Antihrist

Popaj Bostanović

Zaslužan član
Poruka
106.719
antichrist.jpg

OK, nedavno sam gledao ovaj film, isprovociran tolikim tvrdnjama koliko je film fenomenalan, i još više da je toliko užasan da ga je nemoguće gledati.

Kao prvo, možda nisam gledao uncut verziju, ali sa te strane, blood and gore, film jeste među odvratnijima i neobičnijima, ali uopšte ne zalazi u vrh. Ima nekoliko užasnih scena (tačnije, jedino bih izdvojio kasapljenje genitalija...bolesno), ali izuzev jedne koju sam nabrojao u zagradi, ništa posebno.

Poslije odgledavanja filma mislim da sam siguran da fon Trir koristi neke teške droge. Ili još vjerovatnije, sa samim Đavolom priča pred spavanje. Nemam pojma kako da objasnim zašto sam konkretno zadobio ovaj utisak, ali takav - fon Trir je zaista zasigurno bolestan u glavu, čim mu ovakve stvari padaju na um... :dash:

Sada, ako je neko shvatio film, može li meni, koji očigledno toliko zaostaje iza fon Trirove mudrosti, objasniti šta se zaista zbilo?

1. Zašto se film zove Antihrist?
2. Da li je ključno da je Ona mentalni bolesnik sa izopačenim shvatanjima i slabom ličnošću, tako da ju je izludjelo sopstveno istraživanje?
3. Zašto se onaj kraj zove "Eden"?
4. Da li Eden predstavlja mjesto čistog zla, mjesto u kojem je Sotona iskoristio slabu ličnost Nje i njene moralne dileme da je obuzme i zarazi?
5. Koja je svrha one tri životinje? Znam opet za biblijsku referencu, ali...šta kog đavola? Pogotovo me buni kako ih uklopiti u kontekst, njihov dolazak na kraju gotovo kao publike koja dolazi da posmatra kako On ubija Nju..? Koja je svrha scene na kojoj Lisica (koja proždire samu sebe) Njemu kaže 'Haos vlada!' na zastrašujući način?
6. Ako sam dobro shvatio, Ona Mu je deblom smrskala testise? Kako može da hoda poslije toga kao da se ništa nije dogodilo?
7. Šta znače one scene na kraju filma, crno-bijele (Epilog)? Da li je on porazio Zlo i pustio zarobljene duše na slobodu..?

Je li moguće da je svrha svega samo da zbuni i zgadi? :dontunderstand:

Poslednja izmena:
sa moje tačke gledišta, dobri lars je pretrpeo neku baš tešku traumu u bračnom životu; ne znam ja te biblijske reference, kujacpalac, al naslov antihrist je sasvim prigodan - imaš ono obuvanje cipela detetu naopako pa se dete furne kroz prozor, pa to da je ona luda a kad to pokušavam disprojektujem na stvaran život, jeste, žene se zapravo ponašaju kao ludaci; ovde na kraju samo dodati da antihrist treba posmatrati kao simbol vrhunskog ludila umesto zla. inače mizoginija 101%

antichrist.jpg

OK, nedavno sam gledao ovaj film, isprovociran tolikim tvrdnjama koliko je film fenomenalan, i još više da je toliko užasan da ga je nemoguće gledati.

Kao prvo, možda nisam gledao uncut verziju, ali sa te strane, blood and gore, film jeste među odvratnijima i neobičnijima, ali uopšte ne zalazi u vrh. Ima nekoliko užasnih scena (tačnije, jedino bih izdvojio kasapljenje genitalija...bolesno), ali izuzev jedne koju sam nabrojao u zagradi, ništa posebno.

Poslije odgledavanja filma mislim da sam siguran da fon Trir koristi neke teške droge. Ili još vjerovatnije, sa samim Đavolom priča pred spavanje. Nemam pojma kako da objasnim zašto sam konkretno zadobio ovaj utisak, ali takav - fon Trir je zaista zasigurno bolestan u glavu, čim mu ovakve stvari padaju na um... :dash:

Sada, ako je neko shvatio film, može li meni, koji očigledno toliko zaostaje iza fon Trirove mudrosti, objasniti šta se zaista zbilo?

