• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Analiza: Srbija se okreće toplijim vezama s Amerikom, jer vidi da se Rusija, Kina i EU suočavaju s padom moći

ziltoid

Ističe se
Poruka
2.620

Analiza: Srbija se okreće toplijim vezama s Amerikom, jer vidi da se Rusija, Kina i EU suočavaju s padom moći​


Analiza: Srbija se okreće toplijim vezama s Amerikom, jer vidi da se Rusija, Kina i EU suočavaju s padom moći 1


Analitički centar „Džeopolitikal fjučers“ (Geopolitical Futures) u Vašingtonu navodi da se Srbija „okreće toplijim vezama sa SAD jer vidi da se Rusija, Kina i, mada u manjoj meri, Evropska unija suočavaju s padom moći i ekonomskim problemima“.

„Džeopolitikal fjučers “ to stavlja u okvire „energetske krize koja je zemlje Balkana primorala da preispitaju političke i ekonomske veze, jer je novo poprište otvoreno na Balkanu zbog svetskog ekonomskog rata“, a procenjuje i da je došlo do „izvesne zategnutosti između Beograda i Moskve“.

Agencija Beta je evropske diplomatske zvaničnike u Briselu zamolila za ocenu da li na „okretanje toplijim vezama Beograda s Vašingtonom“ ukazuju i pohvale američkih zvaničnika srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću za doprinos rešavanju najnovije krize s Prištinom i ocene Amerikanaca da bi EU trebalo da pospeši put Srbije ka članstvu u EU, uz izjave da Vašington želi mnogo bolje odnose s Beogradom.

Evropski diplomatski izvori ističu da jeste činjenica da su se SAD snažno angažovale kako u rešavanju kosovskog pitanja, tako i otklanjanju po Zapad nepovoljnih posledica ukrajinskog rata na Balkanu, ali je rečeno i da treba vremena da se utvrdi neki mogući zaokret Srbije u međunarodnoj politici i odnosima.

Ovi izvori su dodali da ne mogu da komentarišu izjavu predsednika Vučića da „u Srbiji preko posrednika postoji sukob Istoka i Zapada“ i time odgovorili na pitanje Bete da li bi to značilo da je i „Evropska unija uključena u taj sukob“.

Takođe su rekli da ne mogu da se osvrću ni na stavove da bi EU trebalo mnogo jasnije da predoči Srbiji da je želi u svojim redovima, kako je to izjavio američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil.
Vučić je posle razgovora u Beogradu s američkim kongresmenom Majklom Tarnerom izjavio da Srbija želi da „zajednički rade projektima od obostranog interesa“ i da pređemo u višu fazu partnerske saradnje.

A, poručio je ambasador Hil, SAD i Srbija imaju „dosta dodirnih tačaka“, što je ohrabrenje za budućnost…. Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku, njeno rukovodstvo i želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao partnera, već i kao saveznika“.

„Džeopolitikal fjučers“ navodi da je „u više pravaca usmerena spoljna politika Srbije u funkciji geopolitičkog imperativa da balansira između velikih sila…uz dobre odnose s Rusijom, EU i Kinom, ali se držala na bezbednoj daljini od SAD, koju srpska javnost i dalje gleda kao agresora u NATO intervenciji 1990. “

„Međutim, videvši da se Rusija, Kina i, mada u manjoj meri, Evropska unija suočavaju s padom moći i ekonomskim problemima, Srbiji se nametnula potreba da otopli odnose s SAD“, smatra ovaj ugledni američki analitički centar.

I, kako ukazuje, „energetska kriza je zemlje Balkana primorala da preispitaju političke i ekonomske veze, jer je novo poprište otvoreno na Balkanu zbog svetskog ekonomskog rata, a to područje je krajnje zavisno od ruskih energenata i otud ranjivo na ruski politički upliv“.
Američki analitički centar predočava da istovremeno „politički i ekonomski boljitak regiona ima oslonac u saradnji s Evropskom unijom“.

„Balkanske zemlje“, dodaje, “ su hronično bile ekonomski slabe i pre rata u Ukrajini koji je još zaoštrio te uvrežene napetosti, a energetska kriza i rat su u tim zemljama još povećale zabrinutost za budućnost, primoravši ih da prepispitaju svoje političke i ekonomske saveze, mada će u budućnosti to oblikovati snage veoma izvan njihove kontrole“.

