Anarho-primitivizam

Da li podrzavate anarho-primitivizam?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ono što je neko od njih pričao je njegov koherentni logički sistem, u kom su delovi povezani jedni s drugim, prožimaju se ili proizilaze iz nekog drugog. Teško ćeš moći vaditi jednu stvar iz konteksta i stavljati u drugi. To je najbolji način da se dobije glupost. Osim toga, ti ljudi koje si naveo su poprilično specifični i čudni, naročito Ruso, koji je uz to i kontradiktoran. A Makijaveli? Ne znam šta se od njega pametno može uzeti, taj lik je sve uspevao glupo da smisli. :lol:

Naravno da ne razumeš Makijavelija, sad ću ti reći zašto.....već smo pričali, čini mi se...
Ti si utopista po prirodi, idealista ako hoćeš.....
Makijaveli je pričao o realpolitici, i to je najbolje moguće delo koje realno prikazuje načine ponašanja u politici, država, vladalaca, naroda........naravno, svako ko se bavio politikom, nastojao je da izvrgne njegove misli i pretvori to u parolu "cilj opravdava sredstva", što Makijaveli, inače nikad nije rekao......čitaj pažljivije, dakle....udubi se....i shvatićeš mnogo toga.....
Što se tiče prethodno rečenog....primer....i Hobs i Ruso su naveliko razglabali o prirodnom stanju, na dva različita načina.....kad pročitaš i uporediš, shvatićeš da su i jedan i drugi u nekim stvarima bili u pravu....i da neka promišljanja i kod jednog i kod drugog piju vodu.....naravno, ako nemaš hrabrosti da se upustiš u moguće kombinovanje tih promišljanja....onda je najlakše reći...to je glupost

Mislim da je vreme da promenim avatar... Ljudi misle da sam nacista... grozno...

Ne nisam nacista. Ja sam Radikalni Kapitalista i ne dopada mi se ni komunizam ni Cegevara ni anarhizam.

Na tadasnjem avataru bio je cegevara prikazan u negativnom kontekstu.

Stvarno ne mogu da shvatim takve ljude, mislio sam da je Miskovic jedini radikalni kapitalista u Srbiji.:rotf:
I sto mrzis Cegevaru?

fredy1962med.jpg

Fredi Perlman, veliki kriticar civilizacije i jedan od najpoznatijih ( ako ne i najpoznatiji ) teoreticar anarho-primitivizma.

Danas je najpoznatiji Džon Zerzan.
Fredi Perlman je kralj, čitao sam pojedine delove "Against Leviathan, against history", šteta što nema cele prevedene na srpski. Inače je bio ekonomista, postdiplomske je završio u Beogradu.
Otpor je jedina ljudska komponenta čitave pisane istorije. Sve ostalo je bilo napredovanje Levijatana. Za mene se podrazumeva da je otpor jedini prirodni ljudski odgovor na dehumanizaciju; tu nema šta da se pravda i objašnjava.” — Protiv Levijatana, protiv njegove Priče, 1983.

U principu...crpecemo resurse i ziveti ovako bahato na racun planete Zemlje dok joj ne postanemo preveliki teret...a onda ce nas zbrisati...a to svakako moze jer covek nije jaci od prirode, iako se qrci da jeste.
To sto covek puskom upuca tigra, vuka, slona ili sto prokrci ne znam koliko km sume...to nije nikakvo merilo.

anarho-primitivizam je lepa ideja samo sto je neostvarljiva tehnicki.

mnogo nas ima danas, bez tehnologije ne bi mogli da se prehranimo i to je to

Pa procitaj keeperov post, kada bi svako dobio odredjeni komad zemlje, i na njemu uzgajao hranu, bilo bi dovoljno zemlje za sve, mada se to vise odnosi na anarho-komunizam, sto takodje nije losa ideologija. Tu je i lov, naravno, a i on bi zaziveo nekih 20-ak godina po stvaranju takvog drustva, jer bi ljudi znatno smanjili teritoriju na kojoj zive, a na tim teritorijama bi se zivotinje namnozile, i onda bi ta ideologija bila u potpunosti ostvarena.:super:

