Англофобија

Dе Sisti

Stara legenda
Poruka
90.115
Пропагандни руски наратив овде увек је имао плодно тле.
Већ на први поглед је уочљиво да овдашње русофилство нема никакве везе за симпатије према руској култури, уметности, духовности, историји и науци.
Не, русофилство је овде, заправо, русоманија, једна жеља и тежња за једним старијим братом у чијој кући се зна ред (ауторитарност, стаљинистичка или царистичка, небитно), који има оружје (ракете Сатана, Искандер, Смерч, ТОС...) и који је вољан и спреман да се обрачуна са оним на кога би показали прстом.
У том смислу, и сама русоманија је у бити путиноманија, залуђеност једним човеком у кога пројектујемо све могуће улоге које би један очекивани политички месија требао да обави.
Нема се проблем ако Руси и не ударају баш по нашим непријатељима, нема везе, "наш" осећај је да ћемо мрзети оне који Руси мрзи.
У том светлу, овде се од 2014, а поготову од 24.2.2022 замрзела цео један украјински народ, готово као по команди.
Уз сав рад руске пропаганде, који је нарочито појачан од 2012. године, овде су се као аксиоми и догме запатиле неке уобичајне флоскуле из њиховог репертоара (стална прича о пропасти Запада, његовој декаденцији, неки неодређени Исток као нека златна алтернатива...).

Једна од занимљив ствари коју је руска пропаганде овде успешно засадила јесте АНГЛОФОБИЈА, мржња према Великој Британији.
Подстиче се прича као је Уједињено Краљевство неки Архи-Немезис Словенства, Православља, Човечанства.
Како је Британија одговорна за сва зла на овом свету (укључујући и Сједињене Државе, као њено "наказно прерасло чедо"), како је Британија увек радила Србима о глави, рептилска династија, злотвори и шта све већ не.
Навођење чињенице да су Срби највише страдали од Турака и Немаца одбацује се коментарима "ма, добро, са Немцем бар увек знаш на чему си", "ма, Турци, кад је то било...".

Ту се постављају три питања:
  1. Зашто Русија толико мрзи Британију?
  2. Зашто су Срби почели да мрзе Британију?
  3. Који је смисао таквог нашег односа, тј. зашто ми спроводимо тај руски англофобни наратив?

Ако је одговор на прво питање мање-више јасан и заснива се на историјском ривалству две империје током 19. и 20. века, при чему се:
- Британска Империја показала успешнија у пројекцији својих интереса и моћи на подручјима претензија Руске Империје
- Задала два болна пораза Русији (Кримски рат и Берлински конгрес)
- Показала као успешнија у мекој сили и у пост-империјалном периоду (Комонвелт вс ЗНД тј. пост-совјетски простор),

Преостала два питања остају без одговора.

Шта ви мислите?

Ти проклети Руси!!! :lol:
Rusofobija.jpg

Ево, како изгледа најновији, званични (индиректно - државни) излив тог наратива поводом одлуке Британије да уведе персоналне санкције:

"Najoštrije osuđujemo klevetničke poteze koje iznose osvedočeni neprijatelji srpskog naroda stavljanjem na nekakve crne liste potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i ostale Srbe koji su dokazane patriote i nosioci otpora okupaciji severa Kosova i Metohije od strane Aljbina Kurtija", navedno je u saopštenju Srpske liste.

1.jer znaju najbolje da kradu
2.jer znaju najbolje da ubijaju
3.jer znaju najbolje da vode spletke

Русизми 100%
Само си потврдила оно што је написано у уводу.

Ja bih rekao potpuno suprotno od tvrdnje autora uvodnog posta, nije ruska propaganda toliko zasadila anglofobiju koliko je anglo-saksonsko delovanje pojačalo rusofiliju koja je kod Srba prisutna u par zadnjih vekova i blagonaklon stav prema Rusiji je utkan u kolektivnu svest Srpskog naroda.

Putinofilija na koju se natofili često pozivaju je jedva prisutna u tragovima, koji god ruski vođa bude vodio blagonaklonu politiku prema Srbiji i zalagao se za jaku Rusiju imaće simpatije većine srpskog naroda.

