Antropologija: Kastaneda

Da, dok se ne razbije tabu.

Kakav tabu? Nema tu nikakvog tabua, prosto ako neko hoće biti ozbiljan u duhovnosti neophodno je da živi u celibatu. To je opšte poznat stav svih ozbiljnih duhovnih praksi, uključujući i ovo što je predstavio Kastaneda.

Naravno da nije uzaludno.
Nije uzaludna ni tantra. Samo koliko je slicna sa drugim meditacijama (sve je u osnovi sadasnjeg trenutka i unutrasnje tisine, a onda krece podizanje "energije" kroz cakre.

U tantri nema izbacivanja semena. I onaje namenjena za one koji ne mogu da žive u čistom celibatu, da bi mogli dobili šansu da tu svoju neodoljivi sklonost pokušaju nekako preobratiti, kada već ne mogu da joj odole.

I sam znas da je seks, kad se banalise totalno, jedna fizicka aktivnost slicna trcanju/plivanju, sa jednim velikim fizickim zadovoljstvom na kraju. Neko vise voli da trci, a neko da jebbe. Da li cete unositi "osecaje" u jedno ili drugo, vas je izbor, i dali cete se totalno prepustiti nekoj od tih fizickih kretnji sa svim ukljucenim culima ili za vreme aktivnosti mastati, razmisljati o necemu, opet je vas izbor.

To sam već objasnio, po slobodi volje kako ko hoće, a po prirodi stvari samo onako kakva ta stvar po sovjoj prirodi jeste. Niko nikom ne obranjuje slobodu volje, al nemoj da mi meša svoju ličnu slobodu volje i hirovitost sa stanjem stvari kakve jesu, a da bi nekako pokušao prilagoditi stvarnost svom hiru da se ne bi osećao kao neko ko čini protivprirodnu delatnost. Nek radi šta ga volja sa sobom al ne da svoju izvrnutost predstavlja kao tobož pravu i zdravu prirodnost.

A to što se tiče pogleda na seks kao naprostu fizičku aktivnost sam već citirao Huana

„Snošaj je uvek darivanje svesti, iako to darivanje ne mora da bude ujedinjeno“, nastavio je.“Zračenja u čahurama ljudskih bića ne znaju za snošaj iz zadovoljstva.“
Henaro se preko stola nagao prema meni iz svoje stolice i rekao mi tiho, tresući glavnom da bi naglasio:

„Nagual ti govori istinu“, rekao je i namignuo mu.“To zračenja zaista ne znaju.“

Don Huan se borio da se ne nasmeje i dodao je da čovek greši što dela nimalo ne poštujući tajnu postojanja i što veruje da je toliko uzvišen čin darivanja svesti i života samo fizička akcija u koju čovek može da se upušta kad god mu se prohte.

i u potpunosti se slažem s njim u tome.

Kakav tabu? Nema tu nikakvog tabua

Nisi me razumeo u vezi upotrebe reci tabu. A ja necu da dalje objasnjavam.

A to što se tiče pogleda na seks kao naprostu fizičku aktivnost sam već citirao Huana

„Snošaj je uvek darivanje svesti, iako to darivanje ne mora da bude ujedinjeno“, nastavio je.“Zračenja u čahurama ljudskih bića ne znaju za snošaj iz zadovoljstva.“
Henaro se preko stola nagao prema meni iz svoje stolice i rekao mi tiho, tresući glavnom da bi naglasio:

„Nagual ti govori istinu“, rekao je i namignuo mu.“To zračenja zaista ne znaju.“

Don Huan se borio da se ne nasmeje i dodao je da čovek greši što dela nimalo ne poštujući tajnu postojanja i što veruje da je toliko uzvišen čin darivanja svesti i života samo fizička akcija u koju čovek može da se upušta kad god mu se prohte.

Hajde sada bez ikakvih citata, bilo Huana, Henara, nekih indijskih Baba i tako to, kazi kako si ti ustanovio da "zracenja" ne znaju ili znaju bilo sta?
Opisi nesto iz licnog iskustva, kako to sex utice na tvoju duhovnost i na koji nacin te ogranicava. Sta to ne mozes duhovno, svetovno,.....itd.

Može u samoobmani kako god da je nekome hir, al u istini je drugačije. U tome se i sastoji iluzija, interpretaciji istinitosti kakva ona nije.

:zzzz: :whistling:

Nikad ne možeš biti siguran da li je neko biće spoznalo istinu ili nije. Spisi kažu: onaj ko je spoznao istinu ponaša se ovako ili onako. Ali to je samo verodostojnost ponašanja. Ne verodostojnost spoznaje istine.. Spoznaja istine je lični doživljaj. I da smo oboje spoznali istinu kako bi znao da je moje spoznato isto što i tvoje?

