Antropologija: Kastaneda

Sve je ok u tvom postu sem onog "Ovo kazem ne zeleci da te uvredim..." Želiš... Al' valjda možeš bolje od ovoga...
Sem ako nećeš da mi odaš tajnu šta si ti to shvatio kad si porastao, prerastao "sličice", i prevazišao Kastanedu? Imaš li ti neku mudrost da podeliš ovde sa nama?

Sve je ok u tvom postu sem onog "Ovo kazem ne zeleci da te uvredim..." Želiš... Al' valjda možeš bolje od ovoga...
Sem ako nećeš da mi odaš tajnu šta si ti to shvatio kad si porastao, prerastao "sličice", i prevazišao Kastanedu? Imaš li ti neku mudrost da podeliš ovde sa nama?
A zasto mislis,da bi vredjao nekoga...To sam napisao,i mislio...a Mudrosti? Pa ja sam u raspravi sa Terezom,pomenuo kvantnu fiziku ,koja naizgled nema veze sa temom i ti ces je apriori odbaciti..Eto na takve sam stvari mislio....I bas o njoj posredno se svadjam sa golubicom ,koja je i napisala najbolje komentare u mom blogu o BIPSIOKINEZI..Tako da si " uleteo' u nasu prepirku a mi se svi dobro znamo...Zato sam rekao da nema razloga da te vredjam

Poslednja izmena:
A zasto mislis,da bi vredjao nekoga...To sam napisao,i mislio...a Mudrosti? Pa ja sam u raspravi sa Terezom,pomenuo kvantnu fiziku ,koja naizgled nema veze sa temom i ti ces je apriori odbaciti..Eto na takve sam stvari mislio....I bas o njoj posredno se svadjam sa golubicom ,koja je i napisala najbolje komentare u mom blogu o BIPSIOKINEZI..Tako da si " uleteo' u nasu prepirku a mi se svi dobro znamo...Zato sam rekao da nema razloga da te vredjam

Haha! Hekate ne bi tu temu, a iskreno ne bih ni ja.
Pogrešno si ti razumeo moj post u kojem sam te prvi put pomenuo, verovatno jer nisam stavio smajlija. Eno, stavio sam ga sad.
A što se tiče vredjanja... pokušao si... sem ako stvarno ne misliš one gluposti koje si napisao?

Gos Tereza,nisam bas siguran u vasa sarkazam upucen meni...Zapazenost na forumu?Ako ne volite Kvantnu Fiziku,sta mogu,a ako vam kao forumas nisam sipatican kazite slobodno otvorenije...Sto se tice starih vestica,one pripadaju WIKA vesticjoj sekti registrovanoj u Srbiji i od strane MUP kao i njihova delatnost i to je cinjenica...Protiv njih se bori i SPC...Ali to je njihova stvar.Ali VI glumite da ste prevazisli i jedno i drugo,pa iznesite svoje teorije,bez sarkazma da vidimo vase 'uzviseno misljenje'...

Ko još sme: sarkazmom na stršljena? :per: Zato sam sebi dozvolio samo ironiju. Samo! Tvoj post me podsetio na moje nalaženje svetlosti istine na najneočekivanijim mestima, pa sam hteo da se nasmejem i tebi i sebi. Jedino tako vredi otvarati usta u osmeh:).
Kvantna fizika (po mom skromnom mišljenju, koje nadasve nije uzvišeno) je "alhemija fizike". Znam da zvuči neupredivo i vremenski i naučno, ali znam da će nam ta naučna oblast podariti još otkrića i "najkonkretnijih" osvetljavanja na putu ka božanskom. :eek:
Moj predlog za tebe je da iskoristiš znanje koje imaš a tiče se kvantne fizike i da osporiš ili potvrdiš neku tvrdnju, da učestvuješ , da nam osvetliš put:D
Možda tražim previše ali zato imam i jednu molbu: Nemoj da napadaš stare babe veštice i da ih suprostavljaš staroj dobroj SPC, pa još i MUP-u u kojem je ,poslovno, mnogo toga registrovano. I onda još "odrežeš" rečenicu: "Ali to je njihova stvar".
Odmah mi je na um palo pitanje: Pa koja je to tvoja stvar? Osim napada.
Baš si stršljen:sad2:. Jel možeš da razumeš moju kontrolisanu ludost koja namerava ugodno postanje na ovoj temi:hahaha::eek::sad2::hahaha:

