Аналитичари о шансама и простору за "патриотски блок"

Troubleshooter

Veoma poznat
Poruka
12.721
БЕОГРАД, 25. октобра (Танјуг) - У последње време све чешће се може чути да је јавни простор готово затворен за идеје "патриотске деснице", а политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић оцењује да је формирање патриотског политичког блока стара идеја, која има значајну перспективу.
У одсуству озбиљнијих анализа идеолошке, политичке и економске основе те потенцијалне групације, као и исходишта тог становишта, оснивач Српске отаџбинске странке Синиша Ковачевић Ковачевић за Танјуг каже да је подразумевајућа политичка претпоставка да су све политичке странке једне земље патриотске и да би он то окупљање назвао блоком просвећене деснице, блоком суверенизма или ресуверенизма.
"Све што је данас у Србији супротстављено стрмоглавом и гордом посртању према ЕУ" треба да се уједини, уверен је Ковачевић.
Он сматра да би тај блок требало да окупи све од десног центра који је формирао своју јасну политичку мисао као просвећену десницу и нешто што уважава чињеницу да је пут у ЕУ погрешан.
То је нешто што треба да буде место окупљања тих патриотских снага, навео је Ковачевић, накадашњи функционер Демократске странке Србије.
Према његовим речима, Србија може сама да нађе свој пут и довољно је интелектуално, политички и на сваки други начин потентна да не мора да буде "као слепица пред црквом са испруженом руком".
"То што нас ова власт овог тренутка убеђује у супротно, то је проблем ове власт и то је најкраћи пут да се изгубе избори", сматра Ковачевић.
Потенцијал тог блока је, како каже, у чињеници да је више од 50 одсто грађана Србије овог тренутка против уласка у ЕУ.
"Ту је тај бирачки потенцијал или како кажу политичари резервоар гласова. Потенцијал је у чињеници да ЕУ не пропусти ниједну прилику да вас не понизи, потенцијал је и у одлуци УЕФА, потенцијал је свуда око нас. За мислећег човека дилема 'слобода или хлеб' је непостојећа дилема, ту дилеме нема", закључио је Ковачевић.
Вукадиновић такође сматра да реално постоји потенцијал за такав блок, упркос чињеници да је са сваким изборним циклусом пропуштена прилика да се он направи.
"Ипак, мислим да је још увек значајна перспектива и да би такав блок или коалиција која не би била само механички збир, већ нешто што би имало програмско и акционо јединство, могла да рачуна на најмање двоцифрен резултат на изборима", рекао је Вукадиновић.
Каже да још нема дефинитивног назива тог блока, али да би се он могао назвати патриотским, суверенистичким, националним.
"Мислим да је садржај тога један израженији евроскептицизам и борба за очување суверенитета и државности која је поприлично угрожена како Бриселским споразумом, тако и до сада преовлађујућим курсом ка евроинтеграцијама по сваку цену", навео је Вукадиновић.
На питање ко би могао да буде у том блоку, Вукадиновић је казао да је то предмет договора, те подсећа да је формирање патриотског или националног блока стара идеја која до сада није реализована.
"То је за последицу имало то да у земљи у којој је најмање 30 одсто грађана евроскептично и анти-ЕУ настројено немате ниједног посланика који би заступао те идеје у парламенту. Та аномалија, која није добра за здравље и нормалност политичке сцене, је директна последица одсуства свести о потреби јединственог наступа на том делу политичког спектра", рекао је Вукадиновић.
Он разлоге због којих до таквог окупљања раније није дошло види и у лошим проценама и сујетама актера који је ту врсту уједињења требало да постигну.
"Делом, доласком Санде Рашковић Ивић на чело ДС С, а делом као резултат накнадне памети, код неких других актера сада чини се преовладава уверење да се та грешка да исправити, јер је потребан јединствени наступ, можда коалиција странка, покрета, организација, појединаца који подржавају идеју националног и суверенистичког блока", рекао је Вукадиновић.
Он, међутим, каже да то не значи да ће пут до формирања патриотског блока бити једноставан, с једне стране због међусобних трвења, али још више због тога што таква врста окупљања не одговара власти.