Poslednja izmena:
Poigravala bi se rečima, al si nevešta. :cmok:

Ništa tu nije odsečeno već upravo stoji na svom pravom prirodnom mestu. Seks kod ljudi je neodvojiv od začeća po prirodi stvari, i kada ga neko koristi u tu svrhu to mu je njegova prava svrha i mesto, bišta on tu ne izbacuje i ne odseca. A kada se na kojekakve veštačka načine iz seksa izbacuje začeće, e onda je to sečenje jednog dela celine čime se uništava i sama celina, postajući nešto što ona po svojoj prirodi nije, ali je u okviru slobode volje pojedinca, no ne bez odgovarajući reakcije na takvu akciju.

Vidiš, kako prosto deluje mehanizam samoobane kada je čovek vezan za nešto, tako se mi obanjujemo i u mnogočemu drugome.

Čovek može biti vezan i za nešto što je ‚‚ biti ozbiljan u duhovnosti‚‚. Ja nisam vezana za seks. Mogu ga imati, ali i ne moram. A ti si se vezao za celibat iako : ‚‚ ja bih voleo da mogu da karam lepojke kad god mi se d**** al neki drugi deo mene mi kaže neke druge stvari u vezi sa tim.‚‚ Koji to drugi deo tebe govori? Samo jedan deo tebe ‚‚ume‚‚ da govori. Onaj koji obmanjuje. Meni tu nešto ne miriše na dobro. Ali...poštujem slobodnu volju pojedinca..:)

PS. Da sam nevešta ne bi me zvali vešticom :zcepanje:

Ne baš svi, al danas, ogromna većina. ;)

Hoćeš reći da nema razlike između homoseksualnosti i heteroseksualnosti ili između grešne heteroseksualnosti i homoseksualnosti? Ovo drugo je donekle uredu (ni to nije ni blizu sasvim isto,), ono prvo nije. A dal je ista perverzna heteroseksualnost i pedofilija, nekrofilija, zoofilija...?

U heteroseksulanom telesnom odnosu postoji blagosloven, božanski aspekt , začeće novog života, darivanje svesti, u ljubavi između dvoje bića suprotnog pola i iz ljubavi prema tom trećem. U homoseksualnom telesnom odnosu ne postoji apsolutno ni jedan zdrav, prav, i normalan aspekt (ostale gorespomenute neću u tom kontekstu ni da spominjem jer je sramota dovoditi ih u ma kakvu vezu). To je prosto čin sebičnog pervertovanog čulnog zadovoljstva. Dakle, heteroseksualan telesni odnos sadrži u sebi aspekt božanskog , a homoseksualni apsolutno ne, ni teoretski, u njemu tako nečeg nema ni potencijalno. Tako da je reč “tobož” sasvim primerena, budući da se nešto neprirodno, nemoralno…. hoće predstaviti kao “tobož” prirodno i kao varijanta uobičajenog pa stoga i prihvatljivog društveno-moralnog ponašanja. Dok je istina da zapravo ni već, u sekularnim društvima, prihvaćeno seksualno ponošanje heteroseksualaca nije ni prirodno ni moralno - tu si posve u pravu kada primećuješ da Dronjo nema šta da osuđuje Krpana, jer je Dornjo i omogućio, bio predhodnica, ohrabrio, dao osnovu, Krpanu da bude Krpan time što je on postao Dronjo. Al samo verodostojno duhovno učenje nikada nije bilo Dronjo, pa eto sad može da osuđuje ponašanje Krpana, kao što je osuđivalo i hirovito srljanje Dronja u dronjke, (ne njegovu tendenciju ili opredeljenje, već upuštanje u delatnost na koje ga ta tendencija navodi, jer ako ne može da bira opredeljenje (što takođe u ogromnom broju slučajeva nije tačno i predstavlja samo lažno opravdavanje), može da bira delatnost, kao što i svako ko je hteroseksualan može da se i pored svoje sklonosti ograniči od upuštanja u pervertnu seksualnost. Ili pak ako hoće živi u potpunom celibatu. To je samo prosta perfidna igra reči, gde se reč “greh” zamenjuje rečima “opredeljenje”, “životni stil” zarad tzv. “političke korektnosti” Ne postaje greh nešto drugo ako se zameni njegov naziv.
A ko ih drži u zabludu? - svakako ne ja i svakako ne, vidimo, verodostojna duhovne učenja, (mada se demoni pokušavaju kroz pojedince u okviru tih učenja ušunjati na mala vrata sa svojim perfidnim i lukavim spletkama, no to nema veze sa učenjem, već opet sa neuspelim pojedincima u okviru učenja). Dovode ih u zabludu belosvetske zamlate, koje bi zarad svoje uskogrudosti, sitnošićardžijskog mentaliteta (da ne kažem, zarad svojim masnih i debelih ******) i ćaću svog prodali a ne nešto drugo.