E stršljenu preopasni insektu japanski ljubi te Tereza :zper::hahaha: u obraz čestiti, čuvaj se Kartiikeye jer ako ti taj dodje neće ti biti ni MUP ni SPC nego PIPS a ako ne ide on onda uzme pa obriše dupe:hahaha:
E ovo je sarkazam.

Poslednja izmena:
Kada kažem "moćna mašina" to za mene označava koliko je ratnik efikasniji od običnog čoveka. Pa zar nije tako?

Nije.
A opet i jeste.
Obrazlozicu.

Kad je "obican" covek dovoljno motivisan, motiv moze biti bilo koji, dovoljno primamljiv trenutnom stanju osobe da ga motivise, recimo zarada, neki cilj, ljubav, uspeh, itd., itd....E, znaci "obican" covek sa ovako jakim motivom kad se usredsredi na ostvarenje tog cilja, verovali ili ne u potpunosti se ponasa "ratnicki", sto znaci da je svog sebe usredsredio na ostvarenje svoje zelje/zudnje/teznje. Dok radi na naucnom projektu (ili nesto drugacije), prekida mu se unutrasnji dijalog i 100% je prisutan u sadasnjem trenutku. I nista ni jedan nazovi kastanedin ili huanov "ratnik" nece biti bolji ili gori u ostvarenju od jako motivisanog "obicnog" coveka, izuzev ako treba da udje u "materiju" necega sto se radi, pa tu dodatno trosi vreme/energiju da savlada "materiju" i stekne potrebno znanje za normalan rad, pa tu "obican" ima malu pocetnu prednost.
Nevolja kod motivisanog "obicnog" je ta sto u vreme odmora, kad ne radi na projektu(ili vec necemu) on razmislja i stvara planove i masta o trenutku uspeha i kako ce uzivati u njemu, dok "ratnik" ostaje u sadasnjem trenutku.

To je u redu. Ali neki od nas i dalje imaju požudu...
Treba je se resiti, a onda kad se resi/odluci moze se osetiti po potrebi.

Jedan dobar deo vremena (oko 2 godine) sam resio da do tancina provedem "obicnjacki" zivot, sa svim svakodnevnim navikama socijalizovane osobe, sto ukljucuje sve, od ogovaranja i naravno uzivanju u tome, do prejedanja, zavisti, mastanja, svadjanja,... ma bas sve i sve to sa snagom osecaja jednog nazovimo "ratnika", sa pauzama na tri do sest meseci od po par dana da proanaliziram/rekapituliram sve i svasta. Posle tog iskustva, jednostavno sam prestao i opet se vratio zivotu kakav treba da bude.

A ogromna većina tih sistema ne da je samo restriktivna već insistira na celibatu!

Da, dok se ne razbije tabu.

Ako neki pojedinac umisli sebi da je to uzalud, grdno se vara.

Naravno da nije uzaludno.
Nije uzaludna ni tantra. Samo koliko je slicna sa drugim meditacijama (sve je u osnovi sadasnjeg trenutka i unutrasnje tisine, a onda krece podizanje "energije" kroz cakre.

Prirodan seks je neodvojiv od začinjanja, njegova upotreba i prirodna posledica je začeće. To je tako po prirodi te stvari. No, čovek ima i slobodu volje pa po slobodi volje može da koristi seks (kao i bilo šta drugo) kako god da izvoli i poželi, to je njegova privatna stvar, ako hoće može i neprirodno. No što se tiče prirode, seks i začeće uvek idu jedno uz drugo, inherentni su i bilo koja drugačija njegova upotreba koja nastoji na bilo koji način dovijati se da bi se isključilo začeće iz seksualnog čina kojemu je neodvojiva suština baš u začeću, (ili eliminisati "slučajne" posledice začeća) je protivprirodna.

