Antonijević pokazao mejlove pa poručio: "Bjelogrlić je bitanga"

može li bjelogrlić vezama u hrvatskoj pomoći SPC
...
SPC: Sudska presuda u Hrvatskoj nepravična, pravoslavna crkva pretrpela štetu i nepravdu
Srpska crkva izgubila je parnicu za nadoknadu štete pričinjene miniranjem rezidencije mitropolita zagrebačkih 1992, a Trgovački sud u Zagrebu naložio joj je da plati 100.000 evra sudskih troškova
SPC: Sudska presuda u Hrvatskoj nepravična, pravoslavna crkva pretrpela štetu i nepravdu
Getty © Srdjan Stevanovic / Stringer
Zagreb
Srpska pravoslavna crkva je posle višegodišnjeg suđenja izgubila parnicu u Hrvatskoj, pretrpevši dvostruku štetu i nepravdu. Naime, šteta počinjena na rezidenciji mitropolita zagrebačkih, koja je tokom ratnih zbivanja devedesetih godina prošlog veka srušena minama, nije nadoknađena, a presuđeno je i da crkva državi Hrvatskoj mora da nadoknadi sudske troškove u iznosu od 100.000 evra, navode iz Srpske pravoslavne crkve.
Pojedini mediji u Srbiji su objavili da je Trgovački sud u Zagrebu za 19. decembar zakazao ročište na kojem će se odlučivati o predlogu otvaranja stečaja nad SPC u Hrvatskoj, Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom, a vladika Kirilo (Bojović), administrator mitropolije, treba da dostavi popis imovine i obaveza eparhije.

Povodom te parnice u SPC ističu da je presuda nepravična.

"Pojedina glasila u Srbiji, sa manje ili više otvorenom zluradošću, na sva zvona objavljuju vest o 'bankrotu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske'. Neki pak, koji svoje neraspoloženje prema Crkvi maskiraju srpskim imenom, mada tačno znaju o čemu se radi, zbog ostvarenja ciljeva zbog kojih su osnovani i finansirani, predvode još jednu kampanju laži i to na području na kome je naš narod izložen stalnim pritiscima, a u konkretnom slučaju, nanosi mu se šteta i očigledna nepravda", kažu u SPC.
Podsećaju da je 11. aprila 1992. godine, u 22:45, minirana palata Mitropolije u centru Zagreba.

On, koji nikom zla nije pomislio: Tako je srpska Sveta gora žalila patrijarha Pavla

On, koji nikom zla nije pomislio: Tako je srpska Sveta gora žalila patrijarha Pavla
"Šteta je bila ogromna, jer se prvi sprat urušio i uništio sve u prizemlju, dobrim delom i veoma dragocenu muzejsku postavku i raritetnu biblioteku, koje su se, uz rezidencijalni deo u toj palati nalazile. Po okončanju ratnih zbivanja, pokojni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, vodeći se načelom pravičnosti i praksom koju je država, u drugim slučajevima, primenjivala snosivši troškove u ratu uništenih nepokretnosti, pokrenuo je proces nadoknade za ovu palatu iz 1886. godine, delo nemačkog arhitekte Krune Vajdmana", kažu u SPC.

Povodom presude da SPC treba da nadoknadi troškove u iznosu od 100.000 evra, navode da je SPC u međuvremenu, kao dobar domaćin, svojim sredstvima do najmanjeg detalja obnovila svoju platu, koja je i danas reprezentativni ukras Zagreba.
"Na posletku, oni koji liju krokodilske suze nad srpskom crkvom u Zagrebu, mogu slobodno da uzmu maramicu i da se ubrišu. Mada je presuda nepravična, taj iznos za Crkvenu opštinu zagrebačku ne predstavlja poseban problem, jer je prethodnih godina, dok je u Zagrebu bio patrijarh Porfirije, crkvena imovina bitno obogaćena mnogim veoma vrednim nekretninama", poručuju iz SPC.

Kako navode, na posletku ostaje veoma gorak ukus.

"Prihodi od nepokretnosti, umesto da budu korišćeni za pomoć pravoslavnom srpskom narodu u Hrvatskoj što im je i jedina namena, trebalo bi da budu uplaćeni državi, dok se pojedini beogradski mediji tome raduju kao da su oni na dobitku. Možda i jesu?", ističu iz SPC.
 
Moj stariji brat (od strica) je inace skolski i drugar, pre poznanik, iz kraja sa starijim od brace Bjelogrlic, Goranom. Brat od strica ne zivi decenijama u YU/Srbiji ali navraca kod stare majke i pre 17-18 godina dosao u stari kraj kod Botanicke baste pa na bivsoj ulici 29.novembra naleti na Gorana Bjelogrlica, gde si covece, godinama se nismo videli, sta ima, kako zivot... pricaju oni tako nasred trotoara a u jednom trenutku Goran nesto primeti iza ledja mom bratu, okrene se i pocne da trci u suprotnom pravcu. Brat se okrece da vidi sta je uznemirilo starijeg Bjelogrlica i vidi kako dva nabildana lika iz naglo zaustavljenog automobila trce ka njemu, pa se uplasi ali oni protcavaju pred njega i jure za Bjelogrlicem. Kaze, odsekao sam se nacisto.

Kasnije je saznao da je Bjelogrlic duzan i ruzan po gradu, da ga mnogi ljudi jure zbog prevara. A poceo je grohotom da se smeje kad je uz mladjeg brata njegov poznanik izrastao u najveceg producenta za film, Srbija.
 
Саће Лордан Зафрановић да сними оригинални филм о Јасеновцу.

Без крађе интелектуалне својине.

То ће бити интересантно...

Слушао сам његова истраживања како добри Хрват подивља у Усташу, лудило...

Преоригинално
 

Back
Top