršen odgovor :) :rumenko:

Gurman zna i bira šta jede čak i kombinaciju začina, a gladan ne razlikuje kavijar od popare :D

Ajd, kad si n avalio ...:)

Nego,
i gurman može biti gladan, a gladanac bilo koje fele ne razlikuje kavijar od popare samo ako ih nije ... kušao ...

Problem
je u tome što poneki duhovni recepti sadrže malo il previše začina, ili možda štetne, škodljive pa čak i otrovne sastojke, i što kod nekih jela proces varenja može trajati godinama, pa se šteta otkrije kasno, il prekasno, ... il se čak nikad i ne otrkije ...

Istina je
da gurman zna šta jede i bira, al da bi gladanac postao gurman mora imati apetit, i mora lično iskušavati raznorazna jela i raznovrsne recepte i đakonije (niko mu ne može preneti il prepričati ukus) ...

....

Nego,
kad smo već kod rane, da te usput pitam:

Dišeš li išta sporije dok žvaćeš toltečku il kakvu drugu ranu?
I uopšte, jesil svestan kako dišeš, dok ništa ne žvaćeš?

(Čini mi se da je disanje jako važno za dobru probavu i dobar apetit, a o tome toltečka učenja ne sadrže ni mrvicu)

Ajd, kad si n avalio ...:)

(Čini mi se da je disanje jako važno za dobru probavu i dobar apetit, a o tome toltečka učenja ne sadrže ni mrvicu)

Ajd sad kad si navalio :) Rekapitulacija kao osnovna vežba i svima dostupna ima precizne upute o disanju. I to disanje mi je pomoglo i na telesnom nivou pa sam i dobio objašnjenje od Egodijagnostičara, čini mi se. Na učenju don huana o tome piše.
To je i jedino moje praktično uvažavanje tvoje tvrdnje da je disanje prilično važno.
Verujem da se na tom polju može prilično praktikovati bez obzira kojem učenju praksa pripadala.:)

Nego,
kad smo već kod rane, da te usput pitam:

Dišeš li išta sporije dok žvaćeš toltečku il kakvu drugu ranu?
I uopšte, jesil svestan kako dišeš, dok ništa ne žvaćeš?

Svesnu upotrebu disanja sam praktikovao u sprtu, to je priićno prost način upotrebe ,tačno rečeno, drugačije ne može ako takmičar želi da uspe pokušaj (dizanje tegova). primenjivao sam pravilno disanje i upražnjavajući jogi vežbe stim što sam se držao isključivo vežbi koje ojačavaju ledja neke više instance doživljaja od joge nism tražio. disanje daje neku potpunost vežbi i te vežbe daju odlične rezultate oko sanacije povrede leđa(povreda je i nastala od dugogodišnjeg dizanja tegova). I ne izbežan način disanja u vežbama rekapitulacije. To će reći da je moja upotreba svesnog disanja minimalna i sporadična. Umalo da zaboravim :jedan seljak me naučio da nalgo isteram dah iz pluća kada udaram sekirom i uverio sam se da je tako udarac mnogo učikonvitiji.:)

Pa bih te zamolio a ti vidi kome i šta možes da kažeš o disanju:)

Ovako kontam:

U toltečkoj kuhinji,
barem onoj koju nam servira maestro Huan, disanju se ne poklanja bilo kakva pažnja, osim malčice u tehnici rekapitulacije (ali i tamo više kao sporedan začin).

A meni
sve miriše da disanje može biti jedan od glavnih začina koji snažno pospešuje sinergično dejstvo onih najvažnijih sastojka čarobne čorbe samospoznaje: volje, svesti i pažnje, i da je kontrola
disanja najjednostavniji, najdostupniji i najefikasniji put do uspostavljanja čvrste unutrašnje samokontrole, generisanja, balansa, kontrole i upravljanja nesvesnim energijama (alhemijskog preobražaja tonalnog u nagulano) ..., s tim što nisu zanemarljivi ni sporedni tonalni efekti: dobro zdravlje, vitalnost i dug život.

(Po ćaršiji se prića da oni što sporije dišu, duže živu ;)) ...

Nego, ako (i kad) tonal (ego) nije svestan disanja, KO tada diše?