Pa procitaj keeperov post, kada bi svako dobio odredjeni komad zemlje, i na njemu uzgajao hranu, bilo bi dovoljno zemlje za sve, mada se to vise odnosi na anarho-komunizam, sto takodje nije losa ideologija. Tu je i lov, naravno, a i on bi zaziveo nekih 20-ak godina po stvaranju takvog drustva, jer bi ljudi znatno smanjili teritoriju na kojoj zive, a na tim teritorijama bi se zivotinje namnozile, i onda bi ta ideologija bila u potpunosti ostvarena.:super:

to je onda privatnistvo iz kojeg ce samo da se ponovi srednji vek kao posledica jer ce em biti manjka em grabezljivosti.

uz ovu populaciju koju imamo, tehnologija bi trebala da nam sluzi da smanji manjak i vecnu potraznju necega cega nema dovoljno.

za tako nesto ipak, samo tehnologija nije dovoljna, potrebna je promena u glavi, revolucija u nama samima.

licno, slazem se sa tobom u mnogo cemu, cak sta vise, tvrtdim da smo mi od onog sto je nekad bio primitivizam - nazadovali.

u najmodernijoh epohi najvece tragedije su se desile, cak sta vise, ovo sto dolazi ce prevazici sve.

ipak, promena u nama samima ce doneti promene spolja.
da se oslobodimo iznutra je prvo, ostalo ce samo doci.

negirati covekovu potrebu da sazna (tehnologiju) je negirati ljudsku prirodu.

tehnologija nije nas neprijatelj vec smo je mi zloupotrebili.

stvar je dakle u nama

Danas je najpoznatiji Džon Zerzan.
Fredi Perlman je kralj, čitao sam pojedine delove "Against Leviathan, against history", šteta što nema cele prevedene na srpski. Inače je bio ekonomista, postdiplomske je završio u Beogradu.
Otpor je jedina ljudska komponenta čitave pisane istorije. Sve ostalo je bilo napredovanje Levijatana. Za mene se podrazumeva da je otpor jedini prirodni ljudski odgovor na dehumanizaciju; tu nema šta da se pravda i objašnjava.” — Protiv Levijatana, protiv njegove Priče, 1983.

Sada sam na youtube-u gledao neke snimke na kojima iznosi svoje stavove, nije los lik, mada vise cenim Perlmana.

i inace, sama rec anarho-primitivizam izgleda ima malo veze sa anarhijom.

jedini nacin da nateras ljude da zive na nacin na koji predlazes je dako sto ces da ih nateras kao sto rekoh. prisilis.
tu onda opet nema sloboda i onda nema ni anarhije

ili anarhija ili nista.

to je onda privatnistvo iz kojeg ce samo da se ponovi srednji vek kao posledica jer ce em biti manjka em grabezljivosti.

uz ovu populaciju koju imamo, tehnologija bi trebala da nam sluzi da smanji manjak i vecnu potraznju necega cega nema dovoljno.

za tako nesto ipak, samo tehnologija nije dovoljna, potrebna je promena u glavi, revolucija u nama samima.

licno, slazem se sa tobom u mnogo cemu, cak sta vise, tvrtdim da smo mi od onog sto je nekad bio primitivizam - nazadovali.

u najmodernijoh epohi najvece tragedije su se desile, cak sta vise, ovo sto dolazi ce prevazici sve.

ipak, promena u nama samima ce doneti promene spolja.
da se oslobodimo iznutra je prvo, ostalo ce samo doci.

negirati covekovu potrebu da sazna (tehnologiju) je negirati ljudsku prirodu.

tehnologija nije nas neprijatelj vec smo je mi zloupotrebili.

