Anđeo gospodnji

poznajem te toliko ali onu stranu da priznaš da nešto ne razumeš još nisam upoznao, samo nesuvisla objašnjenja od sv otaca
Pa očito je da se na nekim mjestima u Pismu anđeo Gospodnji izjednačava sa Bogom. To jasno govori da u tim situacijama ne možemo reći da se tu radi o običnom anđelu tj. stvorenom biću.

Pa očito je da se na nekim mjestima u Pismu anđeo Gospodnji izjednačava sa Bogom. To jasno govori da u tim situacijama ne možemo reći da se tu radi o običnom anđelu tj. stvorenom biću.
misliš jahve naredi avramu da zakolje sina, anđeo gospodnji zaustavi ruku jer bi bilo glupo da jahva naređuje ubistvo pa zaustavlja?

misliš jahve naredi avramu da zakolje sina, anđeo gospodnji zaustavi ruku jer bi bilo glupo da jahva naređuje ubistvo pa zaustavlja?
Мислим на ово рецимо:
"11. Још јој рече анђео Господњи: Ето си трудна, и родићеш сина, и надјени му име Исмаило; јер је Господ видио муку твоју.
12. А биће човјек убојица; рука ће се његова дизати на свакога а свачија на њега, и *наставаће на погледу свој браћи својој. [*1 Мој 25, 18.]
13. Тада Агара призва име Господа који говори с њом: Ти си Бог који види. Јер говораше: Зар још гледам иза онога који ме видје
" (Постање 16:11-13).

Или:
"2. И јави му се *анђео Господњи у пламену огњеном из купине. И погледа, а то купина огњем гори а не сагоријева. [*5 Мој 33, 16; Дап 7, 30.]
3. И Мојсије рече: Идем да видим ту утвару велику, зашто не сагоријева купина.
4. А Господ, кад га видје гдје иде да види, викну га Бог из купине и рече: Мојсије! Мојсије! А он одговори: Ево ме.
5. А Бог рече: Не иди овамо. *Изуј обућу своју с ногу својих, јер је мјесто гдје стојиш света земља.
" (Излазак 3:2-5).

Мислим на ово рецимо:
"11. Још јој рече анђео Господњи: Ето си трудна, и родићеш сина, и надјени му име Исмаило; јер је Господ видио муку твоју.
12. А биће човјек убојица; рука ће се његова дизати на свакога а свачија на њега, и *наставаће на погледу свој браћи својој. [*1 Мој 25, 18.]
13. Тада Агара призва име Господа који говори с њом: Ти си Бог који види. Јер говораше: Зар још гледам иза онога који ме видје
" (Постање 16:11-13).

Или:
"2. И јави му се *анђео Господњи у пламену огњеном из купине. И погледа, а то купина огњем гори а не сагоријева. [*5 Мој 33, 16; Дап 7, 30.]
3. И Мојсије рече: Идем да видим ту утвару велику, зашто не сагоријева купина.
4. А Господ, кад га видје гдје иде да види, викну га Бог из купине и рече: Мојсије! Мојсије! А он одговори: Ево ме.
5. А Бог рече: Не иди овамо. *Изуј обућу своју с ногу својих, јер је мјесто гдје стојиш света земља.
" (Излазак 3:2-5).
a ja te pitah ono

24. А послије оних дана затрудње Јелисавета жена његова, и кријаше се пет мјесеци говорећи:

25. Тако ми је учинио Господ у дане ове у које погледа на ме да ме избави од срамоте међу људима.

26. А у шести мјесец послан би од Бога анђео Гаврило у град галилејски по имену Назарет,

27. Дјевојци зарученој за мужа, по имену Јосиф, из дома Давидова; и дјевојци бјеше име Марија.

Питање је апсолутно бесмислено.
ima besmislen odgovor
znači jahve naređuje anđeo spašava stvar.

22:2 И рече му Бог: Узми сада сина свог, јединца свог милога, Исака, па иди у земљу Морију, и спали га на жртву тамо на брду где ћу ти казати.