Normalan seks je seks između muškarca i žene u braku iz ljubavi zarad potomstva. (tačka) :mrgreen:

Ko neće tako može kako mu god volja, i da u skladu s tim izborom ima i posledicu tj ,rekaciju date akcije (jel, kad se neko prejede ne može a da nema makar tegobe i neprijatnosti u vezi sa tim, nije da mu neko stoji nad glavom sa štapom pa kad se prejede lupi ga po glavi, prosto to je prirodna posledica prejedanja, to je karma, zakon akcije i reakcije, svaka akcija ima odgovarajuću joj reakciju, to ne može biti drugačije i ne može da se izbegne jer je jedno sadržano u drugom, neraskidivo povezano lice i naličje iste stvari. A svako je odgovoran za svoja dela i svoj izbor po slobodi volje.

Bas volim Boga sto je ovako kreirao univerzum pa i nas,kako god sve je stvorio ON a sto on stvori meni nije strano.Zabrane su posle kreirali Ljudi da bi upravljali jedni drugima.Bog nas voli i dao nam je slobodu izbora sta god izabrali mi smo njegova deca.I kad gresimo to nam je dato da bi ucili,svaka greska korak blize Njemu.Ako je sve jednom pocelo tako sto je OM zavibrirao Akasom i ako znamo da ce se sve opet tamo zavrsiti i tako u bezkonacnost.Znaci sve ovo se desavelo bezbroj puta i desavace se jos bezbroj puta ,cemu frka pa svi ce mo nauciti svije lekcije kad nam dodje vreme:heart:

Ne baš svi, al danas, ogromna većina. ;)

Hoćeš reći da nema razlike između homoseksualnosti i heteroseksualnosti ili između grešne heteroseksualnosti i homoseksualnosti? Ovo drugo je donekle uredu (ni to nije ni blizu sasvim isto,), ono prvo nije. A dal je ista perverzna heteroseksualnost i pedofilija, nekrofilija, zoofilija...?

U heteroseksulanom telesnom odnosu postoji blagosloven, božanski aspekt , začeće novog života, darivanje svesti, u ljubavi između dvoje bića suprotnog pola i iz ljubavi prema tom trećem.

Ne ložim se na razlike. Hteo sam, prihvatajući tvoju tvrdnju o seksualnosti i njenom upražnjavanju, da se nadopunim a uz pomoć termina o "energiji" iz don Huanovog učenja,prirodno zar ne;). Pa sam ustvrdio da hetero nemaju pravo da proganjaju homo jer gube jednako upražnjavajući seks a ne uvažavajući blagosloven božanski aspekt.
Ja sam taj aspekt uvažio samo dva puta a ti:per:? I oba puta toga nisam bio svestan:rotf: :sad2:
I dao sam se u potragu za razlikom za koju kažeš:"hoćeš reći" :) I reći ću ti: homoseksualno orijentisani gube manje energije upražnjavajući "redovne" ljubavne aktivnosti. I to te preko potrebane energije da bi se shvatilo i sa tim živelo, da bi se bilo duhovan. Iz tog razloga se lako uhvati pomama u nesigurnom hetero društveno prihvatljivom okruženju za različitim vidovima proganjanja.
A dece nema.

Deca životinje i leševi imaju smanjenu svesnost ili nikakvu i zbog toga je to kriminal najgore vrste i nije mesto "o tome" kada se govori o homo. A ni hetero jel?:worth:

Bas volim Boga sto je ovako kreirao univerzum pa i nas,kako god sve je stvorio ON a sto on stvori meni nije strano.Zabrane su posle kreirali Ljudi da bi upravljali jedni drugima.Bog nas voli i dao nam je slobodu izbora sta god izabrali mi smo njegova deca.I kad gresimo to nam je dato da bi ucili,svaka greska korak blize Njemu.Ako je sve jednom pocelo tako sto je OM zavibrirao Akasom i ako znamo da ce se sve opet tamo zavrsiti i tako u bezkonacnost.Znaci sve ovo se desavelo bezbroj puta i desavace se jos bezbroj puta ,cemu frka pa svi ce mo nauciti svije lekcije kad nam dodje vreme:heart:

Dok sam god na ovom mestu biću u okvirima ovih "redova" , a da nisam ne bih ni bio:) sa sve :heart:

Nisi me razumeo u vezi upotrebe reci tabu. A ja necu da dalje objasnjavam.

Pa šte je tu bilo da se razume? Prosta prilino nepovezana tvrdnja sa hiljade mogućih značenja. Al ako nećeš dda seobjašnjavaš, ne marim :mrgreen:

Hajde sada bez ikakvih citata, bilo Huana, Henara, nekih indijskih Baba i tako to, kazi kako si ti ustanovio da "zracenja" ne znaju ili znaju bilo sta?
Opisi nesto iz licnog iskustva, kako to sex utice na tvoju duhovnost i na koji nacin te ogranicava. Sta to ne mozes duhovno, svetovno,.....itd.

