Anketa o pomeranju sata

Pomeranje sata

• Ukupno glasova
    24
Ima, jer mislim da bi malo ko voleo da se leti razbudi vec negde oko 4.00-4.30 (kada bi se vec uveliko razdanilo), pa da dokon ceka 2-3 sata do odlaska na posao (ako bi usvojili da se vise ne prelazi na letnje racunanje vremena, kao sto je nekada bilo). U svakom slucaju, sa ovim pomeranjima ipak se obdanica racionalnije koristi. Kapiram da ima "nocnih ptica" kojima je svejedno, ali covek je ipak po prirodi preodredjen da danju bude aktivan, a da se nocu odmara.
Neće ljudi da uključe mozak, ne shvataju da će ljeti svićati u 4 sata a mrak padati pre 20, to bi bila katastrofa, nadam se da nećemo zeznuti u vezi ovoga ispali bi glupi neviđeno.

To vreme nije dobro izabrano. I u tom vremenskom razdoblju navike su bile drugačije. Danas većina zemalja uzima ljetnje vreme radi boljeg iskorištenja dana a samim tim bolji prosperitet države jaču ekonomiju, zadovoljnije ljude, manje bolesti.
Bas mi nesto stade za ceo svet.Meni odgovara,ovo kako je sad i to dosta bolje podnosim psihicki,nego prolecno menjanje vremena.

Neće ljudi da uključe mozak, ne shvataju da će ljeti svićati u 4 sata a mrak padati pre 20, to bi bila katastrofa, nadam se da nećemo zeznuti u vezi ovoga ispali bi glupi neviđeno.

O tome govorim. Obrni-okreni, ako ne bi bilo pomeranja vremena, koje god racunanje da odaberes bilo bi nam nezgodno u nekom delu godine:

Ako bi zadrzali sadasnje (zimsko, regularno), u mesecima oko dugodnevice (maju, junu, julu) bi nam se desavalo ovo sto smo naveli. Sunce bi krajem juna izlazilo vec negde oko 3.30-4.00, u 4.00-4.30 imali bi pun dan. Ali bi zato takodje u isto vreme kada je obdanica najduza pocelo da se smrkava oko 19.30, a mrak bi padao u 20.00. Vecini ljudi posao ne pocinje pre 7.00, a vecina ljudi se pod normalnim okolnostima budi kada Sunce izadje ili malo kasnije, sto znaci da bi ili morali da se beskorisno razvlace po krevetu par sati, ili da ustanu i da opet besciljno bleje do polaska na posao.

Ako bi pak usvojili letnje racunanje vremena kao stalno, desio bi se obrnuti problem. U novembru, decembru i januaru, kada je noc najduza, cak i u 7.00 jos uvek bi bio pun mrak, svitalo bi tek oko 7.30-8.00, mozda i kasnije, ako imamo u vidu da su zimska jutra najcesce tmurna sa velikom oblacnoscu. Mislim da takodje niko ne voli da ustaje po mraku kako bi se spremao ili isao na posao.

Meni upada u oci jedna konstatacija.
Dosta ljudi tvrdi da bi se leti budili 2-3 sata ranije,pa blejali,lezali...A sat se pomera SAMO 1 SAT unapred, sto navodi da se masovno bude 1-2 sata ranije (ako od 2 ili 3 oduzmemo 1 tako izadje-pitajte nekog prvaka).
Ispadosmo nacija zombija koji se bude u pola 5 ....

Meni, a i mnogima sa kojima sam razgovarao i koji imaju fiksno radno vreme se upravo to desava leti. Cesto se razbudim oko 5.00-6.00, jer je napolju vec uveliko suncano jutro. I onda, niti mozes da nastavis da se ponovo uspavas kako treba, niti vredi da ustanes da nesto radis. Ali zato zimi proklinjem sve po spisku kada cujem sat kako zvoni, a napolju jos uvek mracno i zelim da nastavim da spavam. Jednostavno mislim da smo tako prirodno "programirani" kao zivotinjska vrsta.

Ne kazem da ima i suprotnih primera, onome ko radi po smenama je verovatno svejedno, kao i studentima bez fiksnih obaveza, ali da to pomeranje satova toliko ne valja, ne bi ga najrazvijenije drzave prve svojevremeno usvojile. I da je postalo toliko lose, zar ga te iste drzave ne bi vec odavno ukinule, umesto sto se vodi tolika debata.

на овој слици се јасно види која је наша временска зона:

carte-heure-EN.png

Додуше, на њеној ивици смо, али и даље се цела земља налази у GMT + 1 зони.
Дакле, ако ћемо да укинемно померање сата, дилеме нема, наше право време је зимско.
А они што им је касно да зими свиће у 8 ујутру, а смркава се у 4 увече треба да знају да подне значи пола дана, средина дана, наш је проблем што се радно време фирми померило до имбецилних сати, а не да ли је дан краћи или дужи.

carte-heure-EN.png

Дакле, ако ћемо да укинемно померање сата, дилеме нема, наше право време је зимско.
А они што им је касно да зими свиће у 8 ујутру, а смркава се у 4 увече треба да знају да подне значи пола дана, средина дана, наш је проблем што се радно време фирми померило до имбецилних сати, а не да ли је дан краћи или дужи.
Koliko je sati u Madridu u odnosu na Srbiju? Jesu li španci budale?

carte-heure-EN.png

Koliko je sati u Madridu proveri sad, mi smo bliži ekvatoru od većine evropskih zemalja i to igra ulogu.