„Džeopolitikal fjučers“ tu navodi primer Bugarske koja je morala da, suprotno sankcijama EU čija je članica, ponovo zatraži nagodbu s ruskim dobavljačem gasa, jer inače Bugarskoj preti ekonomski kolaps i strašna zima.
U analizi se kaže i da se politička, energetska i geopolitička situacija zakomplikovala i za Srbiju kad je ruski ambasador u Beogradu ponudio Srbiji da ustanovi rusku vojnu bazu, što je predsednik Vučić odbio.

I takođe zato što je Srbija naglo uskraćena od isporuka ruskog gasa i nafte i grozničavo nastoji da obezedi nove izvore snabdevanja.

Američki analitički centar zaključuje da je „rat u Ukrajini potvrdio valjanost srpske strategije i Beograd se otud sada kladi na Zapad, budući da i odnosi s Rusijom postaju zatrovani „.

Beograd, kako ukazuje, ne može da podrži nezavisnost ukrajinskih oblasti Donjeck i Lugansk jer to protivreči srpskoj strategiji za Kosovo „a srpska privreda je zavisna od Evropske unije“.

„Džeopolitikal fjučers“ zaključuje da će „razvoj rata odrediti budućnost regiona, jer će odluka velikih sila da otvore novi bok ili zaustave otvaranje ‘slabine’ i na Balkanu dramaticno uticati na regionalnu stabilnost“. https://www.danas.rs/vesti/politika...a-se-rusija-kina-i-eu-suocavaju-s-padom-moci/Srbija suštinski nije pro-ruska, već je pro-zapadna jer mladi odlaze na Zapad i u potpunosti prihvataju zapadnu kulturu, a za Rusiju je vezan samo sentiment koji je ogromnim delom indukovan dirigovanim režimskim medijima koji su, dizajući popularnost Putinu kao "prijatelju Srbije", u stvari dizali popularnost Aleksandru Vučiću. To je bar jasno. Ali rusofilski snovi su (opet) propali. Šta će sada oni? Potpuno će izludeti.
 

Maks od crnog luka

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.622
šizofrenija od analitićar Tabaka:

Rusija je bedna i slaba država koje je izgubila svoju silu, a silu u isto vreme nikad nije imala i USA je uvek number 1

I to usred naređenja datog da se matori beskućnici greju u kolektivnom grejač ama i da se gasi struja za blackout, ne u RF već u Germaniji i Angliji
 

ziltoid

Ističe se
Poruka
2.620

Pič Vučiću: Ujedinjeno Kraljevstvo spremno za saradnju sa Srbijom u oblasti energetske bezbednosti​


Pič Vučiću: Ujedinjeno Kraljevstvo spremno za saradnju sa Srbijom u oblasti energetske bezbednosti 1
Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom, sa kojim je razgovarao o aktuelnim svetskim i regionalnim temama, poput dijaloga Beograda i Prištine, kao i o unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i UK, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Podsećajući na to da se ove godine navršava 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i UK, Vučić je istakao da je naša zemlja opredeljena za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, posebno ekonomske, u kojoj ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti.

Takođe, zahvalio je Vladi UK na finansijskoj pomoć koju pruža kroz Fond za dobru upravu, fokusirany na podršku reformama u domenu vladavine prava i privrednog razvoja.

Specijalni izaslanik Pič je, govoreći o aktuelnoj energetskoj krizi, kao posledici rata u Ukrajini, rekao da je UK spremno za saradnju sa Srbijom u oblasti energetske bezbednosti i njenom unapređenju, navodi se u saopštenju.


Po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, predsednik Vučić je još jednom naglasio da Srbija insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, posebno za Srbe na KiM, te da ulaže velike napore za postizanje održivog dogovora kroz dijalog i kompromis, bez nametnutih rešenja.
Specijalni izaslanik Pič je zahvalio predsedniku Vučiću na posvećenosti dijalogu Beograda i Prištine. On je, u ime Vlade UK, podržao evropske aspiracije Srbije, naglasivši da je neophodno dalje unapređenje ljudskih prava i rad na reformama u različitim oblastima.
 

ziltoid

Ističe se
Poruka
2.620
šizofrenija od analitićar Tabaka:

Rusija je bedna i slaba država koje je izgubila svoju silu, a silu u isto vreme nikad nije imala i USA je uvek number 1

I to usred naređenja datog da se matori beskućnici greju u kolektivnom grejač ama i da se gasi struja za blackout, ne u RF već u Germaniji i Angliji
Možda će se Zapadnjaci ove zime smrzavati. Možda će se i dve - tri zime smrzavati. Ali zapamti da će zapadnjaci svoje isterati i postaće nezavisni od ruskih energenata, a Rusiju će ekonomski sasvim uništiti. Ovaj sistem sankcija, prema zemlji koja je po prirodnim bogatstvima samodovoljna i izvoznik je energenata, daje rezultat na dužu stazu. I već je počeo davati prve rezultate. A vi Zapadnjake potcenjujete ne znam iz kog razloga. To je potpuno smešno.
 

