Anonimnost na internetu

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
10.711
a-dramatic-photograph-of-a-person-sittin_KnWpjLryTdKgErjBmdNgmw_RNQjEBz3QpyxyszFu-snzg_sd.jpeg
Anonimnost na internetu postoji od kada postoje društvene mreže. Od My Space-a preko foruma i blogova do Instagrama svi imamo mogućnost da budemo anonimni.

Anonimnost nas oslobađa od osude i odgovornosti. Možemo slobodnije da razgovaramo i sa drugim, nama nepoznatim ljudima. Štiti našu privatnost.

Sa druge strane, anonimnost otvara prostor za manipulaciju i zloupotrebe.

Šta mislite, da li bi društvene mreže bile bolje ukoliko bi se ukinula anonimnost?

Kako balansirati između slobode izražavanja i odgovornosti za izrečeno?

Da li nas anonimnost zaista štiti ili to samo mislimo, želimo?

Мај спејс?

Da, to je stara društvena mreža. I danas svako može da se registruje.

https://myspace.com/

Internet i društvene mreže postale bi drugačije da ne postoji anonimnost koja treba da sačuva našu privatnost.

Anonimnost je iluzija

Slažem se. Mi možemo da stvorimo iluziju privatnosti tako što otvaramo nove mejl adrese za registraciju na Fejs, mrežu X, forume, ali..

Ja ne volim da se eksponiram, živeo sam "javno" kao svi pa sam se povukao u privatni život. Prija mi intima. Mada ljudi kao da su jedva čekali da izađu iz anonimnosti preko društvenih mreža.
Ako nekoga ja lično zanimam, da se upoznamo ili družimo, uvek sam tu na raspolaganju. Ne krijem ništa. Sve je iskreno i transparentno kod mene. Dobro došli dobri ljudi. Hehe

Da, to je stara društvena mreža. I danas svako može da se registruje.

https://myspace.com/

Internet i društvene mreže postale bi drugačije da ne postoji anonimnost koja treba da sačuva našu privatnost.

Slažem se. Mi možemo da stvorimo iluziju privatnosti tako što otvaramo nove mejl adrese za registraciju na Fejs, mrežu X, forume, ali..

Сецате ли се МИРЦа и диал упа

По ИП адресама сеотприлике знало ко је из које земље.... Касније су почели писати ДМС провајдера

Сецате ли се МИРЦа и диал упа

По ИП адресама сеотприлике знало ко је из које земље.... Касније су почели писати ДМС провајдера

Naravno da se sjecam mIRC-a. Moglo se koristiti proxy da se pristupi odredenom serveru. Cesto sam koristio i do dan danas zapamtio dajenkin.ozemail.com.au i na taj nacin sam pristupao Srpskim chatovima jer smo u ondasnje vrijeme imali blokadu na hr domenu

Anonimnost na internetu postoji od kada postoje društvene mreže. Od My Space-a preko foruma i blogova do Instagrama svi imamo mogućnost da budemo anonimni.

Anonimnost nas oslobađa od osude i odgovornosti. Možemo slobodnije da razgovaramo i sa drugim, nama nepoznatim ljudima. Štiti našu privatnost.

Šta mislite, da li bi društvene mreže bile bolje ukoliko bi se ukinula anonimnost?

Stojim iza svake napisane reči.
To sam 100% Ja iza svega što sam ostavila u pisanom obliku-kao Ja.

Jednom sam samo posumnjala za boravak na Forumu-da je neko umesto mene piskarao.
Frightened to Death?
You should be.

Kako se osećate kada znate da pišete anonimno? Da li društvene mreže koristite i kada ste tužni i kada ste srećni?
Od svih mreža koje sam koristila pišem još samo ovde, trudim se da se previše ne trošim učešćem u temama ili vezivanjem za ljude i teme.
Ne pamtim kada sam bila previše tužna ili previše srećna. Godinama sam u nekoj ravnoteži što mi donosi mir.

Ne verujem u internet anonimnost, pogotovo ne posle kačenja fotografija ili iznošenja stavova koji se ne razlikuju od mišljenja iz realnog života.

Postavila sam pitanje da li pišemo na društvenim mrežama kada smo tužni i srećni jer na društvenim mrežama kao što su blogovi i forumi ljudi kanališu neka svoja osećanja.
Tu mislim na ljutnju, bes..

Davno, davno mi je jedan forumaš na XYZ forumu odgovorio na pitanje zašto se svađa sa svima: Nisam agresivan van interneta i ok mi je da se svađam na tom potforumu..

U komunikaciji sa mnom koja se proširila i van tog foruma, čovek je pokazao brojne pozitivne osobine.

Moji prijatelji na Fejsu dele ne samo tugu već i sreću. Pre neki dan su podelili da su dobili još jednog člana porodice, malu bebu.

Ali, i oni kao i ja nisu anonimni na Fejsu.

