Analiza snova

Meryem

Zainteresovan član
Poruka
200
567925
Pozdrav svima.
Inače sam zainteresovana za oblast psihologije, teoriju tumačenja snova,
rebt psihologiju..
Pa eto ako je neko voljan da olakša misli zbog svojih snova, neka pokuša postaviti post ovdje. Mozda ce ga neko protumaciti, neko ko zna više ili manje,ali tu smo da se savetujemo i potpunjavamo.
Tako da....
Ako nije ova tema bila već, valjalo bi je realizovali.
Sta znam... ❤❤❤❤
Hvala
 
Ја по сву ноћ пртљам и снијевам;
док се дигнем, ја све заборавим.

ej, aли стварно, ноћас сам сањао неку крађу, ваљда сам ухваћен у крађи или тако нешто,
не сећам се, само знам да је било ружно и да сам се узнемирио и пробудио због тога.

Кажу да када се пробудиш због сна онда се сећаш шта си сањао али ето ја се детаља не
сећам.
 
Putujem motorom ili biciklom i dolazim u neko naselje gde trazim mesto gde cu da rasirim sator i prespavam,prilazim prodavnci gde dva coveka stoje i nesto piju.Pitam ih da li negde moze da se prespava i jedan od njih me upucuje u neki staru tvrdjavu,u dvoristu te tvrdjave pokusavam da rasirim sator i odjednom ugledam na nebu leteci tanjir zute boje,koji polako nestaje u daljini,u medjuvremenu prilazi mi taj isti koji me je uputio na tu lokaciju i obavestava me da je u tom mestu normalna pojava tih letecih tanjira i pokazuje na ljude koji u svojim vozilima cudnog oblika i boje cekaju da se ti tanjiti pojave i onda ih valjda slikaju i prate.Pokusavam da pratim taj tanjir koji polako nestaje u daljini i onda se probudim.....
 
Pojedine snove neverovatno dugo pamtim,neke i po deset godina.......
Pamtim san koja sam sanjao odavno ima sigurno vise od deset godina,kako kod mog prvog komsije pronalaze ispred kuce zakopan les osobe koju licno poznajem, nemam pojma zasto mi je taj san tako ostao duboko urezan u secanje....
 
Pojedine snove neverovatno dugo pamtim,neke i po deset godina.......
Pamtim san koja sam sanjao odavno ima sigurno vise od deset godina,kako kod mog prvog komsije pronalaze ispred kuce zakopan les osobe koju licno poznajem, nemam pojma zasto mi je taj san tako ostao duboko urezan u secanje....
Kažu taj san o mrtvoj poznatoj osobi je produžetak života te osobe....
Mozda ti čuvaš mnogo tajni u sebi, mozda ti ljudi o mnogo čemu pričaju pa su ti u snovima prikazani neiskazani osjećaji...
Mozda znaš nešto u vezi te osobe koju zakopavaju ili tog komsije....
A leteći tanjir, mozda kao neka ideja koja te prati.... Mozda se nešto novo realizuje....
Ja sam sanjala slično.... Imam san koji pamtim od svoje 3 godine.... Na kraju kapiram to je samo život bio.... Koji je slijedio posle.... Kako sam ga se bojala. Uf. Sad mi je super.
 
Pa dobro. Tema i jeste takva... Postoje teški snovi, teški životi, isto tako simbolika snova uglavnom nije nesto sto se veže za neku situaciju koja se u stvarnom životu može zbilja desiti. Često su simbolike podsvjesne, duboke... Vezu se sa svime što prozivimo i vidimo.
Ne kažem da snovi moraju nužno predstavljati slijed dogadjaja, nesto sto ce se desiti... ali mogu nositi neku poruku ili objašnjene o nečemu... Često su intuitivna simbolika, to ocu da kažem.
Nisam ekspert, logično... Ali eto. Držim da može biti istina...
 
Muci me dugo vremena jedan san koji se pojavljuje periodicno. Dakle stalno sanjam kako avion pada na moju kucu, i to onaj veliki boing. Prvo samo cujem malo zujanje, a onda shvatim da je vec blizu i da ce pasti bas kod mene. Prilikom pada najcesce ni se srce uzlupa, krene da bruji jako u usima i trgne me iz sna, imam realan osecaj da cu umreti zbog straha.
 
