Apostola Pavle govori jos u njegovo vreme o tom antirhristu, ili bezakoniku koji treba doci i o kvarenju crkve.
O otpadu u ckrvi, koji se treba desiti.
Taj bezakonik ce dovesti do toga.
Da pogledamo ovaj tekst: 2 Solunjanima 1 do 13.
- Ali vas molimo, braćo, za dolazak Gospoda našega Isusa Hrista, i za naš sastanak u njemu,
- Da se ne date lasno pokrenuti od uma, niti da se plašite, ni duhom ni riječju, ni poslanicom, kao da je od nas poslana, da je već nastao dan Hristov.
- Da vas niko ne prevari nikakijem načinom; jer neće doći dok ne dođe najprije otpad, i ne pokaže se čovjek bezakonja, sin pogibli,
- Koji se protivi i podiže više svega što se zove Bog ili se poštuje, tako da će on sjesti u crkvi Božijoj kao Bog pokazujući sebe da je Bog.
- Ne pamtite li da sam vam ovo kazivao još kad sam kod vas bio?
- I sad znate što zadržava da se ne javi u svoje vrijeme.
- Jer se već radi tajna bezakonja, samo dok se ukloni onaj koji sad zadržava.
- Pa će se onda javiti bezakonik, kojega će Gospod Isus ubiti duhom usta svojijeh, i iskorijeniti svjetlošću dolaska svojega;
- Kojega je dolazak po činjenju sotoninu sa svakom silom, i znacima i lažnijem čudesima,
- I sa svakom prijevarom nepravde među onima koji ginu: jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasli.
- I zato će im Bog poslati silu prijevare, da vjeruju laži;
- Da prime sud svi koji ne vjerovaše istini, nego volješe nepravdu.
- A mi smo dužni svagda zahvaljivati Bogu za vas, braćo ljubazna Gospodu! što vas je Bog od početka izabrao za spasenije u svetinji Duha i vjeri istine
U prvom stihu Pavle govori o problemu koji su vernici imali kojima pise, rec je o Hristovom dolasku jer se u 2 stihu vidi da su ocigledno neki medju njima tvrdil i mislili da se Isusov dolazak vec desio.
Ali Pavle kaze da se to jos nije desilo.
Nemojte da vas neko prevari da je vec dosao, Jer Isus nece doci dok se ne desi otpad, (a gde otpad nego u hriscanskoj crkvi
); treci stih; i dok se ne pokaze covek bezakonja.
Bezakonje je covek koji radi protivno zakonu bozjem, 10 zapovesti.
Sin pogibli, koji time sto radi protivno bozjem zakonu i uci tako ljude, navodi ljude da propadnu, poginu zauvek kada Isus dodje.
Sotona se u bibliji naziva otac lazi jer je sva laz potekla od njega.
Ovaj bezakonik se naziva sin pogibli, jer radeci protivno bozjem zakonu, navodi ljude koji ce ga slediti na pogibao kada Isus dodje.
4 stih cu preskociti, njega cu posbeno da obradim.
5 stih kaze Pavle pa zar se ne secate da sam vam ovo govorio pre kada sam bio kod vas, kako mozete da dozvolite da vas neko sada prevari da je Isus vec dosao?
6 stih kaze Pavle da oni iz onoga sto im je zadnji put govorio, treba da znaju ko zadrzava da se taj bezakonik jos ne pojavi.
Bezakonik koji ce se podici u crkvi 4 stih.
Pavle govori u sadasnjem vremenu ne o buducem, on kaze to treba uskoro da pocne.
u 7 stihu Pavle kaze , dok se ne ukloni onaj koji zadrzava.
Pavle ocigledno i namerno ponovo ne imenuje onog koji zadrzava, vec kaze,
onaj koji zadrzava.
On ga naziva
onaj, ocigledno nece da zapise.
Zasto pavle u 6 i 7 stihu ne imenuje onoga koji zadrzava, nego kaze, SADA ZNATE KO ZADRZAVA; TADA SAM VAM REKAO KADA SAM BIO KOD VAS, secate se sada kada vam ovo kazem?
Reci niko nije mogao da snimi, Pavle je tada govorio medju njima,
Ali sada im Pavle ne govori licno, vec pise.
I nece da zapise ime tog koji zadrzava, jer on zeli tu stvar da drzi u uzem krugu tajnosti, jer i sa time sto ne zeli da zapise, ko je taj, takodje zadrzava da taj nastupi.
Verovatno ne zeli da taj bezakonik i njegovi ljudi saznaju da Pavle i ostali znaju o tim pokusajima i da on i preostali apostoli rade na tome da zadrze.
Ko bi mogao da bude taj koji zadrzava, osim on i apostoli, koji su bili vodece telo crkve tada.
Na sta se odnosi 4 stih kada kaze, da ce taj bezakonik sesti u crkvi bozjoj?
Kada sam pogledao razne komentare, vidim da taj biblijski tekst strucnjaci primenjuju na tadasnju crkvu, ne na Hram.
Gramaticki sastav i kontekst teksta misli na crkvu ne na jerulaimski hram.
Uostalom direktno za hram se koristi druga rec kao u Mateju na primer:
Mt 24:1 I izišavši Isus idjaše od crkve, i pristupiše k Njemu učenici Njegovi
da Mu pokaži gradjevinu crkvenu.