Dal je to ono što zovemo nesvesno (Nagual)?:roll:

Pa, majka, znas ono, pocela skolica,deca isla po sveske, knjige, pa u skolicu prvi, drugi dan, u klupi sa sve EGOM..., nema se vremena za forum, pa zar od pocetka neopravdani? C,c,c,c..
Proso prvi cas, naucili jarici padanje sa brvna, drugi cas - plivanje, treci, ajmo i cetvrti, na redu je kak' naci druga svoga u snu/astralu? Kako bit' siguran da je on/ona, a kak' izbeci neku kao zabludu tamo/vamo?
Ajmo uciteljice, udah, izdah, par puta, koliko treba, u skladu sa sinergijom, pa pred tablu.

To je samilost i saosećanje, pomoći nekome, makar ga odvraćati da ne bunari zadovoljstvo u prškanju po izmetu i čmaru, a ne ga gurati u taj izmet u ime tobožnje slobode (koja ironija!). Kakve slobode, slobode da se bude grešan, slobode da se degradira? Moža ako hoće po slobodi svoje volje, ali ne i da mu ja to odobrim, da budem saučesnik, bože sačuvaj! - Sve mu je dopušteno ali mu nije sve od koristi i ne vodi sve dobrobiti. Da se takonešto odobrava u ime slobode, liberalizacije, "poluitičke korektnosti" - nema tog razloga ni stvarnog ni prividnog, serviranog zamenom reči i teza od belosvetskih zamlata. Izvrtanje vrednosti i ljudskosti naglavačle. Obična slepa sentimentalnost bez i trunke dobronamernosti i mudrosti, samo zaodenuta u odore tobožnje slobode, dok se robuje najodvratnijim porocima i gresima.

A gde sam to neku konkretnu osobu kritikovao? Govorim o pojavi a ne o nekim konkretnim osobama koje su joj nosioci. rekoh "Ne, ne radujem se tom zlu, odvratno mi je" Kažem da je to zlo odvratno, a jel nije? Da, i peofilaija i zoofilija i nekrofilija i homoseksualnost su mi odvratni - te zle pojave, ne neka konkretna osoba, a pogotovo ne duše, jer duše su uvek čiste. Već rekoh da kako će neko koristiti vlastitu seksualnost je njegova privatna stvar, al to ne znači da je nemam, ne mogu ili ne smem imati stav o POJAVAMA uključujući i pojave raznoraznih razvraćenosti ljudske prirode i uljučujući odvratnost prema odvratnom, niskom, smrdivom, odbojnom kao i prema privlačnom, uzvišenom, čistom. A šta u tim pojavama ima lepo? Jel tebi tu ima nešto lepo, uzvišeno, plemenito, poželjno? Ne nalazim u samim tim pojavama ništa od toga, osim što su bića koja su se uplala u njih izvorno lepa i čista. Nije čak ni neutralno - odvrano je demonsko izrugivanje ljudskošću.

Znaš i dijamant je izvorno i čist i lep, al kad je prekriven izmetom, iako on suštinski ne postoaje prljav ili sam po sebi odvratan - taj prekrivač čini da, dokle god je on prisutan i dokle god se ne očisti, da je taj konglomerat - odbojan. Sam dijamant je i dalje privlačan al ne izmet kojim je prekriven! A zbog čega bi bilo odvratno? Pa svakom ko je sposoban da napravi razliku, a pravljenje razlika (viveka - sposobnost da se napravi razlika između istinitog i neistinitog, duha i materije) je odlika inteligencije (buddhi), jasno je zašto i šta je tu odvratno. Znati razliku između povoljnog i nepovoljnog, dobrog i lošeg, zla i dobra.... je od suštinske važnosti za napredak iz neznanja i strasti ka vrlini, a bez vrline, utemeljenja u vrlini čovek se ne može izbaviti iz materijalnog postojanja, od smrti, starosti, bolesti, patnje, bede, teskobe... Sasvim nebitno što su te razlike na čisto duhovnom nivou bemislene, ne postojeće, tamo ih nema, jer je tamo sve čisto, jer ovde govorimo o onima koji su zarobljeni u materijalnom postojanju. Jel ti to nije dovoljan razlog? Svako ljudsko osećanje, pa čak i mržnja i zavist mogu pozitivno da se iskoriste, samo osećaj pakosti nema pozitivnu svrhu, to je osećaj koji postoji samo u materijalnom svetu, nema ga u duhovnom, taj osećaj je jedini osećaj koji nema i ne može imati pozitivnu primenu, stoga on mora da se, ako ga neko ima - leči, dok ostala osećanja ne treba lečiti već samo valjano usmeravati, da ne bi bila hrana zlu i prepreka na putu samo-spoznaje.