Sinoc sam sanjao da gledam fudbalsku utakmicu sa jednim daljim poznanikom,silazimo na teren i razgovaramo sa igracima i jedan od njih je optuzen za neku kradju ili ubistvo,a ostali igraci na terenu ga ogovaraju.Posle kraceg razgovora odlazimo na tribine tj.nisu ni tribine nego neko drvo gde smo se sakrili zato sto pada kisa i prilazi nam prvo zena koja drzi dete koje se smeje zatim njena sestra bliznakinja obe prelepe i na kraju neka treca zena ciji lik nisam ni mogao da prepoznam i ona se nabacuje tom mom poznaniku i daje mu broj telefona.Onda odlazimo u neku zgradu koja lici na skolu i tamo on sav srecan sto ce da opalu ovu....Totalno rastrzano ludilo od sna....
 
San je psihički život u stanju spavanja tela.
Ernst Epli, „San i tumačenje snova“
Otkako je Frojd sa psihoanalizom uveo snove na velika vrata u svet psihologije i psihoterapije, među psiholozima i psihijatrima je bilo neslaganja oko procesa nastanka snova, njihovog značaja, smisla, mogućnosti analize i upotrebe u terapijskom procesu.

I danas postoje nesuglasice među predstavnicima različitih psiholoških pravaca po ovim pitanjima, zbog čega nedoumice najbolje mogu da razreše neuronauke, koje fenomenu sna pristupaju integrativno – ujedinjujući znanja psihologije, neurologije, biologije i tehnološka dostignuća.

Otkriće REM faze spavanja
Do prvih naučnih otkrića o procesima sanjanja došlo se slučajno na fiziološkom odeljenju Univerziteta u Čikagu, 1953. godine.

REM faza spavanja


Dok su se sprovodila istraživanja spavanja kod beba, fiziolozi Eugen Aserinski (Eugene Aserinsky) i Natanijel Klajtman (Nathaniel Kleitman) otkrili su da se očne jabučice povremeno ispod kapaka pokreću brzo levo – desno. Želeli su da ovaj, do tada neprimećeni, fenomen istraže i na odraslim osobama i otkrili su da on postoji i kod njih.

Natanijel Klajtman
Natanijel Klajtman
Brzina pokreta očnih jabučica navela ih je na pomisao da osoba u to vreme nešto posmatra i da u tome učestvuje, pa su postavili hipotezu da je faza brzih očnih pokreta (poznata kao REM faza, od engleskog Rapid Eye Movement) period spavanja u kome se sanja.

Oni su ovu hipotezu testirali istraživanjem u kome su u laboratorijskim uslovima budili snevače iz REM i ne-REM faze, tražeći od njih da se prisete onoga što su sanjali. U više ponovljenih eksperimenata, došlo se i do rezultata koji je bila spremna da prihvati većina naučnika – u 80% slučajeva (neka istraživanja su pokazala i više od 90%) kada su probuđeni iz REM faze, ispitanici su se sećali snova, dok se samo oko 20% (neka istraživanja su pokazala i manje od 10%) njih sećalo snova kada su buđeni iz ne-REM faze.

Istraživači su zaključili da je njihova hipoteza proverena i potvrđena, a REM faza je označena kao faza sanjanja.

O REM fazi spavanja može se reći još i da je značajna za rast i obnovu moždanih ćelija, a samim tim mišljenja, pamćenja i učenja. Uskraćivanje REM faza dovodi do slabljenja koncentracije, povećane razdražljivosti i umora.

Ipak, zaključci da je REM faza isključivo faza u kojoj se sanja su doneseni indirektno, a neka dalja istraživanja dovela su ih u pitanje.

Dalja istraživanja REM i ne-REM faze spavanja
Dejvid Fauks (David Foulkes), psiholog iz Čikaga, nastavio je da istražuje faze spavanja i posebnu pažnju je posvetio ne-REM fazi, u kojoj bi, ako su tačni zaključci Aserinskog i Klajtmana, bilo očekivano da se snovi retko pamte.

Fauks je napravio malu izmenu u pristupu problemu i pitanje „Šta ste sanjali?“ preformulisao u „Šta Vam je prolazilo kroz misli?“. Kao rezultat, bio je napadnut od strane naučnika koji su poistovećivali REM fazu sa sanjanjem, uz obrazloženje da sanjanje nije isto što i razmišljanje.


Bez obzira na osporavanja, Fauks je zabeležio da se 50% onih koji su buđeni iz ne-REM faze sećalo nekog kompleksnog sadržaja, koji je bio identičan snovima. Štaviše, ti kompleksni sadržaji, po mišljenju Alana Hobsona (Alan Hobson), čuvenog psihijatra i istraživača sanjanja, ni po čemu se nisu razlikovali od snova onih koji su buđeni iz REM faze.