Најважније је да се пре свега направи веома добар економски програм оваквог будућег блока. Можда и не мора нешто посебно да се измишља - треба погледати преко плота шта ради комшија Орбан. За сада делује као добитна комбинација.

Према његовим речима, Србија може сама да нађе свој пут и довољно је интелектуално, политички и на сваки други начин потентна да не мора да буде "као слепица пред црквом са испруженом руком".

Нереално. У чему се огледа та потенција, сме ли се поставити питање?

снс је, делимично, кренуо са тих позиција, другим делом са неких других, а после је потпуно преузео позицију тзв европских партија, што је у ствари био генијалан потез и уопште цела стратегија, јер постигнуто је неколико циљева, прво више немамо бивше комунисте и друге екстремисте који глуме европљане, имамо аутентичну српску проевропску партију, наравно са свим њеним манама јер сама европска опција је препуна мана и недостатака, и друго, пребацивањем снс на проевропске позиције ослобођен је простор на месту националних партија, који сад треба попунити. Ко ће бити спретнији, да ли остаци Коштуницине екипе који су напустили дсс пратећи Коштуницину политику или Санда и они који ће јој се евентуално придружити, видећемо.

Poslednja izmena:
Ево мало и мојих личних размишљања на ову тему, када сам је већ поставио. Потенцијал. Без обзира на огромну пропаганду, сматрам да је и даље убедљива већина грађана Србије, поготово Срба, против чланства у НАТО. Прва тачка. Мислим да није занемарљив ни број оних грађана Србије који су против безалтернативног прикључења Европској унији, из различитих разлога. Друга тачка. Основано нагађам да заиста велики број грађана Србије (не само Срба) није задовољан својим садашњим животним статусом, а нарочито не перспективама које му се нуде - лакше отпуштање због будућег лакшег запошавања, веће задуживање за које су криви они пре нас, итд. Трећа тачка. Значи, делује да има потенцијала за неке алтернативе.

Чини ми се да је суштина је у принципијелном артикулисању и обједињавању оваквих ставова. За почетак бих оставио иза нас деобе око партизана и четника. Коштало нас је и у другом рату, а кошта нас и сада. Сви ми имамо различита породична искуства, у највећем броју мешана - једни овамо, други онамо, али у ратовима деведесетих, објективно, то нам није била главна линија поделе. Наравно, мислим на оне који нису блајбинговали, него су се одазвали.

Мислим да је веома битно да професор доктор Војислав Шешељ, са моралним ауторитетом некога ко је, као Сократ и Ернесто Гевара пре њега, живео своју филозофију, а не да је само проповедао, да подршку неком оваквом удруживању. Политичке и личне сујете су овде највећи проблем.

Понављам, уз све побројане циљеве, најважнији је добар економски програм. Нешто слично ономе што је Милан Стојадиновић урадио у првој Југославији, коју је почетно индустријализовао са преко деведесет процената домаћег капитала. Наравно, прилагођено садашњим временима.

(...)

Мислим да је веома битно да професор доктор Војислав Шешељ, са моралним ауторитетом некога ко је, као Сократ и Ернесто Гевара пре њега, живео своју филозофију, а не да је само проповедао, да подршку неком оваквом удруживању. (...)

934126_22h-16.jpg

:hahaha: :rotf:

Сократ је попио отров, мада му је нуђен живот, ако се одрекне уверења. Ернесто Гевара је из министарске фотеље отишао да погине у џунглама земље у којој је рођена наша министарка Кори. Војислав Шешељ би сада био на власти да је хтео да буде створење као што су Вук Драшковић и Александар Вучић. Чему се ти смејеш?

Сократ је попио отров, мада му је нуђен живот, ако се одрекне уверења. Ернесто Гевара је из министарске фотеље отишао да погине у џунглама земље у којој је рођена наша министарка Кори. Војислав Шешељ би сада био на власти да је хтео да буде створење као што су Вук Драшковић и Александар Вучић. Чему се ти смејеш?
Смејем се веровању да Србију из гомана могу да изваде - идеолошки али богами и персонално - исти они гадови који су је у гомна увалили.
Ало бре, па ту министарску Кору је у владу ставио Шешељев генсек. Председинца Скупштине је Наша Маја, а председник државе четнички војвода Тома Диплома. Комплетна радикалска екипа осим појединаца који су се негде успут прерачунали мислећи да ће сами прећи цензус.