A šta ti predlažeš da nemam svoja osećanja, da ih potiskujem i da zanemarim inteligenciju (viveku - diskriminaciju/u pozitivnom smislu te reči/, sposobnost pravljenja razlika! ;) Jel to?

’’Veoma mnogo želimo da vam pomognemo da se setite svoje uloge u umeću dopuštanja, jer promišljeno razumevanje i primena ovog zakona objedinjavaju sve. Drugim rečima, zakon privlačenja prosto postoji, razumeli vi to ili ne. Uvek reaguje na vas i daje vam tačne rezultate, koji se uvek podudaraju sa onim o čemu razmišljate. Ali promišljena primena umeća dopuštanja iziskuje da budete akutno svesni toga kako se osećate, kako biste mogli da odabereta pravac svojih misli. Razumevanje ovog zakona odredjuje da li stvarate namerno ili po automatizmu.

Ono što podrazumevamo pod umećem dopuštanja jeste sledeće: Ja sam ono što jesam i zadovoljan sam time. A vi ste ono što jeste, i mada se to možda razlikuje od onoga što sam ja, takodje je dobro...Zato što sam kadar da se usresredim na ono što želim, iako su razlike koje postoje medju nama drastične, ne trpim negativne emocije jer sam dovoljno mudar da se ne usresredjujem na ono što mi stvara nelagodu. Budući da primenjujem umeće dopuštanja, shvatam da u ovaj fizički svet nisam došao da bih naterao ostale da slede ’’istinu’’ koju ja smatram istinom. Nisam došao ovamo da podstičem konformizam ili istovetnost – jer sam dovoljno mudar da shvatim da u istovetnosti, u konformizmu, nema raznolikosti koja podstiče kreativnost. Usresredjujući se na postizanje konformizma, usmeren sam ka okončanju umesto ka nastavljanju stvaranja.

Prema tome, umeće dopuštanja je apsolutno esencijalno važno za nastavak ove vrste, ove planete i ovog univerzuma, a taj nastavak omogućen je iz šire perspektive izvora. Vi, iz svoje fizičke perspektive, možda ne dopuštate ovu ekspanziju, a kad je ne dopuštate, osećate se loše. Kad ne dopuštate ni drugima, takodje se osećate loše.

Kada vidite situaciju koja vam smeta i odlučite da nećete učiniti ništa da bi ste je zaustavili ili promenili, tada tolerišete tu situaciju. To se mnogo razlikuje od onoga što podrazumevamo pod dopuštanjem. Dopuštanje je umeće pronalaženja načina da stvari posmatramo na način koji i dalje omogućava povezanost sa vašim unutrašnim bićem. Postiže se selektivnim izborom podataka iz vaše vremensko-prostorne stvarnosti i usresredjivanjem na ono što vam prija. Korišćenje vašeg emocionalnog sistema za navođenje pomoći će vam da odredite pravac svojih misli.
Da li bi trebalo da se zaštitimo od tuđih misli?

Dobro pitanje. Upravo zato kažemo da pre no što shvatite zakon dopuštanja, morate prvo da razumete zakon privlačenja i umeće promišljenog stvaranja. Jer, ako ne shvatite na koji način vam nešto dolazi, tada se toga bojite. Ukoliko ne shvatite da drugi ne mogu ući u vaše iskustvo ukoliko ga ne pozovete u njega, naravno da će te se, u tom slučaju zabrinjavati zbog onoga što oni rade. Ali kada shvatite da ništa ne može da uđe u vaše iskustvo sem ako to niste pozvali svojom mišlju – emocionalnim razmišljanjem i velikim očekivanjem – tada to nećete ni dobiti osim ako ne ostvarite ovu delikatnu kreativnu ravnotežu.

Kad shvatite ove moćne univerzalne zakone, više nećete osećati potrebu za zidovima, barikadama, vojskama, ratovima i zatvorima; naime, znaćete da ste slobodni da stvarate svoj svet, onakav kakav želite da bude, a njihovi izbori ne prestavljaju pretnju za vas. Bez ove spoznaje, ne možete uživati u apsolutnoj slobodi.