1. Zašto se film zove Antihrist?
2. Da li je ključno da je Ona mentalni bolesnik sa izopačenim shvatanjima i slabom ličnošću, tako da ju je izludjelo sopstveno istraživanje?
3. Zašto se onaj kraj zove "Eden"?
4. Da li Eden predstavlja mjesto čistog zla, mjesto u kojem je Sotona iskoristio slabu ličnost Nje i njene moralne dileme da je obuzme i zarazi?
5. Koja je svrha one tri životinje? Znam opet za biblijsku referencu, ali...šta kog đavola? Pogotovo me buni kako ih uklopiti u kontekst, njihov dolazak na kraju gotovo kao publike koja dolazi da posmatra kako On ubija Nju..? Koja je svrha scene na kojoj Lisica (koja proždire samu sebe) Njemu kaže 'Haos vlada!' na zastrašujući način?
6. Ako sam dobro shvatio, Ona Mu je deblom smrskala testise? Kako može da hoda poslije toga kao da se ništa nije dogodilo?
7. Šta znače one scene na kraju filma, crno-bijele (Epilog)? Da li je on porazio Zlo i pustio zarobljene duše na slobodu..?

Je li moguće da je svrha svega samo da zbuni i zgadi? :dontunderstand:

Pa imaš puno kritika na netu u vezi ovog filma
inače moje viđenje filma je sledeće, verovatno grešim u puno stvari, tj. on je verovatno druge stvari hteo da kaže od ovih koje sam ja video, anyway
1. Antihrist verovatno zato što je hteo da prikaže zlo, žena je ubila dečaka što vidimo kasnije u toku filma, poremećena očigledno pokušava da ubije i muža, i povređuje ga teško. Mada sam čitao u nekom intervjuu (pošto je Trier optužen da je ženomrzac posle tog filma potpuno nepravedno) glavna glumica izjavila da je to pogrešno i da je igrajući ono što je trie zahtevao videla da to nije razlog prikazivanja žene kao takve. Muškarac je pikazan kao oličenje dobra. Nepravedno je mislim zato što razbija predrasude, naviknuti da su muškarci ti koji gotovo uvek igraju psihopate publika se povela predrasudom i kritičari takođe optužujući ga da je ženomrzac, a samo okrenite uloge da je muškarac prikazan tako zlim bilo bi klasika niko ne bi pomislio da kaže kako je to pogrešno u nekom smislu. Dakle on se poigrao sa ulogama zamenio klasičnu ulogu negativca i to je ono što je dobro.
-Ono što je loše je pokušaj da se obradi tema dobra i zla po uzoru na Tarkovskog kome je film i posvećen. Nažalost mislim da je njegov način prikaivanja mnogo manje ubedljiv od Tarkovskog uprkos teatralnosti i šokantnosti. Nije to problem što je teatralan ali je problem što je neubedljiv i teatralan u isti mah pa ipak deluje malo neukusno u pojedinim trenucima.
2. Vidim to kao da je ona oduvek bila pritajeno zlo i da je jednog trenutka to zlo odlučilo da je vreme da izađe na površinu. Trier nas je smisleno zaveo prvom scenom pod tušem intercut sa dečakom na prozoru. Pogledaj film ponovo u stvari samo tu scenu videćeš da je jasno navodio na to da je dečak sam pao, ipak nastavlja sa tim stilom i kasnije kada prikazuje majku kao veću žrtvu nego oca time je hteo da kaže da nije sve onako kako se čini, zavodio nas je namerno u pogrešnom smeru od početka, i onda sasekao rekavši eto to vam se dešava stalno u životu, gledate jedno slušate jedno ali suština je druga, ne smete verovati samo onome što vidite, već bez predrasuda preispitajte i druge i sebe. Ipak je ovo film koji se gleda više puta, 2x minimum. Meni mnogo toga još nije najjasnije, a ne interesuju me tuđe kritike meni je relevantno kako ja shvatim film.
3. Mislim da je opet u pitanju razbijanje predrasuda na neki način, eden je mesto koje u ovom filmu nije raj.
4. Mislim da je nju zlo obuzelo i pre odlaska u "Eden". Davno sam gledao ali čini mi se da je ona gurnula njihovog sina sa prozora.
5. Ne znam. Mene samo interesuje (ne sećam se toga) da li se životinje pojavljuju u Epilogu? To bi moglo da razjasni neke stvari, potrebn je odgledati i 3. put :lol:
6. Dafoe je oličenje dobra i ima nadljudsku snagu i istrajnost :lol:
7. Mislim da je od tog mesta napravio Eden na kraju Trier možda kaže da da bi učinili dobro moramo da učinimo zlo delo, kao što je on ubio nju-antihrista. Mislim da kraj upravo pokazuje da to nije mizoginija-seksizam-ženomrštvo. Zašto? Mislim da je hteo da pokaže da je kraj ono što je zapravo Eden tj.Raj, u njemu je puo žena zar ne? Samo jedna nije, ako je mizogin zašto sve te žene nisu zlo? On se upravo ogradio od toga, veoma očigledno ali i pored toga ga nisu shvatili, ne smatram sebe nekim pametnim filmofilom ali to mi se čni da je očigledno i da je bio opterećen time da ga ne vide kao ženomrsca. Zato i onoliko žena koje negiraju to, ako je jedna zla a 100 je prikazao kao dobre kako može biti mizogin? Mislim da jednostavno ljudi koji gledaju filmove danas nemaju osećaj za celokupnu sliku, jednostavno se orijentišu na najekspresivniji deo i sve ostalo izuzmu, a to u ovom slučaju ne sme tako jer pogrešna interpretacija.
Nije cilj samo da se zbuni i zgadi ali je previše toga i moglo je sve da se prikaže lepše, Trier je izabrao ovaj put i misilim da je izgubio na kredibilitetu mada danas i nije vreme za ovakve filmove, ako hoćeš da napraviš film koji ima temu i koji joj pristupa sa umetničkog gledišta onda moraš potpuno da isključiš ono što bi prosečnog gledaoca zainteresovalo i zaintrigiralo. Čudna fuzija, meni se ne sviđa, više volim druge načine izražavanja u filmu ali kad' više nema toga dobro je i ovo.