Ово је Србија за коју сте гласали, "драги" такозвани "српски националисти"!

И, сад веровати да ће ИСТА идеолошка матрица, јер СРС се у свом Програму залаже за нео-либерални капитализам (Шешељ је давно рекао да је " и најгора приватизација боља од друштвене својине", а ни остали нису другачији јер не смеју против капитализма да зуцну да не би били "комуњаре") да опорави привреду, и то тако што ће да доведе митског "доброг капиталисту" из "братске Русије" или неког гастарбајтера који тренутно донира дверце, уз наравно обавезу да се пронађе ништа мање митски "срБски домаћин" на кога ће се "сви млади Срби угледати" и вратити се на село исте секунде, и да се при томе свему уведе тржишна регулатива? Смешно заиста.

Што се тиче националне приче, морам поставити једно једноставно питање: па кога више бре занима Косово*, а после изласка Срба са севера Косова на Тачијеве изборе? они су сами тим чином признали независност Косова! Кога стварно занима "референдум у Републици Српској" кога неће ни бити? Па бре то више не занима ни босанчеросе који су се после Дејтона довукли у Београд и Нови Сад у мало већем броју него што би то иначе било пристојно.

А што се тиче аналитичара из горњег текста, па ја не знам кога више СТВАРНО интересује шта каже ******* Вукадиновић? Кога више интересују анализе најновијег поштоваоца "старешина", Антонића? Никога осим неколицине психичких болесника заљубљених у квислинге и ратне злочинце Дражу, Љотића и Недића, и који баштине сумануту идеју да је буржоазија у време Шестојануарске диктатуре била боља према радницима од данашње "тешке артиљерије".

То више не занима никога ко је психички здрава особа.

Што се тиче неког опозиционог блока наспрам радикала на власти, сасвим је логично да ће само једна лева коалиција, нека будућа, а овдашња варијанта "Сиризе", моћи ће да вади Србију из гомана. А не ново-четничка и (или) нео-љотићевска пластична кокарда која је Србију и довела до овога сада.

Poslednja izmena:
Sve na gomilu..
Neka se ispovezuju sve te frakcije (jedne linije) tipa 3d , obrazi , spo , itd. pa da se već jednom prikažu u svom pravom sivom svetlu.
Ovako , truli dss je uvek tu ali ... samo nikad ništa konkretno da pljucne u vatru... osim čorbe riblje.

Они се чак не могу ни ујединити.

Смејем се веровању да Србију из гомана могу да изваде - идеолошки али богами и персонално - исти они гадови који су је у гомна увалили.
Ало бре, па ту министарску Кору је у владу ставио Шешељев генсек. Председинца Скупштине је Наша Маја, а председник државе четнички војвода Тома Диплома. Комплетна радикалска екипа осим појединаца који су се негде успут прерачунали мислећи да ће сами прећи цензус.

И, сад веровати да ће ИСТА идеолошка матрица, јер СРС се у свом Програму залаже за нео-либерални капитализам (Шешељ је давно рекао да је " и најгора приватизација боља од друштвене својине") да пронађе "доброг капиталисту" и уведе тржишну регулативу? Смешно заиста.

Што се тиче националне приче. па кога више бре занима Косово*, а после изласка Срба са севера Косова на Тачијеве изборе? они су сами тим чином признали независност Косова! Кога стварно занима "референдум у Републици Српској" кога неће ни бити? Па бре то више не занима ни босанчеросе који су се после Дејтона довукли у Београд и Нови Сад у мало већем броју него што би то иначе било пристојно.

А што се тиче аналитичара из горњег текста, па ја не знам кога више СТВАРНО интересује шта каже ******* Вукадиновић? Кога више интересују анализе најновијег поштоваоца "старешина", Антонића? Никога осим неколицине психичких болесника заљубљних у квислинге и ратне злочинце Дражу, Љотића и Недића.