22:10 И измахну Аврам руком својом и узе нож да закоље сина свог.
22:11 Али анђео Господњи викну га с неба, и рече: Авраме! Авраме! А он рече: Ево ме.
22:12 А анђео рече: Не дижи руке своје на дете, и не чини му ништа; јер сада познах да се бојиш Бога, кад ниси пожалио сина свог, јединца свог, мене ради.

znači li to da mu bilo glupo
i bog mu kaže pa taj isti bog mu u momentu opet kaže nešto drugo ali pod izgovorom da je anđeo?

ima besmislen odgovor
znači jahve naređuje anđeo spašava stvar.

22:2 И рече му Бог: Узми сада сина свог, јединца свог милога, Исака, па иди у земљу Морију, и спали га на жртву тамо на брду где ћу ти казати.

22:10 И измахну Аврам руком својом и узе нож да закоље сина свог.
22:11 Али анђео Господњи викну га с неба, и рече: Авраме! Авраме! А он рече: Ево ме.
22:12 А анђео рече: Не дижи руке своје на дете, и не чини му ништа; јер сада познах да се бојиш Бога, кад ниси пожалио сина свог, јединца свог, мене ради.

znači li to da mu bilo glupo
i bog mu kaže pa taj isti bog mu u momentu opet kaže nešto drugo ali pod izgovorom da je anđeo?
Nisi skontao da je to čitava poenta? Bog je testirao Avrama tako da je jasno da Bog i naređuje i sprečava.

24. А послије оних дана затрудње Јелисавета жена његова, и кријаше се пет мјесеци говорећи:

25. Тако ми је учинио Господ у дане ове у које погледа на ме да ме избави од срамоте међу људима.

26. А у шести мјесец послан би од Бога анђео Гаврило у град галилејски по имену Назарет,

27. Дјевојци зарученој за мужа, по имену Јосиф, из дома Давидова; и дјевојци бјеше име Марија.
može biti da je gavrilo

Vikipedija
У хебрејској Библији, Габријел се појављује пророку Данилу да би објаснио своје визије (Данило 8:15–26, 9:21–27). Арханђел се такође појављује у Књизи Еноха и другим древним јеврејским списима. Поред арханђела Михаила, Гаврило је описан као анђео чувар Израела, који брани свој народ од анђела других народа. Гаврило се на неким језицима преводи и као „Божја снага“.
У Књизи о Језекиљу, Гаврило је схваћен као анђео који је послат да уништи Јерусалим. Према Јеврејској енциклопедији, Гаврило узима лик човека, и стоји с леве стране Бога.

Проблем је што је devine concil библијско учење које црква игнорише.
Тројство доноси Исус и Јован одакле се тумачи. Међутим сам Исус преко Јована се позива на псалм који говори о devine concil.
Хоћете да ме убијете што сам рекао да сам Божији син па нисте ли читали да сте синови свевишњег сви?
6 Рекао сам: ви сте богови; и сви сте деца Вишњега.

7 Али ви ћете умрети као људи и пасти као један од кнезова.

На ово се
Исус позива у Јовановом јеванђељу.
pa, da, mi ljudi treba d'ugazimo te pale andjelje, tzv. knezove, i potom imas kod apostola pavla koji je jasan da je to nasa borba, a crkva izbegava sve to jer je nad njom konstantin, a on je bio ovozemaljski i car i ratnik/borac... evo pavle, u dretarevom prevodu, da se jasno vidi da se radi o rangovima, hijerarhiji andjela, koji su je napravili kada su se odvojili od Boga, a mi ljudi sad moramo KOMPLET DA IH SATREMO, ko nije sa nama protiv nas je od svih njih:
Efežanima 6,12Nismo mi sučeljeni čovjeku, već Vlastima, Moćima, Gospodstvima ovoga *svijeta tmina, duhovima zla koji su u nebesima. Domognite se dakle oklopa Božjeg,
ahd sad reci da ja nesto ufuravam opet

to je bila familija sonja, zentara, sve do unuka jakova koji je imao onu stvar da se porve i sa andjelom ili bogom, zavisi koji citat uzmemo za analizu

Zašto je Bog natjerao Jakova da se hrva s njim?​

Mar 13, 2017 — Stih 27 nam daj razlog zašto se Jakov hrvao s Bogom ili Njegovim anđelom. Kaže: “Pusti me jer zora sviće! Ali on odgovori: Neću te pustiti dok ...me ne blagosloviš.”