Iz ličnog iskustva znam da celibat u meni razvija odlučnost (jel, ako možeš da se držiš odluke da živiš u celibatu, znatno lakše ćeš se držati i bilo koje druge odluke, potrebno je samo da - odlučiš), zatim odvojenost od materijalističkog načina života, kod kog je seks sam epicentar zbivanja, i usredsređenje na duhovne misli, reči i delatnosti. Vitalnost, energičnost, spokoj, mirna savest, razboritost (ovo zadnje sam predhodno valjano obrazložio, razum tako nešto prosto nalaže, iako se naša čula i telo tome protive, a ako neko hoće da bude nerazuman ili protivan razumu, to je opet stvar njegove slobode volje, ali tako nešto niko razuman mu neće odobriti ili ga u tom pravcu ohrabrivati, dopuštenje je po slobodi volje, kad već neko hoće.) itd. i sl. Kkao bi Huan rekao - kad je seks na svom mestu, čitav svet je na svom mestu!

Međutim ne smatram da je nečije lično iskustvo, iako je ono u mom slučaju voema pozitivno i u skladu sa mišljenjem svih autentičnih duhovnih učenja, pogotovo nekoga ko nije svedok konačne istine, koji je učenik (možda i skrenuo s pravog puta učenja) u nečem a ne svedok konačne reči transcendencije, relevantno i nešto što bi se podma kojim okolnostima moglo predpostaviti reči i iskustvu duhovnih autoriteta i duhovnih verodostojnih učenja. Zašto bi bilo ko, ko nema čak ni malo ličnog iskustva (a ja ne spadam u te) pre verovao nekom pojedincu (predpostavio njegovo lično viđeje) nego li autentičnim hiljadugodišnjim iskustvima hiljada uspešnih primera, i verodostojnim učenjima u okviru kojih su stasali i uzrasli?

Tvrdnja u vezi zračenja nije moja već Huanova i Henarova, kako je preneo Kastaneda, a ovo je topik foruma baš o Kastanedi, pa je to postovano u sam centar i posve primereno.Jas to znam i razumem od njih i kao što rekoh slažem se sa njima u tome. Kako bi rekao Huan (ne, ne može bez citata) Ako neko tvrdi da je ratnik i sledi učenje vezano sa tim onda valjda ima i obavezu posluštai učitelje u tom nauku!? ili ne? Ako ne, kako je onda sledbenik tako nečega? A ako ima svoje vlastito učenje ili vlastitu interpretaciju suprotnu učenju o kojem je reč, koga može obavezivati na bilo koji način i predpostavljati učenju nešto svoje lično kao početnik i učenik ? Pa ko je tu učitelj a ko je učenik?

Eto, ja sam tebi odgovorio (ako šta nije jasno pojasniću)

A sad ti meni odgovori kako ti to pozitivno znaš, na osnovu kog to ličnog iskustva, da celibat nije bitan u duhovnosti? U čeme je razlika između duhovnog i materijalnog načina života? Ima li požude u duhovnosti, ili je to materijalna odlika, odlika koja se tiče našeg tela a ne naše duše? A Ako se tiče samo telesnosti, kako će neko ko se drži telesnog biti istovremeno i slobodan od njega?

Nikad ne možeš biti siguran da li je neko biće spoznalo istinu ili nije. Spisi kažu: onaj ko je spoznao istinu ponaša se ovako ili onako. Ali to je samo verodostojnost ponašanja. Ne verodostojnost spoznaje istine.. Spoznaja istine je lični doživljaj. I da smo oboje spoznali istinu kako bi znao da je moje spoznato isto što i tvoje?

Ne govorim ja tu o opštoj istini, već o istini o prirodi ljudske seksualnosti. Ona se ne može odovjiti od začeća i ostati prirodna i kakva jeste.

Čovek može biti vezan i za nešto što je ‚‚ biti ozbiljan u duhovnosti‚‚. Ja nisam vezana za seks. Mogu ga imati, ali i ne moram. A ti si se vezao za celibat iako : ‚‚ ja bih voleo da mogu da karam lepojke kad god mi se d**** al neki drugi deo mene mi kaže neke druge stvari u vezi sa tim.‚‚ Koji to drugi deo tebe govori? Samo jedan deo tebe ‚‚ume‚‚ da govori. Onaj koji obmanjuje. Meni tu nešto ne miriše na dobro. Ali...poštujem slobodnu volju pojedinca..:)

PS. Da sam nevešta ne bi me zvali vešticom :zcepanje:

Može se čovek baviti duhovnošću i sa svim vezanostima koje ima (to i ne može biti drugačije) , ali ne može postićići krajnji cilj duhovnosti dok se ne oslobodi svih materijalnih vezanosti, a seks je jedna od njih, i to najjača.