Još jedna netačna konstatacija je ta da su "pro-ruski" Srbi zamrzili Ukrajinski narod, ako izuzmemo forumska prepucavanja koja su više obračun između forumaša, ja na ulici ne pamtim da sam čuo nekog da mrzi Ukrajince kao narod.

Да их нешто као нацију мрзим, не. Али да их сматра директно и индиректно одговорним за сва зла која су од 41' на овамо снашла овај напаћени народ, то сигурно. Да нису издали 43' Михаиловића и почели да шурују са оним црвеним бандитима а после их и довели на власт, ништа или бар не у овој мери нас неби снашло што нас је снашло.

Ja bih rekao potpuno suprotno od tvrdnje autora uvodnog posta, nije ruska propaganda toliko zasadila anglofobiju koliko je anglo-saksonsko delovanje pojačalo rusofiliju koja je kod Srba prisutna u par zadnjih vekova i blagonaklon stav prema Rusiji je utkan u kolektivnu svest Srpskog naroda.
Проблем с тим је што је то не одговара чињеницама.
Прво, британско-српски односи реално не сежу даље од почетка 19. века. Дакле, нема векова.
Друго, једина, условно речено, минус фаза у односима била је у време премијерства Дизраелија, који није био антисрбин колико је настојао да сузбија руски интерес где год се он пројављивао. А код нас је и тада било доста присутна та русоманија која нас је коштала подозрења осталих сила приликом решавања Источног питања, а та ирационална љубав према Русији олупала се о стену разочарања руским цртањем бугарских граница дубоко унутар српских територија, као и продајом Босне и Новопазарског Санџака у руско-аустријској трговини.
Дистанцирање од Русије изазвано Берлинских конгресом, нормализовало је однос осталих сила према нама.
Следећи проблем дошао је око масакрирања краљевског пара Обреновића, због чега је Британија, згађена црнорукашима, није хтела да има икакве односе са Србијом.

И ту долазимо до 1914, где почињу друге теме.
Пре него што пређемо на њим, битно је било да се осврнемо на догађаје 19. века, како бисмо видели да теза о "вековном антисрпству Британије" нема упориште у чињеницама.
Putinofilija na koju se natofili često pozivaju je jedva prisutna u tragovima, koji god ruski vođa bude vodio blagonaklonu politiku prema Srbiji i zalagao se za jaku Rusiju imaće simpatije većine srpskog naroda.
Добро, то једино ако жмуримо пред стварношћу. Да ли треба да постављам снимке дочека Путина у Србији, певања на Маракани, насловница свих државних таблоида, руских прича по Пинку и Хепију?
Još jedna netačna konstatacija je ta da su "pro-ruski" Srbi zamrzili Ukrajinski narod, ako izuzmemo forumska prepucavanja koja su više obračun između forumaša, ja na ulici ne pamtim da sam čuo nekog da mrzi Ukrajince kao narod.
Обичан народ, да.
Али, што је неко активнији русоман и путинофил, то је мржња према Украјинцима жешћа.
ДОбра је ствар што ће остати сви ови наставци теме о рату у Украјини, као сведочанство те патологије.

Ја док нисам дошао на Крсту, нисам ни знао да Срби толико не готиве Јенглезе.

До тада сам мислио да су непријатељи Ватикан и Њемци.

После 1999. и Американци.

За неке и Јеше.

Али нисам имао појма да су Јенглези у ствари главни непријатељи Србије.

Додуше, док нисам дошао на Крсту, нисам знао ни за Дуција Симоновића, ни за Латинку Перовић, ни за још неке општепознате ствари и чињенице. Нпр. за Рептиле. Ма, много тога сам тек овде упознао и сазнао.

Ахахаха. Знаш шта, да је Лорд Карингтон 1991. узвикнуо "Живела Југославија са онима који у њој желе да остану!", уместо што је безобразник један представио план за очување велике Југославије тако што би се иста децентрализовала, ти твоји "Срби" изашли испод Милошевићевог шињела, сви до једног би били за Енглезе а русе данас не би ни спомињали.