Ford Madox Brown - Parisina
Ford Madox Brown – Parisina
Otpor prihvatanju nalaza Fauksovih istraživanja bio je velik. Oni koji su i dalje poistovećivali REM i sanjanje su pokušavali da ospore ispravnost Fauksovih zaključaka argumentom da je njegov rezultat posledica nesavršenosti ljudskog pamćenja koje pogrešno pripisuje snove ne-REM fazi, dok oni zapravo potiču iz REM faze koja joj prethodi.

Fauks je našao način da ospori i ovu tvrdnju tako što je pokazao da se oko 70% ispitanika koji su probuđeni u prvih nekoliko minuta nakon što su zaspali seća svojih snova. Ovo je prva faza tonuća u san i sa sigurnošću predstavlja ne-REM spavanje, dok se prva REM faza javlja otprilike posle prvih 90 minuta spavanja.


Fauks je dokazao time da ovi snovi ne mogu biti pogrešno zapamćeni REM snovi i da su morali nastati u ne-REM spavanju.

Alan Hobson i Robert Mekarli (Robert McCarley), ranije su povezali REM spavanje sa sanjanjem i zaključili da ono mora biti bez posebnih motiva i svrhe, tj. neutralno, s obzirom na to u kom delu mozga nastaju – moždano stablo.

Smatrali su snove uzgrednom pojavom (epifenomenom) fiziološkog procesa koji se pojavljuje skoro pravilno u razmaku od 90 minuta tokom spavanja (razmak je skoro identičan, iako se trajanja REM faza produžavaju, pa prva REM faza može trajati svega desetak minuta, dok poslednja može biti i duža od pola sata).

Ovi zaključci su delovali osnovano jer moždano stablo automatski reguliše značajne životne funkcije, kao što su otkucaji srca, pa tako i REM fazu u kojoj se verovalo da nastaju snovi. Nije bilo pokušaja dubljeg sagledavanja značaja snova, pa su završni zaključci Hobsona i Mekarlija bili da su snovi samo nedovoljno uspeli pokušaji prednjeg mozga, koji se sporadično aktivira tokom REM-a, da smisaono poveže besmislene predstave (delove sećanja, misli i osećanja).

Nakon Hobsonovih zaključaka, izgledalo je da su data konačna objašnjenja o nastanku i značaju snova. Snovi koji su označeni kao uzgredna i slučajna pojava jednog primarno fiziološkog procesa, više nisu imali mesto u psihoterapijskoj praksi, a psihoanalizi i njoj bliskim dubinsko-psihološkim pravcima (psihologija nesvesnih procesa i njihove integracije u svesni deo ličnosti: analitička psihologija, šikzal analiza, individualna psihologija i dr.) bio je osporen naučni pristup snovima.

Ali…
Ipak, slučajno, kako je otkrivena i REM faza, uočeno je da kod pacijenata (na prvom uzorku od 6 pacijenata) sa oštećenjima moždanog stabla, odakle nastaje REM spavanje (središnji deo moždanog stabla koji se zove tegmentum), ne prestaju snovi. Kod još većeg broja pacijenata (kod njih 40) je uočeno da snovi prestaju kada postoje specifična oštećenja prednjeg mozga, koji pre toga nije dovođen u vezu sa mehanizmima spavanja.

Savremena neuropsihološka istraživanja mehanizma sanjanja
Mark Solms, profesor neuropsihologije i neuropsihoanalitičar, upotrebio je kombinaciju dveju metoda da istraži preciznije koji su moždani centri aktivni prilikom spavanja.

On je koristio poznati kliničko-anatomski metod koji se sastojao u što preciznijem utvrđivanju nastalog oštećenja mozga i posledicama koje ono ima na psihofizičke aktivnosti pacijenta. Druga metoda koja je omogućila da ovo istraživanje bude sprovedeno je savremena metoda snimanja moždane aktivnosti, pozitronska emisiona tomografija, poznatija kao PET skeniranje, koja precizno i detaljno prikazuje aktivnost organa i tkiva.