I sam znas da je seks, kad se banalise totalno, jedna fizicka aktivnost slicna trcanju/plivanju, sa jednim velikim fizickim zadovoljstvom na kraju. Neko vise voli da trci, a neko da jebbe. Da li cete unositi "osecaje" u jedno ili drugo, vas je izbor, i dali cete se totalno prepustiti nekoj od tih fizickih kretnji sa svim ukljucenim culima ili za vreme aktivnosti mastati, razmisljati o necemu, opet je vas izbor.

Nije.
A opet i jeste.
Obrazlozicu.

Kad je "obican" covek dovoljno motivisan, motiv moze biti bilo koji, dovoljno primamljiv trenutnom stanju osobe da ga motivise, recimo zarada, neki cilj, ljubav, uspeh, itd., itd....E, znaci "obican" covek sa ovako jakim motivom kad se usredsredi na ostvarenje tog cilja, verovali ili ne u potpunosti se ponasa "ratnicki", sto znaci da je svog sebe usredsredio na ostvarenje svoje zelje/zudnje/teznje. Dok radi na naucnom projektu (ili nesto drugacije), prekida mu se unutrasnji dijalog i 100% je prisutan u sadasnjem trenutku. I nista ni jedan nazovi kastanedin ili huanov "ratnik" nece biti bolji ili gori u ostvarenju od jako motivisanog "obicnog" coveka, izuzev ako treba da udje u "materiju" necega sto se radi, pa tu dodatno trosi vreme/energiju da savlada "materiju" i stekne potrebno znanje za normalan rad, pa tu "obican" ima malu pocetnu prednost.
Nevolja kod motivisanog "obicnog" je ta sto u vreme odmora, kad ne radi na projektu(ili vec necemu) on razmislja i stvara planove i masta o trenutku uspeha i kako ce uzivati u njemu, dok "ratnik" ostaje u sadasnjem trenutku.

Da, znam, lepo što si to pomenuo, i objasnio. Maštanje pravi velike probleme i ne sme mu se prepuštati, kao i ni bilo čemu drugom.

Ja u zadnje vreme srećem i upoznajem "obične" ljude koji se ponašaju kao ratnici, i to ne samo kad rade, nego i u kontaktu sa ljudima se ponašaju ratnički, i organizuju svoj život strateški.

Poslednja izmena:
Taj deo mog posta na koga si svojim postom odgovorio nije se nasao slucajno.
Otkrij sta te uopste nateralo na odgovor.

aha ...nije slucajno....a ja da otkrijem...ok
ma nista,samo sam pomislio da "ratnici" ,normalno znaju, da se spema ne cuva.....ona je potrosni materijal...veoma bitan materijal...onako u par reci objasnjeno,dakle "letaci" su nam ogranicili funkcije organizma...napravili su da mi svu svoju energiju trosimo kroz tri donje cakre....znaci zato nam je bitan sex i materijalne stvari...tako je i sa spermom..trosimo je jedino za sex...i svoju zivotnu energiju rasipamo ili vrsimo "razmenu"..dok ostali centri energije trpe...prostata ima funkciju da spermu sprovede u ostale vise centre energije,odnosno cakre...koje nakon toga, ponovo na pravi nacin pocnu da funkcionisu ...to se postize sa onom vezbom "sesti tibetanac"...a i ostale vezbe su jako bitne...
...ma da..kastaneda je dobar,ali nepotpun i pomalo prevazidjen...kako neko rece...

Svi obavljaju snošaj uz požudu i ne prave decu. Koriste svoju energiju nesvesni svoje nesvesti.... i homo i hetero. I sad ne treba "dovoditi u zabloudu" homoseksualce, a ko je hetero orijentisane držao u zabludi do sad?