Mislim da je dobro da se ne potiskuju emocije, i van interneta i na internetu, ali sve ima svoju meru. Mora da se napravi balans.

ma kakva anonimnost , kakvi bakrači kada onaj google maps nam ulazi u sobu sa onom plavom tačkicom , pa još i kaže da sedimo u fotelji
anonimnost na netu ne postoji

Promeni podešavanja na Google nalogu.

ja npr ne razumem zasto internet nekim ljudima sluzi kao autobiografski dnevnik?
meni je vise kao igrica ili film gde imas odredjenu ulogu da igras

kriterijum za ulogu moze biti razlicit.
nedozivljena strana, eci peci biranje, biranje po tezini ili jednostavno sta naidje

ne smatram da svakome mora internet da bude portfolio

inace redovan sam na internetu od dial up vremena

myspace,last fm,stormront.rottenkrstina pricaonica...

ElG5RHFXgAUawS6.png

Kvazianonimnost.,

Bila si na My Space? Ja davno upoznao jednu lepuškastu Poljakinju koja posećuje koncerte i festivale širom EU. Nešto sam je pitao u vezi Manic Streat Preachers, i ona mi reče da dolaze na EXIT, ali ne mogu da se setim koji beše po redu, treći ili četvrti.
Nemam ništa protiv da anonimusi i dalje postoje. Suzbijanjem lažnih naloga svakako bi se boravak na društvenim mrežama činio boljim, možda za nijansu, pošto mislim da se ono vreme i ovo danas ne mogu porediti. Šta je po definiciji "društvena mreža"?

Može se biti anoniman ali do određene granice. Ako zadreš u neke baš, baš krupne aktivnosti tipa t.r.rizam ili p.edof ilija, veće količine gudre i državne službe se pokrenu, naći će te. Ni TOR itd itd tu ne pomažu.
Koristio sam ECC, potom Sky za legalne poslove i veću trgovinu. Da. Nije to bilo samo za krimose kako većina ljudi misli.
Off: Stari dobri Skype, MSN..sve ih microsoft upropasti.
Kao i naš sajt za upoznavanje Poljubac dok ga nisu Rumuni kupili i uništili. Danas to ne liči na ono vreme..ma nigde veze.
Mnogo sam ih upoznao preko poljupca i sreo uživo..Na poljupcu započneš čet a na MSN-u se pale kamere da ne bi gubili vreme na fake profile...eeeeehhhh..žal za ranu mladost
🍻

ne postoji nijedna drustvena mreza na svetu koja je anonimna. Anonimna je za nas "obicne" gradjane ali i te kako dobro znamo ko se i zasto "ugradio" u te drustvene mreze................a taj i te kako ima nacina da prati svaki nas komentar i da usmerava teme u zeljenom pravcu.
Izmedju ostalog, nasim aktivnostima na tim mrezama, popunjava se nas dosije...........PA KAD JEDNOG DANA A BRE MILUN DODJE NA LISTU KANDIDATA ZA NEKU POLITICKU FUNKCIJU, NJEGOV DOSIJE SE OTVARA I STIME KANALISE NJEGOVA AKTIVNOST U SLUCAJU DA UDJE U POLITIKU.

Zar smo stvarno mislili da je Zuckerberg zeleo povezati gradjane, narode, prijatelje..............stvaranjem Fejsbuka ?.

Svi ste u pravu, ali da se vratimo u domen psihologije.

Zašto se ljudi plaše da otkriju nešto o sebi? Ne puno, ali neke osnovne podatke, tipa godište, u ovom slučaju godište forumaša.

Privatnost treba da postoji ali ne moramo da krijemo u kom gradu živimo, koliko imamo godina.

Da li je problem u zloupotrebi tih informacija i zašto ljudi zloupotrebljavaju društvene mreže, forum konkretno?

Ne odnosi se na ovaj forum već na sve koji su i danas aktivni.

Svestan da se teško može ostati anoniman i ne krijem se nešto mnogo..a i nemam nekih razloga. Ovde sam, pre 2-3god, postavio moje slike i stajale su oko 7 dana.
Sada sam kao anoniman, zbog familije i prijatelja koji žive u Srbiji. Da njima ne napravim problem. Režim je tamo trenutno na samrti i podivljali su sa represijom a nismo u velikoj ljubavi, ja i ćacad..Za mene se ne bojim.
Ebga..opet vuče na politiku al ona nam kroji živote.
Na PP, ako osetim da je osoba OK ne krijem ništa 🤫😜

anonimni smo sve do onog momenta , kada nam ona druga strana iza 7 brda i doline i naplaćuje nam tu kvazi anonimnost , ne reshi drugachije
planeta he postala jedno malo veće globalno selo
sve dok mi ne diraju bankovni račun je ok
sa druge strane , takoreći u svakoj instituciji traži se onaj famozni EMBG , kada u bilo kom dokumentu unesemo taj broj pada u vodu svaka takozvana "anonimnist"

Poslednja izmena:

Back