Popaj Bostanović
Zaslužan član
- Poruka
- 106.719
OK, nedavno sam gledao ovaj film, isprovociran tolikim tvrdnjama koliko je film fenomenalan, i još više da je toliko užasan da ga je nemoguće gledati.
Kao prvo, možda nisam gledao uncut verziju, ali sa te strane, blood and gore, film jeste među odvratnijima i neobičnijima, ali uopšte ne zalazi u vrh. Ima nekoliko užasnih scena (tačnije, jedino bih izdvojio kasapljenje genitalija...bolesno), ali izuzev jedne koju sam nabrojao u zagradi, ništa posebno.
Poslije odgledavanja filma mislim da sam siguran da fon Trir koristi neke teške droge. Ili još vjerovatnije, sa samim Đavolom priča pred spavanje. Nemam pojma kako da objasnim zašto sam konkretno zadobio ovaj utisak, ali takav - fon Trir je zaista zasigurno bolestan u glavu, čim mu ovakve stvari padaju na um...

Sada, ako je neko shvatio film, može li meni, koji očigledno toliko zaostaje iza fon Trirove mudrosti, objasniti šta se zaista zbilo?
1. Zašto se film zove Antihrist?
2. Da li je ključno da je Ona mentalni bolesnik sa izopačenim shvatanjima i slabom ličnošću, tako da ju je izludjelo sopstveno istraživanje?
3. Zašto se onaj kraj zove "Eden"?
4. Da li Eden predstavlja mjesto čistog zla, mjesto u kojem je Sotona iskoristio slabu ličnost Nje i njene moralne dileme da je obuzme i zarazi?
5. Koja je svrha one tri životinje? Znam opet za biblijsku referencu, ali...šta kog đavola? Pogotovo me buni kako ih uklopiti u kontekst, njihov dolazak na kraju gotovo kao publike koja dolazi da posmatra kako On ubija Nju..? Koja je svrha scene na kojoj Lisica (koja proždire samu sebe) Njemu kaže 'Haos vlada!' na zastrašujući način?
6. Ako sam dobro shvatio, Ona Mu je deblom smrskala testise? Kako može da hoda poslije toga kao da se ništa nije dogodilo?
7. Šta znače one scene na kraju filma, crno-bijele (Epilog)? Da li je on porazio Zlo i pustio zarobljene duše na slobodu..?
Je li moguće da je svrha svega samo da zbuni i zgadi?

Poslednja izmena:

Jel' zelis da mu kazes "svaka cast" ili zelis da ga polomis?