Poslednja izmena:
Religijski fanatizam Abrahama je zaustavio Samael koji ga je i kušao no blento Abraham umjesto da odbije on umalo da ubije sina u religijske svrhe.
Krscanstvo zato tu budalastinu nastavlja i otac Abraham zrtvuje sina za spasenje ..
Samael ga nije zaustavio jer je postao bogom Krscana.
Metaforicki arhetipski

Religijski fanatizam Abrahama je zaustavio Samael koji ga je i kušao no blento Abraham umjesto da odbije on umalo da ubije sina u religijske svrhe.
Krscanstvo zato tu budalastinu nastavlja i otac Abraham zrtvuje sina za spasenje ..
Metaforicki arhetipski
Samael, in Jewish folkloric and mystical tradition, the true name of Satan.
da, jevreji misle da je on satana, a mi mislimo da je lucifer https://www.britannica.com/topic/Samael
pa mu se pripisuje:
attempting to dissuade Abraham from sacrificing Isaac; causing the death of Sarah by informing her of Abraham’s intent to sacrifice Isaac; attempting to kill Jacob while he was still in the womb;

Metaforicki arhetipski
Баш неболузно тумсчење са елементима фолклора.
Ни један хришћанин не би пристао да жртвује сина Богу јер би знао да тај који тражи то од њега није Бог.
Нити су икад хришћани имали крвне жртве.

Ни један хришћанин не би пристао да жртвује сина Богу јер би знао да тај који тражи то од њега није Бог.
Naravno da neće ako je njihov sin u pitanju ali kad je tudji onda nema problema,
Onda tudji sin spasava vasionu i šire i bog otac Abraham moze da zrtvuje sina to je vrhunac dobrote po krscanima.
Laku noc pameti

ja mislim da ga nisi razumeo
folklor je jevrejski, kaze link koji sam ostavio, a pod athetipom podrazumeva prasliku avramovog zrtvovanja sa hriscanstvom [plus se deda ruga kao Hristos nije nas, vec jevrejin, obaska njegovo ruganje], plus doktrina o otkupnoj zrtvi...
mi smo imali vec temu o ZRTVI, ko koga i kome zrtvuje, denominacije neke kazu OTKUP, jako zanimljiva tema

Naravno da neće ako je njihov sin u pitanju ali kad je tudji onda nema problema,
Onda tudji sin spasava vasionu i šire i bog otac Abraham moze da zrtvuje sina to je vrhunac dobrote po krscanima.
Laku noc pameti
pusti ti nasa razna stanovista, daj nam jevrejsko, pametni rugacu, dok nije bilo hriscanstva, kako tumacis?
i moze li da ima tumacenja ili je samo arhetip, prorocanstvo za buducnost?
ja sam se ranije izjasnio da se avram prosto nasao medju onima koji su zrtvovali decu, molohu bese, i on po onoj monkey see monkey do, radi isto sto i oni, i onda ga andjeo GOSPODNJI sprecava, a boga njihovog ne poslusa, koji god da je, nas nije, mislimo da je MOLOH od Melek

Poslednja izmena:
Moloch, Molech, or Molek[a] is a word which appears in the Hebrew Bible several times, primarily in the Book of Leviticus. The Bible strongly condemns practices that are associated with Moloch, which are heavily implied to include child sacrifice.[2]
https://en.wikipedia.org/wiki/Moloch#cite_note-FOOTNOTEStavrakopoulou2013134–144-3
1728863184818.pnghttps://en.wikipedia.org/wiki/Moloch
The etymology of Moloch is uncertain: a derivation from the root mlk, which means "to rule" is "widely recognized".[10]
ja sam se ranije izjasnio da se avram prosto nasao medju onima koji su zrtvovali decu, molohu bese, i on po onoj monkey see monkey do, radi isto sto i oni, i onda ga andjeo GOSPODNJI sprecava, a boga njihovog ne poslusa, koji god da je, nas nije, mislimo da je MOLOH od Melek
zapravo - mal’āḵ https://en.wikipedia.org/wiki/Angels_in_Judaism