Blonde Knight

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.862

The conflict in Ukraine is precipitating the end of Western domination​

The Ukrainian conflict, presented as a Russian aggression, is only the implementation of the Security Council resolution 2202 of February 17, 2015. If France and Germany did not keep their commitments during the Minsk II Agreement, Russia prepared itself for seven years for the current confrontation. It had foreseen the Western sanctions well in advance and needed only two months to circumvent them. These sanctions disrupt US globalization, disrupt Western economies by breaking supply chains, causing dollars to flow back to Washington and causing general inflation, and creating energetics in the West. The United States and its allies are in the position of being the hosers hosed: they are digging their own grave. Meanwhile, the Russian Treasury’s revenues have increased by 32% in six months.

continue reading: https://www.voltairenet.org/article217850.html
 

C0NSIGLIERI

Buduća legenda
Poruka
39.227
Možda će se Zapadnjaci ove zime smrzavati. Možda će se i dve - tri zime smrzavati. Ali zapamti da će zapadnjaci svoje isterati i postaće nezavisni od ruskih energenata, a Rusiju će ekonomski sasvim uništiti. Ovaj sistem sankcija, prema zemlji koja je po prirodnim bogatstvima samodovoljna i izvoznik je energenata, daje rezultat na dužu stazu. I već je počeo davati prve rezultate. A vi Zapadnjake potcenjujete ne znam iz kog razloga. To je potpuno smešno.
Iz tvojih usta u Bozije usi, pa da budete zavisni od Kanadskih energenata. :cool:
Hebes Rusiju lol
 

Baad_Boy

Veoma poznat
Poruka
12.135
I sve ovo se dozvoljava ovo manipulisanje sa clanovima na krstarici. Da je forum slobodan, da je drzava slobodna cim se otvori ovakva tema autor teme se transportuje u Arilje sedeci na blatobranu IMT traktora da bere maline 15h na +50 bez novcane nadoknade u okviru programa prinudnog rada u zameni za kaznu zatvora od 5 godina.

Sve se moze kad se hoce.
 

Slavenska

Domaćin
Poruka
3.169

Analiza: Srbija se okreće toplijim vezama s Amerikom, jer vidi da se Rusija, Kina i EU suočavaju s padom moći​


Analiza: Srbija se okreće toplijim vezama s Amerikom, jer vidi da se Rusija, Kina i EU suočavaju s padom moći 1


Analitički centar „Džeopolitikal fjučers“ (Geopolitical Futures) u Vašingtonu navodi da se Srbija „okreće toplijim vezama sa SAD jer vidi da se Rusija, Kina i, mada u manjoj meri, Evropska unija suočavaju s padom moći i ekonomskim problemima“.

„Džeopolitikal fjučers “ to stavlja u okvire „energetske krize koja je zemlje Balkana primorala da preispitaju političke i ekonomske veze, jer je novo poprište otvoreno na Balkanu zbog svetskog ekonomskog rata“, a procenjuje i da je došlo do „izvesne zategnutosti između Beograda i Moskve“.

Agencija Beta je evropske diplomatske zvaničnike u Briselu zamolila za ocenu da li na „okretanje toplijim vezama Beograda s Vašingtonom“ ukazuju i pohvale američkih zvaničnika srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću za doprinos rešavanju najnovije krize s Prištinom i ocene Amerikanaca da bi EU trebalo da pospeši put Srbije ka članstvu u EU, uz izjave da Vašington želi mnogo bolje odnose s Beogradom.

Evropski diplomatski izvori ističu da jeste činjenica da su se SAD snažno angažovale kako u rešavanju kosovskog pitanja, tako i otklanjanju po Zapad nepovoljnih posledica ukrajinskog rata na Balkanu, ali je rečeno i da treba vremena da se utvrdi neki mogući zaokret Srbije u međunarodnoj politici i odnosima.

Ovi izvori su dodali da ne mogu da komentarišu izjavu predsednika Vučića da „u Srbiji preko posrednika postoji sukob Istoka i Zapada“ i time odgovorili na pitanje Bete da li bi to značilo da je i „Evropska unija uključena u taj sukob“.