То више не занима никога ко је психички здрава особа.

Што се тиче неког опзиционог блока наспрам радикала на власти, само једна лева коалиција, овдашња варијанта "Сиризе", моћи ће да вади Србију из гомана. А не ново-четничка и (или) нео-љотићевска пластична кокарда која је Србију и довела до овога сада.

Са црвено обележеним морам да се сложим.

Ево мало и мојих личних размишљања на ову тему, када сам је већ поставио. Потенцијал. Без обзира на огромну пропаганду, сматрам да је и даље убедљива већина грађана Србије, поготово Срба, против чланства у НАТО. Прва тачка. Мислим да није занемарљив ни број оних грађана Србије који су против безалтернативног прикључења Европској унији, из различитих разлога. Друга тачка. Основано нагађам да заиста велики број грађана Србије (не само Срба) није задовољан својим садашњим животним статусом, а нарочито не перспективама које му се нуде - лакше отпуштање због будућег лакшег запошавања, веће задуживање за које су криви они пре нас, итд. Трећа тачка. Значи, делује да има потенцијала за неке алтернативе.

Чини ми се да је суштина је у принципијелном артикулисању и обједињавању оваквих ставова. За почетак бих оставио иза нас деобе око партизана и четника. Коштало нас је и у другом рату, а кошта нас и сада. Сви ми имамо различита породична искуства, у највећем броју мешана - једни овамо, други онамо, али у ратовима деведесетих, објективно, то нам није била главна линија поделе. Наравно, мислим на оне који нису блајбинговали, него су се одазвали.

Мислим да је веома битно да професор доктор Војислав Шешељ, са моралним ауторитетом некога ко је, као Сократ и Ернесто Гевара пре њега, живео своју филозофију, а не да је само проповедао, да подршку неком оваквом удруживању. Политичке и личне сујете су овде највећи проблем.

Понављам, уз све побројане циљеве, најважнији је добар економски програм. Нешто слично ономе што је Милан Стојадиновић урадио у првој Југославији, коју је почетно индустријализовао са преко деведесет процената домаћег капитала. Наравно, прилагођено садашњим временима.

Slazem se i dodajem najbitniji elemenat: donosenje Zakona o poreklu imovine. Ko nije spreman za to, nije spreman ni za tacke koje si naveo. :rtfm:

Smehotresna koalicija
Nezavisni, ali za jacanje saradnje sa RUS. Samo lazu..

Само нису објаснили која је то већа сарадња са РФ, када су Гаспрому већ поклонили НИС?
Шта има веће од тога?
Једино да немачко-руском конзорцијуму (јер воле они тај савез Берлина и Москве инсталиран у Србији ништа мање од 'Алека', Томе и Наше Маје) поклоне и ЕПС, Аеродром "Никола Тесла", ПКБ и остале остатке породичног сребра, али то и овако и онако већ припремају њихове "напредније" колеге.
Тако да не знам шта значи та "већа сарадња" са "браћом Русима". Можда да њихов вољени Гаспром потпуно ослободе плаћање рудне ренте?

И, сад веровати да ће ИСТА идеолошка матрица, јер СРС се у свом Програму залаже за нео-либерални капитализам (Шешељ је давно рекао да је " и најгора приватизација боља од друштвене својине", а ни остали нису другачији јер не смеју против капитализма да зуцну да не би били "комуњаре") да опорави привреду, и то тако што ће да доведе митског "доброг капиталисту" из "братске Русије" или неког гастарбајтера који тренутно донира дверце, уз наравно обавезу да се пронађе ништа мање митски "срБски домаћин" на кога ће се "сви млади Срби угледати" и вратити се на село исте секунде, и да се при томе уведе тржишна регулатива? Смешно заиста.

Што се тиче националне приче. па кога више бре занима Косово*, а после изласка Срба са севера Косова на Тачијеве изборе? они су сами тим чином признали независност Косова! Кога стварно занима "референдум у Републици Српској" кога неће ни бити? Па бре то више не занима ни босанчеросе који су се после Дејтона довукли у Београд и Нови Сад у мало већем броју него што би то иначе било пристојно.

