Antiratni pokreti u SAD nakon Vijetnamskog rata

Antiratni pokreti u SAD nakon Vijetnamskog rata ?
Образложи мало ово, не почиње са овако тема, за питања и одговоре имаш другу.

Знам за антиратне покрете тамо у време рата у Вијетнаму, после тог рата антиратни покрети су колико знам замрли.
 
Antiratni pokret u Americi prakticno ne postoji od kraja Vijetnamskog rata.Vijetnamski rat je jedini rat koje su SAD izgubile .Nakon Vijetnama Amerikaci su vodili citav niz naravno takodje agresivnih ratova ali im je tehnoloska nadmoc omogucila da te ratove vode bez vecih gubitaka na svojoj strani i bez potrebe da mobilisu gradjane u vojsku.Upravo u tome lezi razlog uspeha antiratnog pokreta tokom Vijetnamskog rata.Mladim Amerikacima uglavnom iz nizih drustvenih slojeva,ideja odlaska u rat nije se mnogo dopala.Danas kad nema rizika od mobilizacije za prosecnog Amerikanca,ratove koje vodi njegova drzava ne doticu ga se mnogo jer ne uticu na njegov zivot.
 
Pa ne bas.Antiratne pokrete u Americi finansirao je Sovjetski Savez koji ako nije bio strana u Vijetnamskom ratu a jeste ,jeste sasvim sigurno bio zaintererosav za ishod rata u Vijetnamu.

Sovjetski savez je bio debelo infiltriran u SAD-u još od rata, to stoji. I "eks" trockisti jesu preuzeli republikance neokone - i osnovali razne klubove u kojima su planirane manje više sve ratne intervencije, tipa Safari klub, ali tu se radi o visokim zvaničnicima, političarima, dakle establišmentu. Ne znam koliko se kod nas zna da je ideologija republikanaca neokonzervativaca poslednjih decenija bukvalno zasnovana na trockizmu i pre svega ideji večne revolucije, tj. rata. Tu je najzaslužniji Bil Kristol.

Nasuprot njima su postavljene tkz. antiratne grupe, a čiji je zadatak bio rasipanje, gušenje i zatiranje svih istinskih pacifističkih pokreta - kojih je svakako bilo. U okviru tog projekta proizvedene su razne muzičke grupe, kontrakulture i pokreti svih vrsta, pod palicom tajnih službi. Jedan deo je indoktrinovan od strane sovjetskih profesora koji su uglavnom operisali po zapadnoj obali, Kalifornija, Oregon, i tu se okupljali pesnici, mistici, filosofi.. Recimo tu je indoktrinovan bio i jedan Terens Mekena, duhovni naslednik Dejvida Lirija. Svi agenti tajne službe. Kao i pevač Doors-a. Tu se probudio i taj istočnjački misticizam, budizam, koji je postao, kroz new age, duhovna spona celokupnog pokreta. Tako su i "merry pranksters" putovali Amerikom u autobusu punom LSD-a i delili besplatno omladini. A kao ilegalno. ;)
Ceo pokret je bio jedan veliki eksperiment establišmenta, socijalni inženjering. I od svih tih ljudi koji su bili protiv ratova postaše zombirani, mlohavi hipici.
A i simbol mira, peace sign, je obrnut Algiz, runa života, koja je do 2. svetskog rata simbolisala smrt.
 

Back
Top