Takođe su rekli da ne mogu da se osvrću ni na stavove da bi EU trebalo mnogo jasnije da predoči Srbiji da je želi u svojim redovima, kako je to izjavio američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil.
Vučić je posle razgovora u Beogradu s američkim kongresmenom Majklom Tarnerom izjavio da Srbija želi da „zajednički rade projektima od obostranog interesa“ i da pređemo u višu fazu partnerske saradnje.

A, poručio je ambasador Hil, SAD i Srbija imaju „dosta dodirnih tačaka“, što je ohrabrenje za budućnost…. Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku, njeno rukovodstvo i želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao partnera, već i kao saveznika“.

„Džeopolitikal fjučers“ navodi da je „u više pravaca usmerena spoljna politika Srbije u funkciji geopolitičkog imperativa da balansira između velikih sila…uz dobre odnose s Rusijom, EU i Kinom, ali se držala na bezbednoj daljini od SAD, koju srpska javnost i dalje gleda kao agresora u NATO intervenciji 1990. “

„Međutim, videvši da se Rusija, Kina i, mada u manjoj meri, Evropska unija suočavaju s padom moći i ekonomskim problemima, Srbiji se nametnula potreba da otopli odnose s SAD“, smatra ovaj ugledni američki analitički centar.

I, kako ukazuje, „energetska kriza je zemlje Balkana primorala da preispitaju političke i ekonomske veze, jer je novo poprište otvoreno na Balkanu zbog svetskog ekonomskog rata, a to područje je krajnje zavisno od ruskih energenata i otud ranjivo na ruski politički upliv“.
Američki analitički centar predočava da istovremeno „politički i ekonomski boljitak regiona ima oslonac u saradnji s Evropskom unijom“.

„Balkanske zemlje“, dodaje, “ su hronično bile ekonomski slabe i pre rata u Ukrajini koji je još zaoštrio te uvrežene napetosti, a energetska kriza i rat su u tim zemljama još povećale zabrinutost za budućnost, primoravši ih da prepispitaju svoje političke i ekonomske saveze, mada će u budućnosti to oblikovati snage veoma izvan njihove kontrole“.

„Džeopolitikal fjučers“ tu navodi primer Bugarske koja je morala da, suprotno sankcijama EU čija je članica, ponovo zatraži nagodbu s ruskim dobavljačem gasa, jer inače Bugarskoj preti ekonomski kolaps i strašna zima.
U analizi se kaže i da se politička, energetska i geopolitička situacija zakomplikovala i za Srbiju kad je ruski ambasador u Beogradu ponudio Srbiji da ustanovi rusku vojnu bazu, što je predsednik Vučić odbio.

I takođe zato što je Srbija naglo uskraćena od isporuka ruskog gasa i nafte i grozničavo nastoji da obezedi nove izvore snabdevanja.

Američki analitički centar zaključuje da je „rat u Ukrajini potvrdio valjanost srpske strategije i Beograd se otud sada kladi na Zapad, budući da i odnosi s Rusijom postaju zatrovani „.

Beograd, kako ukazuje, ne može da podrži nezavisnost ukrajinskih oblasti Donjeck i Lugansk jer to protivreči srpskoj strategiji za Kosovo „a srpska privreda je zavisna od Evropske unije“.

„Džeopolitikal fjučers“ zaključuje da će „razvoj rata odrediti budućnost regiona, jer će odluka velikih sila da otvore novi bok ili zaustave otvaranje ‘slabine’ i na Balkanu dramaticno uticati na regionalnu stabilnost“. https://www.danas.rs/vesti/politika...a-se-rusija-kina-i-eu-suocavaju-s-padom-moci/Srbija suštinski nije pro-ruska, već je pro-zapadna jer mladi odlaze na Zapad i u potpunosti prihvataju zapadnu kulturu, a za Rusiju je vezan samo sentiment koji je ogromnim delom indukovan dirigovanim režimskim medijima koji su, dizajući popularnost Putinu kao "prijatelju Srbije", u stvari dizali popularnost Aleksandru Vučiću. To je bar jasno. Ali rusofilski snovi su (opet) propali. Šta će sada oni? Potpuno će izludeti.
[/QUOTE

Србија од Запада има само уцену , услове и ултиматум , према томе ако се окрене томе онда ће да изгуби своје територије, идентитет и све остало .

Дешава се управо супротно од оног што ова тема представља .Србија јесте под гвозденом палицом Запада , тихом окупацијом , још од 5 октобра 2000 године , када су стране структуре извршили државни удар у нашој држави .Србија се почела мењати, тргати из Западних чељусти , 2008 године када је проглашена незавнис от ткз Косова , од тада се јавност почела мењати и нова струја руска струја , српска струја је почела да се ствара .