А што се тиче аналитичара из горњег текста, па ја не знам кога више СТВАРНО интересује шта каже ******* Вукадиновић? Кога више интересују анализе најновијег поштоваоца "старешина", Антонића? Никога осим неколицине психичких болесника заљубљних у квислинге и ратне злочинце Дражу, Љотића и Недића.

То више не занима никога ко је психички здрава особа.Што се тиче неког опзиционог блока наспрам радикала на власти, само једна лева коалиција, овдашња варијанта "Сиризе", моћи ће да вади Србију из гомана. А не ново-четничка и (или) нео-љотићевска пластична кокарда која је Србију и довела до овога сада.

Koliko nemoci u samo jednom postu. Podebljao sam i uvecao samo najkarakteristicniji arsenal iz komunistike (citaj: antisrpske) retorike.

Njihova politika se zasniva isključivo na ksenofobiji. Njima nije u interesu napredak civilizovanog tolerantnog društa.
Očigledno je da sve nacionalističke i klerofašističke organizacije žele samo moć i kontrolu!

Jos kada bi ti svoje nebuloze potkrepio nekim argumentom. Mada, mislim da ti i ne znas znacenje pojmova koje upotrebljavs. Ti si sao cuo da sve koji nisu spremni da prihvataju i uzdizu americki sistem vrednosti moras nazvati "ksenofobima, nacionalistima i klerofasistima". Sta da ti radim kada je 78 dana bombardovanja trafostanica, mostova, zgrada, vozova, bolnica, dece na nosama,..... ono sto vecina Srba (ili makar deo) ne smatra za sistem vrednosti prihvatljiv njihovom poimanju casti, dostojanstva, pravde i postenja.
Ali, kome ja to pisem? Onima koji smatraju da ljudi koji drze do svog naroda i nj. dostojanstva, imaju problem sa razvojem i dostignucima ljudskog drustva i da ne koriste ni mobilni, ni komp, ni auto, ni...bla, bla,bla.

Kakvi analiticari, kakvi li bakraci, sve go placenik do placenika!!!!
Ili ce se jasno reci:
Srbije nece biti ukoliko se pod hitno ne oslobodi okupatorskog jarma i OSAMOSTALI se,

ili cemo i dalje lutati ko guske u magli!!!!

A da bi i dalje lutali ko guske u magli,..... narod se smlacuje suverenizmom, ....
jer KUKAVICE koje mu se namecu, ni istinu pravim imenom ne smiju nazvati,
s takvima , ni u Crkvu!!!

Poslednja izmena:
Dveri-Obraz-Naši-Zavetnici-Nacionalni front :fdlan:

Тако је сада у еурупској Украјини. Но не подржавам екстремно-десничарске организације.

- - - - - - - - - -

Onaj izraz lica kad pomisli "Jaooo... gde ja zivim, s kim ja zivim... *#*&^)@ ti i diplomu i fakultet i swe..."

Ово су ти униформе српских војника из Првог светског рата тако да је твоја изјава тотално безвезна.

- - - - - - - - - -

Ово су ти униформе српских војника из Првог светског рата тако да је твоја изјава тотално безвезна.

U Srbiji bi mogla da uspe jedino neka nacional socijalisticka partija. Zakon o poreklu imnovine tajkuna je nesto slicno tekovinama partizanske gerile koja je mrzela tajkune Kraljevine Jugoslavije.

Tipican primer socijalistickog zakona i mera gde neko mora da dokazuje sam poreklo, a da slucajno ne rade to sami drzavni organi. Smesno.

Sa druge strane, odrzavanje mejnstrim moralnih vrednosti je klasican konzeranovan stav. Nije los, ali je pun uzasnih stega, koje generalno nisu pitke ljudima.

Takva konzervativnost bi npr. sprecila legalne abortuse pod plastom ocuvanja porodice, i verovatno bi zabranila i seksulano obrazovanje u skolama, pa bi za posledicu tih stega imali povecanu smrtnost i neplodnost zbog ilegalnih abortusa, koji bi zamenili legalne,
Takva opcija je najvise pitka, ali i samim tim najvise stetna.

Back