Nisam se ja vezao za celibat niti je celibat odricanje, to je prirodno stanje stvari, ideja o odricanju ili vezanosti se javlja ako je prirodno stanje poremećeno - a ono u slučaju ljudi jeste poremećeno, ne možeš se tu samoobmanjivati (to jest možeš, al to ne vredi, ne pomaže glumiti ono što nije). S druge strane ako ja tome pridajem neodgovarajući značaj pa se preko toga gordim time što živim u celibati onda je i to problem, samo druge vrste, i to treba korigovati.

Čovek se sastoji od legure telo-duh-duša. Svaki od tih sastojaka ima svoju prirodu, ali i mesto u leguri, kad kažem da bi jedan deo mene voleo da kara lepojke to se odnosi na telesnu prirodu čoveka, svaki čovek je požudan, ta priroda je tu, ne možeš je prosto negirati. A kad kažem da mi drugi deo mene govori nešto drugo onda je to duša kojoj požuda nije prirodna, i koja je i porobljena i vezana za to telesno materijalno postojanje upravo preko preobražaja, pervertovanja, izvornog stanja ljubavi u privremeno stanje - požudu.

ili kako je to lepo u bibliji iskazano (naravno to uključuje danas omraženi kocnept greha kojeg bi ljudi nekako da proteraju iz svojih života, al to nije moguće):

14 Jer znamo da je zakon duhovan, a ja sam telesan, prodan u ropstvo grehu.
15 Jer ne znam šta činim, jer ne činim ono što hoću, nego što mrzim to činim.
16 Ako li činim ono što neću, priznajem da je zakon dobar.
17 Tada to ne činim više ja, nego greh koji živi u meni.
18 Jer znam da dobro ne živi u meni, to jest, u telu mojemu; jer hteti imam u sebi, ali učiniti dobro ne nalazim.
19 Jer dobro, što hoću, ne činim, nego zlo, što neću, ono činim.
20 A kad činim ono što neću, već ne činim to ja, nego greh koji živi u meni.
21 Nalazim, dakle, zakon: kada hoću dobro da činim, zlo mi je prisutno.
22 Jer se radujem zakonu Božjemu po unutarnjem čoveku;
23 Ali vidim drugi zakon u udima svojim koji se bori protiv zakona uma mojega, i porobljava me zakonom greha koji je u udima mojim.
24 Ja jadni čovek! Ko će me izbaviti od tela smrti ove?

To što ovde kažeš je tačno ali ne nužno. Tj. niko se ne MORA sloboditi od materijalnog sveta po nekakvoj vremenskoj ili ma kojoj drugoj nužnosti - to je stvar koja zavisi od slobode volje svakog pojedinca. Ako je njemu tako volja, on može večno obitavati (iznova i iznova u krugu samsare) u materijalnom svetu čak i na nižim, demonskim planetarnim sistemima. Nije nužno i garantovano da će se jednom ili ikada osloboditi - hoće ako mu je tako po volji, al ako nije, može potencijalno večno ostati bilo u materijalnom postojanju, bilo u stanju nirvane, bilo u stanju bezličnog Brahmana bilo u stanju čiste duhovnosti - to je na volju svakom pojedincu, i zavisi samo do njegove lične volje.

Sve što je POSTALO je počelo sa semenom biđa mantrom - OM (duhovni svet je bespočetan, on nije nikada postao, već je od večnosti, kao što ni duše nisu stvorene u nekom vremenskom trenutku, već su večne). Materijalni svet ide kroz cikluse stvaranje-održavanja-uništenja (tri gune materijalne prirode - strast, vrlina, neznanja) u ogromnim kalpama (vremenskim periodima) i uvekse iznova i izvnova manifestuje i povlači u nezamislivim vremenskim intervalima. Ali duhovni svet ne! On je uvek-postojeći i takav kakav jeste, bez da se stvara ili uništava.

Biblija o tome stvaranju iz reči govori na sličan način (iako bi oni da se, zaboga na neki način odele od svega drugoga i da su samo oni od Boga)

1 U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.

2 Ona beše u početku u Boga.

3 Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.

Ne ložim se na razlike. Hteo sam, prihvatajući tvoju tvrdnju o seksualnosti i njenom upražnjavanju, da se nadopunim a uz pomoć termina o "energiji" iz don Huanovog učenja,prirodno zar ne;). Pa sam ustvrdio da hetero nemaju pravo da proganjaju homo jer gube jednako upražnjavajući seks a ne uvažavajući blagosloven božanski aspekt.
Ja sam taj aspekt uvažio samo dva puta a ti:per:? I oba puta toga nisam bio svestan:rotf: :sad2:
I dao sam se u potragu za razlikom za koju kažeš:"hoćeš reći" :) I reći ću ti: homoseksualno orijentisani gube manje energije upražnjavajući "redovne" ljubavne aktivnosti. I to te preko potrebane energije da bi se shvatilo i sa tim živelo, da bi se bilo duhovan. Iz tog razloga se lako uhvati pomama u nesigurnom hetero društveno prihvatljivom okruženju za različitim vidovima proganjanja.
A dece nema.