Данас је то много јаче , него што је било пре скоро 15 година ..истина да је запад дубоко зарио своје чељусти у тровању наше омладине својом накардном културом , сатанизомом , наркоманијом , али са друге стране Русија је успела да кроз свој утицај те душе врати на прави пут , својом словенском сулпиности ..

То је заправо сукоб два света , добра и зла и борба за душе ..Ко изабере Запад , он бира смрт своје душе , свог тела а ко изабере Русију он бира вечни живот и светлост .
 

SURbel

Buduća legenda
Poruka
35.884

Analiza: Srbija se okreće toplijim vezama s Amerikom, jer vidi da se Rusija, Kina i EU suočavaju s padom moći​


Analiza: Srbija se okreće toplijim vezama s Amerikom, jer vidi da se Rusija, Kina i EU suočavaju s padom moći 1


Analitički centar „Džeopolitikal fjučers“ (Geopolitical Futures) u Vašingtonu navodi da se Srbija „okreće toplijim vezama sa SAD jer vidi da se Rusija, Kina i, mada u manjoj meri, Evropska unija suočavaju s padom moći i ekonomskim problemima“.

„Džeopolitikal fjučers “ to stavlja u okvire „energetske krize koja je zemlje Balkana primorala da preispitaju političke i ekonomske veze, jer je novo poprište otvoreno na Balkanu zbog svetskog ekonomskog rata“, a procenjuje i da je došlo do „izvesne zategnutosti između Beograda i Moskve“.

Agencija Beta je evropske diplomatske zvaničnike u Briselu zamolila za ocenu da li na „okretanje toplijim vezama Beograda s Vašingtonom“ ukazuju i pohvale američkih zvaničnika srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću za doprinos rešavanju najnovije krize s Prištinom i ocene Amerikanaca da bi EU trebalo da pospeši put Srbije ka članstvu u EU, uz izjave da Vašington želi mnogo bolje odnose s Beogradom.

Evropski diplomatski izvori ističu da jeste činjenica da su se SAD snažno angažovale kako u rešavanju kosovskog pitanja, tako i otklanjanju po Zapad nepovoljnih posledica ukrajinskog rata na Balkanu, ali je rečeno i da treba vremena da se utvrdi neki mogući zaokret Srbije u međunarodnoj politici i odnosima.

Ovi izvori su dodali da ne mogu da komentarišu izjavu predsednika Vučića da „u Srbiji preko posrednika postoji sukob Istoka i Zapada“ i time odgovorili na pitanje Bete da li bi to značilo da je i „Evropska unija uključena u taj sukob“.

Takođe su rekli da ne mogu da se osvrću ni na stavove da bi EU trebalo mnogo jasnije da predoči Srbiji da je želi u svojim redovima, kako je to izjavio američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil.
Vučić je posle razgovora u Beogradu s američkim kongresmenom Majklom Tarnerom izjavio da Srbija želi da „zajednički rade projektima od obostranog interesa“ i da pređemo u višu fazu partnerske saradnje.

A, poručio je ambasador Hil, SAD i Srbija imaju „dosta dodirnih tačaka“, što je ohrabrenje za budućnost…. Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku, njeno rukovodstvo i želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao partnera, već i kao saveznika“.

„Džeopolitikal fjučers“ navodi da je „u više pravaca usmerena spoljna politika Srbije u funkciji geopolitičkog imperativa da balansira između velikih sila…uz dobre odnose s Rusijom, EU i Kinom, ali se držala na bezbednoj daljini od SAD, koju srpska javnost i dalje gleda kao agresora u NATO intervenciji 1990. “

„Međutim, videvši da se Rusija, Kina i, mada u manjoj meri, Evropska unija suočavaju s padom moći i ekonomskim problemima, Srbiji se nametnula potreba da otopli odnose s SAD“, smatra ovaj ugledni američki analitički centar.

I, kako ukazuje, „energetska kriza je zemlje Balkana primorala da preispitaju političke i ekonomske veze, jer je novo poprište otvoreno na Balkanu zbog svetskog ekonomskog rata, a to područje je krajnje zavisno od ruskih energenata i otud ranjivo na ruski politički upliv“.
Američki analitički centar predočava da istovremeno „politički i ekonomski boljitak regiona ima oslonac u saradnji s Evropskom unijom“.