edit: da sad' mi svetli, ona je videla da će dete da padne i nije je bilo briga u najmanju ruku, nije ga direktno gurnula ali je izabrala da padne nereagujući. Ne menja moju poentu nije mi ni bio bitan konkretan razlog jer me je vodio njen stav koji je u principu indiferentan prema smrti deteta, čak šta više mogla je da bira i izabrala je smrt nereagujući. Zapravo da li je ona u filmu bilo gde reagovala u smislu dobrog, nigde bila je indiferentna prema svemu, kada je došlo vreme da čini zlo bila je aktivna.

Poslednja izmena:
:lol:

najzanimljvije u celoj problematici je to koliko veliki procenat zenske
populacije ovo pogadja u neki nerv...
Najzanimljivije je koliki procenat muske populacije ne razume o cemu se govori.

Nije uopste bitno da li se radi o NJOJ ili NJEMU,u filmu.Jedina cinjenica je da je budala "najnormalnije" pustila da joj dete skoci sa prozora.Kao da ide da uzme vodu.Puh...ode sa prozora.
I da je to izveo muskarac,reakcija bi bila ista.
Kakva je tvoja reakcija kad vidis pedofila na filmu??? :eek: Jel' zelis da mu kazes "svaka cast" ili zelis da ga polomis?

Ako pustis dete da ti se ubije i to mirno gledas,nije bitno kod si pola-bitno je da si poremecen!O tome se radi.

Poslednja izmena:
Najzanimljivije je koliki procenat muske populacije ne razume o cemu se govori.

Nije uopste bitno da li se radi o NJOJ ili NJEMU,u filmu.Jedina cinjenica je da je budala "najnormalnije" pustila da joj dete skoci sa prozora.Kao da ide da uzme vodu.Puh...ode sa prozora.
I da je to izveo muskarac,reakcija bi bila ista.
Kakva je tvoja reakcija kad vidis pedofila na filmu??? :eek: Jel' zelis da mu kazes "svaka cast" ili zelis da ga polomis?

Ako pustis dete da ti se ubije i to mirno gledas,nije bitno kod si pola-bitno je da si poremecen!O tome se radi.
ma ajde molim te...orgazam je bitniji..:roll:

The supine wild beast upon the slab/Would gladly rip the throat from God/If only he could reach up to His white ass/And I am free and will never breathe again/Within the greasy ochre walls of Eden Prison/I am free, I will begin again/I am free of the choking hold that began in Eden Prison/We are free, we are free.

But the ships, they sail a sea of glistening turning crimson/They are carrying a cargo to unload/at Eden Prison,,

Swans

Кључ приче је у оној графици вештице коју она проучава и ту је са њом у колиби. ...Жене-вештичарење, добро-зло. Ту је обајшњење у тој причи о графици и историји вештичарења, која се саопштава гледаоцу.
Фил је естетски право мало ремек-дело, а за све остало сам био затечен претеривањем..
Није ми свеж, али добар је, добар.

Back