Nalazi do kojih je Solms došao su bili iznenađujući.

temporalno-okcipitalno-parijetalna tromeđa


Oni su jasno ukazali da snovi ne potiču iz moždanog stabla, već da su za nastanak snova presudne aktivnosti u delovima prednjeg mozga. Moždani centri koji su aktivni pri sanjanju su oni na spoju temenog, slepoočnog i potiljačnog moždanog režnja, u unutrašnjosti prednjeg mozga i prednji deo bele mase limbičkog sistema. Ovi centri dovode se u vezu sa prijemom, skladištenjem i analizom informacija, kao i sa emocionalnim životom i stvaranjem vizualno-prostornih slika.

U moždanu aktivnost prilikom sanjanja nisu uključeni delovi kore velikog mozga, koji bi mogli da inhibiraju pristup emocijama i informacijama, a umesto željene, ka spolja usmerene akcije, pojavljuje se san. Bez inhibicija koje nastaju u neaktivnim delovima kore velikog mozga slike snova predstavljaju nesputan pristup, analizu i međusobno pozivanje informacija i iskustava osobe uz odgovarajuću emocionalnu obradu.

mezolimbički mezokortikalni putevi
mezolimbički mezokortikalni putevi
Ove mehanizme je Jak Panksep, neuronaučnik i psihobiolog, opisao kao sistem POTRAGE (poznat još i kao mezolimbički mezokortikalni dopaminski sistem) i on u slučaju snova predstavlja usmerenu potragu za tragovima sećanja, začecima ideja, unutrašnjim predstavama uma i pokušaju da im se da smisao i značenje.

Rezultati neuroloških istraživanja dopuštaju tvrđenje da snovi nisu epifenomeni moždane aktivnosti, već aktivnost uma koja upotpunjuje svesno funkcionisanje, daje smisao novim utiscima, dovodi ih u vezu sa ranijim, smešta ih u pamćenje i daje emocionalni ton svemu što se osobi događa.

Iako je REM pobuđivanje iz moždanog stabla jedan od načina aktivacije prednjeg mozga, samim tim i nastanka snova, oni mogu biti podstaknuti i emocijama, mislima ili sećanjima, nastalim neposredno pre spavanja.

Iako REM spavanje često koincidira sa sanjanjem, ono se sa njim ne može poistovetiti, pa je nemoguće stati iza tvrdnji da svaki čovek sanja u proseku 2 sata svake noći (što su prosečne ukupne dužine REM faza tokom osmočasovnog spavanja).

Ovaj podatak i danas se može pronaći u literaturi, kod nas i u svetu (vidi Nastović, I. Psihologija snova i njihovo tumačenje, Prometej, Novi Sad, 2012. i Martinović, Ž. i Martinović, M, Spavanje i snovi u bolesti i zdravlju, Naučna KMD, Beograd, 2011).

Na osnovu rezultata prikazanih istraživanja, verovatnije je da čovek sanja svake noći tokom cele noći.

Istraživanja Marka Solmsa nisu dala definitivne odgovore, mnoge dalje studije su u toku i u godinama pred nama možemo očekivati nove i potpunije rezultate.

Ono što se nameće kao verodostojan radni zaključak, koji potvrđuje i psihološka analiza snova, je da su snovi samostalan neuropsihološki fenomen, koji ima specifičan zadatak kompletnije emocionalne i kognitivne obrade svih dosadašnjih informacija i iskustava osobe koja sanja, što ih čini važnim sadržajem za analizu u psihoterapijskim procesima.
 