„Balkanske zemlje“, dodaje, “ su hronično bile ekonomski slabe i pre rata u Ukrajini koji je još zaoštrio te uvrežene napetosti, a energetska kriza i rat su u tim zemljama još povećale zabrinutost za budućnost, primoravši ih da prepispitaju svoje političke i ekonomske saveze, mada će u budućnosti to oblikovati snage veoma izvan njihove kontrole“.

„Džeopolitikal fjučers“ tu navodi primer Bugarske koja je morala da, suprotno sankcijama EU čija je članica, ponovo zatraži nagodbu s ruskim dobavljačem gasa, jer inače Bugarskoj preti ekonomski kolaps i strašna zima.
U analizi se kaže i da se politička, energetska i geopolitička situacija zakomplikovala i za Srbiju kad je ruski ambasador u Beogradu ponudio Srbiji da ustanovi rusku vojnu bazu, što je predsednik Vučić odbio.

I takođe zato što je Srbija naglo uskraćena od isporuka ruskog gasa i nafte i grozničavo nastoji da obezedi nove izvore snabdevanja.

Američki analitički centar zaključuje da je „rat u Ukrajini potvrdio valjanost srpske strategije i Beograd se otud sada kladi na Zapad, budući da i odnosi s Rusijom postaju zatrovani „.

Beograd, kako ukazuje, ne može da podrži nezavisnost ukrajinskih oblasti Donjeck i Lugansk jer to protivreči srpskoj strategiji za Kosovo „a srpska privreda je zavisna od Evropske unije“.

„Džeopolitikal fjučers“ zaključuje da će „razvoj rata odrediti budućnost regiona, jer će odluka velikih sila da otvore novi bok ili zaustave otvaranje ‘slabine’ i na Balkanu dramaticno uticati na regionalnu stabilnost“. https://www.danas.rs/vesti/politika...a-se-rusija-kina-i-eu-suocavaju-s-padom-moci/Srbija suštinski nije pro-ruska, već je pro-zapadna jer mladi odlaze na Zapad i u potpunosti prihvataju zapadnu kulturu, a za Rusiju je vezan samo sentiment koji je ogromnim delom indukovan dirigovanim režimskim medijima koji su, dizajući popularnost Putinu kao "prijatelju Srbije", u stvari dizali popularnost Aleksandru Vučiću. To je bar jasno. Ali rusofilski snovi su (opet) propali. Šta će sada oni? Potpuno će izludeti.

Ах, каква слаткоћа... ће потече мед и млеко! 🤗
...чим признамо Косово, и уведемо санкције пропалој Русији. :lol:

Боже ме сачувај, у шта је неко способан да верује...
 

Slavenska

Domaćin
Poruka
3.169

Analiza: Srbija se okreće toplijim vezama s Amerikom, jer vidi da se Rusija, Kina i EU suočavaju s padom moći​


Analiza: Srbija se okreće toplijim vezama s Amerikom, jer vidi da se Rusija, Kina i EU suočavaju s padom moći 1


Analitički centar „Džeopolitikal fjučers“ (Geopolitical Futures) u Vašingtonu navodi da se Srbija „okreće toplijim vezama sa SAD jer vidi da se Rusija, Kina i, mada u manjoj meri, Evropska unija suočavaju s padom moći i ekonomskim problemima“.

„Džeopolitikal fjučers “ to stavlja u okvire „energetske krize koja je zemlje Balkana primorala da preispitaju političke i ekonomske veze, jer je novo poprište otvoreno na Balkanu zbog svetskog ekonomskog rata“, a procenjuje i da je došlo do „izvesne zategnutosti između Beograda i Moskve“.

Agencija Beta je evropske diplomatske zvaničnike u Briselu zamolila za ocenu da li na „okretanje toplijim vezama Beograda s Vašingtonom“ ukazuju i pohvale američkih zvaničnika srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću za doprinos rešavanju najnovije krize s Prištinom i ocene Amerikanaca da bi EU trebalo da pospeši put Srbije ka članstvu u EU, uz izjave da Vašington želi mnogo bolje odnose s Beogradom.

Evropski diplomatski izvori ističu da jeste činjenica da su se SAD snažno angažovale kako u rešavanju kosovskog pitanja, tako i otklanjanju po Zapad nepovoljnih posledica ukrajinskog rata na Balkanu, ali je rečeno i da treba vremena da se utvrdi neki mogući zaokret Srbije u međunarodnoj politici i odnosima.

Ovi izvori su dodali da ne mogu da komentarišu izjavu predsednika Vučića da „u Srbiji preko posrednika postoji sukob Istoka i Zapada“ i time odgovorili na pitanje Bete da li bi to značilo da je i „Evropska unija uključena u taj sukob“.