Poslednja izmena:
ja mislim da ga nisi razumeo
folklor je jevrejski, kaze link koji sam ostavio, a pod athetipom podrazumeva prasliku avramovog zrtvovanja sa hriscanstvom [plus se deda ruga kao Hristos nije nas, vec jevrejin, obaska njegovo ruganje], plus doktrina o otkupnoj zrtvi...
mi smo imali vec temu o ZRTVI, ko koga i kome zrtvuje, denominacije neke kazu OTKUP, jako zanimljiva tema
Све ја то разумем ако стављам критику на нечију религију или исправност нечега нећу се играти пророка учинићи то преко библије.
Нећу користити народна предања као Самаел и Сигмунда Фројда кроз архитип Жртвовање Исака кроз suffer mesiah.
Ја врло добро знам шта пишем.
А кад неко пише јако слободне постове да вређа неког нациноално , верски по свакој основи и онда кука на антисемитизам.
Па такве особе су изазвале антијеврејство.
А глупости и нечије метафоре и архитипове нећу ни да се трудим да разумем.
За мене усташа мојсијеве вере ништа више јер да му је до јеврејства стало био би с пушком у Израелу и бранио га.
Међутим не њему одговара да скупља бенефите од свог јудаизма и пише по форумима на којима је гост ружне ствари о домсћинима са којима " наводно жели добре односе" и да прича!

Пин ми куфер вукова у јагњећој кожи.

А глупости и нечије метафоре и архитипове нећу ни да се трудим да разумем.
pazi, imali smo temu, dosta nas se slozlio da ima osnova da zrtvovanje isaka jeste praslika, arhetip Hristove zrtve, i da je bese i Avarm verovao da ga Bog moze podignuti iz mrtvih cak
ja ne znam da li je vama jasno sa cim mi ovde imamo posla, - lepo pise da je od elohistickog narativa, preuzeo jahvisticki momenat sa andjelom... a ja sam vec objasnjavao da se moze prorokovati bez reci - delima; ostaje samo pitanje da li otac zrtvuje sina, ili ko drugi koji to ''bogovi'' koje 1 andjeo sprecava... Ja mogu reci [jer ste me naterali, dopustio sam vam] da je sa Bozijim dopustenjem dozvoljeno da otac i sin zajedno naprave zrtvenik, donesu drva, da avram veze isaka i zamahne nozem ..., ali svrha tog dogadjaja je prorokovanje o Hristu, da se mi opet jasno podelimo izmedju onih koji tvrde da je OTAC ZRTVOVAO, i onih koji tvrde da su bezumnici zrtvovali
Пин ми куфер вукова у јагњећој кожи.
ma deda ima krizu identiteta, cak mi je i priznao, kada ga pritisnem znas kako peva, ali nije za javnost, samo ga ignorisi najbolje, on nije vernik, ruga se jer ga boli jos od decackog doba nesto sto nije za javnost

Poslednja izmena:
to je bila familija sonja, zentara, sve do unuka jakova koji je imao onu stvar da se porve i sa andjelom ili bogom, zavisi koji citat uzmemo za analizu

Zašto je Bog natjerao Jakova da se hrva s njim?​

Mar 13, 2017 — Stih 27 nam daj razlog zašto se Jakov hrvao s Bogom ili Njegovim anđelom. Kaže: “Pusti me jer zora sviće! Ali on odgovori: Neću te pustiti dok ...me ne blagosloviš.”
koliko znam bog NIKOG ne iskušava otkud to da kuša avrama i jova?

a ovde se umorio jahve ? :D

Back