Pre izvesnog broja godina, možda 3 ili 4, izvesna studentkinja "Ivana" tražila je pomoć. Usnila je uznemirujući san pa je htela tumačenje.
Pošto si stručna osoba za snove, probaj da ga razjasniš u samo tri rečenice.
Evo tog njenog posta:
ivana96;:
Jutros me je decko probudio pozivom, pricali smo nesto kratko jer sutra treba da dodje kod mene, prekinuli smo razgovor jer mora na posao i ja sam opet zaspala. Kad sam utonula u san, „on je bio pored mene u krevetu, hteo je u kupatilo ali ja nisam htela da ga pustim. Kad je otisao nekako sam sama sebi zakacila vilicu, ne znam kako i osetila kako mi se klimaju zubi. Primetila sam da 1 ispao, i prvo mi je proslo kroz glavu ,,Joj, on sutra dolazi a meni ispao zub" Potom, primecujem da ih jos ispada i da ja ne znam kako izaci pred njega bez par zuba. Odjednom, nisam vise u svojoj sobi vec u nekoj prostoriji gde ima puno nevesta koje se vrte, isprobavaju vencanice, igraju, a ja jurim da ispljunem to sto mi je ostalo u ustima jer vec imam puno zuba u rukama. Nista me ne boli ali zubi ispadaju i dalje, samo iz donje vilice. Pocinjem da placem i jurim trazeci majku, nailazim na nju u nekoj uzanoj haljini, a ona kao na nekim drogama gleda kroz mene i briga je sto joj pokazujem rukama da su mi poispadali zubi da je molim da zove naseg zubara jer nije normalno ovo sto se desava. Ona odbija, ja je preklinjem i dalje, ona odlazi da odspava. (Inace smo u bas dobrim odnosima, nemamo nikakvih problema u stvarnom zivotu). Onda trcim u kupatilo cekam da ljudi izadju i iz usta vadim hrskavicu (kao to gde su zubi stajali) i preplasena pokusavam da je vratim u usta jer osecam kao da se raspadam. Onda neka devojka (bas krupnih zelenih ociju, preterano nasminkana) pokusava da udje da me pita je l poznajem neku njenu drugaricu. Ja odbijam da je pustim unutra, okrecem se, kad iza mene stoji neki stariji covek, visok, u odelu. Ne znam kako se stvorio tu, osecam da ga poznajem ali nmg da se setim odakle, ali znam isto tako da je odavno mrtav. “ Tad sam se probudila.
Verujem da neke ovo smara jer je dugacko,ali bi mi znacilo ako neko moze bilo kako da protumaci i poveze. Nisam pod stresom,nemam nekih ozbiljnijih problema, niti sam u losim odnosima ni sa kim.
Zivim sama u stanu. Ja u snu osecam da poznajem tog dedu ali ne mogu da se setim ko je on. (U stavrnom zivotu dede i sa tatine i mamine strane odavno su mrtvi).
 
Muci me dugo vremena jedan san koji se pojavljuje periodicno. Dakle stalno sanjam kako avion pada na moju kucu, i to onaj veliki boing. Prvo samo cujem malo zujanje, a onda shvatim da je vec blizu i da ce pasti bas kod mene. Prilikom pada najcesce ni se srce uzlupa, krene da bruji jako u usima i trgne me iz sna, imam realan osecaj da cu umreti zbog straha.

Možda zbog nekih situacija koje si doživio ili doživljavas, imam strah od suočavanja sa problemima nekim... Mozda si nesto dužan završiti a izbjegavas...
 
Joj, ja sam sanjala bas težak san.... Nekih se ne sjećam, ili kad se potrudim onda nekako zaboravim, ne znam, rečenicu koja je izgovorena ili tako nesto...
Sinoć sam imala težak san...
Mada ne spavam dobro u zadnje vrijeme, ni dugo...
Sanjam ulicu i moju kuću. Uglavnom okolo su ljudi koje znam, iz viđenja ili moji iz kuće...
Nekako se radnja odvija u nekoj netrpeljivosti, valjda, u nekom iščekivanju. U snu u mojoj glavi je mail koji očekujem kao odgovor za posao. Nekako se osjecam zabrinuto oko toga.... Kao da predosjecam da cu biti prevarena nekako. Ali ja se ipak nadam... U kući sam sa majkom i ne znam kako se radnja odvija, najednom, jedan momak koji je u realnom životu genije, završio medicinu izlupao 10 prosjek, čudo. I nemam apsolutno nikakav kontakt sa njim sem toga da znam da postoji i da je bio u domu u kojem sam ja bila... Nebitno.
Pojavljuje se on. Do njega neka cura i neki momak. On razgovara glasno sa njima, nekako zamišljen i čudan... Oni pokušavaju da mu objasne nešto.
Ali on je sav u nedoumici i ne znanju. Ne prihvata i postaje biti agresivan i za sebe i druge....
Ponaša se kao ludak. U mojoj ulici postoji u snu neka ograda uz zid dje se naslonio sa svojim prijateljima. Na lijevoj strani je momak desno je žena. On u sredini zamišljen i zuri u jednu tačku.
Cura ustaje, momak ostaje uz njega naslonjen da ga čuva... A cura pošla valjda nesto da kupi da jedu pri čemu meni kaze, mozda ne meni, ne znam kome, da je ona njegova cura a ovaj momak je tu da joj pomogne da ga obuzda, platila je pomoćnika. Kaže da ju taj momak ne poštuje, samo pokušava da se nekako izvuče i zaradi dnevnicu ne radeći posao za koji ga je zaposlila. Zbog toga nije njega poslala u prodavnicu no ga je ostavila da joj čuva momka ako slučajno se nešto neočekivano desi dok se vrati...
I ja u svojoj sobi na potkrovlju gledam s prozora. Zao mi, duša mi se cijepa za tim momkom... Kažem majci, grijeha gledaj šta mu se dešava.... Majka kaže da je moguće da je poludio....
Poslije, odjednom, čuje se vrisak, jaki vrisak....
Taj momak i neverici trci sav kao da želi pobeći od sebe i vice: Sa čime se borim, sa čime se borim?
Njegov vrisak me je trgnuo iz sna...bukvalno me je probudio... Vrisak njegov... Okoliko tišina... Neka muva mi se vrzmala oko glave...
Posle, sanjam...
Kao iscekujem, mada je istina u realnom životu, mail od jednog čovjeka za posao u inostranstvu... U realnom životu na meni je da se javim i pošaljem još referenci koje su potrebne, nisam to još uradila.
U snu on meni piše mail, o tome... Otvaram mail, ne umijem da pročitam ne vidim slova.... Ali predosjecam da je vezano za posao....da li sto nisam poslala reference ili nešto drugo, ne znam... Ali u tom trenutku dešava se kao da svi smo u nekom skromnom smjestaju, kao odbjegli od nedje...
I ljudi do nas su ljudi iz mog grada.. Familija koju znam... Sad.. Postoji neka mala beba, ne znam tačno šta se desilo, ali na kraju sam je ja usvojila. Malu bebu... Oni su dolazili kao da se žale na mene ali su ih moji ocerali... Kod mene je ostala beba, djevojčica.... Preslatka... Nije moja, ja je usvojila...
Ali izgleda da smo odbjegli svi nedje, to su kao neki kampovi izbjeglicki bili...
U 100 voda sam ustala...
 
