Truman:
Ovo je najredovniji argument svih onih koji zele da legalizuju nesto nemoralno bilo marihuana, prostitucija...Pa zar ako je nesto lose u drustvu treba to jos da pojacamo legalizovanjem neceg sto je takodje lose. To je cisto samoubistvo. To je kao onaj ratni argument - ako su oni ubijali nase civile, sto mi ne bismo njihove. Imali tu bilo kakve ljudske svesti?!
Ajmo polako, ja bih prvo razgranicio marihuanu i prostituciju jer su to 2 totalno razlicite kategorije. Sa moralnog aspekta ja ne vidim recimo ni jedan jedini razlog zasto bi se marihuana zabranjivala (dok sa socijolosko-bihevioralnog ima itekako razloga). Marihuana je taman toliko opasna kao i alkohol ili lekovi za smirenje koji su legalni i uzimaju se bez recepta. Ok, ako si ti ubedjen da je i alkohol nemoralna tvorevina, a sedativi namenjeni samo bolesnicima koji ih trebaju, onda imas prava da tvrdis da je i marihuana nemoralna, ovako ti izjava tesko drzi vodu. I da napomenem, da me odmah ne proglasite za narkomana itd. da sam zadnji dzoint verovatno popusio pre 3-4 godina - jednostavno nemam potrebu za obijatima da bih se dobro zabavljao ili osecao.
Prostitucija je druga kategorija, i u smislu morala se vezuje za promiskuitetnost. Sad opet, moral je drustvena kategorija i striktno zavisi od drustva sta je moralno a sta ne. Recimo u vecini evropskih zemalja i onih nastalih od strane istih, a uglavnom inspirisani ili hriscanstvom ili naprednjastvom, totalno su drugacije moralne norme nego u recimo muslimanskim zemljama srednjeg istoka, a ove su pa skroz drugacije od moralnih normi africkih i amazonskih primitivnih drustvenih zajednica (plemena). Dok je Evropa (i 'produzetci') naginjala slobdnjastvu i liberalizmu, prvo naravno deklerativno jer u rigidnim monarhijama tako sta nije bilo moguce, a kasnije i de-facto, istok se jos vise zatvarao i ogranicavao slobode ljudi. Pa je zato recimo cak i kod nas nudisticka plaza sasvim prihvatljiva (bar vecini ljudi i ako vecina ipak ne bi otisla na istu), u Iranu bi kamenovali do smrti zenu kad bi otisla na istu jer se to kosi sa svim moralnim principima koje to drustvo nalaze, a Serijat podrzava. Ili recimo kod njih je poligamija moralna (naravno, poliandrija nikako jerbo zna se da muskarac ima biovlast nad zenom) a kod nas nije. Tako da su moralne kategorije rastegljive i menjaju se zajedno sa drustvom i vremenom... Medjutim, moral nije zakon, i nikako ne sme da utice na isti. Zakon treba biti iznad morala, i u vecini slucajeva je tako, jer bi u suprotnom bio pristrasan - ovako vazi za sve isto (bar na papiru, jos cemo se mi nacekati nezavisnog sudstva, toga nema ni u najrazvijenijim demokratijama a mi smo daleko, daleko od toga). Dakle, zakon se ne oslanja na moralne, vec na civilizacijske norme. Nekada je bilo moguce nekoga izazvati na dvoboj i ubiti ga (ili on vas da ubije) bez ikakvog odgovaranja pred licem pravde, i to je bilo moralno, cak se smatralo dostojanstvenim. Civilizacijska norma i sirok konsenzus drustva je doveo do toga da se za svako ubistvo, cak i iz nehata, mora odgovarati.
Moral i shvatanje istog takodje zavisi od coveka do coveka. Meni je recimo nemoralno varati 'voljenu osobu' (da je voljena ne bi je ni varali, no to je druga prica), nekima nije. Zakon ne sankcionise prevaru u tom smislu, te se tu vidi jasna razlika izmedju morala i zakona.
E sad kad smo razlucili razliku, da se vratimo na temu. Dakle zasto mislis da je legalizovanje prostitucije ustvari podsticanje iste. Ima mnogo 'losih' stvari koje su legalizovane vremenom pa ni jedna nije dozivela ekspanziju, vec u najvecem broju slucajeva dovela do smanjenja istog. Prvo zato sto time ubijas 'avanturisticki' duh ljudi koji bi malo 'zabranjenog voca' tek da vide kako je. Drugo zato sto su svi propratni elementi doticnih negativnih pojava u drustvu, poput kriminala u tim sferama, dovedeni na marginu. Da se vratimo na marihuanu - ko je lud da danas kupuje od dilera droge istu u Amsterdamu kad mozes kupiti istu u bilo kom coffee-shop-u, i da budes siguran da nije isprskana raznoraznim hemikalijama, da nije poginulo 10ak ljudi dok je ista isporucena tebi, i da cena iste nije usled toga napumpana. A usput, drzava ubire fine pare na tome. Onaj ko hoce da duva ili smrka, njemu je svejedno da l' ce drzava to da legalizuje ili ne, i da li ce to kupiti od ulicnog dilera (a svi znamo gde se sta moze naci i za koju cenu), a onom ko nece bice sve jedno jer nema nameru da baca pare i zdravlje na tako sta. Dakle, legalizacija pomaze striktno drzavi - kad je nesto legalizovano ne ide preko mracnih i rizicnih kanala pa mu je cena prihvatljiva (ovo je narocito dobro kod narkotika jer ce manje biti dzankija koji kradu mobilne telefone ili cak ubijaju samo za jedan fiks), cela karika kriminala oko toga nestaje (setimo se kako je nastao Al Kapone - prohibicijom alkohola) a drzava usput ubire poreze i akcize koje moze da upotrebi za podizanje svesti gradjana o stetnosti narkotika.
Isto to vazi i za prostituciju - ako se ista legalizuje, zar zaista mislis da ce devojke i mladici pohrliti da se bave time? Eto, meni je to takodje nemoralno, pa legalizovano ili ne ni u ludilu se ne bih bavio time niti koristio usluge te strane 'biznisa'. Oni koji su se bavili time, bavice se i dalje ali ovog puta pod kontrolom drzave pa ce samim tim biti obavezni zdravstveni pregledi i dozvole za rad, a drzavna kasa ce se puniti od poreza prikupljenih na osnovu toga. S' druge strane nestala bi cela grana makroa i trgovca robljem jer ce prostitucija biti kontrolisana od strane drzave a ne sumnjivih 'biznismena' koji otvaraju raznorazne motele i restorane pod imenom Sveti Nikola i sl.
Takodje, to vise ne bi bila tabu tema i otvoreno bi se govorilo o tom problemu, a onda je lakse spoznati korene istog problema i podici svest drustva oko toga, te to moze dovesti do smanjenja prostitucije. Novac sakupljen od 'nelegalnih' prodavacica i prodavaca 'ljubavi' kao i poreza, bi bio vracen preko edukacije stanovnistva o stetnosti i rizicima prostitucije, kao i na podizanje zdravstvenog stanja i kontrole onih koji bi ipak time da se bave.
Legalizacija moze samo poboljsati stanje, nikako ga pogorsati.