ANDRIC O VERSKOJ TOLERANCIJI, LJUBAVI I MRZNJI

hogarius

Elita
Poruka
15.124
Andric o verskoj toleranciji, ljubavi i mrznji

“[...] Možda je vaša najveća nesreća baš u tome što i ne slutite koliko mržnje ima u vašim ljubavima i zanosima, tradicijama i pobožnostima. Kod vas asketi ne izvlače ljubav iz svoje askeze, nego mržnju na sladostrasnike; trezvenjaci mrze one koji piju, a u pijanicama se javlja ubilačka mržnja na ceo svet. Oni koji veruju i vole - smrtno mrze one koji ne veruju ili one koji drugačije veruju i drugo vole. I, na žalost, često se glavni deo njihove vere i njihove ljubavi troši u toj mržnji. (Najviše zlih i mračnih lica može čovek sresti oko bogomolja, manastira i tekija.) [...]”
IVO ANDRIĆ​
(Pismo iz l920. godine)

Ivo Andruc je, nesumnjivo najveci jugoslovenski pisac, nobelovac koji je pored licne afirmacije, znacajno doprineo porastu ugleda svoje zemlje, ondasnje SFR Jugoslavije, u svetu.

Ono sto je pomno skrivano i jos uvek skriva od javnosti je njegovo germanofilstvo, koje se posebno manifestovalo esejima objavljenim u casopisu “XX vek” u vreme kada je kao pomocnik ministra inostranih poslova ondasnjeg predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije i ministra inostranih poslova Milana Stojadinovica (Period 1936-1938). No, taj deo ni malo ne umanjuje njegov genijalni smisao za zivu i pisanu rec. Ostaje jos neotrkiveno da li je Ivo Andric bio clan SKJ ili ne, te da li je bio ateista, agnostik ili teist.

Prema nekim izvorima, Andric, rodjen u Bosni, od rodielja katolika, i sam nekada katoli, reklo bi se Hrvat, je u svojim poznim godinama, navodno, izjavio da je po nacionalnosti Srbin. Ako je to tacno, cudi me da mu SPC ne objavljuje dela i ne odrzava uobicajno godisnje metanisanje, zvano parastos. Da li je u pitanju Andricev ateizam, agnosticizam ili neprihvatanje valjanost njegove izjave da je Srbin?

Otovrio temu o Andricu, a nepismen je - ne kaze se popi nego popij.

I takav nas'o nesto da pise?

@ tema

Andric je i sam bio mizantrop, tako da nije imao prava da ovo napise.

Uostalom, razlikuje se maltene tursko vreme od ovoga danas, pa citat je sasvim nesrecno odabran i nije validan.

edit; Da je smatrao da nesto vredi taj citat, stavio bi ga u neko svoje delo, a ne u pismo, jer je bio poznat po tome da 100 put meri, a jednom sece.

Poslednja izmena:

@ tema

Uostalom, razlikuje se maltene tursko vreme od ovoga danas, pa citat je sasvim nesrecno odabran i nije validan.

edit; Da je smatrao da nesto vredi taj citat, stavio bi ga u neko svoje delo, a ne u pismo, jer je bio poznat po tome da 100 put meri, a jednom sece.
Veliki pozdrav, nema bez tebe nista na pdf religiji !!!
:bye::klap:

@ tema

Pobrkala si lončiće. To što je Andrić pisao o dešavanjima za vreme turske okupacije ne znači da je živeo u to vreme, pa se tako i ono što je govorio i pisao ne odnosi samo na tursko vreme.:lol: Ovo se našlo da nekom popuje da je nepismen...:lol:

Norma, citat se ne odnosi na tursko doba, nego na period izmedju dva svetska rata, naime u pitanju je 'Pismo iz 1920'.

Obrazlozi zasto mislis da je Andric mizantrop!

Pa bas zato sam i stavila izraz "maltene"....jer ocigledno je da je pismo iz 1920, ali je inace on u svojim delima najcesce opisivao tursko doba zato sto je iz Bosne i zato sto su se tamo najvise zadrzali ti obicaj pa tako i u ovom zapazanju.

A sto se tice mizantropije, pa kako nije bio, citaj "Znakove pored puta" makar, to se vidi iz skoro svakog njegovog citata (pa evo cak i ovog, ali da njega zanemarimo).

Jeste li dogovorili date? Vatreno, vatreno! Mogu misliti kako ce da vrca, ko vatromet na Kalemegdanu.

A ti to samo da nesto kazes? Spamujes sopstevnu temu, toliko si je "studiozno" postavio.

Prema nekim izvorima, Andric, rodjen u Bosni, od rodielja katolika, i sam nekada katoli, reklo bi se Hrvat, je u svojim poznim godinama, navodno, izjavio da je po nacionalnosti Srbin. Ako je to tacno, cudi me da mu SPC ne objavljuje dela i ne odrzava uobicajno godisnje metanisanje, zvano parastos. Da li je u pitanju Andricev ateizam, agnosticizam ili neprihvatanje valjanost njegove izjave da je Srbin?
Rekao bih da je dovoljan razlog što je bio katolik. Za zadrte pravoslavce samo pravoslavac može biti Srbin. :kafa:

:) Hvala, hvala Juto...:) :zag:

Pozdrav i tebi!
Lepo je videti kad se dve licnosti tako vatreno vole.

