Anja Krneta, prvi pilot borbenog helikoptera

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.716
MG_8670_M.jpg

MG_8633_M.jpg

BEOGRAD - Dvadesetdvogodišnja Anja Krneta, studentkinja četvrte godine Vojne akademije, postala je prva žena pilot helikoptera u istoriji srpske avijacije.

Anja je još na obuci, a kada bude završila školovanje, očekuje da će joj se ispuniti san da bude pilot u nekoj od jedinica srpske vojne avijacije.

Kada je nedavno prvi put sama poleteta helikopterom, Anja Krneta je ušla u istoriju. Oduvek je želela da postane pilot pa joj na Akademiji nije bilo teško da savlada zahtevne tehnike letenja.

“Nije mi bilo teško jer mene to zaista zanima, privlačilo me od malih nogu, radim to sa ljubavlju i nemam nikakav problem sa tim. Što se tiče motora, konstrukcije, te muške stvari, nikada nismo imala problem s tim”, rekla je Anja za televiziju B92.

Ovu strogu selekciju, za sada su, pored Anje, uspele da prođu još samo dve devojke Ana Tadić i Sandra Radovanović, koje će zajedno sa Anjom Krnetom ući u istoriju srpske vojne avijacije.

Od tri devojke koje na Vojnoj akademiji završavaju školovanje za pilota, helikopter vozi samo Anja. I avion je zahtevan, ali kako kaže, helikopter je poseban izazov.

“Helikopter ima dve palice, avion jednu i za helikopter morate da imate jako dobru koordinaciju pokreta ruku i nogu, dok to za avion i nije toliko karakteristično”, objašnjava Anja.

Ovoj neobičnoj devojci čak bolje ide zahtevna vožnja helikoptera nego daleko lakša vožnja automobila.

Da bi postala kandidat za pilota, Anja je morala da prođe rigorozne zdravstvene preglede i psiho-testove, ali i da izvede padobranski skok i izdrži naporan kurs preživljavanja u prirodi.

“Imam vozačku dozvolu, ali jako slabo vozim tako da bolje mi ide ovo sa helikopterom nego sa autom”, kaže ona.

Još nekoliko meseci i Anjin san će biti ostvaren. Za sada je helikopter tipa “gazela” njeno omiljeno prevozno sredstvo.

“Za sada planiram da ostanem na ‘gazeli’, a sada kasnije, videćemo šta će se dešavati. Posle završene Akademije počeću da radim u nekoj od jedinica u eksadrili kao pilot na helikopteru”, navodi Anja.

Svaka cast njoj ali dok mi imamo ove kante od gazela nema za nju mnogo posla... da se razumemo, to je bio odlican helikopter '80-ih i '90-ih, i sad je dobar, ali kako nasa vojska stoji sa remontom i nabavkama savremenijih letelica nece se preterano naleteti.

A ove fotke, to je brate slatki prvoklasni marketing. Ko zna zasta je to dobro...

sve..sve....ali ne mogu da zamislim zenu koja se moze naci u situaciji u kojoj se moze naci pilot a da uspe da prezivi...znam da ce me opet feminiskinje napasti..ali verovatno ne znaju sta se ocekuje od nje....nek se sete pre napada kako su i sta prosli oboreni piloti 99...nek se sete ako su gledali kuda i kako se morao probiti oboreni arizanov dok se probio do pristinskog aerodruma....zamisljam ovako krhku devojku u nekoj sumetini...samu...mozda lakse povredjenu...bez hrane..bez vode....daleko od civilizacije...zamisljam zenu koja moze danas bez tople vode recimo 7 dana i bez kupanja....mozda i moze...al to bih morao da vidim prvo da bih poverovao...

sve..sve....ali ne mogu da zamislim zenu koja se moze naci u situaciji u kojoj se moze naci pilot a da uspe da prezivi...znam da ce me opet feminiskinje napasti..ali verovatno ne znaju sta se ocekuje od nje....nek se sete pre napada kako su i sta prosli oboreni piloti 99...nek se sete ako su gledali kuda i kako se morao probiti oboreni arizanov dok se probio do pristinskog aerodruma....zamisljam ovako krhku devojku u nekoj sumetini...samu...mozda lakse povredjenu...bez hrane..bez vode....daleko od civilizacije...zamisljam zenu koja moze danas bez tople vode recimo 7 dana i bez kupanja....mozda i moze...al to bih morao da vidim prvo da bih poverovao...

може може, кад могу израелке, американке, рускиње... - могу и наше.

ma, nece ona to da radi

rezimu treba lutka za slikanje

zavrsice ili kao neki referent ili preci u civilne pilote

skoro sve zene koje su zaposljavane da rade kao pozornici uvalilo se po poils stanicama, dobar deo se udao za koleze sa cinovima. to su zenski lezilebovici

Osećam da je krneta vatra u krevetu... To kad se pomami to se ne da ukrotiti... :D

Nego odakle je ta Krmeta? Iz Bosne?

Kod nas kad neko ima takvo prezime, deca ga tako nemilosrdno za*ebavaju, da vuče komplekse kroz ceo život...

c/p:

Krnete su većinom Srbi, dobrim dijelom iz okolice Knina, ali su često i Hrvati. Razmjerno najviše Krneta u proteklih sto godina rođeno je u Kistanju kraj Knina, gdje se svaki deseti stanovnik prezivao Krneta. U Hrvatskoj danas živi oko tristo Krneta u više od osamdesetpet domaćinstava. Podjednako ih je bilo i sredinom prošlog stoljeća.

c/p:

Krnete su prisutne u većini hrvatskih županija, u ukupno 36 općina i 42 naselja, pretežito u urbanim sredinama (62%). Danas ih najviše živi u Zagrebu (40), Zadru (40), u Kistanju (30) i Strmici (25) kraj Knina, te u Rijeci (15).

Cura je vjerojatno Srpkinja iz kninskog kraja.

Ima i u nas žena pilota:

http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/2882010/pilotkinja.asp

http://www.google.hr/url?sa=t&sourc...zumzDA&usg=AFQjCNFAzAcNb8Ynb_sKSDhyhdsdFjYXsg

Tako je Antonija, prihvativši još jedan izazov, nakon dodatnog školovanja postala pilotkinja helikoptera Bell-206 B i peta žena pilot u HRZ-u, a uskoro će joj se ostvariti i želja da postane nastavnica letenja u Eskadrili helikoptera 93. zb: "To želim otkako sam došla u Zemunik.

Back