stvar je dakle u nama

Ljudska priroda je da saznaje, bas kao sto si rekao, ali do odredjene mere, i do odredjenog nivoa koji nece biti poguban po okolinu, sve preko toga je suvisno i stetno.
Ne bi se ponovio srednji vek i feudalni sistem koji je njegov sastavni deo ako tehnologija ne bi napredova, i zato sto bi postojala anarhija, a to je bezvlasce, tj. besklasno drustvo, drustvo bez autoriteta, sto sigurno ne bi moglo dovesto do uvodjenja feudalnih odnosa.

i inace, sama rec anarho-primitivizam izgleda ima malo veze sa anarhijom.

jedini nacin da nateras ljude da zive na nacin na koji predlazes je dako sto ces da ih nateras kao sto rekoh. prisilis.
tu onda opet nema sloboda i onda nema ni anarhije

ili anarhija ili nista.

Zato je to utopija, bar za sada.
Kao i svi drugi oblici anarhije.
Mislim da se anarho-primitivizam moze izazvati na 2 nacina:
1. revolucijom ( opasnom i nevidjenih razmera, mora da bude na globalnom nivou, jer ako bi npr. samo Srbija postala anarhisticka "drzava", Ameri bi nas srusili, tj. revolucija mora u isto vreme da zahvati ceo svet)
2. uvodjenjem komunizma ( to bi u narednih 10-ak godina bilo moguce i izvodljivo, zbog globalne ekonomske krize, a samim tim i nezadovoljstva ljudi ), posle toga anarho-komunizma, i onda anarho-primitivizma.

Ljudska priroda je da saznaje, bas kao sto si rekao, ali do odredjene mere, i do odredjenog nivoa koji nece biti poguban po okolinu, sve preko toga je suvisno i stetno.
Ne bi se ponovio srednji vek i feudalni sistem koji je njegov sastavni deo ako tehnologija ne bi napredova, i zato sto bi postojala anarhija, a to je bezvlasce, tj. besklasno drustvo, drustvo bez autoriteta, sto sigurno ne bi moglo dovesto do uvodjenja feudalnih odnosa.

zar ima granica gde bi covek rekao - dosta, ne zanima me vise nista?
ne verujem da toga ima.

ti govoris da tehnologija steti, ja pak kazem da je tehnologija u rukama imperijalista em kochena em zloupotrebljena.
najvece tehnoloske napretke je covek pravio kroz ratove, to ti samo govori o zloupotrebi.

drustvo bez autoriteta pak nece nastati dok svako od nas se ne promeni iznutra. nikakvo parcelisanje zemlje i primitivizam nece promeniti grabezljivost koju je drzava i sistem usadila u nas.

prvo promena u nama pa onda promena dalje.
nasa vrlina je nasa pamet, vreme je da je upotrebimo da lepo zivimo a ne da se ubijamo efektnije.

ja sam za tehnologiju a i za unutrasnju revoluciju.

realnije je i dolazi.

pitanje je koji shok to treba da proizvede - novi rat? internet revolucija?

Zato je to utopija, bar za sada.
Kao i svi drugi oblici anarhije.
Mislim da se anarho-primitivizam moze izazvati na 2 nacina:
1. revolucijom ( opasnom i nevidjenih razmera, mora da bude na globalnom nivou, jer ako bi npr. samo Srbija postala anarhisticka "drzava", Ameri bi nas srusili, tj. revolucija mora u isto vreme da zahvati ceo svet)
2. uvodjenjem komunizma ( to bi u narednih 10-ak godina bilo moguce i izvodljivo, zbog globalne ekonomske krize, a samim tim i nezadovoljstva ljudi ), posle toga anarho-komunizma, i onda anarho-primitivizma.

boriti se za slobodu time sto ces prvo da porobis ili obespravis jednu klasu da bi dao drugoj - ne ide.
prinuda, nasilje radja samo prinudu i nasilje.

sto se mene tice, ja se protivim i anarhizmu kao reci.
cim mu das ime, to je vec dogma, ideologija i stvar za misljenja i rasprave te onda konflikte.

da nam drzava ne treba da vodi zivot od pelena pa do smrti - ne treba.

Back