Rec za jevrjeksi, jerusalimksi hram glasi
(hieron)
Dok rec koju Pavle koristi u
2 Solunjanima 2,4 glasi:
(naos)
Sto ocigledno ne govori o Jerusalimskom hramu ili hramu.
Rec
naos znaci stanovati.
Pavle govori u sadasnje vreme, tadasnje, o bozjem stanovistu.
A to je njegova crkva gde se vernici sakupljaju, Jerusalimski hram u to vreme odavno, vec 50 god nije bio crkva bozja i mesto bozjeg stanovanja.
Isus je razapet i zaves crkveni iza kojeg se nalazilo sveteliste, koje je pokzaivalo da je Bog tu, se rascepao na pola:
Luka 23
23:44 A beše oko šestog sahata, i tama bi po svoj zemlji do sahata devetog.
23:45 I pomrča sunce,
i zaves crkveni razdre se napola.
23:46 I povikavši Isus iza glasa reče: Oče! U ruke Tvoje predajem duh svoj. I rekavši ovo izdahnu.
Matej 23
37
Jerusalime, Jerusalime, koji ubijaš proroke i zasipaš kamenjem poslane k sebi! Koliko puta hteh da skupim čeda tvoja kao što kokoš skuplja piliće svoje pod krila i ne hteste!
38
Eto će vam se ostaviti vaša kuća pusta.
Kuca, Isus govori o hramu.
Bog u Pavlovo vreme ne stanuje u Hramu u Jerusalimu, niti ce ikada stanovati u bilo kakvom Hramu u zemljaskom Jerusalimu.
Pavle govori u sadasnje vreme, to jest njegovom vremenu.
Pavle i na drugim mestima koristi istu rec kao u 2 Solunjanima 4, rec
naos, kada govori o bozjoj crkvi, to jest vernicima, o Bozjem mestu prebivanja u njegovoj crkvi, ne o Jeruslamikom Hramu.
Evo jedan primer:
2. Korincanima 6.
16 Ili kako se udara
crkva (naos) Božja s idolima? Jer ste vi crkve (
naos) Boga Živoga, kao što reče Bog: Useliću se u njih, i živeću u njima, i biću im Bog, i oni će biti moj narod.
Mada se ova rec (
naos) primenjuje i kada se govori o Jerusalimskom Hramu, a u tom slucaju ne znaci bukvalno hram, vec mesto Bozjeg prebivanja.
U Pavlovo vreme on to vise nije, niti ce biti ikada, sto znaci da Pavle u
2 Solunjanima 4 ne govori o nekom takvom hramu.
Pavle kaze, posle toga ce doci Isus, posle tog otpada, i vernici treba da prate kada pocne i kada se desi taj otpad, jer Pavle nije znao koliko ce trajati taj otpad, jer nezna tacan dan Isuovog dolaska.
I posle tog otpada ce doci isus, ne neke gradnje hrama.
Dakle znak je otpad u crkvi, ne gradnja hrama.
A otpad je poceo odma posle apostola, i vidimo kako se razvio kroz mracni srednji vek sve do pada srednjovekovnog papstva, kada Istina pocinje ponovo da se objavljuje ljudima.
Katolicka crkva ima poreklo od prave crkve, jer je ona nastavak ove apostolske crkve, ali crkva koja je otpala kako kaze Pavle.
I zato se u otrkivenju ona naziva kurvom, bludnicom.
Jer je zena u bibliji simbol za bozju crkvu i u Starom i novom zavetu.
I posto je otpala, ucinila preljubu, ona se naziva bludnicom.
Jer da nije pre toga bila Bozja zena, crkva, nebi mogla da se nazove bludnicom.
Kako da nazoves neku zenu bludnicom, ako nije pre toga bila udata za tebe.
Kada je izrail otpadao od boga , cesto ih je bog nazivao bludnicom..
Cine preljubu.
A Pavle kaze da ce se desiti otpad, koji ce uciti narod i navesti ga bezakonju.
Bezakonje je protivno bozjem zakonu.
Bezakonje, znaci bez zakona.
1 Jovanova 3. 4 Svako, ko čini greh, čini bezakonje, i greh je bezakonje.
A Znamo da je katolicka crkva uvela mnoga ucenja koja se protive bozjem zakonu i sam zakon izemenila.
O tome govori i Danilo.
I zato u otrkivenju vidimo da sotona ide da se bije sa ostatkom vernih, ne sa crkvom koju Jovan prvo vidi kao nevinu zenu a posle kao bludnocu.
A ostatak su bili oni koje je otpala crkva gonila i ubijala kroz mracni srednji vek, koji su uprkos smrti, nosili bibliju ljudima tajno i bili gonjeni.
Ali sada o vaznom stihu:
Koji se protivi i podiže više svega što se zove Bog ili se poštuje, tako da će on sjesti u crkvi Božijoj kao Bog pokazujući sebe da je Bog.
Rekli smo ovde Pavle ne korsti direktnu rec za hram, (hieron)
jer ne govori o hramu, vec koristi rec (neos), stanovanje.
U njegovo vreme je Bog stanovao tamo gde su se vernici koji cine crkvu, okupljali.
Matej 18 20 Jer gde su dva ili tri sabrani u ime moje onde sam ja među njima.
Ovde cu sada stati, a u
drugom postu cu ti pokazati kako je to ovaj bezakonik , antihrist seo u bozjoj crkvi.