Takođe su rekli da ne mogu da se osvrću ni na stavove da bi EU trebalo mnogo jasnije da predoči Srbiji da je želi u svojim redovima, kako je to izjavio američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil.
Vučić je posle razgovora u Beogradu s američkim kongresmenom Majklom Tarnerom izjavio da Srbija želi da „zajednički rade projektima od obostranog interesa“ i da pređemo u višu fazu partnerske saradnje.

A, poručio je ambasador Hil, SAD i Srbija imaju „dosta dodirnih tačaka“, što je ohrabrenje za budućnost…. Izuzetno poštujemo Srbiju, njenu vojsku, njeno rukovodstvo i želeli bismo da vidimo Srbiju ne samo kao partnera, već i kao saveznika“.

„Džeopolitikal fjučers“ navodi da je „u više pravaca usmerena spoljna politika Srbije u funkciji geopolitičkog imperativa da balansira između velikih sila…uz dobre odnose s Rusijom, EU i Kinom, ali se držala na bezbednoj daljini od SAD, koju srpska javnost i dalje gleda kao agresora u NATO intervenciji 1990. “

„Međutim, videvši da se Rusija, Kina i, mada u manjoj meri, Evropska unija suočavaju s padom moći i ekonomskim problemima, Srbiji se nametnula potreba da otopli odnose s SAD“, smatra ovaj ugledni američki analitički centar.

I, kako ukazuje, „energetska kriza je zemlje Balkana primorala da preispitaju političke i ekonomske veze, jer je novo poprište otvoreno na Balkanu zbog svetskog ekonomskog rata, a to područje je krajnje zavisno od ruskih energenata i otud ranjivo na ruski politički upliv“.
Američki analitički centar predočava da istovremeno „politički i ekonomski boljitak regiona ima oslonac u saradnji s Evropskom unijom“.

„Balkanske zemlje“, dodaje, “ su hronično bile ekonomski slabe i pre rata u Ukrajini koji je još zaoštrio te uvrežene napetosti, a energetska kriza i rat su u tim zemljama još povećale zabrinutost za budućnost, primoravši ih da prepispitaju svoje političke i ekonomske saveze, mada će u budućnosti to oblikovati snage veoma izvan njihove kontrole“.

„Džeopolitikal fjučers“ tu navodi primer Bugarske koja je morala da, suprotno sankcijama EU čija je članica, ponovo zatraži nagodbu s ruskim dobavljačem gasa, jer inače Bugarskoj preti ekonomski kolaps i strašna zima.
U analizi se kaže i da se politička, energetska i geopolitička situacija zakomplikovala i za Srbiju kad je ruski ambasador u Beogradu ponudio Srbiji da ustanovi rusku vojnu bazu, što je predsednik Vučić odbio.

I takođe zato što je Srbija naglo uskraćena od isporuka ruskog gasa i nafte i grozničavo nastoji da obezedi nove izvore snabdevanja.

Američki analitički centar zaključuje da je „rat u Ukrajini potvrdio valjanost srpske strategije i Beograd se otud sada kladi na Zapad, budući da i odnosi s Rusijom postaju zatrovani „.

Beograd, kako ukazuje, ne može da podrži nezavisnost ukrajinskih oblasti Donjeck i Lugansk jer to protivreči srpskoj strategiji za Kosovo „a srpska privreda je zavisna od Evropske unije“.

„Džeopolitikal fjučers“ zaključuje da će „razvoj rata odrediti budućnost regiona, jer će odluka velikih sila da otvore novi bok ili zaustave otvaranje ‘slabine’ i na Balkanu dramaticno uticati na regionalnu stabilnost“. https://www.danas.rs/vesti/politika...a-se-rusija-kina-i-eu-suocavaju-s-padom-moci/Srbija suštinski nije pro-ruska, već je pro-zapadna jer mladi odlaze na Zapad i u potpunosti prihvataju zapadnu kulturu, a za Rusiju je vezan samo sentiment koji je ogromnim delom indukovan dirigovanim režimskim medijima koji su, dizajući popularnost Putinu kao "prijatelju Srbije", u stvari dizali popularnost Aleksandru Vučiću. To je bar jasno. Ali rusofilski snovi su (opet) propali. Šta će sada oni? Potpuno će izludeti.
[/QUOTE

Србија од Запада има само уцену , услове и ултиматум , према томе ако се окрене томе онда ће да изгуби своје територије, идентитет и све остало .