Deca životinje i leševi imaju smanjenu svesnost ili nikakvu i zbog toga je to kriminal najgore vrste i nije mesto "o tome" kada se govori o homo. A ni hetero jel?:worth:

Da, kad se gleda samo s energetske strane kako to mistika potencira. No malo je to složenije. Jel i kolač i izmet su u osnovi od istih hemijskih elementa, i na kraju krajeva samo - energija, pa ipak se njihova primena i upotreba suštinski razlikuju :mrgreen: Jel, u praksi valja praviti razlike iako postoji nivo jedinstvenosti.

Dabome da postoje razlike između dece, leševa, životinja, a bome i između čmara i vagine stoga nstojati proturiti ideju da razlike nema ili da su po nečijoj hirovitosti neke razlike eto prihvatljive kao tobož normalne, iako očiglednonisu, a neke nisu iako bi se po sličnoj logici i one mogle prihvatiti, ako se u izvesnoj meri zažmuri na očigledne razlike...

Što je problem? :sad2: leš nema slobudu volje i ne buni se, konačno to je hrpa materije, neutralne. :mrgreen: Isto tako magarcu može i da prija - nema nasilja, to je najvažnije!!! jel de! nije bitan ni moral ni mudrost ni pamet, važno je samo i jedino da nema nasilja, šta ko ima da oseća pedofobiju, zoofobiju, nekrofobiju prema nečijoj "seksualnoj orjentaciji", on je prosto takav, to je genetski, šta on tu može... e pa sad reci da nisu magarci klepavi, međedi brdski :hahaha:

A mogli bi da stupe i u brak, misim, čovek i magarac i za to da im se da papir od državnog činovnika, a mogli bi početi da zakonskom uredbom teraju i crkvu da ih venčava, jer zaboga ne mogu praviti diskriminaciju među ljudima različite seksualen orjentacije!!! Ako venčavaju jedne morajui druge! Što čovek koji ima takvu seksualnu orjentaciju ne bi mogao da šeta korzom i drži magarca za đokicu? Zaboga ne možemo krištiti njegova prava i uplitati se zoofobo u njegovu seksualnu orjentaciju! Treba da organizuje paradu ponosa u borbi za svoja prava sve sa magarcima, svinjama, kozama ovcama i ostalim domaćim "blagom". Ako mogu heteroseksualci da se drže za ruke i šetaju korzom, može i on svog magu za kopito! :hahaha: Jahači apokalipse sve jedna predhodnica za drugom....

Poslednja izmena:
I skoro da si totalno u pravu.
Samo cu nesto sugerisati:

Sasvim je dovoljno i jedino dovoljno da delas u unutrasnjoj tisini. Sve ostalo moze da te malo usmeri drugacije.

Ustvari je vrlo lako.

Totalno pogresno. "Besprekorni ratnik" nije mocan, vec je sasvim obican covek.

Pošto sam napravio malo svoje istraživanje, na sebi, moram, danez, se nadovezati i dopuniti ovo što si rekao.

Za mene koji nisam završio rekapitulaciju i imam i dalje dosta zamršenih svetlosnih vlakana, tako da me i dalje neke situacije pogadjaju i izbacuju iz unutrašnje tišine, od izuzetne važnosti je da poštujem ratnička pravila i uz njihovu pomoć se vraćam u nju. Iz tog razloga za mene postizanje tog stanja nije tako lako.

Poslednja izmena:

Suprostaviću Kartikeya-inom citatu ovaj:

"Uzdržavanje od bilo čega je najgore popuštanje sebi. Čovek ima osećaj da radi bog zna šta a zapravo ne radi ništa" Don Huan

Pravim odredjenu pauzu od foruma, tako da vas sve pozdravljam. :hvala:

Poslednja izmena:
Maštanje pravi velike probleme i ne sme mu se prepuštati, kao i ni bilo čemu drugom.

Mastanje moze biti orudje skoro kao i rekapitulacija.

Jedna osoba je pitala na ovom pdf za neki drugi nacin osim rekapitulacije, moze probati i ovim putem.

Kad im se totalno prepustite, primer neka situacija u zivotu gde ste vi u pravu, ali ostali to ne vide. Covek se prepusta mastanju kako je on zrtva, kako mu se drugi ismevaju i podruguju, a on stoicki podnosi i cuti, da bi dalje u mastanju iscenirao opet neki dogadjaj gde istina ispliva na videlo i sad svi se coveku dive i izvinjavaju, gotovo da klicu njegovo ime, a on u mastanjima to prihvata kao neki svetac, cutke, ali na ivici suza od ushicenja. Kad se dovoljno puta i dovoljno jako napumpaju ovakve mastarije (postaje se i oslobodilac celih naroda) u jednom trenutku iluzija puca i covek biva oslobodjen te stege.
Naravno mnogo je puteva i ovo ne mora kod svakog da bude ucinkovito.