Šta KO kome da prizna ? Dronjo da osudjuje Krpana? A oba prosjaci. :hahaha:
I šta je po tvojoj tvrdnji ,a koju sam citirao, normalno? Osim seks=deca.
"Tobož" je reč koja ti nije trebala kao ni toliki zeleni smajliji. Nije mi prijatno da neko "zeleni" :heart: :per:

Ne baš svi, al danas, ogromna većina. ;)

Hoćeš reći da nema razlike između homoseksualnosti i heteroseksualnosti ili između grešne heteroseksualnosti i homoseksualnosti? Ovo drugo je donekle uredu (ni to nije ni blizu sasvim isto,), ono prvo nije. A dal je ista perverzna heteroseksualnost i pedofilija, nekrofilija, zoofilija...?

U heteroseksulanom telesnom odnosu postoji blagosloven, božanski aspekt , začeće novog života, darivanje svesti, u ljubavi između dvoje bića suprotnog pola i iz ljubavi prema tom trećem. U homoseksualnom telesnom odnosu ne postoji apsolutno ni jedan zdrav, prav, i normalan aspekt (ostale gorespomenute neću u tom kontekstu ni da spominjem jer je sramota dovoditi ih u ma kakvu vezu). To je prosto čin sebičnog pervertovanog čulnog zadovoljstva. Dakle, heteroseksualan telesni odnos sadrži u sebi aspekt božanskog , a homoseksualni apsolutno ne, ni teoretski, u njemu tako nečeg nema ni potencijalno. Tako da je reč “tobož” sasvim primerena, budući da se nešto neprirodno, nemoralno…. hoće predstaviti kao “tobož” prirodno i kao varijanta uobičajenog pa stoga i prihvatljivog društveno-moralnog ponašanja. Dok je istina da zapravo ni već, u sekularnim društvima, prihvaćeno seksualno ponošanje heteroseksualaca nije ni prirodno ni moralno - tu si posve u pravu kada primećuješ da Dronjo nema šta da osuđuje Krpana, jer je Dornjo i omogućio, bio predhodnica, ohrabrio, dao osnovu, Krpanu da bude Krpan time što je on postao Dronjo. Al samo verodostojno duhovno učenje nikada nije bilo Dronjo, pa eto sad može da osuđuje ponašanje Krpana, kao što je osuđivalo i hirovito srljanje Dronja u dronjke, (ne njegovu tendenciju ili opredeljenje, već upuštanje u delatnost na koje ga ta tendencija navodi, jer ako ne može da bira opredeljenje (što takođe u ogromnom broju slučajeva nije tačno i predstavlja samo lažno opravdavanje), može da bira delatnost, kao što i svako ko je hteroseksualan može da se i pored svoje sklonosti ograniči od upuštanja u pervertnu seksualnost. Ili pak ako hoće živi u potpunom celibatu. To je samo prosta perfidna igra reči, gde se reč “greh” zamenjuje rečima “opredeljenje”, “životni stil” zarad tzv. “političke korektnosti” Ne postaje greh nešto drugo ako se zameni njegov naziv.
A ko ih drži u zabludu? - svakako ne ja i svakako ne, vidimo, verodostojna duhovne učenja, (mada se demoni pokušavaju kroz pojedince u okviru tih učenja ušunjati na mala vrata sa svojim perfidnim i lukavim spletkama, no to nema veze sa učenjem, već opet sa neuspelim pojedincima u okviru učenja). Dovode ih u zabludu belosvetske zamlate, koje bi zarad svoje uskogrudosti, sitnošićardžijskog mentaliteta (da ne kažem, zarad svojim masnih i debelih ******) i ćaću svog prodali a ne nešto drugo.