Дешава се управо супротно од оног што ова тема представља .Србија јесте под гвозденом палицом Запада , тихом окупацијом , још од 5 октобра 2000 године , када су стране структуре извршили државни удар у нашој држави .Србија се почела мењати, тргати из Западних чељусти , 2008 године када је проглашена незавнис от ткз Косова , од тада се јавност почела мењати и нова струја руска струја , српска струја је почела да се ствара .

Данас је то много јаче , него што је било пре скоро 15 година ..истина да је запад дубоко зарио своје чељусти у тровању наше омладине својом накардном културом , сатанизомом , наркоманијом , али са друге стране Русија је успела да кроз свој утицај те душе врати на прави пут , својом словенском сулпиности ..

То је заправо сукоб два света , добра и зла и борба за душе ..Ко изабере Запад , он бира смрт своје душе , свог тела а ко изабере Русију он бира вечни живот и светлост .
 

Koslav75

Iskusan
Poruka
6.301
Možda će se Zapadnjaci ove zime smrzavati. Možda će se i dve - tri zime smrzavati. Ali zapamti da će zapadnjaci svoje isterati i postaće nezavisni od ruskih energenata, a Rusiju će ekonomski sasvim uništiti. Ovaj sistem sankcija, prema zemlji koja je po prirodnim bogatstvima samodovoljna i izvoznik je energenata, daje rezultat na dužu stazu. I već je počeo davati prve rezultate. A vi Zapadnjake potcenjujete ne znam iz kog razloga. To je potpuno smešno.
А јеси ли ти размислио да можда ти потцјењујеш већину човјечанства у корист једне шачице истог?
 

Slavenska

Domaćin
Poruka
3.169
Србија од Запада има само уцену , услове и ултиматум , према томе, ако се окрене томе. онда ће да изгуби своје територије, идентитет и све остало .

Дешава се управо супротно од оног што ова тема представља .Србија јесте под гвозденом палицом Запада , тихом окупацијом , још од 5 октобра 2000 године , када су стране структуре извршили државни удар у нашој држави .Србија се почела мењати, тргати из Западних чељусти , 2008 године када је проглашена незавнис от ткз Косова , од тада се јавност почела мењати и нова струја руска струја , српска струја је почела да се ствара .

Данас је то много јаче , него што је било пре скоро 15 година ..истина да је запад дубоко зарио своје чељусти у тровању наше омладине својом накардном културом , сатанизомом , наркоманијом , али са друге стране Русија је успела да кроз свој утицај те душе врати на прави пут , својом словенском сулпиности ..

То је заправо сукоб два света , добра и зла и борба за душе ..Ко изабере Запад , он бира смрт своје душе , свог тела а ко изабере Русију он бира вечни живот и светлост .
 
Poslednja izmena:

mario80

Buduća legenda
Poruka
40.876
Možda će se Zapadnjaci ove zime smrzavati. Možda će se i dve - tri zime smrzavati. Ali zapamti da će zapadnjaci svoje isterati i postaće nezavisni od ruskih energenata, a Rusiju će ekonomski sasvim uništiti. Ovaj sistem sankcija, prema zemlji koja je po prirodnim bogatstvima samodovoljna i izvoznik je energenata, daje rezultat na dužu stazu. I već je počeo davati prve rezultate. A vi Zapadnjake potcenjujete ne znam iz kog razloga. To je potpuno smešno.
Zanimljivo a šta su napoleon i hitler tražili u moskvi? Dodatno obrazovanje?
 

Darija Barać

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
469
А јеси ли ти размислио да можда ти потцјењујеш већину човјечанства у корист једне шачице истог?
Ne, jer iskustvo nam govori da vrlo često 1 ozbiljan čovek odvuče prevagu nad celim Indijskim potkontinentom

Recimo 1 Isak Njutn je vredan 2,000,000,000 ovakvih kao što je Berekinesku
 

Maks od crnog luka

Veoma poznat
Banovan
Poruka
11.622
Možda će se Zapadnjaci ove zime smrzavati. Možda će se i dve - tri zime smrzavati. Ali zapamti da će zapadnjaci svoje isterati i postaće nezavisni od ruskih energenata, a Rusiju će ekonomski sasvim uništiti. Ovaj sistem sankcija, prema zemlji koja je po prirodnim bogatstvima samodovoljna i izvoznik je energenata, daje rezultat na dužu stazu. I već je počeo davati prve rezultate. A vi Zapadnjake potcenjujete ne znam iz kog razloga. To je potpuno smešno.
Endsieg
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.