Poslednja izmena:
Pre izvesnog broja godina, možda 3 ili 4, izvesna studentkinja "Ivana" tražila je pomoć. Usnila je uznemirujući san pa je htela tumačenje.
Pošto si stručna osoba za snove, probaj da ga razjasniš u samo tri rečenice.
Evo tog njenog posta:
Ti to meni nesto? Ja nisam napisala nidje da sam stručna... Niti je ova stranica, pročitaj prvi post, otvorena od strane mene da se ja utrkujem sa bilo čijim tvrdnjama.
Ako smatraš da je nešto što ne popunjava tvoje interesovanje, ne moras pratiti. Ako imaš nešto podijeliti sa nama, a da je od kiristi svima, izvoli.
Ali ne napadaj, i ne podturaj pod nos, kako se kaže, da bi ne znam, dokazao neke svoje pretpostavke.
Pozdrav.
 
568557


Ovako bi se slikovito mogla docarati atmosfera mog sna koji me prati vec moze se reci nekoliko godina. Dakle ovo je slika iz moje perspektive, gledam u nebo, vidim avion, bele oblake, nije ni mrak, niti je dan, otprilike neki sumrak. Sve jasnije cujem zvuk aviona iako ga nr vidim kako pada, mada mi je po zvuku jasno da se sve vise priblizava. Na kraju se desi to da kada udari u zemlju meni se uzlupa srce, imam osecaj da se odvajam od telo, bruji mi u usima i tada se probudim.
 
Pogledajte prilog 568557

Ovako bi se slikovito mogla docarati atmosfera mog sna koji me prati vec moze se reci nekoliko godina. Dakle ovo je slika iz moje perspektive, gledam u nebo, vidim avion, bele oblake, nije ni mrak, niti je dan, otprilike neki sumrak. Sve jasnije cujem zvuk aviona iako ga nr vidim kako pada, mada mi je po zvuku jasno da se sve vise priblizava. Na kraju se desi to da kada udari u zemlju meni se uzlupa srce, imam osecaj da se odvajam od telo, bruji mi u usima i tada se probudim.
Znači, vedro je nebo, ti očekuješ avion da padne... Sav strah je usmjeren na njega...
Osluskujes ga, i strah te je kako će se sve završit i što slijedi posle. Na slici je jedina crna boja avion... I ne pada na tebe, no nedje blizu tebe.... Zbog straha ti pisti u ušima....
Ja ne znam drugacije da ti kažem bez da, ako se ponavlja jedna ista situacija, da je to nešto što dugo vuces... Sa sobom... Sto moraš završiti.
Ne boj se...
Pisti ti u ušima jer bi, u suprotnom, vrisnuo iz sna.
 

Back
Top