Anketa: Da li je Vladimir Putin diktator?

Anketa: Po vašem mišljenju da li je Putin DIKTATOR?

• Ukupno glasova
    49

Wild Ranger

Zainteresovan član
Poruka
476
Prosto i jednostavno pitanje.
Da li vi lično doživljavate Putinovu dugu vladavinom Rusijom diktaturom ili ne i zašto?

Ja bih rekao da to objektivno jeste diktatura: jedan čovek vlada državom 25 godina i prosto je nesmenjiv jer u Rusiji uopšte ne postoji neka realna opozicija, čak iako postoji nikako ne može doći do izražaja u medijima. Bilo kakvi masovniji protesti su tamo teško ostvarivi.

Титула диктатора све до ХХ вијека није имала негативну импликацију. Напротив у древном Риму та титула бјеше најузвишенија част и привилегија коју су могли добити само најплеменитији Римљани најбољих врлина у чије руке би се предао терет судбине Рима и нације, и гдје бјеше непојмљиво да диктатор на било који начин злоупотреби неограничену моћ коју је добио.

Владимир Владимирович, иако наравно формално нема неогранилчену моћ коју су имали антички доиктатори, се прихватио најтежег задатка и обавезе, одговорности за судбином своје земље и своје нације и који тежи у овим тешким временима, када су ниткови ударили на братску Русију са намјером да је униште и сатру на свакји начин, држати руски брод на добром курсу.

Владимиру Владимировичу је у овим смутним временима припала улога принцепса. првог грађанина земље руске који је прије свега слугом не глобалним господарима, не разним центрима моћи или олигархијама, него слугом своје земље и свог народа.
И он у сваком погледу слиједи узвишене свјетоназоре и идеале врлина диктатора из времена древног Рима.

Diktator na kvadrat.

nodding-ron.gif

U Rusiji nikad na vlasti nije postojala demokratija niti će postojati. Ima onaj smešni Kami koji je tvrdio da je za vreme Jelcina postojala sloboda tj demokratija, a on tenkove poslao na parlament. Nema demokratije otuda zato što ruska kultura nije komplementarna sa demokratijom ista stvar je i sa Turcima ,Kinezima, Arapima, afričkim narodima to jest državama, većinom Južne Amerike, zapravo sa većinom sveta.
Onda se nameće pitanje da li je demokratija univerzalna vrednost. Naravno da nije.

U Rusiji nikad na vlasti nije postojala demokratija niti će postojati. Ima onaj smešni Kami koji je tvrdio da je za vreme Jelcina postojala sloboda tj demokratija, a on tenkove poslao na parlament. Nema demokratije otuda zato što ruska kultura nije komplementarna sa demokratijom ista stvar je i sa Turcima ,Kinezima, Arapima, afričkim narodima to jest državama, većinom Južne Amerike, zapravo sa većinom sveta.
Onda se nameće pitanje da li je demokratija univerzalna vrednost. Naravno da nije.
Napisao sam da je Rusija pod Jeljcinovim korumpiranim rezimom bila najblize demokratiji u svojoj istoriji, da bi pokazao koliko je to unisteno i patolosko drustvo, kada ti je ekstremno korupcionaska vlast nesto najblize demokratiji sto si imao, ikada.

Jeljcin je poslao tenkove na komuniste u Parlamentu i gadjao ih bojevom municijom, jer su doticni bili za ukidanje demokratije i kapitalizma, i potpunu kontrolu kapitala iz jednog centra.

Inace, i sam Putin je podrzan od zapada i CIA-e da dodje na vlast kao pretnja od toga da se takvi komunisti ne vrate na vlast.

U to doba su Jeljcin i njegova Porodica imali pravu opoziciju, komuniste, za koje je postojala realna sansa da se vrate na vlast.

Pod Putinom kasnije, to su sve postali besmisleni sendvicari i botovi.

Sto se tice toga da neko voli diktature i da je to deo kulture; aha, to moze da prodje samo u narativima, dok Sluzba ne zakuca i na tvoja vrata.

Poslednja izmena:

Demokratija je dostignuće civilizacije. Krenulo se od robovlasničkog društva i došlo dotle da ljudi budu slobodni. Prednost slobode je jasna, ali je problem što liderima sa istoka to ne odgovara, jer bi onda morali da rade u interesu građana i da im fotelja zavisi od građana. Ovako represijom uteraju poslušnost pa rade šta žele. Čudno je da uopšte postoje ljudi koji podržavaju takav sistem.

Jeljcin je poslao tenkove na komuniste u parlamentu, koji su bili za ukidanje demokratije, i potpunu kontrolu kapitala iz jednog centra.

Inace, i sam Putin je podrzan od zapada i CIA-e da dodje na vlast kao pretnja od toga da se takvi komunisti vrate na vlast.

U to doba su Jeljcin i njegova Porodica su imali pravu opoziciju.

Pod Putinom kasnije, to su postali sendvicar i botovi.

Sto se tice toga da neko voli diktature i da je to deo kulture, aha, to moze da prodje samo u narativima, dok Sluzba i ne zakuca na tvoja vrata.
Jes da nisam ljubitelj Putina,vise Bacuske Lukasenka,ali kad vidim ko ga napada,ne mogu,a da ga ne podrzim.

Prosto i jednostavno pitanje.
Da li vi lično doživljavate Putinovu dugu vladavinom Rusijom diktaturom ili ne i zašto?
I jeste i nije po mom mišljenju.
Više ga doživljavam kao nekog autoritarca nego baš diktatora.
Primera radi par mojih poznanika iz Rusije je došlo u Srbiju sa stavom da je Putin razvalio Rusiju zbog korupcije i afera.
Nakon neke 2 godine ovde i valjda ovog kraja UK-RU rata mišljenja su da Putin i nije toliko loš koliko su mislili iz razloga što su videli kako korupcija i nefunkcionalan sistem funkcionišu kod nas.
Primera radi imali su značajno bolji standard i plate u Rusiji nego što ovde/u EU imaju.
Čini mi se da će najveći broj njih da se vrati za Rusiju kada sukobi stanu.
Ja bih rekao da to objektivno jeste diktatura: jedan čovek vlada državom 25 godina i prosto je nesmenjiv jer u Rusiji uopšte ne postoji neka realna opozicija, čak iako postoji nikako ne može doći do izražaja u medijima. Bilo kakvi masovniji protesti su tamo teško ostvarivi.
Recimo da jeste diktatura - meni lično to i nije sporan metod vladavine, prilično su jasne stvari u tom slučaju, ide se tim i tim pravcem, zna se šta se toleriše, šta ne i slično.
Pa i Broz je bio diktator iako je priča sa Jugoslavijom nešto složenija, ali imao je i neke pozitivne rezultate.
Sada što posle diktature stvari odu u qu... je druga priča...

Back