Al ako nećeš dda seobjašnjavaš, ne marim :mrgreen:

:ok:

Iz ličnog iskustva znam da celibat u meni razvija odlučnost (jel, ako možeš da se držiš odluke da živiš u celibatu, znatno lakše ćeš se držati i bilo koje druge odluke, potrebno je samo da - odlučiš)

Odlucnost razvija i ostavljanje cigareta, kao i mrsavljenje.
Nije potrebno samo da odlucis vec i da uradis.

Vitalnost, energičnost, spokoj, mirna savest, razboritost

Sve to ide i sa i bez celibata.

Međutim ne smatram da je nečije lično iskustvo, iako je ono u mom slučaju voema pozitivno i u skladu sa mišljenjem svih autentičnih duhovnih učenja, pogotovo nekoga ko nije svedok konačne istine, koji je učenik (možda i skrenuo s pravog puta učenja) u nečem a ne svedok konačne reči transcendencije, relevantno i nešto što bi se podma kojim okolnostima moglo predpostaviti reči i iskustvu duhovnih autoriteta i duhovnih verodostojnih učenja. Zašto bi bilo ko, ko nema čak ni malo ličnog iskustva (a ja ne spadam u te) pre verovao nekom pojedincu (predpostavio njegovo lično viđeje) nego li autentičnim hiljadugodišnjim iskustvima hiljada uspešnih primera, i verodostojnim učenjima u okviru kojih su stasali i uzrasli?

Pa ko je tu učitelj a ko je učenik?

Moje bice,ja sav, koje je svedok konacne istine, nema nikakvih autoriteta, svetovnih/duhovnih/materijalnih, kazem ti da nametnut odnos ucitelj-ucenik nista ne znaci, samo dva bica razmenjuju iskustva, s tim sto jedan vise daje, drugi "uci", cak taj sto "daje" ustvari ne daje nista sem pravaca.
Izadjite iz okvira hiljadugodisnjih iskustva i samo ih koristite.

A sad ti meni odgovori kako ti to pozitivno znaš, na osnovu kog to ličnog iskustva, da celibat nije bitan u duhovnosti?

Znam ja to ni pozitivno ni negativno, a na osnovu mog i samo mog iskustva, dozivljen kroz visegodisnja ispitivanja i huanovih i indijskih i tibetanskih,... i kroz celibat i bez, sa percepcije vidjenja nekakvih "svetlosnih" vlakana, iz percepcije totalne unutrasnje tisine, sa stanovista nemog svedoka, kroz rekapitulaciju (kad se zavrsi rekapitulacija moze se koristiti kao orudje/alat) i konacno kao cisto ljudsko bice.

Nije da nije bitan, samo je nekima potreban kao stepenica ili deo puta. Trenutak dostizanja "konacne istine" oslobadja vas svega, da li cete nastaviti sa celibatom ili ne, totalno promeniti dosadasnji nacin zivota ili ni mrvicu, tek je to "slobodna volja" o cemu govoris.

U čeme je razlika između duhovnog i materijalnog načina života?

Citat Belog dugmeta:
Tanka je linija sto spaja i razdvaja.

Suprostaviću Kartikeya-inom citatu ovaj:

"Uzdržavanje od bilo čega je najgore popuštanje sebi. Čovek ima osećaj da radi bog zna šta a zapravo ne radi ništa" Don Huan

Pravim odredjenu pauzu od foruma, tako da vas sve pozdravljam. :hvala:

Ovo si ti nešto parafrazirao, kontekst mi je poznat. Odakle je tačno taj "citat", verovatno iz "Učenja don Huana"

mogu samo da se prisetim onoga iz točka vremena

"Poricanje sebe je povlađivanje. Povlađivanje poricanjem je daleko najgore; tera nas da verujemo da činimo velike stvari, kada smo u stvari samo zatvoreni unutar sebe."

Pored toga to je generalna primedba, a kad je reč o seksu stav u vezi stim je vrlo specifičan i jasno određen, konkretan. Kada imaš sasvim jasan i određen stav po nekom pitanju ne možeš njemu predpostavljati neki generalni iskaz koji bi mogao da se protumači na nekakav način koji je suprotan tom jasnom i konkretnom stavu.

Kako bi onda objasnio da je "uzdržavanje" jedan od sedam principa traganja?

Za mene koji nisam završio rekapitulaciju i imam i dalje dosta zamršenih svetlosnih vlakana, tako da me i dalje neke situacije pogadjaju i izbacuju iz unutrašnje tišine, od izuzetne važnosti je da poštujem ratnička pravila i uz njihovu pomoć se vraćam u nju. Iz tog razloga za mene postizanje tog stanja nije tako lako.

Eto da kazem nesto sto i sam znas.
Ne uz njihovu pomoc,"ratnicka pravila" su samo uputstva, a sve to radis sam bez icje pomoci.