Normalan seks je seks između muškarca i žene u braku iz ljubavi zarad potomstva. (tačka) :mrgreen:

Ko neće tako može kako mu god volja, i da u skladu s tim izborom ima i posledicu tj ,rekaciju date akcije (jel, kad se neko prejede ne može a da nema makar tegobe i neprijatnosti u vezi sa tim, nije da mu neko stoji nad glavom sa štapom pa kad se prejede lupi ga po glavi, prosto to je prirodna posledica prejedanja, to je karma, zakon akcije i reakcije, svaka akcija ima odgovarajuću joj reakciju, to ne može biti drugačije i ne može da se izbegne jer je jedno sadržano u drugom, neraskidivo povezano lice i naličje iste stvari. A svako je odgovoran za svoja dela i svoj izbor po slobodi volje.

Poslednja izmena:
Evo, pokušaću da odgovorim, tj ono što znam pretočim u reči.

Šta je verodostojno?
Sistem znanja i vere, a dodao bih da raznih nivoa vere ima, u čoveka naravno počinje od trenutka našeg rodjenja. Detetu je sve nepoznato i svega se plaši, ali polako ispitujući svet oko sebe otkriva jednu po jednu stvar koju može na ovaj ili onaj način koristiti. I naravno gradi se sistem obrnute piramide, odnosno krošnje, gde se znanje i vera talože i nadogradjuju. To je naravno svima jasno. Medjutim...
Problemi nastaju kada se neka informacija uzme za 100% tačnu i ispravnu a da je nismo prethodno u potpunosti proverili i u nju se osvedočili. To je potencijalna katastrofa za um jer će on na tu neproverenu informaciju koju je olako uzeo nastaviti da gradi sistem za koji će se možda na kraju ispostaviti da je potpuno pogrešan.
Pošto nisam bio u Australiji ona za mene postoji samo u mom umu, ali ja verujem 98% da ona postoji i da se nalazi tamo gde se nalazi, ali ostavljam prostora da to možda i nije tako. Pa možda i nije? Neki će shvatiti...
Suludo je uzeti Bibliju, Kuran, Vedske dokumente, itd za 100% tačne iliti verodostojne dokumente. Takodje, naravno ni Kastanedine knjige.
Sve sam to čitao, i svuda ima "nešto", ali meni srce kaže da je Kastaneda možda u pravu, no ostavljam i šansu da nije. Medjutim pošto sam dosta stvari koje je on naveo i sam isprobao i uverio se u njihovu verodostojnost moja vera u njega se uveliko uvećala. Ali dodaću da ja ne mogu da pričam, a ni da razmišljam o npr petoj kapiji sanjanja ili o nagualu jer to nisam doživeo i osvedočio se u postojanje istih.

A što se tiče tvog drugog pitanja... Ne bih dao prednost ni jednom, jer sam se osvedočio da ima jednak broj budala i medju pijancima i medju univerzitetskim profesorima.

Ne treba slepo verovati, al ne treba ni slepo ne verovati. :) Nigde nije isključena vera, ai sistem je utoliko ozbiljniji ukoliko je – za početnika bez ličnog isukstva - ta vera bolje obrazložena. Dakle ona nikada nije “slepa”, budući da je obrazložena a ne blanko, i budući proverljiva. Proveri brate, a ne da ti se sve završava na “možda” . Možda nije Biblija, možda nije Kuran, možda nije Kastaneda… možda ovo, možda ono.

Ne govorim o nekom konkretnom spisu, govorim o principu. U principu postoji spoznaja osnovan na objavi (zato sam te i pitao može li postojati falisifkat bez originala) , kao što postoji i ova mistična spoznaja, osnovna na gnozi. To ne znači da među mističarima ne postoje aposlutni diletanti niti to znači da međ sledbenicima objava ne postoje lujke, al to znači da postoje takvi - sistemi spoznaje. Šta ćeš ti da odabereš (prva, druga i treća pažnja), hoćeš li čisti materijalizam koji kaže da je fizička realnost jedina istinita realnost, ili mistiku, koja ti govori da postoji realnost iznad fizičke realnosti (uzgred ni ona nije istinita, kao što nije ni materija istinita ali su oboje stvarni!) ili pak devocijsku duhovnost koja kaže da postoji duhovni svet izvan fizičkog i metafizičke materijalne stvarnosti , koji je konačna istinitost ali ima u više svojih aspekata… to je tvoja privatna stvar. Za početak je dovoljno da se shvati da postoje različiti sistemi spoznaje koji imaju različite metode spoznaje, različite predemete spoznaje, različite načine za prenošenje, primanje i sticanje saznanja….