“[...] Možda je vaša najveća nesreća baš u tome što i ne slutite koliko mržnje ima u vašim ljubavima i zanosima, tradicijama i pobožnostima. Kod vas asketi ne izvlače ljubav iz svoje askeze, nego mržnju na sladostrasnike; trezvenjaci mrze one koji piju, a u pijanicama se javlja ubilačka mržnja na ceo svet. Oni koji veruju i vole - smrtno mrze one koji ne veruju ili one koji drugačije veruju i drugo vole. I, na žalost, često se glavni deo njihove vere i njihove ljubavi troši u toj mržnji. (Najviše zlih i mračnih lica može čovek sresti oko bogomolja, manastira i tekija.) [...]”

Ne trosi svoju hriscansku ljubav u dubokoj mrznji. Andric kaze najvise zlih i mracnih lica moze covek sresti oko bogomolja, manastira i tekija. Amin
:metla::metla::metla:

Andric o verskoj toleranciji, ljubavi i mrznji

IVO ANDRIĆ​
(Pismo iz l920. godine)

Ivo Andruc je, nesumnjivo najveci jugoslovenski pisac, nobelovac koji je pored licne afirmacije, znacajno doprineo porastu ugleda svoje zemlje, ondasnje SFR Jugoslavije, u svetu.

Ono sto je pomno skrivano i jos uvek skriva od javnosti je njegovo germanofilstvo, koje se posebno manifestovalo esejima objavljenim u casopisu “XX vek” u vreme kada je kao pomocnik ministra inostranih poslova ondasnjeg predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije i ministra inostranih poslova Milana Stojadinovica (Period 1936-1938). No, taj deo ni malo ne umanjuje njegov genijalni smisao za zivu i pisanu rec. Ostaje jos neotrkiveno da li je Ivo Andric bio clan SKJ ili ne, te da li je bio ateista, agnostik ili teist.

Констатације Иве Андрића су тачне. Постоји безброј примјера суровости коју су људи радили позивајући се на Бога.

Али то не значи да ако се они позивају на Бога правдајући свој фанатизам и духовну неизграђеност, да Бог одобрава такво понашање. Опет постоји једноставно објашњење.

Констатације Иве Андрића су тачне. Постоји безброј примјера суровости коју су људи радили позивајући се на Бога.

Али то не значи да ако се они позивају на Бога правдајући свој фанатизам и духовну неизграђеност, да Бог одобрава такво понашање. Опет постоји једноставно објашњење.
Evo, odgovaram sa prilicnom zadrzkom. Osnova za versku netoleranciju mozes naci na pretek u Bibliji, narocito u Starom zavetu. Tako da nije potrebno da neko trazi i izmislja opravdanje za svoj verski fanatizam i mrznju prema drugacijim verujucima. Naravno, religiozne organizacije su i te kako aktivne na razvijanju netrpeljivosti iako se to perfidno zamagljuje i uvija u razlicite oblande.

Evo, odgovaram sa prilicnom zadrzkom. Osnova za versku netoleranciju mozes naci na pretek u Bibliji, narocito u Starom zavetu. Tako da nije potrebno da neko trazi i izmislja opravdanje za svoj verski fanatizam i mrznju prema drugacijim verujucima. Naravno, religiozne organizacije su i te kako aktivne na razvijanju netrpeljivosti iako se to perfidno zamagljuje i uvija u razlicite oblande.

U Novom zavjetu ne mozes nista slicno naci.

U Novom zavjetu ne mozes nista slicno naci.
Parafraziram: "Nisam dosao da dones mir, vec mac", rece hristos. Naravno ima i drugih slicnih iskaza o, tzv. nevernicima. Drugo, da li postoji bog ili ne? Nisam siguran da ga je Isus zamenio. Trojstvo, ili sveta Trojica, su izmisljena u Novom zavetu, tako neki nasi eksperti za Bibliju tvrde, ali jos uvek je na prvom mestu bog otac, a ne bog sin, zar ne?

Ниси ти то схватио. Настави да читаш Јеванђеља. Драго ми је да си заинтересован, једном ћеш прогледати.
Zahvaljujuci jevandjeljima sam i progledao. Da li si ti ikada podmetnuo trvoj drugi obraz onome ko ti je prilepio samarcinu? Naravno da nisi. A to je dokaz tvog "progledavanja". Da li si se ti na onoga "ko tebe kamenom" bacio hlebom, belim ili crnim, sve jedno? Nisi, nikada to ne bi ni uradio. Da li bi ti poverovao svojoj verenici da joj je bog napravio dete? Ne bi ni u snu to poverovao. Pa, ti mora da se poremetio logicnu percepciju. To sto ja ne shvatam, veruj mi, je zdrav odnos prema realnom svetu, a ne prema nekakvim budalastinama o bogu ocu, njegovom vanbracnom bogu sinu i bogu svetom duhu. Problem je u masi nepismenih i polupismenih, pa cak i visoko obrazovanih, koji veruju u ono sto nikada nisu procitali, ono sto su im polupismeni popovi utuvili u glavu u toku njihovog odrastanja.

Poslednja izmena:

Back