Проблем с тим је што је то не одговара чињеницама.
Прво, британско-српски односи реално не сежу даље од почетка 19. века. Дакле, нема векова.
Друго, једина, условно речено, минус фаза у односима била је у време премијерства Дизраелија, који није био антисрбин колико је настојао да сузбија руски интерес где год се он пројављивао. А код нас је и тада било доста присутна та русоманија која нас је коштала подозрења осталих сила приликом решавања Источног питања, а та ирационална љубав према Русији олупала се о стену разочарања руским цртањем бугарских граница дубоко унутар српских територија, као и продајом Босне и Новопазарског Санџака у руско-аустријској трговини.
Дистанцирање од Русије изазвано Берлинских конгресом, нормализовало је однос осталих сила према нама.
Следећи проблем дошао је око масакрирања краљевског пара Обреновића, због чега је Британија, згађена црнорукашима, није хтела да има икакве односе са Србијом.
Ne pišem ovekovnim srpsko-britanskim odnosima, već o srpsko-ruskim, između ostalog i o toj "rusomaniji" je britansko-kolonijalistički Dizraeli suzbijao i koji nije bio antisrbin ali je radio protiv srpskih interesa.
Ne tvrdim da su odluke berlinskog kongresa bile u najboljem interesu Srbije ali se pitam koliko je Rusija u trom trenutku mogla više da učini ? Ko je bio na drugoj strani pregovaračkog stola? Ko je zastupao interese Turske, Kome je pripala Bosna? Ko je zaslužan što je do Berlinskog kongresa uopšte došlo?
И ту долазимо до 1914, где почињу друге теме.
Пре него што пређемо на њим, битно је било да се осврнемо на догађаје 19. века, како бисмо видели да теза о "вековном антисрпству Британије" нема упориште у чињеницама.

Добро, то једино ако жмуримо пред стварношћу. Да ли треба да постављам снимке дочека Путина у Србији, певања на Маракани, насловница свих државних таблоида, руских прича по Пинку и Хепију?

Обичан народ, да.
Али, што је неко активнији русоман и путинофил, то је мржња према Украјинцима жешћа.
ДОбра је ствар што ће остати сви ови наставци теме о рату у Украјини, као сведочанство те патологије.
Putin je dočekan kao predsednik Rusije, države koju većina Srba vole, u kolektivnoj naklonosti nađe se po koji "ludi fan", bilo i biće.

Ti možda živiš u forumskom matriksu gde nas ima za prebrojiti na prste i po tome projektuješ sliku celog društva i gde (da ponovim) se više radi uletanju u vatru par forumaša sa obe strane koji kače eksplicitne sadržaje više u inat drugim forumašima.

Nego ono što me čudi je razvojni put forumaša De Sistija,od rusofila na temi Sirija do Rusofoba na temi Ukrajina. Ja još ne mogu da se priviknem na promenu. Gledam nick-rusofil,čitam tekst-rusofob.

Velika je nasa mrznja i mrznja nase sluzbe, a potom i medija prema USA i Britaniji...Ako obratite paznju na sve clanke vezane za predstavnike te zemlje uz njih uvek je fotografija na kojoj je politicar ili predstavnik te zemlje ispao veoma odbojno, mozda nekome zvuci smesno, ali to se bira i to je veoma bitna stvar koja utica na utisak publike...Uvek su to neke grimase samo za nasu publiku.Ne postoje afirmativni clanci o tim drustvima iako bi ih moglo imati bezbroj... Sve to zajedno deo je mozda ne uvek namernog ili isplaniranog, ali svakako bitnog narativa za opstanak ovog nakaradnog sistema kod nas....Dakle, sam sistem se tako brani od najvece opasnosti po njega...Jer njega jedino mogu da uniste istinke evropske integracije, saradnja sa USA i Britanijom.... Zato ce on uvek sam po sebi videti odbojnost u razvijenijima, a pogotovo u najrazvijenijima i najuredjenijima.... Tamo zivi djavo, odatle dolazi svo zlo sveta, oni planiraju da uniste svet, pravoslavlja itd...Da smanje broj stanovnika na zemlji... Duboka drzava, cija, prskaju nas, pustili su kodronu, harp, lazu da su bili na Mesecu, njihovi sportisti ne podlezu doping kontroli, Rokfeler je menjao srce sedam puta... To su delovi nasih misli...