Meni, a i mnogima sa kojima sam razgovarao i koji imaju fiksno radno vreme se upravo to desava leti. Cesto se razbudim oko 5.00-6.00, jer je napolju vec uveliko suncano jutro. I onda, niti mozes da nastavis da se ponovo uspavas kako treba, niti vredi da ustanes da nesto radis. Ali zato zimi proklinjem sve po spisku kada cujem sat kako zvoni, a napolju jos uvek mracno i zelim da nastavim da spavam. Jednostavno mislim da smo tako prirodno "programirani" kao zivotinjska vrsta.

Ne kazem da ima i suprotnih primera, onome ko radi po smenama je verovatno svejedno, kao i studentima bez fiksnih obaveza, ali da to pomeranje satova toliko ne valja, ne bi ga najrazvijenije drzave prve svojevremeno usvojile. I da je postalo toliko lose, zar ga te iste drzave ne bi vec odavno ukinule, umesto sto se vodi tolika debata.
Kod mene u firmi i ovako se ljudi bude oko 5 i 15,jer vec oko 20 do 6 ili 15 do 6 krecu autobusi.Ne idu svi kolima na posao i nije svima ista razdaljina do posla.Mislim da je mnogo lakse kada ustajes za posao vec svanulo nego da je mrak.Plus stizemo takorano na posao da bi stigli da se presvucemo i preobujemo,da bi stigli za prevoz na teren,a i ovi iz trece smene da isto tako stignu da se presvuku za polazak kuci.Ne rade svi u kancelariji.

carte-heure-EN.png

UK je na 0, Francuska Spanija itd su +1

UK je na 0, Francuska Spanija itd su +1
Испрекидана линија је центар часовне зоне, другим речима на испрекидним линијама је време потпуно тачно, рецимо у подне је сунце на највишој тачки. По 7,5 степени лево и десно је иста часовна зона, што си даље од испрекидане линије то ти је време непрецизније у односу на астономско подне.

Испрекидана линија је центар часовне зоне, другим речима на испрекидним линијама је време потпуно тачно, рецимо у подне је сунце на највишој тачки. По 7,5 степени лево и десно је иста часовна зона, што си даље од испрекидане линије то ти је време непрецизније у односу на астономско подне.
Da ali vremenske zone nisu podjednako rasporedjene i nisu realno stanje stvari vec su prekrajane kako je kome odgovaralo. Tako smo mi i pomenute drzave u istoj vremenskoj zoni iako bi trebali da budu u vremenskoj zoni sa Englezima a ne sa nama koji smo toliko istocnije od njih.

Da ali vremenske zone nisu podjednako rasporedjene i nisu realno stanje stvari vec su prekrajane kako je kome odgovaralo. Tako smo mi i pomenute drzave u istoj vremenskoj zoni iako bi trebali da budu u vremenskoj zoni sa Englezima a ne sa nama koji smo toliko istocnije od njih.
Као што се може видети, линије на слици коју сам поставио су праве, дакле то су праве временске зоне. Ако је нека држава већином у једној зони, ту зону би требало и да изабере.

Па ваљда видиш да су они GMT, сат разлике од нас.
Roki kucaj na netu koliko je sati u Madridu, isto kao kod nas a prema slici koju sam komentarisao treba da masne jedan sat za nama. Pa ja pitam jesu li Španci budale. Svako inteligentniji s kim sam razgovarao se slaže da treba da uzmemo ljetnje vreme, jedino krezubi sirotinja viče "kao što je prije bilo".

Roki kucaj na netu koliko je sati u Madridu, isto kao kod nas a prema slici koju sam komentarisao treba da masne jedan sat za nama. Pa ja pitam jesu li Španci budale. Svako inteligentniji s kim sam razgovarao se slaže da treba da uzmemo ljetnje vreme, jedino krezubi sirotinja viče "kao što je prije bilo".
Па ако је код њих исто време као код нас, неко је у погрешној временској зони.
А наше летње време није астрономско време, шта је ту компликовано?

Какаве везе има екватор са часовним зонама Србине?
Nema ali ima praktičnu uticaja, zemljama koje su bliže ekvatoru dan duže. Recimo osa Zemlje se naginje prema severu u odnosu na ravan prema Suncu, tad se kod nas dan skraćuje i postaje hladnije. Kad se naginje prema jugu onda dan postaje duži i toplije je. Zato nije španci nisu izeli isto vreme kao englezi jer su englezi severnije i imaju manje Sunca.

Па ако је код њих исто време као код нас, неко је у погрешној временској зони.
А наше летње време није астрономско време, шта је ту компликовано?
Samo hoću reći da trebamo se ugledati na špance i izabrati vreme plus jedan u odnosu na njih, oni bi trebali da su 0 gmt a uzeli su 1 gmt, tako i mi treba da koristimo +2 gmt.

Back