U ovom fizičkom svetu, postoje stvari sa kojima ste u apsolutnom skladu, kao i one sa kojima ste u apsolutnom neskladu – a ima pomalo od svega između. Međutim, niste došli da uništavate ili potiskujete ono sa čime se ne slažete, zato što je to nešto što se neprestano menja. Umesto toga, došli ste da identifikujete, iz časa u čas, segment po segment, iz dana u dan, iz godine u godinu, ono što vi želite, i koristite moć svojih misli da se usresredite na to i dopuštate zakonu privlačenja da vam to privuče.‚‚

Poslednja izmena:
‚‚Razlog zašto većina nije voljna da dopušta ono što drugi rade jeste to što, budući da ne razumeju zakon privlačenja, pogrešno veruju da neželjeno iskustvo može da se prikrade ili uskoči u njihovo iskustvo. Dok proživljavaju nepoželjna iskustva ili vide druge da to čine, pretpostavljaju da pretnja mora biti stvarna budući da niko ne bi namerno odabrao ta ružna iskustva. Pribojavaju se da će to da se proširi na celokupno njihovo iskustvo ako se drugima dopusti da se tako ponašaju. U svom nerazumevanju zakona privlačenja, osećaju se defanzivno i ranjivo, zbog čega se podižu zidovi i okupljaju vojske, ali uzalud. Zato odbijanje ovih neželjenih stvari privlači samo još više istih.

Ne govorimo vam ovo da biste mogli da oslobodite svoj svet od njegovih kontrasta, jer je baš onaj kontrast koji biste želeli da eliminišete odgovoran za sve što jeste. Ove reči nudimo zato što razumemo da je vama moguće da živite radosnim životom usred sve te postojeće raznolikosti. Nudimo vam ih da bismo vam pomogli da nadjete ličnu slobodu koju ćete doživeti samo onda kada shvatite i primenjujete zakon univerzuma.‚‚

‚‚Zakon privlačenja‚‚
Ester i Džeri Hiks

Pozdrav svima....Morao sam da se umesam....Ove pidike sto vam 'ove' dve drze baziraju se na kvantnoj fizici....To sam zimus opisivao pisuci o knjizi TAJNA..IMA U ARHIVI KRSTE a ako vas zanima googlajte KVANTNA MEHANIKA I ZAKON PRIVLACNOSTI...Nisam mogao da otrpim ove plagijate..Izvinite i pozdrav...

Poslednja izmena:
Don Huan kaže svom zaprepašćenom učeniku:

" Ono što ti nazivaš svojim razumom uopšte nije tvoj razum. Čarobnjaci su uvereni da je naš razum strana tvorevina, koja je svakom od nas usađena.
Uzmi to za sada samo na znanje, bez daljih objašnjenja ko nam ga je usadio i kada se to dogodilo."

U predavanjima proteklih godina, Kastaneda je ipak počeo da otkriva pojedinosti o tom procesu i za njega zaslužnim bićima - uprkos Don Huanovom jasnom upozorenju: "Ako sa tim izađeš u javnost, onda će te stvarno spaliti." Pri tom nije sasvim jasno da li je mislio na lomaču za svog učenika ili na simboličko ili čak i stvarno spaljivanje njegovih knjiga. U svakom slučaju sasvim je dobro znao da se u ovom delu njegovog nasleđa radi o nečemu, što ne samo da niko ne bi trebalo, nego i ne želi
Otkriti znanje znaci prestati znati a prestati znati znaci povratak u raj.Zasto stalno pitate nesto?

Poslednja izmena:
U predavanjima proteklih godina, Kastaneda je ipak počeo da otkriva pojedinosti o tom procesu i za njega zaslužnim bićima - uprkos Don Huanovom jasnom upozorenju: "Ako sa tim izađeš u javnost, onda će te stvarno spaliti." Pri tom nije sasvim jasno da li je mislio na lomaču za svog učenika ili na simboličko ili čak i stvarno spaljivanje njegovih knjiga.

Nije mislio ni na jedno od ta dva, probaj opet.

Pa spalise mu jetru meskalinom ili ti cim drugim,nije bitno ode ON u vecna lovista.Mada toliko edukovan i mocan nije sasvim skapirao sa cim(kim) ima posla.
Lepo nas narod kaze ko s djavola tikve sadi o jetru mu se biiju,sala mala.:worth:

Pa ako mislis da je otisao u "vecna lovista" kao sto se to kaze za obicne ljude - silno gresis.

Drugo, on nije umro ni od kakvih problema sa jetrom, to je bila prica za ovcice koje ce da poveruju u takvu glupost, i trece, cik pogodi - nije ni umro. Naprotiv, "zivlji" je od svih koji su se ikada pojavili na ovom forumu.

Onu izreku ne razumem.

Back