Odlucnost razvija i ostavljanje cigareta, kao i mrsavljenje.
Nije potrebno samo da odlucis vec i da uradis.

razvija, ali ne u tolikoj meri. Naravno da je potrebno da i učiniš, ali čarobnjaci drevnog meksika su videli da je veliki problem savremenog čoveka upravo u centru za donošenje odluka!

Sve to ide i sa i bez celibata.

To je slično kao da si rekao da i pas i bogati čovek žive na neki način. Tačno je dažive, al to nije isto. Isto tako nije isto sve to spomenuto kad si u celibati u kad nisi, iako nešto od toga možeš imati i imaš u nekoj meri, na neki način, u nekom obliku. To nije isto.

Moje bice,ja sav, koje je svedok konacne istine, nema nikakvih autoriteta, svetovnih/duhovnih/materijalnih, kazem ti da nametnut odnos ucitelj-ucenik nista ne znaci, samo dva bica razmenjuju iskustva, s tim sto jedan vise daje, drugi "uci", cak taj sto "daje" ustvari ne daje nista sem pravaca.
Izadjite iz okvira hiljadugodisnjih iskustva i samo ih koristite.

Pa što onda poučavaš? ("Izadjite iz okvira hiljadugodisnjih iskustva...") Ne znam čega si svedok al konačne istine nisi, pa to nemoj ni nametati, ako već govoriš o nametanju odnosa učitelj-učenik. Nema tu šta da se nameće, verodostojan učitelj je apsolutna neophodnost za postizanje konačne istine. Ne mora ga neko prihvatiti, to je dobrovoljno, te stoga to nije nametanje, al ako hoće konačnu istinu - onda mora - imati verodostojnog duhovnog učitelja.

Znam ja to ni pozitivno ni negativno, a na osnovu mog i samo mog iskustva, dozivljen kroz visegodisnja ispitivanja i huanovih i indijskih i tibetanskih,... i kroz celibat i bez, sa percepcije vidjenja nekakvih "svetlosnih" vlakana, iz percepcije totalne unutrasnje tisine, sa stanovista nemog svedoka, kroz rekapitulaciju (kad se zavrsi rekapitulacija moze se koristiti kao orudje/alat) i konacno kao cisto ljudsko bice.

Koga tvoje lično iskustvo obavezuje na bilo šta i kakvu težinu ono ima za bilo koga? Masa ljudi ima razna iskustva, kakve to nužne veze ima sa konačnom istiniom? Postoji masa umišljenika koji svoje umišljenosti osnivaju na njihovim iskustavima, kao i masa onih koji imaju zaista vredma iskustva ali ne i krajnju spoznaju. Šta vredi sud i iskustvo takvih? I pas može da pliva po plićaku, al ne može da prepliva okean! Dokle god neko ne zna krajnju istinu, sve njegove spekulacije, pa bile osnovane i na iskustvu nekakve istine (vidiš materijalni nučnici imaju tako puno iskustva i znanja o materijalnom svetu, a šta im to vredi kad je u pitanju konačan zaključak o Apsolutnoj Istini? izvesno znanje i izvesno iskustvo im se ipak ne može poreći, pa šta to vredi kad bandoglavo tvrde da je fizički nivo egzistencije sve u svemu i jedina realnost?).

Nije da nije bitan, samo je nekima potreban kao stepenica ili deo puta. Trenutak dostizanja "konacne istine" oslobadja vas svega, da li cete nastaviti sa celibatom ili ne, totalno promeniti dosadasnji nacin zivota ili ni mrvicu, tek je to "slobodna volja" o cemu govoris.

Konačna istina podrazumeva odsustvo požude, ako se odlučiš nakon što si spoznao "konačnu istinu" da se upuštaš u neistinu, gde je onda ta konačna istina?

Zato svo vreme i govorim da je samospoznaja pa i spoznaja onoga što se u vedskoj tradiciji zove spoznaja bezličnog Brahmana, tek prvi korak u transcendenciji. To jeste transcendencija ali tek njen prvi korak, a ujedno i poslednja zamka iluzije. Iako je to transcendencija, ostati u tom stanju je pad na kapiji koja je s jedne strane ulaz u duhovni svet a s druge izlaz iz materijalnog.

Citat Belog dugmeta:
Tanka je linija sto spaja i razdvaja.

I još jedan od istih:

"Ima neka tajna veza,
Za sve ljude zakon krut
Njome čovek sebe veže,
Kada bira neki put.

Sidro koje lađu čuva
da ne bude bure plijen
Tone skupa dsa tom lađom
Jer je ono dio nje."

Da, kad se gleda samo s energetske strane kako to mistika potencira. No malo je to složenije.

Nije loša ideja da gledamo s energetske strane kako to mistika potencira. Zapravo to je odlična ideja jer složenost mi nećeš moći preneti slikama i poredjenima koja si naveo i same jahače apokalipse na kraju. Zbog ovih jahača i tvojih :hahaha: stekao sam utisak da si zlurad. Možda grešim?:neutral:

Back