Dakle tebi je svejedno dal slušaš fiziku od univerzitetskog profesora fizike i pijanca na ulici? Interesantno.

Jednom je jedan čika koji je gajio znanje ‚‚mudro‚‚ primetio da mu donji deo tela pravi trošak, a gornji donosi prihod. Pomislio je da bi bilo ‚‚logično‚‚ i ‚‚pametno‚‚ eliminisati donji deo, koji pravi trošak, a sačuvati gornji koji donosi prihod, pa je tako sebi odsekao.... guuuzu. No. kako je telo jedna potpuna celina u sebi, kad nije bilo donjeg dela nije moglo biti ni rezultata gornjeg dela.:zcepanje:

Tako ti je sa čovekom, ne može se cepkati na deliće, a da se ne uništi kao potpuna celina.:cmok2:

Poigravala bi se rečima, al si nevešta. :cmok:

Ništa tu nije odsečeno već upravo stoji na svom pravom prirodnom mestu. Seks kod ljudi je neodvojiv od začeća po prirodi stvari, i kada ga neko koristi u tu svrhu to mu je njegova prava svrha i mesto, bišta on tu ne izbacuje i ne odseca. A kada se na kojekakve veštačka načine iz seksa izbacuje začeće, e onda je to sečenje jednog dela celine čime se uništava i sama celina, postajući nešto što ona po svojoj prirodi nije, ali je u okviru slobode volje pojedinca, no ne bez odgovarajući reakcije na takvu akciju.

Vidiš, kako prosto deluje mehanizam samoobane kada je čovek vezan za nešto, tako se mi obanjujemo i u mnogočemu drugome.

Može se tumačiti i ovako (čujte i počujete...plavuša tumači i navlači vodu na svoju vodenicu...hi, hi, hi): Sve što je živo, ono ne može biti drugačije ispoljeno nego kroz strast izmedju plusa i minusa. U tom kontekstu seksualna energija daruje život. Ona je samo orudje u ‚‚rukama‚‚ svesti koja je u suštini pravi životodavac. Seksualna energija se nalazi u svemu, kako u čoveku, tako i u kamenu. Da li su titraji seksualne energije u kamenu sramni? Zračenja ne znaju za snošaj iz zadovoljstva. Možda se Henaro rugao čovekovom prevelikom pridavanju važnosti tim pokretima? Svest preko ‚‚snošaja‚‚ uvek nudi sebe na dar. Ali do ujedinjenja prilikom ‚‚snošaja‚‚ može doći, ali i ne mora u odredjenom trenutku. Ali jednom ipak dodje. I svest tada postane svesna sama sebe.

:hahaha: Henaro je fenomenalan

Može u samoobmani kako god da je nekome hir, al u istini je drugačije. U tome se i sastoji iluzija, interpretaciji istinitosti kakva ona nije.

:zzzz: :whistling:

Citat:
Original postavio freedomseeker
Usmeriću vam pažnju na snimak sa Youtube-a koji Nikko promoviše. Ne znam kako ga ranije nisam odgledao. Traje 12 x 10 minuta i treba odgledati sve da bi se doneo konačan zaključak.

Nije da to o čeme on priča nema osnova. Ne kažem da je njegova priča istinita, samo velim da elementi kojima se koristi imaju osnova. Uostalom daleko od toga da je jedini... Sve su to kockice jednog velikog mozaika. Ne vidim nikakav problem u nastojanju ljudskog uma i duha da te mnogobrojne, neizgled nepovezane i razbacane kockice složi u jedan veliki smisaoni mozaik, to je prirodno. Konačno istinitost je jedna i prepuna raznolikosti, nije ovo crno-beli svet kako ga pojedini fanatični sledbenici ovog ili onog učenja nastoje predstaviti svojim „vernicima“, a da bi pridobili što više istih za sledbenike, nebrinući puno o sklonostima i stanju pojedinca, već ispunjavajući svoj prozelitizam.