Ахахаха. Знаш шта, да је Лорд Карингтон 1991. узвикнуо "Живела Југославија са онима који у њој желе да остану!", уместо што је безобразник један представио план за очување велике Југославије тако што би се иста децентрализовала, ти твоји "Срби" изашли испод Милошевићевог шињела, сви до једног би били за Енглезе а русе данас не би ни спомињали.
Jugoslavija je u velikoj meri već bila decentralizovana, sa obzirom ko u njoj zivi, to je bio plan B za raspad u avnojskim granicama.

Nego ono što me čudi je razvojni put forumaša De Sistija,od rusofila na temi Sirija do Rusofoba na temi Ukrajina. Ja još ne mogu da se priviknem na promenu. Gledam nick-rusofil,čitam tekst-rusofob.
Pa on je osim vernika u otvoreno društvo, takođe i podržavalac hrišćanstva.

Zato je u Siriji morao da odluči da li će podržati Sorosa ili Hristosa, i nažalost pogrešno je odabrao

Ја док нисам дошао на Крсту, нисам ни знао да Срби толико не готиве Јенглезе.

До тада сам мислио да су непријатељи Ватикан и Њемци.

После 1999. и Американци.

За неке и Јеше.

Али нисам имао појма да су Јенглези у ствари главни непријатељи Србије.

Додуше, док нисам дошао на Крсту, нисам знао ни за Дуција Симоновића, ни за Латинку Перовић, ни за још неке општепознате ствари и чињенице. Нпр. за Рептиле. Ма, много тога сам тек овде упознао и сазнао.

Englezi su ti sve to navedeno zajedno.

Oni su i Vatikan, i Njemci, Amerikanci (to pogotovo) i Latinka Perović.

A sve to jerbo su Reptili.

Jugoslavija je u velikoj meri već bila decentralizovana, sa obzirom ko u njoj zivi, to je bio plan B za raspad u avnojskim granicama.
АВНОЈ-евске границе су још у Јајцу биле јасно дефинисане као државне. Републике у послератној Југославији биле су федеративне државе. То је уосталом установила и комисија чувеног француског правника Бединтера. А да је план Лорда Карингтона био "против Југославије" како се лагало на Тв Бастиљи и у Политици Експрес, не би сепаратисти у Словенији, Јанша и друштво, гунђали како ће план Лорда Карингтона да очува Југославију. Милошевић је хтео "Југославију са онима који у њој желе да остану" у којој би он био српски Тито, и онда је наложио својој Тв Бастиљи да оплете по Лорду Карингтону. И по Енглезима. И то ширење англофобије траје до данас.

Velika je nasa mrznja i mrznja nase sluzbe, a potom i medija prema USA i Britaniji...Ako obratite paznju na sve clanke vezane za predstavnike te zemlje uz njih uvek je fotografija na kojoj je politicar ili predstavnik te zemlje ispao veoma odbojno, mozda nekome zvuci smesno, ali to se bira i to je veoma bitna stvar koja utica na utisak publike...Uvek su to neke grimase samo za nasu publiku.Ne postoje afirmativni clanci o tim drustvima iako bi ih moglo imati bezbroj... Sve to zajedno deo je mozda ne uvek namernog ili isplaniranog, ali svakako bitnog narativa za opstanak ovog nakaradnog sistema kod nas....Dakle, sam sistem se tako brani od najvece opasnosti po njega...Jer njega jedino mogu da uniste istinke evropske integracije, saradnja sa USA i Britanijom.... Zato ce on uvek sam po sebi videti odbojnost u razvijenijima, a pogotovo u najrazvijenijima i najuredjenijima.... Tamo zivi djavo, odatle dolazi svo zlo sveta, oni planiraju da uniste svet, pravoslavlja itd...Da smanje broj stanovnika na zemlji... Duboka drzava, cija, prskaju nas, pustili su kodronu, harp, lazu da su bili na Mesecu, njihovi sportisti ne podlezu doping kontroli, Rokfeler je menjao srce sedam puta... To su delovi nasih misli...

A, nije uvek tako.

Ođe je Bler Toni ispao skroz ok.

02-Bler-Vucic.jpg

Немам ја ништа против Енглеза а најмање против јадних Украјинаца...имам против Нато, комуниста и глобалиста а Русија данас ратује против њих...ми смо од 90-их до данас остали нераспоређени...тј. без савезника и зато најебавамо...пропадањем Нато би нам се отвориле шансе за обнављањем неких старих савеза...

Back