Šta si očekivao od topika kad je onaj koji ga je kao „predvodnik“ pokrenuo, prešao (a nepromenuvši isti fanatični duh koji je imao i predhodno - vuk dlaku menja al ćud ne) u „suprotni tabor“ pa sad ono što je uzdizao u nebesa vuče po blatu? Toliko netrezvenosti a svi se busaju u prsa ko tobož veliki i napredni ratnici, zaboga, oni su imali tako puno „iskustva“, a samo ko kakve strine kritiziraju. Šta vredi nekom da zna od koliko se kapljica sastoji fatamorgana i u kakvom su odnosu te kapljice međusobno!? Al on, zaboga, zna!!! Lutanje od jedne zablude do druge.

Doduše, autor principijelno, jeste prešao sa potencijalno dobrog na potencijalno bolje, a kako će to on iskoristiti, na zlo il na dobro, je do njega...

Ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže svoj trag.

"Nije greška u ljudima oko tebe .Oni ne mogu biti drugačiji. Greška je u tebi zato što ti možeš da budeš drugačiji, ali si sklon da im sudiš na nivou duboke tišine. Svaki idiot može da sudi. Ako im sudiš, izvući ćeš najgore iz njih. Ljudska bića su zarobijenici i zato se ponašaju tako bedno. Tvoj izazov je da prihvatiš ljude onakve kakvi jesu! Ostavi ih na miru!"

Dakle valja razgovarati o tome šta je kazato a ne KO je i zašto kazao.

Poslednja izmena:
Ne treba slepo verovati, al ne treba ni slepo ne verovati. :) Nigde nije isključena vera, ai sistem je utoliko ozbiljniji ukoliko je – za početnika bez ličnog isukstva - ta vera bolje obrazložena. Dakle ona nikada nije “slepa”, budući da je obrazložena a ne blanko, i budući proverljiva. Proveri brate, a ne da ti se sve završava na “možda” . Možda nije Biblija, možda nije Kuran, možda nije Kastaneda… možda ovo, možda ono.

Ne govorim o nekom konkretnom spisu, govorim o principu. U principu postoji spoznaja osnovan na objavi (zato sam te i pitao može li postojati falisifkat bez originala) , kao što postoji i ova mistična spoznaja, osnovna na gnozi. To ne znači da među mističarima ne postoje aposlutni diletanti niti to znači da međ sledbenicima objava ne postoje lujke, al to znači da postoje takvi - sistemi spoznaje. Šta ćeš ti da odabereš (prva, druga i treća pažnja), hoćeš li čisti materijalizam koji kaže da je fizička realnost jedina istinita realnost, ili mistiku, koja ti govori da postoji realnost iznad fizičke realnosti (uzgred ni ona nije istinita, kao što nije ni materija istinita ali su oboje stvarni!) ili pak devocijsku duhovnost koja kaže da postoji duhovni svet izvan fizičkog i metafizičke materijalne stvarnosti , koji je konačna istinitost ali ima u više svojih aspekata… to je tvoja privatna stvar. Za početak je dovoljno da se shvati da postoje različiti sistemi spoznaje koji imaju različite metode spoznaje, različite predemete spoznaje, različite načine za prenošenje, primanje i sticanje saznanja….

Dakle tebi je svejedno dal slušaš fiziku od univerzitetskog profesora fizike i pijanca na ulici? Interesantno.

Na trenutak se obradovah, čak, što si se vratio,a onda videh šta si pisao...
Nisi se ništa opametio u medjuvremenu, čak suprotno... :lol:
E baš si gotivan! :mazi: :heart:

A evo i odgovor za "kazato"...

Ratnik veruje neverujući...

Back